Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   332 / 371
(#) András123 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Gyorsan generáltam neked a LASERGRBL-ben két tipusú G-kódot *gcode és*nc plotterhoz . próbáld ki.
(#) András123 hozzászólása Szept 4, 2019 /
 
Próbáld feltölteni a legfrissebb GRBL 1.1 verziót. Ez is a PWM jelet a Cnc schielden a Z+pinre teszi. Nekem ezzel működött a servómotor M3S255 parancsal. De ha g kódot készítettem hozzá akko ellenkező irányba mozditotta a servo karját és nem voltak jók a kar mozgásai sem a GRBL-MI-hez képest. Tedd $30=255 értékre és próbáld meg a kar mozgatását .legalább ezzel tesztelni tudod
(#) András123 hozzászólása Szept 5, 2019 /
 
Más lehetőség: egy multiméterrel kiméred a cnc schilden a gnd és z+ pin közötti feszültsége a M3S250 és a S0 parancsok kiadása után. Mérhetsz közbülső értéket is pl S125 . Ha 0-5 Voltig változó feszültséget mérsz akkor a pwm jel működik .ebben az esetben a servo motorod lesz a hiba okozója. Ha nincs multimétered akkor köss rá egy ledet. Változnia kell a led fényerejének a pwm jel hatására. "
Idézet:
„sőt meg sem áll hanem erősen tekeri a kart mikor már eléri a végpontot akkor is , valójában túl akarja tekerni az ütközési ponton és nem áll meg , ha nem húznám le akkor lereszelné az egész fogaskereket az áttételben !”
" ---------------Ennek az oka lehet esetleg az hogy nincs átállítva a $30=1000 $30=255-ra (ebben nem vagyok biztos)
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
(#) sargarigo válasza András123 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Létezik hogy egy szervó nem akar megállni a végén? Hát azér' van benne a poti nem?
(#) András123 válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Még sosem tapasztaltam ilyet. Az Idézetben" szereplő leírás szerintem arra utal hogy a servó motorral lehet a gond. A servo motor karja max 180 fokot mozdulhatna csak el M5 állapotban 0 fok M3 állapotban pedig az S255 hatására 180 fok. Kisebb S érték megadásakor arányosan kevesebb fok. Én sem értem mi lehet a gond
(#) sargarigo válasza András123 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Hm.. Az a demó program ami megy az arduinón, az mit csinál? Vágállásig tekeri? A motor azt is csinálja? Mert a fejvakarást ugye az okozza, hogy feltételezzük a demó hibátlan lefutását. Ha ezzel gond lenne netán, akkor a motor lesz a hibás mégis. Más nem nagyon lehet. Ki lehetne próbálni esetleg másik motorral is. A demót és a projektbeli programmal is. Én amikor ilyesmit rendelek, minimum hármasával szoktam..
És linkelni is kellene a demó programot hogy lássuk pontosan mit csinál.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2019
(#) black1989 válasza András123 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Nálam is ellenkező irányba megy , de meg sem áll hanem tekerné a végtelenbe!
(#) András123 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Mint írtam mérd meg multiméterrel a pwm jelet.
(#) black1989 válasza András123 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Szia!

Nálam nem lehet átállítani $30=255 értékre !
Fogalmam nincs mi a gáz , de tettem rá egy relé modult is (input ,gnd vcc lábai van) , ugyan azon az elven működik , itt egy opto kapja a " stop" jelet , ahogy beindítom a cuccot kapcsol szépen a relé , viszont egy lekapcsolás sem hallatszik ahogy a progi elkezd rajzolni! A pwm jelem (M3 S0 1,7mv) aztán (M3 S255 1750mv) szóval csinál valamit a jellel, de nem működik a relé modul sem ,amit már tényleg nem értek !

sss.png
    
(#) András123 válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Furcsán fogalmazol, így könnyen elbeszélhetünk egymás mellett. Mi az hogy demo program, annak a neve Arduinó firmwarwe vagy nevezzük GRBL-nek.
Idézet:
„linkelni kellene”
. Ha visszaolvasol akkor láthatod hogy linkeltem.
Idézet:
„Hát azér' van benne a poti nem?”
A PWM jelre gondolsz? Érted a PWM moduláció jelentését? Így nehéz lesz társalognunk
(#) András123 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Mondtam hogy próbál ki csak tesztelésre a GRBL 1.1 verziót , abban lehet állítani a $30 értéket a 0.9J-ben nem lehet. Relé modult csak akkor tudsz közvetlenül PWM jelről mőködtetni, ha a jel feszültsége eléri az 5 voltot. Ez csak ebben az esetben működik: S255. Látnom kellene hogy mit csinálsz a számítógépen, és hogy mit hova kötsz be. Így nem tudok segíteni. A servómotort az USB-n kapott 5Voltos feszültség működteti, nem a CNC shildre kötött tápegység. A PWM kimenő jelnek is ennyinek kell lenni 0-5 volt S" paraméter arányában. A firmwerrel nincs semmi gond, ez többezer embernél működik. Vagy a servó motorod rossz, vagy a kábeleket nem jó helyre kötötted. Az sem mindegy hogy melyik verzójú CNC SCHILDET használod, mert különbözőek lehetnek a pinkiosztások. Csinálj hibakeresést a Schilden, nézd meg hogy az arduino D11 pinjén meg van e a pwm jel és az hova van kivezetve a Schildre Nincs más ötletem
(#) sargarigo válasza András123 hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Könnyen lehet hogy elbeszélés is van.
Idézet:
„mivel kipróbáltam arduinoban a servo speew-et feltöltöttem”

Ez gondolom az arduino ide egyik demó programja, de lehet hogy tévedek. Mindenesetre semmiképp sem a grbl, mint írtam a szervót kellene kizárni a hibából, vagy leszűkíteni rá.
A poti az poti. Úgy tudom a szervóban van egy poti, ami érzékeli hogy éppen hol áll a tengely, és aszerint pozícionálja be magát a vezérlő jel (pwm) szerint.
(#) Pali79 válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Idézet:
„Úgy tudom a szervóban van egy poti, ami érzékeli hogy éppen hol áll a tengely, és aszerint pozícionálja be magát a vezérlő jel (pwm) szerint.”

Kicsit pontosabban: a szervónak 20 ms-enként kell kapnija egy impulzust. Az impulzus időtartama határozza meg a poziciót. 1ms = 0°, 1,5ms = 90°, 2ms = 180°. Természetesen 1-2 ms közti értékkel bármilyen pozició beállítható. A pozició visszajelzéséért felelős poti eltávolítása után végtelenített szervót kapunk ami csak körbe-körbe forog.
(#) sargarigo válasza Pali79 hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Tehát ha van és jó a poti, akkor meg kellene állnia a pozícióján. Ezért kérdeztem hogy a demo program mit csinál pontosan, hogy ezt kizárhassuk.
(#) Pali79 válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 6, 2019 /
 
Persze! Vagy gyári szervó teszterrel vagy valamilyen mikrovezérlővel lehet normálisan tesztelni.
Bár, most belegondolva láttam demo programot ardura, azzal is le lehet tesztelni.
(#) András123 hozzászólása Szept 7, 2019 / 2
 
A rossz időre való tekintettel volt időm egy kicsit méregetni a CNC SCHILD V.3-at. Lehet hogy mások számára egyértelmű lesz amit írok, de ez nekem , újdonság amire rájöttem. A mini servo motorokhoz készített GRBL, legalábbis aminek az a feladata hogy a ceruzát le fel mozgassa. Az általam tesztelt verzió GRBL_MI esetébenaz M3 parancs elveszi az áramot a pwm jelen ,így lefele mozdul a ceruza a súlyánál fogva vagy a rugó esetleg gumi miatt. (vagyis bekapcsol és rajzol) Az M5 parancs viszont 4,5V feszültségű jelet hoz létre. Ezzel felemeli a ceruzát és tartóáramot ad a servónak vagyis kikapcsolja a rajzolást. A GRBL1.0 verzió viszont pont fordítva működteti a M3,M5 parancsokat. Ott az M3 utasítás ad áramot a PWM jelre és az M5 elveszi azt. Ez volt az oka annak,hogy amikor tesztelés képpen GRBL 1.1 v-vel akartam használni a rajzoló plotterhez ellenkező irányba mozdította a seró motort.Ennél a verziónál $30 értéke alapértelmezésként 1000. Ez azt jelenti hogy ha egy relével akar elindítani valaki egy marómotort akkor M3S1000 parancsot kell első alkalommal kiadnia( öröklődik) . Így 5 Voltos PWM jel fog kimenni és ez képes behúzni" a relét. Ha csak M3S255 parancsot adnánk ki akkor az 1/4 része csak az 1000-nek,vagyis kb 1,7 Volt menne ki a jelen ,ami nem tudja bekapcsolni a relét,ezért ha GRBL1.1-el lézermodult szeretnénk használni, akkor át kell a$30=1000 parancsot írni $30=255-re. Ez azért fontos mivel a lézerhez való G kód készítő programok a lézer fényerejét S0-és S255 között határozzák meg , a marógéphez pedig az 1000 a mérvadó..Ha jól tudom akkor a GRBL1.1 verzióban nem működik a SPINDLE EN pin a schilden mert itt ennek a bekapcsolását PWM jellel kell vezérelni (a Config.h-ban ezt meg lehet buherálni) Tehát ha a servós plotterről beszélünk akkor az M3 parancs kiadása után a CNC SCHIELD V3- +Z pinen nulla volt feszültséget mérünk. Ha kiadtuk a S255 parancsot az M3 mellett akkor az M5 parancs után 4,5-5 voltot kell mérni ugyanezen a pinen. Ha S" értéke kevesebb akkor természetesen arányosan kevesebb lesz a mért feszültség is.
(#) atus1981 hozzászólása Szept 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Honnan rendelitek a gravírtűket illetve a "kukorica"marókat NYÁK készítéshez??
Köszi.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Szept 23, 2019 / 3
 
Végre eljutottam abba fázisba, ahol már mozdul a mechanika. Arduino R3+Grbl; LightBurn szoftver,TB6600 motor végfok. Mindez Linux alapon. Most egy kis pihi, mert gyűjtök lézerre.

TESZT VIDEO
(#) Pali79 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
(#) KKobra hozzászólása Okt 4, 2019 /
 
Üdvözlet minden fórumtársnak.
Megépítettem egy mini CNC-t lézer gravírozó-marót
Vásáriltam egy Kínai 2,5W-os lézeregységet.Annak rendje módja szerint beépítettem és hajrá!!
Szépen tette a dolgát. De feltünt hogy ha a vezérlő TTL bemenetét és az Arduínót összekötöm akkor a lézer nem dolgozik csak ha kell neki, csakhogy nem a teljes erővel éget hanem KB fél gőzzel.
Az arduino egy V3 vezérlőn keresztül kezeli a motorokat és a lézert.
Hogyan tudnám a lézert vezérelni hogy ne fél erővel dolgozzon vagy vezérelni esetleg a teljesítményét is. Igy csak ki be kapcsolgatja és a be csak félerővel
laserGRBL V3.0.17. szoftvert használtam.
Minden jó ötletre vevővagyok
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 4, 2019 /
 
A lézer módot aktiválni kell a GRBL-ben. Álltalában a Z tengely végállás kapcsolója helyén adja a PWM jelet a lézer erősségéhez. A programban az S utasításokkal lehet az erősséget szabályozni. Javaslom a LaserGRBL progit. Az azzal generált G kód minden sora tartalmazza a megfelelő S utasítást.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Nemtudom talán elkerülte a figyelmed hogy írtam a hozzászólásban.
"LaserGRBL V3.0.17. szoftvert használtam."
Értem és nem az S utasítás nekem kell beállítani vagy ........
Jólenne ha legalább angolul tudnák.
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Valóban elkerülte a figyelmemet, de a lényegen nem változtat. Az S utasítás tulajdonképpen a főorsó fordulatszáma lenne. Ezzel vezérli a lézer erősségét. Ha egy képet konvertálsz a lasergrbl-ben akkor a készülő G kód minden sorában ott van az S utasítás.
Részlet ez egyik G kódomból:
  1. G90
  2. G0 X0 Y0
  3. M3 S0
  4. F500
  5. X0.4 S255
  6. G0 X0.8 Y0 S0
  7. G1 X1.2 S255
  8. G0 X1.6 Y0 S0
  9. G1 X1.8 S255
  10. G0 X2 Y0 S0
  11. G1 X2.2 S255
  12. G0 X2.4 Y0 S0
  13. G1 X2.8 S255
  14. G0 X3.2 Y0 S0
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2019
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Értem az s255 a teljes sebesség lézernél a max erő ha jól gondolom.
Ugye beállítottuk az orsóhoz a motor mennyit forduljon ha 100mm kell mozduljon az asztal
Közben azon gondolkodo jó választás volt-e az Arduino v3 shield board?
Vagy jobb lenne Ez a GRBL Laser controller board
Szoftverrel táppal együtt elfogadható árban megvehető
Nem is kelllene semmit változtatnom a masinán csak átdugdosni a vezetékeket
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2019
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Idézet:
„Ugye beállítottuk az orsóhoz a motor mennyit forduljon ha 100mm kell mozduljon az asztal”
Nem igazán értem, hogy mi köze van jelen esetben a fordulatszámnak az elmozduláshoz. A lényeg, hogy a $30 paramétert állítsd 255-re és engedélyezd a laser módot ($32). A lézer vezérlő szálát kösd a Z endstop helyére.
Az általad linkelt vezérlő semmivel sem tud többet mint a V3 csak össze van integrálva az ardu a léptető meghajtókkal. Nekem működik a lézer a V3-mal. Lásd melléklet.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Igen be akartam kapcsolni a laser módot és nincsen ilyen. Mi a külümbség?
Megvan a nekem 0.8-as GRBL van betöltve! Irány a Net kis keresés után letöltöttem az 1.1-es GRBL-t és azt töltöttem fel. És meg van minden! Próba Most meg minden feketére éget.
(2,5W-os Lézer) Korlátoztam a maximumot 100-ra Már sokkal jobb!! Szépen szabályoz!
Úgylátom ki kell kisérleteznem a rétegeltlemezhez a lézer erősségét és Jó lessz!
Köszönöm az infót!!
Tudnál segíteni a gravírozásban is?
775-ös Motor ER11 fej De nincs szoftver vagyis nemtudom mit is is használjak.
Jótanács? Valami infó?
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
A gravírozásra rengeteg szoftver van, attól függően kell választani, hogy mit szeretnél gravírozni. Nyák kontur, felirat, relief, stb, ?
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Azért fogtam bele a cnc megépítésébe, hogy nyákot tudjak készíteni.
De érdekelne relief készítése is. Mivel még nem próbáltam semmilyen szinten erre a masinát
Valami egyszerűvel kellene kezdenem.
Remélem a lineális csapágyak kotyogása miatt a elég pontos lesz. Láttam videót a 3018-as ról és úgyérzem az enyém is van olyan stabil.
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
A képek alapján szerintem túl magasan van. Tapasztalatom szerint 40-50 mm az ideális. Ehhez kell belőni a fókuszt. A nyák gravírozás kívánja a legpontosabb mechanikát. Milyen progival tervezed a nyákot?
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Túl magasan? Kénytelen voltam magasra tenni mert nem tudtam közelebb vinni a fókuszt. Nem szedtem szát a fejet. A 250mW-os fejnél valóban 50mm körül van a fókusz de akkor is gyenge a 250mw. A 2,5w már jó erős annyira hogy a tálca allat 60mm ohol már a pont kb 2mm még ott is azzonnal égeti a fát. De megnézem hátha lehet közelebb.
Álltalában a nyákot Sprint ayout 6-ban terveztem meg, vagy töltöttem le. De PDF formátumba is tőltöttem le néhányat. Valahogy a Cadsoft Eagle 5 nálam nem igazán akar működni sokszor még a letöltött nyáktervet sem tudom rendesen megnyitni vele.
Szerinted miért csíkos a kép mintha egy egy sor hiányozna. Vagy csak nem jól állítottam be a GRBL laser programot?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2019
Következő: »»   332 / 371
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem