Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Blue led bd q6wp projector led bekötése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bearni74 hozzászólása Jún 11, 2016 /
 
Sziasztok!

Volt egy projectorom, meghalt benne a dlp elem. A ledek azonban jók benne, és őrületes fényük van ha kinyitom a házukat.

Az lenne a kérdésem, hogy ha kiveszem őket a házból akkor hogyan tudnám, milyen feszültséggel bekötni őket pl egyenáramú trafóra, hogy dekor világításként használhassam őket?

Egy vörös egy kék és egy zöld színű van.

Mindegyik lednek 6 kivezetése van.
Típusuk:
1. sor szín led BD - Q6WP
2.sor 00. 8KT14G001 rev. b

Vagy egyáltalán lehet e rájuk áramot adni a projector elektronikája nélkül?

Válaszokat előre is köszönöm.

Ha kell kép róla, akkor teszek fel azt is kérésre.
(#) Buvarruha válasza Bearni74 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ezekszerint bekapcsol a masina. Tehát kapcsold be és mérd meg, hogy mekkora feszről járnak.
(#) kaqkk válasza Bearni74 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ha a gugliba beírod a ledek tipusát dobni fog kb 300 találatot keresd meg az adatlapját és mindent tudni fogsz ...
(#) Saggitarius válasza Bearni74 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ha van ra lehetoseged, kimerheted eppen milyen beallitasban dolgoznak. Eloszor is miden szin nyitofeszultseget kellene megmerned egyenkent es feljegyezned. A kovetkezo lepest pedig nehezebb megoldani, mert egy soros ellenallast kellene beepiteni minden egyes (R-G-B) agba ideiglenesen a meres idejere. Az erteke nem tul kritikus, de alacsony hiba turesunek kell(ene) lennie (0.5 vagy 1%), hasznalhatsz pl 0.5 esetleg 1 ohm maximum. Az ezen eso feszulteseget kellene megmerned, ebbol vissaszamolhato az atfolyo aram (U/R). Ezek utan megvan minden adatod a 3 darab led meghajto szamara, mert ne feledd, a ledeket allando arammal kell meghajtani, nem csak siman egy feszultsegforrasra kotni!
(#) Saggitarius válasza Bearni74 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Gondolom errol lenne szo, most talaltam eppen, ez a kek csatorna:

3833.blue.jpg
    
(#) Bearni74 hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Igen erről.
Bocsánat hogy azóta nem néztem erre. Csak sok sok millio más dolgom is akadt.

De még mindig mem tudom életre kelteni a ledeket sajnos. És már a gép sincs meg amiben benne volt.
(#) DöG-1 válasza Bearni74 hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Fehér fény több színből összeállításakor nem egyforma energia kell az egyes hullámhosszakon! Egy Ledes projektor szervízkönyv robbantott képe is mutatja, hogy a zöld színhez tartozik a legnagyobb hűtőborda, a piroshoz jelentősen kisebb, a kékhez pedig minimális... "A világossági arány: zöld 59%, vörös 30%, kék 11%" (100% fehérhez -de hullámhossz függő-). Mivel az alkalmazott ledek hatásfoka közel azonos, ezért valószínű, hogy az egyes színekhez beépített ledek teljesítménye is hasonlóan aránylik egymáshoz /bár a különböző félig áteresztő tükrökkel összeterelt fénynél a legnagyobb energiájú színt teszik a leg kisebb csillapítású jelútba/

Led chipek égésfeszültsége színfüggő! Infra (1...1,2)V Kék (fehér) ledeké (2,8...3,5)V; pirosé (1,5...2,0)V; hagyományos zöldé (1,8...2,2)V; 'gerjesztett' zöldé =kék, fehér. (áram, és hőfüggő)

"3833.blue.jpg" kép alapján ez 2db chipnek tűnik egymás mellett, nyákon feltüntetve az egyes chipek polaritása! /1 chipként homogénebb fényű felületet lehet létrehozni, mint több kisebbel/

A ledeket kimérheted egy magasabb feszültségről, egy nagy értékű soros ellenállást beiktatva >>> mikor világítani kezd, akkor megméred a leden a nyitófeszültséget (névleges áramnál kicsit nagyobbra fog beállni rajta)...
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) Bearni74 hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Hagyományos ledeket egy multiméterrel szoktam tesztelni. Az kiirja mikor nyit a led. Abban 9v os elem van. De ezt a fajtát bármilyen 2 lábon mérem se fel nem villan mint a hagyományos, se értéket nem ir ki.
(#) Bearni74 hozzászólása Jan 8, 2017 /
 
Voilá!


Megoldódott, igaz még csak, feszkót kapott de viágított, ha nem is még az elvárásaimnak megfelelően.
Egyenlőre csak kis időre, mert vissza kell szerelnem rájuk a hűtő bordákat, meg a ventillátorokat se fog ártani.

Nos a megoldás a következő volt. A panelra rámásztam egy piszok erős nagyítóval. Aztán így láttam a nyák huzalozást, még ha nagyon haloványan is, mert azért a lakkot csak úgy huzták rá, hogy a huzalozás szabad szemmel ne látszódjon. Így kiderűlt, hogy az egy led az kettő. és sorba vagyon kötve.

Így meglett a + és a - bemenet is. Kapott próbaként 5V-ot egy pillanatra az egyik led. És fel is villant. Ekkor még előtét ellenállás nélkül. Aztán kapott előtét ellenállást is. Kb 230OHmt. Így már világítanak.

Igaz a vörös az majd kisüti a szemem. Bevilágitja a szobát. Ugyanakkora fesz, ugyanaz az előtét ellenállás és a zöld és a kék szinte fele akkora fényerővel világít. De nem tudok rájönni miért.
Azok nem is igazán melegszenek. De a vörös. Na az igen az melegszik is.
(#) bbalazs_ válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 8, 2017 /
 
OOO, izé....nyitofeszultsegrol hallottal mar?
(#) Bearni74 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Persze hogy hallottam. Meg utána már nem 5v ról hajtottam őket. De a multiméter ezeken a ledeken sexuál kümérni a nyitó feszüket. Hagyományos leden ott kiméri ki is irja. De ettől még nem kéne a vörösnek majd 5x olyan erőssen világitania.
(#) bbalazs_ válasza Bearni74 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Akkor a led teljesitmenye mas azonos aramnal.
A nyitofeszt azert nem tudja (szerintem) merni, mert itt ket sorba kapcsolt dioda van egybetokozva, a multi meg csak egyesre keszult fel.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem