Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bluetooth hangsugárzó készítése
Lapozás: OK   2 / 2
(#) b10up válasza csabzz hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Most konkrétan mi is lenne a projekt végcélja? Nem igazán értem, hogy ha sima aktív hangszóróvá szeretnéd butítani, miért nem inkább egyből olyat veszel?
(#) csabzz hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
Igen, butítás a cél. Többzónás hangrendszer készül, ez a hangszóró oda kerül, ahol közepes hangminőség is elég. 1.zóna: előszoba/fürdő/wc 3db hangszóróval; 2.zóna konyha. Aktívot ált. párosan árulják, ezzel 2 hangszóró kuka lenne, gyerekszobánál még egy. A JBL-en továbbá hangszórónként állítható a hangerő, mellékes pozitívum, hogy zónán belül megmarad a bluetooth funkció, pl. a fürdőszobában.A JBL cseppálló, kültéri aktívot nem szívesen vennék. Továbbá a design: fali konzolt nem szeretnék sem a lakásban, sem a konyhaszekrényen meglátni. Mielőtt felmerül, hogy miért nem SONOSt veszek: ez így ötödannyiba kerül és a nappaliban újra tudom hasznosítani azokat a hangszórókat, aminek a hifije kicsit elavult, de a hangjuk kiváló. És mindehhez csak az onoff problémát kellene megoldani.
(#) Sebi válasza csabzz hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Az U6 IC adatlapját keresd meg, szerintem az egy power manager áramkör. Gondolom az intézi az akku töltést - USB-ről vagy tápról - sőt talán a terhelés lekapcsolást is. Kérdés: az üzemeltetés igény akkuról is fennáll?
Amúgy a hangszórópár passzív tagjába erősítőt tenni sem nagy munka...
(#) csabzz hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
Igen, beépített erősítő is jó megoldás, ha ez a vonal elhasal.

Aksi nem kell, ki-bekapcshoz smart dugaljat fogok használni. Időközben rájöttem, hogy a bekapcsoló gomb egyik oldala ha +4 Voltot kap, akkor bekapcsol, csak 15 sec után resetel vagy nem tudom mit csinál, de meghal. Egy olyan legegyszerűbb áramkörben tudtok segíteni, ami kiad egy mondjuk 300-5000 ms hosszú +4 Voltos négyszögjelet, utána nulla lesz? Az auto power offot pedig megpróbálom Arduinoval megoldani, jel oldalon.
(#) csabzz hozzászólása Dec 22, 2018 /
 
U6 Ic-t közben megtaláltam, az lesz az erősítő, lm48511sq. Lábkiosztás csatolva, nekem nem mond sokat.
(#) pucuka válasza csabzz hozzászólására (») Dec 23, 2018 /
 
A lábkiosztás persze nem mond sokat. De ha a TI oldaláról letöltöd az adatlapját, akkor abban igen jó, részletes leírást találsz, még a nyák elkészítéséhez instrukciókat is.
Tanulmányozd alaposan, a lábak funkcióit, és a környezetét is.
(#) Inhouse hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy ismerős keresett meg egy olyan problémával, hogy 3-4 kis aktív dobozt szeretne egy 6*6*6m-es helységbe a sarkokba (galériás). Nem kell nagy hangerő, háttérzenének kell, de szóljon jól azért. Vezeték nélkül kellene összekötni őket, mindegyiken ugyanaz szólna, csak mondjuk más-más hangerővel. Nézegettem a BT hangszórókat, de mindenki akkut rak bele, nagyon minimális a falra szerelhető felhozatal. Aztán jött a másik kopp, hogy elvileg egy forrásra, egy eszköz köthető BT-nál. Olvasgattam a multiroom-ot, de ott fordítva van, egy eszköz és két forrás. Esetleg DLNA, vagy Music Cast képes hangszórók, de ezek talán már ágyúval verébre. Úgy néz ki, hogy csak egy multiroom rendszer felelne meg a célnak? Bár ez is túlzásnak tűnik az egyszerű igényekhez képest.
(#) csabzz válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 1
 
Leírom a BT hangszóró-multiroom projekt tapasztalataimat, segíteni fog.

1. falra szerelhető nyilván nincs BT-ból, ezt a JBL GO+ hangfalamnál egy glettvasból készített - alulról nem látszó - nyuszifüllel oldottam meg (ld. csatolt kép; mellék szál: a csúnyán festett részek nem látszanak). Kulturáltabb mint egy konzol, amit egyébként lehet külön is kapni. Padokat tettem rá, hogy testhangokat ne vigye át a falra. Szerintem innentől bármi a falra rögzíthető.

2. nem említetteted, de BT hangszóróknál probléma lesz a bekapcsolás-auto power off is. Ezt én mikrokontrollerrel oldottam meg, ami egyrészt ad egy jelet az on kapcsolónak, másrészt az aux jack melegpontnak 5 percenként küld egy halk, rövid 40 kHz-es jelet. Vagyis így butítottam le aktívnak, ami a cél volt. A tápot, az on signalt és az audio jelet egy 5x0.75-ös kábellel vittem be a hangszóróba.

3. problémaként a legvégén jöttem rá, hogy az aux (Iphoneról legalábbis) halk 30%-kal halkabb, mint BT-n keresztül, úgyhogy kerestem egy ünnepek alatt hozzáférhető, kis erősítőt, amit egy 2400 Ft-os Genius SP-HF160 aktív hangszóró formájában találtam meg. Végül a kis Genius a JBL Go-t masszívan leverte hangzásban, úgyhogy nem volt szívem szétszedni. Ő nyert, kapott egy Audiocast M5-öt és most is itt megy a rádió mellettem róla.Szóval ennyit a BT hangszóró átalakításáról, megy a szekrénybe...

Délelőtt hallgattam a nagy(obb)testvérét, a Genius SP-hf500a-t, 1 pár 10.000 körül van és mini Hifi minőség; hasonló BT hangszóró legalább triplája ennek.

Amit javasolok ez alapján:
BT-nél a drágább hangszórók (talán JBL Flip) tudnak egymással kommunikálni, fel lehet őket fűzni, de már csak a ki be kapcsolás és a fentiek gondot fognak okozni, nem javaslom. E helyett tetszés szerinti aktív hangszórókat javaslok és hangszórónként 1 db audiocast-et; ebayen 8000/db. Hangszórónként rákötöd a jobb/bal melegpontot, így a sztereó is pipa; hangerő darabonként szabályozható. Holnapután pedig kitehet egyet a WC-be, egyet az előtérbe is. AudioCast pedig NAS kompatibilis.
(#) Inhouse válasza csabzz hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Nézegettem még, a Philips izzy, ami tudná ezt készen. Nem akartam neki szerelni, de talán ez az AudioCast + aktív hangfal kombó a legegyszerűbben járható út. Köszi!
(#) corte hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretném kérdezni, hogy meg lehet e valósítani olyat, hogy egy PMR rádióhoz Bluetooth-on csatlakoztatni
szeretnék két headsettet?
Köszönöm a segítséget előre is.
(#) Petyaa hozzászólása Júl 15, 2019 /
 
Üdv!

Tavaly csináltam 2 db bluetooth hangszórót leírom a tapasztalataimat, hátha valakinek segít.

Nos, a doboz rétegelt lemezből készült el, viszont jobb ha vékonyabb ( az enyém 10mm ).
Hangszóróval sokáig szemeztem, Visaton-t akartam először, de ebayen találtam hasonló paraméterekkel olcsóbbat. 800ft volt darabja. Ez egy 3W teljesítményű, nagyjából 90dB lehet az érzékenysége, és úgy 100Hz-ig tud lemenni.
Eleve úgy akartam hogy a dobozon csak egyetlen egy ledes gomb legyen. Ehhez kellett gyártanom egy nyomógombos ki-be kapcsoló elektronikát. Amit itt a HE-n találtam meg. A bluetooth modul úgy 300ft volt. Az áramellátása egy 1Ah kapacitású power bankról megy. Úgy egy hónap alatt épült meg nagyjából az egész. Még ennek a viszonylag nem túl kicsi doboznak is ki kellett aknázni a helyét mindennek.

Na de milyen is lett? Otthoni csak úgy zene hallgatásra megfelelő. Az ablaküveget nem fogja berepeszteni, de nem is erre készült. Magam örömére készítettem. Oda kakózva neki azért leugrik 4.5v környékére. De fél hangerőig nem változik, vagy csak századokkal a feszültség. Szobába 15nm elég. A hatótávja pedig 10méter minimum. Az ára 4-5eft körül jött ki / db.

Érdekesség még: Ha csatlakozok a kékre, és elindítom a zenét, majd bekapcsolom a zöldet is, akkor összepárosodnak és sztereóban szólnak
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2019
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu