Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   62 / 66
(#) SzervízMacska válasza szsrobert hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Azt írja a web, hogy megszűnt...
(#) KaloLaci hozzászólása Ápr 26, 2019 /
 
Sziasztok! Annó nem viccből vettem a "csak" Fm- es ráádióm, de sok éve tilos az ssb -használata, nem is nagyon hallok olyan magyar llomst, de sajnos nbfm- tse, pedig kne, nem reklmot akarok csinlni, de sokkal tbbet " tud" mint a mr-er! DE majd "ucuka " Leírja!
(#) Kera_Will válasza KaloLaci hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
DXr cébések ssb ben nyomják ... de már ujra használható ... habár csak újabb rádiókkal amik kb 2 3 szoros árúak mint az öreg klasszikus Grantok mostani ára .Granttal vagy bármi más huszon 30 évnél öregebb all mode-os eszközt elvileg nem használhatsz.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 27, 2019 /
 
Az FM elvileg ugyanolyan jó lenne, mint az SSB, csakhát a háromszor akkora teljesítmény megteszi a hatását.
(#) KaloLaci válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Igen, igen, van lehetőségem adni, és venni usb- ben, de az is "süket" A " felső tripla 5-ösön kéne, végül is csak kvarc csere," Apropó.. viszont a kamionos uhf- en van élet, néha belekotyogtam, válaszoltak, nagyon tilos?.
(#) pucuka válasza KaloLaci hozzászólására (») Máj 17, 2019 /
 
Azt tehetsz, amire a rádió engedélyed lehetőséget ad. (már ha van)
Az engedély mentesség a 26,965 - 27,405, valamint a 446,000 - 446,200 MHz sávban lehetőség. Ami ezen kívül esik, az valamiféle engedély köteles. Partizánkodhatsz, de előbb utóbb lebukás a vége, és akkor szabálysértési bírság. Elég egy jóakaró.
(#) veroka válasza pucuka hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
A 446 MHz ráadásul nem is a CB, hanem a PMR sáv, ahol még sok egyéb megkötés is van, például nem választhatod le az antennát az adóról.
(#) pucuka válasza veroka hozzászólására (») Máj 18, 2019 /
 
Én szándékosan nem beszéltem sem CB, sem PMR sávról. Frekvencia sávok vannak, az arra a sávra vonatkozó szabályozásokkal. Pl. A PMR az egy elég széles, tág fogalom, a 446 MHz -es sávon kívül is lehet használni PMR típusú rádiót, természetesen engedéllyel. (kivétel a rádióamatőr engedélyek, azonban az is csak a rádióamatőr sávokban érvényesek)
Azt is érdemes tudni, hogy az általam említett két sávban, csak a rádiózás engedélymentes, a berendezések előállítása (átalakítása), gyártása, árusítása (eladása) már nem, az engedélyköteles. Az erre vonatkozó engedélyek megszerzésére vannak szabályok, előírások.
Persze lehet patizánkodni, de számolni kell azzal, hogy lehetnek súlyos következményei.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2019
(#) Bandika_23 hozzászólása Jún 1, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy Stalker IX rádióm. A ptt gomb megnyomása után halk pattanás a hangszóróból,de semmi a TX led sem világít.Több mike-al is probáltam. Hol keressem a hibát?
(#) avionique hozzászólása Júl 5, 2019 /
 
Üdv mindenkinek! Remélem tudtok segíteni!
Egy Galaxy Saturn Basic-et
(Kép) szeretnék vásárolni.

Kell hozzá valamilyen engedély? Milyen tetőantenna lenne jó hozzá?
Előre is köszönöm a tanácsokat!
(#) pucuka válasza avionique hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Ez nem CB rádió. A CB rádió nem engedélyköteles, ha CE minősítéssel rendelkezik, és csak a CB sávban üzemel (26.965 - 27,405 MHz, 40 csat, 10 kHz osztás) AM, FM, SSB üzemmódban, 4 W teljesítménnyel. CW nem engedélyezett.
Ha van rádióamatőr engedélyed, akkor megvásárolhatod. (az export változatot akkor sem)
Ha van amatőr engedélyed, bármilyen antennát használhatsz, ami a 28 MHz sávban (10 m) működik.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
HAM lenne nem kérdezte volna .
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 5, 2019 /
 
Azt sejtettem, mert ha HAM lett volna, meg sem kérdezte volna. Csakhogy tudjon a feltételekről.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Nem.
Ha mar az FMen zajos a vett beszed az SSb meg lehet jo alacsony Qrm, Qrn eseten.
Illetve tobb allomas azonos frekin SSbn megfer, Fmnel nagy valoszinuseggel zavart okoz es kijohet a kulonbsegi freki bugasa is.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Talán pont fordítva. FM -en van azonos csatornás védelem, nem is kevés, az SSB -n ilyen nincs.
Az azonos csatornás védelem az FM -nél használatos erős határolás miatt van, semilyen AM esetén ilyen nincs. SSB esetén segít a félrehangolás kicsit, de azonos csatornáról, frekiről van szó.
Az SSB vételénél igen nagy a szerepe az értésnek. Igen zavart, zajos környezetből is képes az ember a használható információt kihámozni. De ez fennáll az FM -nél is, kinyitod a zajzárat, és kihámozod.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2019
(#) avionique válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Köszönöm! valóban nem vagyok HAM !
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Félreérted Róbertet, SSB-n, egy frekvencián egyszerre beszélő több távoli állomást is jól ki lehet venni, még akkor is, ha úgymond térerőt nem is produkálnak. Vagy egy erősebb adása alatt hallható és érthető ha egy picivel gyengébb állomás is megszólal. Ez FM esetén kizárt. Ott katyvasz keletkezik, mellette a nagyobb sávzajon keresztül is jobban érthető SSB adás, mint az FM, abban az esetben ha nincs elég ereje az FM adásnak.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Az SSB módnak az előnye adáskor mutatkozik. A csúcsteljesítmény sokkal nagyobb, mint az átlagteljesítmény, és ez nagy hatótávolság esetén az érthetőséget jelentősen javítja. Ezért használják leginkább a rövidhullámú sávban.
Az URH sávban, és attól felfelé, a terjedés miatt a nagy hatótávolság nemigen jöhet szóba, ezért ott a komunikációs célokra leginkább FM -et (pontosabban NBFM -et, vagy még pontosabban φM -et) használnak.
Az összehasonlítás is eléggé sántít, hacsak a vevő oldalt nézzük, a moduláció szempontjából.
A tapasztalat is többnyire olyan vevőkkel történt, amelyek mindkét modulációval tudnak dolgozni.
Az ilyen vevők messze nem használják ki az FM moduláció előnyeit, mert nincs bennük sem megfelelő határolás, (ez tönkre tenné a AM lehetőségeket) sem rendes zajzár. Ezért tapasztalod a "katyvaszt".
Zavaró adás esetén interferencia keletkezik, ami amplitúdó modulációként jelentkezik. Ennek nagyrészét kiszűri a határolás. Innen származik az FM -nél az a bizonyos 14 dB körüli azonos csatornás szelektivitás, ami az AM esetén nincs. SSB -nél valóban létezik, hogy érthetők a közel azonos frekvencián adó állomások, az eltérő hangmagasság miatt, de ez szorosan véve nem azonos frekvenciájúak.
FM esetén a szelektivitás a frekvencia eltérés esetén rohamosan nő, ezt a jelenséget fel is használják az azonos csatornás adók szinkronizálásával, ill. a pontosan azonos frekvenciához képest kis de állandó frekvencia eltérésével. Ezzel a védelem növelhető.
Egyébként az NBFM, és SSB adások spektruma igen hasonló.
Nem ritkán hallottam átjátszós szimplex hálózatban egymásra nyomást, de az eléggé más tészta, ott valóban megáll az élet. De ha egy másik azonos csatornás hálózatból származott a zavar, a zavart lehetett érzékelni, de különösebben nem befolyásolta a beszélgetést, csak nem volt "tiszta".
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2019
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Értem, ... Többször olvastam már ezt a vegyes módú rádiókban lévő FM demodulátor nincs elég határolás témát. Logikusnak tűnik, de jellemzően nem igaz, mert KF-nél kétfelé ágazik a jel, és többnyire tisztességes FM-KF demodulátorral van szerelve, amelyekben van tisztes határolás.
Teljesen eltérő minőségű rádióknál is fennáll az általam pongyola szavakkal leírt tapasztalat.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
CB rádióknál én még nem láttam, hogy többféle üzemmód esetén a KF -ben kétfelé ágazott volna a jel.
Amatőr rádióknál nem tudom, azokat nem vizsgáltam soha. Viszont zavarvizsgálóként elég sok esettel volt dolgom, sokszor biztonsági hálózatokkal is.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2019
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Júl 6, 2019 /
 
Igaz típusra válogatja, de az elterjedt grant, stalker, jackson, stabo, team, george, lincoln, Külön FM-KF van, némelyikben még külön szűrők is erre.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Mit ertesz azonos csatornas vedelmen?
Gyenge ellenallomasnal alapbol nyitva van a zajzar FM modban.
Van ra pelda, hogy 2-3 allomas is egyszerre ad Fm ben kozel azonos frekvencian(ugyanazon csatornan, dea radiok sem Hz pontossaguak)
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Júl 7, 2019 /
 
Meteorscatter es FoldHold Fold (EME) nem FM.
Ssb eseten ugyanugy hallod a 3 beszelgetot ahogy pl. a kocsmai zajban, csak arra figyelsz aki teged erdekel. Vagy mindharomra. Vivos uzemmodban, am fm a vivok kulonbsege megjelenik, es elrontja a jatekot.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Idézet:
„Meteorscatter es FoldHold Fold (EME) nem FM.”

CB sávban? Ha lenne is, az a véletlen műve.
Azt én is említettem, hogy SSB -nél kihasználható a "fül, értés" szelektivitása.
Egyébként ez más esetekben is működik, ha gyakorlottak a beszélgető partnerek, netán a kommunikáció sűrűn használt azonos, "szabványos" üzenetekből áll.

Azonos csatornás védelem: ha a zavaró RF jel X dB -vel alacsonyabb a hasznos RF jelnél, akkor a kimeneten meghatározott jel/zaj+zavar romlást okoz. A rádió hálózatok tervezésénél a különböző védelmi viszonyok a zavartatás számításoknál kapnak szerepet. CB sávban ilyen kötelezettség ugyan nincs, de ez a védelem az FM üzemmódban szerepet kap.

Idézet:
„Gyenge ellenallomasnal alapbol nyitva van a zajzar FM modban.”

Egy rendes , tisztességes FM vevőnél igen ritkán van szükség a zajzár nyitogatására.
A több üzemmódú (AM/FM) vevőknél a "zajzár működése a bemeneti szinttel van kapcsolatban.
Egy tisztességes FM vevőnél viszont azt a jelenséget használjuk a zajzár kapcsolgatására, hogy hasznos jel nélkül a vevő saját zaja magas. (zajhatárolt érzékenység)
Van egy felüláteresztő szűrő, ami csak a 6 kHz feletti sávot ereszti át, ennek a kimenetén csak akkor van zaj, ha nincs hasznos bemeneti jel, ha van hasznos bemeneti jel, akkor már nincs (vagy jóval kisebb szintű) zaj a szűrő kimenetén. Ezt lehet felhasználni a hangút kapcsolgatására.
Ez, már a rádió hivatalos érzékenységénél jóval kisebb jelszintek esetén is működik.
Ha kinyitod akkor már a zajban alig alig lesz érthető az ellenállomás.
(#) KaloLaci válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Tudom,hogy régi a hoizzászólás, de én is ritkán járok erre! Pucuka: Igen ha még (néha ) Használok (igen, tisztességes FM vevőt) akkor ha meglendül, az "s" mérőm, akkor bizony érdemes levennem a zajzárat, bizony nem egy angol "dx" jött így össze!
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
Igen, a gyenge ellenallomasnal szoktam nyitni a zajzarat, nehezen, de ertheto, foleg ha az atvinni kivant informacio egyszeru.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 12, 2019 /
 
A zajzár.
Kétféle létezik, az egyik a kommersz megoldás, amikor a bemenőszinttel arányos a zajzár kapcsolási szintje, többnyire potméteres állítású. Ennél érdemes is a kikapcsolás. Ilyen megoldás van a legtöbb integrált FM modulban is.
A másik megoldás azon alapul, hogy jel nélkül az FM vevő kimenetén nagyszintű szélessávú zaj
van. Ha van bemenő jel, és a jel/zaj viszony kb. 3 dB -t meghaladja, (ez füllel éppen érezhető)
Akkor a szélessávú zajszint is lecsökken. Ha a szélessávú zaj kb. 4 - 6 kHz feletti részét kiszűröd. akkor ennek a szintcsökkenését használhatod a zajzár kapcsolásához. Ennél a módszernél nem függ a bemenő szinttől a zajzár kapcsolása. Az ilyen típusú zajzárnál kapcsoló van.
(#) KaloLaci válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
szia! főleg Pucuka. Már kitárgyaltuk, hogy annó valószinűleg igen nagy szitű ellenállomásom volt am-ben- hát igen nem leültt, hanem mai napig nem értem, hogy miért de tisztességesen vettem a kitudja, hogy milyen teljesítménnyel adó am állomást, de érdekes módon ősem vette ésszre az adásmódomat (,FM) de a kb 30 km-re lévő szintén am állomás vett engem, de nekem az "s" mérőm csak fentebb ment, de moduláció, az nuku....
(#) pucuka válasza KaloLaci hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Nem feltétlen kell nagyteljesítményű ellenállomás, ahhoz, hogy halljad. Lehet, hogy a terjedési útvonal csillapítása elegendően kicsi volt ahhoz, hogy venni tudjad. Ezt az is bizonyítja, hogy visszafelé nem működött. A nagytávolságú összeköttetések jellemzően valamelyik ionizált rétegről való visszaverődéssel jött létre. 27 MHz -en a földfelszíni terjedés nem tesz lehetővé nagy távolságok áthidalását, viszont visszaverődéssel lehet több ezer km is.
Még az aktív CB -s korszakban jellemző volt az olasz, és francia vétel (ezerpárszáz km), időnként még oda vissza is működött. Volt portugál is néha, az viszont dupla visszaverődéssel 3000 km körüli távolságot hozott, de erről az amatőrök tudnak többet. Ez mind az ionizált rétegek állapotától függ, ami mint egy tükör, visszaveri a rádióhullámokat. Az ionizált rétegek állapota, sűrűsége, magassága összefüggésben van a naptevékenységek aktivitásával, ezért némileg a terjedés előrejelezhető.
(#) feketek hozzászólása Nov 28, 2019 /
 
Szervusztok,
Azért írok, mert egy Stalker V-hez lenne szükségem segítségre.
Nem tudom sehogy szóra bírni, és egy olyan hibajelenséggel találkozok, hogy a hangerő potmétet feltekerésekor nem a saját hangszórója serceg, hanem a panelon a dobozban a két kis trafónál hallom a sercegést a hátfali hangszóró csatlakozó közelében. Találkozott már valaki ilyen hibával? Mi lehet az oka ennek?
Következő: »»   62 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem