Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   7 / 67
(#) besi99 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Na azt képzeljétek el, hogy egy kis Polszkival használtam egy ilyen ló antennát, pláne áthidalóval, Stalker IX-el. A taxisok kedvence voltam.
Régi szép idők.......
(#) tomm hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Hali!
Olvasgatom itt a fórumot és az egyik kezdő kolléga a midland rádiójával fordult segítségért. Azt a tanácsot kapta, hogyha a végfok ment ki, rádió=kuka. Ez igaz a stalker IX-re is? Mennyibe kerül egy végfok csere kb? Mennyire bonyolult művelet?
(#) And válasza tomm hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Annyira azért nem vészes a helyzet. A végfokozatban jellemzően a végtranzisztor tud elpukkanni. A Stalker-IX meghajtó fokozata egy 'általános', bármely 4W-os adóteljesítményű CB végfokozatában megtalálható TO220-tokozású végtranzisztor köré épül, konkrétan 2SC2166-os típussal van megvalósítva. A végfokozata már kicsit izmosabb, 2SC1969-es tranzisztor, amely 16..18W kimenőt adhat. Mindkét típus szerepel pl. az ElektroKontha árlistáján, elég olcsón. A hűtés / rögzítés miatt nehezebb hozzáférni, mint egy másik átlagos alkatrészhez a nyákon, de annyira nem lehet bonyolult.
(#) pucuka válasza tomm hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Üdv!
Nem feltétlenül, ha csak a végtranzisztor pukkadt ki, akkor elég csak azt cserélni, de csak ugyanarra a típusra, ami eredetileg is volt benne. A csere után újra kell hangolni a végfokot, műszer nélkül, asztalsarkán nem nagyon megy. Más, helyettesítő típussal még nehezebb. Ebből a szempontból mindegy, hogy milyen típusú a CB. Hangolás közben nagyon könnyen elröppen a végtranzisztor, jobb ha szakemberhez viszed. A kérdésed alapján gondolom nincs nagy gyakorlatod, és a végtranzisztorok elég drágák. A végtranzisztor attól megy tönkre, ha antenna, vagy lezárás nélkül kapcsolod be.
(#) tomm hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
And, pucuka!
Köszönöm a gyors válaszokat.
(#) Ifjbockgaben hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Szevasztok

Valaki tudna nekem segíteni, hogy hol lehetne K40-USB-hez hozzájutni?

Üdv. Gabesz
(#) tomm válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Szevasz
Ha ilyen rádiót akarsz venni, akkor Vatera, TeszVesz stb. President Grant, Stalker CB tudja az USB-t, CEPT egyezmény szerint a használata TILOS, sőt az NHH bünteti (mondom én, aki szintén erre vágyik ).
(#) Ifjbockgaben válasza tomm hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Idézet:
„CEPT egyezmény szerint a használata TILOS, sőt az NHH bünteti (mondom én, aki szintén erre vágyik )”


Csak lehalgatás
(#) Ifjbockgaben válasza tomm hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Tudnál dobni egy msn-t? Adatot egyeztetni
(#) ERO45 hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Régi CB-s voltam, ma milyen hívószámokat használnak, egyáltalán van valami rendszer?
(#) frank tibor válasza ERO45 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /
 
Hello
Nincs hivószám, nincs is aki kiadná. Régen a cb beméretésekor adták ki, amit hivatalosan használni kellett volna. Soha nem hallotam így hívást. Ha jól tudom a németek még ma is engedélyeznek 10-15 AM csatornát 1W-al ??
(#) ERO45 válasza frank tibor hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Én is ugy emlékszem 40 csat FM 4W és pár csatorna AM 1W-al... de nem hiszem hogy valakit zavar hogyha még üzemben vannak a régi Grand és Stelkerek...igazából ugy is SSB-nek
(#) ERO45 hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
kicsit olvasgattam itt, és lehet előbányászom a stalkerom :yes: először csak autóban helyezem üzembe..talán..aztán ki tudja a tetőtéri szobából, jöhetnek majd a DXek ha rakok fel antennát

Lehet még kapni Penetrátort?
(#) Ifjbockgaben válasza ERO45 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
(#) ERO45 válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
újonan...aluminium hulladék nem kell
(#) kendre256 válasza ERO45 hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Azok a régi "alumínium hulladék" antennák sokszor sokkal jobb anyagokból vannak, mint amilyeneket mostanában lehet kapni.
(#) makiszabi hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Sziasztok lenne nekem is egy kerdesem! Szereztem 2db motorolla GP600 tipusu adovevot es az vele a gondom hogy nemtudom valtoztatni a frekit rajtuk! valoszinu levannak kodolva. Megvan hozzajuk az eredeti progim amivel lehetne oket programozni de valamiert nem akar mukodni ! vann esetleg valakinek valami otlete hogy mi lehet veluk?? elore is koszike!!
(#) gcsaba hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Valaki nem tudna nekem valami irományt adni ahol az antennák rövidítéséről tanulhatnék? (fizikai rövidítés) Antenna könyvben nem találtam ilyet. Gondolok itt arra pl, hogy a PMReknek feltekerik az antennáját (legalábbis az enyémnek rugó alakú) Szeretném tudni ennek a minkéntjét. Előre is köszi!
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Üdv!
Irományt nem tudok adni, bár egész biztos létezik, ezért irományozok egyet.
A "tekercs" antennának két formája létezik, a helikális, és a tekercs antenna. A különbség a kettő között a fizikai méretek, és a hullámhossz viszonyából adódik. H a tekercs átmérője ~lambda/4, akkor helikális, sugárzási iránya a tekercs tengelye, nyílásszöge a menetek számának növekedésével csökken, polarizációja körkörös. A tekercs antenna átmérője >>>lambda/4, a sugárzás iránya a tekercsre merőleges, körsugárzó, polarizációja függőleges a függőleges irányszöge ~90 fok a tekercs hosszának csökkenésével lapultabb.
A tekercs antenna méretei függenek az őt körülvevő tér hullámellenállásától (a baj az, hogy ezt nem lehet egzakt módon meghatározni, K tényező) és a hullámhossztól (mint minden antennáé). Egyébként az elv az, hogy a feltekeréssel a hosszirányú terjedési sebességet lecsökkentjük, és ezzel a fizikai hossz is lecsökken. Az elektromos hossz nem!
Ilyen típusú avtennát jellemzően a hosszabb hullámokon használnak, pl.: CB sávban DV27 mobilantenna, 80, 160, 450 MHz kézirádiók.
(#) tomm válasza Ifjbockgaben hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Hali!
Nem használom az msn-t, ha mail megfelel akkor arra nyugodtan írhatsz.
(#) gcsaba hozzászólása Jan 17, 2009 /
 
Köszönöm a választ pucuka! Most már értem. Az antenna könyvben is rátaláltam így a tekercsantennákra. Most már tudom min alapul a rövidítés. Köszönöm!

Üdv!
(#) kendre256 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
"A tekercs antenna átmérője >>>lambda/4"
Bocs, de szerintem elírtad a kisebb-nagyobb jeleket:
"A tekercs antenna átmérője <<
(a tekercs antenna átmérője sokkal kisebb, mint lambda/4)
Szerk: valahogy a fórummotor nem engedi kisebb jeleket háromszor, meg utána a lambda-per-4 feliratot
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Bocsánat, az észrevétel jogos, azt szerettem volna írni, hogy sokkal kisebb, de tanulva, legközelebb inkább kiírom
Üdv
(#) gcsaba hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy ez az antenna a talpa nélkül működhet e egy munkagépen!


"CB ANTENNA OMEGA JÓ ÁLLAPOTBAN ELADÓ HOSSZA:92cm"

Bővebben: kép1

Bővebben: kép2

Bővebben: kép3


Előre is köszi!

üdv!

Csaba...
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Üdv!
Rövid válasz: nem
Ami a képen látszik, az csak az antenna sugárzó része, a talp nélkül hogyan rögzíted, hogy a betáplálás is meg legyen oldva?
az antenna szempontjából közömbös, hogy mire rakod, de az ilyen antenna részei a sugárzó, (képen) talp, és az ellensúly. Ha bármelyik hiányzik, nem antenna, csak egy darab drót.
A felszerelés módja:
A lehető legnagyobb lehetőleg vízszintes fém fellület közepére befúrod a talpat, rögzíted hozzá a sugárzót, majd SWR mérő segítségével a sugárzó rövidítgetésével beállítod a legkisebb SWR-t. (1:1,2 - 1,5 a jó) Bár gyanítom, hogy mivel a képen látható sugárzó már használt, lehet hogy a rövidítgetés csak ront a helyzeten.
(#) kobaya hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
Sziasztok!
Találtam a padláson egy Stalker IX Cb-t. Nem igazán értek hozzá, de a teherautóba szeretném használni. Beüzemeltem, és sehol nem fogok semmi adást. Egy ismerős azt mondta hogy közép hullámon vannak a kamionosok, de ezen csak high és low van. Ha valaki tudna segíteni azt megköszönném!
(#) masi1 válasza kobaya hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
CB40-es a kamionos segélyhivó csatornaszáma.De ha nincs rá engedélyed akkor az adórészét még véletlen se használd!!(csak az összes felhasználó(már aki tudja hogy mit hogyan rajta a mások zavarása nélkül!) miatt)
(#) pepe33 válasza kobaya hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
USB 40 sávon keresgélj, persze már ilyen rádiókat elvileg nem lenne szabad használni, amin van USB sáv is. Csak AM vagy FM sávokat lehet már használni de azzal meg nem lehet távolabbra elszólni.
(#) code I hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
sziasztok! tudtok-e antennaepitesrol szolo olyan irodalmat ajanlani, amely nagy reszletesseggel leirja 27MHz-es savra valo 1/8-os antenna megepitesenek lepeseit? elore is koszi.
(#) szsrobert válasza kobaya hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Ha jól tudom, a Stalker közép és felső 40-et tud, tehát a low40-en vannak a kamionosok.
Sok lehetőséged nincs.Beállítod a 40-esre USB-re, és várod, hogy beszéljenek.
Szabály szerint csak 4W-os FM üzemmódú, és CEPT PR27 feliratú matricával ellátott rádiót üzemeltethetsz.Az sem megvetendő.
Következő: »»   7 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem