Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   139 / 374
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A4-re elég lehet TR10 es, de a 12-es jobb(kevesebb a "kihajlása"). Menetemelkedés, az a motorodtól függ, mert ugye azt határozza meg, hány mm-t mozdul a szerszám egy fordulat alatt. Így ha a motorod tud nagyon apró lépést(microstep) akkor akár 20-as is lehet, de szerintem TR12x4-es megfelelő lehet.( 12-es trapézmenetes, 4 es emelkedéssel)
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Ilyen jó lehet lézerhez:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) sunraw hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Javítva.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A sárga oldalon van most 10 x 2 mm orsó komplett csapággyal állítható anyával elérhető áron.Nekem nagyon karcsúnak tűnik, ezért kérdeztem.
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Z-nek tökéletes, Y-nak, X-nek "elmegy". Ezek ~0,1 mm es dolgok vagy még kisebbek, de hibát jelenthetnek( a gravitáció és a súly hatására "kihajlik", persze ezt vezetősín hatására csökken).
(#) mex válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szerintem várd meg a szombati cnc találkozót, a kézbe vett dolgok sokkal több infót adnak, mint egy fénykép. Ja, meg drága is...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) nagy hoho válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Köszönöm.
Mex-nek igaza van szombaton a CNC találkozón körül nézek.
(#) sastas01 válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Jó szórakozást, nekem sajnos iskolai program van, egyébként mennék...
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) hotib válasza mex hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Én fogtam kézbe ilyen kész orsókat (az enyémeket) eléggé meggyőzőek. Mikor vásároltam, leveleztem valakivel, aki egy korábbi gépén használt ilyen orsókat, meglehetősen jó véleménnyel volt róla.
Video a gépről és egy másik. (ez nem az én gépem)

Az ára pedig: minden relatív. Ezek új holmik, méretre készül(het)nek, az anya állítható. Volt kezemben ramotai-féle 12*3-as orsó, ránézésre-tapintásra nem egy kategória.
Igaz, csak 10*2-es, de ez megint egy másik kérdés.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) mex válasza hotib hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Igen, az ár relatív. Épp ezért írtam, hogy könnyebben lehet dönteni egy kézzelfogható cucc esetében, mint fényképről. Személyesen ismerem a készítőjét, többször, többféle cnc építéshez alkalmas dolgot vásároltam már Tőle, mindig elmentem az alkatrészért,(pedig a postaköltség jóval kevesebb esetemben, mint az üzemanyag ára). A szóbanforgó orsó-anya párossal is találkoztam, a kivitele miatt nem érheti szó a készítőt, de nekem is filigránnak tűnik, legalábbis nagy hoho többi építőeleméhez képest.
(#) hotib válasza mex hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
OK, értem. Nekem ~430km-es kanyar lenne, ha elmennék (elmentem volna) az orsókért. Persze, ha nem csak (1db A4 méretű géphez való) orsókat vettem volna, másképp alakul a járulékos (üzemanyag) költség aránya. Így viszont az orsó készlet árának majdnem pontosan fele lett volna.

Ezzel pontot is tennék az OFF-ra, még a végén figyelmeztetnek

A gépem készülőben, remélem csak napokban mérhető, míg elkészül. Sajnos - leginkább kellő hozzáértés okán - nem én építem, de ez lehet szerencse is
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) GFI hozzászólása Nov 14, 2012 /
 
Sziasztok!

Nekiálltam összerakni, 1 cnc marógépet, jórészt olyan alkatrészekből amiket találok. A Z tengely kezd összeállni, olyan 8 kg-ra saccolóm. Ha SCS 25ős tengelyt használnák 2db-ot 600mm hosszban Y -tengelynek, az elég erős lenne szerintetek? Fémet is szeretnék rajta megmunkálni.
(#) bbatka válasza GFI hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
(#) tiggersoft válasza GFI hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
Ekkora súly és fém megmunkáláshoz szerintem inkább SBR-XX-et használj.
Az alátámasztás miatt jobban terhelhető és a rezonanciának is jobban ellenáll. Árban sincs nagy különbség...
(#) GFI válasza bbatka hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
Ha jól számoltam, akkor még 1 tized sincs, ez nekem megfelel.
(#) GFI válasza tiggersoft hozzászólására (») Nov 14, 2012 /
 
X-nek mindenképpen sbr-t terveztem.
(#) tomics76 hozzászólása Nov 19, 2012 /
 
Sziasztok,- Sűrgős segítséget szeretnék kérni tőletek.Most van építés alatt a cnc gépem, és azt szeretném kérdezni ,hogy a meghajtó orsók milyen emelkedésűek és átmérőjüek? Ez egy 80cmx60x25 (tengelymozgású)cm nagyságú gép lenne.Úgy tudom hogy az emelkedés 4- 5 mm, de 1 esztergályos azt mondta ,hogy ez túl nagy,ő 2mm-ről beszél.(az emelkedés é a menetbarázda szélesség az egy?)
Átmérőnek szerintetek x: 16mm y: 14 c:14, vagy 12mm lenne.Megfelelő ez kb?Válaszokat előre is köszönöm!! ( a meghajtó motor 3Nm-es és 8 mm a tengelyátmérő) (persze az orsók trapézmenetesek lennének)
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) sastas01 válasza tomics76 hozzászólására (») Nov 19, 2012 / 1
 
Vezérlőd, motorod microstep-et tud? Ha igen akkor simán jó 4 es menetemelkedés, TR16x4-es talán megfelelő. Tehát kb. megfelelő.

A menetbarázda szélesség az más lehet, maga a menet szélessége(a horony ami a menetárok). A menetemelkedés pedig az a hossz amennyi távolságra van a következő menetárok az előzőtől. Ez csak metrikus, egybekezdésű menetre vonatkozik. (zoll rendszerűben az 1 zollra eső menetek számát adjuk meg, több bekezdésűnél pedig szorozni kell a bekezdések számával.
(#) tomics76 válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Szia ,Köszönöm válaszod!! Én is úgy gondoltam ,mindenhol 3 vagy 4 vagy 5 mm emelkedést láttam a trapézorsókon a cnc oldalakon. Z tengelynek is 16-os ajánlasz vagy elég a kisebb?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) sastas01 válasza tomics76 hozzászólására (») Nov 19, 2012 / 1
 
Kisebb nem is nagyon van, mivel ekkora átmérőn meghatározott terhelést el kell bírnia, kisebb menetemelkedéshez pedig véknyabb kell legyen a menetprofil, ami viszont kisebb teherbírást eredményez. Ezt pedig nem szabad, így a menetet kéne mélyíteni azonos terheléshez, amitől viszont a tengely gyengül el...

Plusz egy golyósanya golyói sem férnének el a horonyban, ami szintén nem előnyös....
(#) gulasoft hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Ezek trapézmenetes orsók. Olcsóak, de kevésbé pontosak mint a golyósorsók. Csak egy példa.
Van két menetesszáras tengelyem y-nak, két 3Nm-es motor hajtja őket 800-al biztonságosan megy, felette szorulhat. (Minél nagyobb a fordulat annál kisebb a léptetőmotor ereje)
Mindegyik 50cm-es, és két danamid anya van rajta, hogy ne lötyögjön, a hasznos munkaterület így 35cm.
Van egy 80cm-es X-em. Golyósorsós. Egy epsonból buherált 1Nm körüli motor hajtja 3000mm/percel! Most fogom a két y-ont lecserélni, mert ég és föld az X és az Y.

Ha jó a megvezetésed, akkor a hajtás lehet gyengébb is, a terhet úgyis a sinek és a kocsik viszik, csak arra baromira kell ügyelni, hogy olyan hajtást ne válassz ahol a lötyögés fél tizednél nagyobb, mert az halál (Nem fog visszatalálni a kezdőpontra). Átmérő majdnem mindegy ha pl. bordáskerekes megoldást választasz, ellenkező esetben a véget érdemes olyan körülire kialakítani mint a motor, és persze a hajtásoldalon mindenképpen csapágyazni kell, erre is figyelni kell mikor egy ilyet esztergályoztatsz. Sárga oldalon szoktak lenni golyós és trapézmenetes árak is, az árkülönbségek tükrözik a minőségkülönbséget. Sajnos olcsó húsnak híg a leve, és a CNC-nél ez fokozottan igaz. Ha nem akarsz fémet marni, akkor teljesen jó egy pontosan szabályozható trapézorsó, viszont fémmaráshoz vagy egy alacsony fordulatnál is nagy nyomatékot adó motorra van szükség, vagy egy gyors motor esetén gyors előtolás miatt valami komolyabb megoldást kell alkalmazni.
Most építem a 3. gépem, már csak komoly alkatrészeket veszek hozzá, mert ez a mostani a fent leírt konfigokkal kitűnően fúr nyákot, tűrhetően mar fát, de fémre alkalmatlan.

Sastas szaktársat nem értem, trapézmenetes orsónál golyók az anyában? Kevered a golyósorsóval.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) sastas01 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Valóban, elnézést.
Nem akarok mentegetőzni. De akkor is fáradt voltam...
(#) gulasoft válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Semmi gond, csak nehogy szegény tomics reklamálja az eladónál a golyóit
(#) Pali79 válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Idézet:
„Kisebb nem is nagyon van, mivel ekkora átmérőn meghatározott terhelést el kell bírnia, kisebb menetemelkedéshez pedig véknyabb kell legyen a menetprofil, ami viszont kisebb teherbírást eredményez.”

Azért ez így egy picit erős megfogalmazás. Egy M10-es 3.6 minőségű menet teherbírása 725 kg. Persze ilyet nem is nagyon lehet kapni, a standardnak számító 5.6 minőségűé már több mint 1200 kg, a 8.8-ast már nem is említem. A megmunkáló gépeknél alkalmazott trapézmenetes orsó alkalmazása inkább a nagy menetemelkedés miatt van, nem pedig a teherbírás miatt.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Na ez érdekes lehet. Ezen még nem is gondolkoztam.
Gondolom jártas vagy ebben a témában. Tudsz segíteni, mutatni esetleg egy táblázatot ahol látszik a különböző fém anyagok teherbírása?
Érdekelne az M6 - M16 ig a különböző ötvözetek paraméterei. (rozsdamentes is).
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Sajnos nekem csak a hagyományos acél minőségre van adatom, de az sem olyan szimpla, hogy "1db M16-os csavarnak ennyi meg ennyi" hanem több adatból kell kiszámolni. Van egy nagyon jó könyv amibe nagyok sok minden benne van. A négyjegyű függvénytáblázathoz tudnám hasonlítani csak kimondottan a megmunkálásokra kihegyezve. Fémtechnológiai táblázatok a címe. Sajnos sehol nem láttam még digitális formában. Sógorom nemrég interneten rendelte ha jól emlékszem 2500 Ft körül.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) sastas01 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Megvan a könyv, gépésznek tanulok. Így mindjárt utánanézek, de tuti, hogy nem lesz így benne hanem meg van adva az anyagra jellemző szakítószilárdság N/mm2 -ben ebből kell számolni nyírószilárdságot, ami ennek a nagyjából 0,8 szorosa(ha jól emlékszem).
Meg meg lesz adva egy méretezési keresztmetszet minden egyes méretre.
Képeket most készítek kicsit hosszadalmas, amint kész felöltöm.
(#) emmzolee válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Hello
Nagyon köszönöm. Alig várom.
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Voltam a Hobby cnc találkozón. Nem voltam elragadtatva.Talán 4-5 asztalnál árutak, ja Danibácsi bakancsáról meg feledkeztem. Akkor hat asztal. Két kiállító hozott gépet, az egyik A4-es volt és működött egész nap. Nekem nagyon tetszett ez a gép, valami hasonlót szeretnék.Meg ismerkedtem Ramotai Úrral, És vásároltam néhány dolgot Kadától.
Az alkatrész listámon egyre több tétel ki van pipálva de még van mire költeni.
(#) emmzolee válasza nagy hoho hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Hello
Jobboldalon hátul az a nagy léptetőmotor mit tud? Mennyiért vetted? Kitől?
Tehetségesnek néz ki.
Következő: »»   139 / 374
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem