Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, akkor nézek közben valami rendesebb motort, azt már könnyű lecserélni amikor meglesz.
A fióksín felejtős4 Én is azzal kezdtem, de szó szerint semmire sem jó. Annyi, hogy láthatod mozogni a gépet, de a legkisebb erő hatására is megy össze-vissza. A sárga fórumon mindig lehet kapni jó állapotú bontott lineáris síneket. Azokból kell venni, különben csak sok bosszakodás, csalódás és sok elvesztegett idő lesz a jutalom.
Építettem egy masinát (35x25). Lenne mit javitani a pontosságán, stabilitása elég jó.
Most viszont hozzájutottam precíziós lineális csapágyakhoz, nagyobb méretben (70x90). Na de ezek a csapágyak nehezebbek. A spindli is nagyobb nehezebb lenne és a Mema 17 motor már nem elég szerintem. Mit javasoltok? Milyen, mekkora léptetőmotor kellene?
Az orsó milyenségén,(golyós, vagy sima metrikus)menetemelkedésén is sok múlik,de az esetleges áttételezést sem tudjuk... A"precíziós lineális csapágy"kifejezésen nem tudom mit kell érteni, mert az lehet sín, lehet csúszka, lehet körkeresztmetszetű tengely golyós hüvellyel, meg egy rakás másfajta kivitel, mind különböző súlyú, tehetetlenségű pálya. Azonkívül az is befolyásoló, hogy mit szándékszol gyártani. Ha sok nagymértékű Z mozgást kell gyorsan megvalósítani, mert reliefet gyártasz, akkor érdemes alapból nagyobb motorral szerelni, pl NEMA23.
Szóval adatok nélkül, csak általánosságban adható válasz, amivel nem mész sokra.
A kis gépen SKF lineális csapégy van. A mozgatás M8 menetes orsóval van megoldva.
A nagyobb géphez a képen látható lineális csapágyakat szeretném használni. A hajtás a képen bordás szíj. Nemtudom hasznáható vagy sem. Még csak tervezési fázisban van. A kis gép hibája hogy a szpindlibe befogott maró (0,1mm) vége kb 0,1mm elmozdul forgás közben. Igy a marás szélessége nem 0,1mm hanem 0,3mm. Erre gondoltam mikor a stabilitést említettem. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2021
Közvetlen bordás szíj hajtás nem lesz megfelő, csak nagyon kicsi nyomatékigény esetén, mint például lézergravírozás, vágás. Nameg 3d nyomtató.
Komolyabb fa,műanyag megmunkálásra már nem terveznék vele, csak úgy ha a szíj a hajtómotor és a hajtott orsó közt biztosítaná a nyomatékátvitelt. Ha jót akarsz, akkor nem úszod meg a golyósorsó használatát. A sárga fórumon lehet találni használt, de még elfogadható minőségű orsókat, csak ki kell várni az alkalmat...
Ezt így szereztem hajtással együt. Gondolom bele kerül jónéhány 20 ezresbe mire használható lesz. Szépen lassan lépésről lépésre ahogy az anyagiak engedik. Mégis csak hobbi gép lesz.
Terveim szerint aluminium, réz, bakelit, és fa megmunkálásra gondoltam.
Fúrni elmegy, marásnál nyeklik és elmászik. Az oldal irányba ható erők nagyobbak egy léptetőmotornál, mint gondolnád.
Tudod a sok youtube videót nézve, úgy érzi az ember hogy milyen egyszerű. De nem az!.
Elképesztő kókányolás!! Ragasztó pisztojjal DVD mechanikával. Használhatatlan, semmirevaló szemetet gyártanak. Picivel több ráforditással már lehet használható CNC marót építeni. Felejtsd el hogy nyákot lehet marni vele. Amit én építettem rendes lineális csapágyakkal, trapézmenetes orsóval 30x30 aluprofil vázzal. Nem lett tökéletes nyákmaráshoz. Nagyon vékony a maró szerszám [0,1mm] szinte azonnal elpattan ha valami nem pontos, vagy nem stabil. Szép nyákot tudok marni vele , szépen ki is furja. Mégsem tökéletes SMD Ic-k lába olyan közel va egymáshiz, hogy a 0,1mm heggyel a marási szélesség 0,3mm. Tudok segíteni vannak az első kisérleteimből maradt dolgokkal. Érdekel? Ha kell teszek fel képeket a választékról, A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2021
Namost félreértés ne essék, egy pillanatig sem gondoltam hogy percek alatt, nulla költséggel össze lehet rakni egy tisztességes gépet!
Évek óta elő-, előkerül a projekt, hogy egyszercsak lesz belőle valami. Basic rajzológépet már csináltam, azt hulladékból, és az elvárásaimat szépen hozta (fent is van a kimitépítettben). Viszont helyem nincs rá, tehát egy asztalnyi méretben meg kell állnia. Termelni nem fog, tehát pénzem sincs rá csak amit a reggelin spórolok (na jó, ez kicsit túlzás volt, de tízezreket már nem szánok rá). Műanyag felületekben gondolkodtam, meg nagyobb panelekben (tehát nem smd lábak között). Utóbbit tisztáztuk hogy esélytelen. Na innen szép nyerni! Ehhez képest próbálok egy működőképes konstrukciót összehozni, ami a fentiekkel összefér. Megköszönném a felajánlott segítséged, várom a képeket!
Én sem termelni szeretnék, nekem is csak hobbi. A hely igény 55x55, nem nagy.
Teszek fel képet. Milyen volt, milyen lett. Igen és az alkatrészekről. A menetes orsót nem szeretném elajándékozni. Valahol még van 2db nyolcas köracél. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2021
Értelemszerű, hogy normális alkatrészekből lehet normális gépet építeni! Neked mennyit jelentett hogy a lineárokat munkába állítottad?
A "kieső daraboknak" tudnám hasznát venni!
Sziasztok!
Hozzáértőktől kérnék egy kis segítséget. Elkészült a lézergravírozó masinám. Motorok/szánok mennek a programnak megfelelően. Közben megjött a 30W-os lézerem is és itt kezdőik a gondom. Rádugom a vezérlőre /EleksMaker/ és adok neki tápot, mindennemű beavatkozás nélkül beindul és már égeti is az alatta lévő lemezt. A progi a LserGRBL legfrissebb verziója. Kérdésem: Valami rossz lehet, vagy csak rossz a beállítás, vagy csak ehhez a részéhez teljesen sötét vagyok? Köszönök minden segítséget!
A lézer ttl- vagy PWM bemenetét vezérelni kell a panelról , vezérlés nélkül 100% on megy .
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2021
Mindenképpen legyen csatlakoztatva a PC-hez és fusson a program. Megkérdezhetem honnan vetted és mennyiért a lézert? Mire akarod használni? 30W az már szép teljesítmény.
Mondjuk én feltételeztem, hogy megfelelően van telepítve a CNC-re
Minden csatlakoztatva van, fut is a program, csak éppen áll a gép, nem csináltatok vele semmit.
Ali-n vettem 129 USD volt, ha jól emlékszem. Lehet,nem kellett volna ekkora,de ahogy a mondás tartja:"A van-tól nem kell félni!"
Lehet itt a gond nálam is. Pontosan mit értesz ez alatt?
Köszönöm. Úgy fest, megoldódott a gondom!
Tudtam én hogy valami nem stimmel a 30W-os leaser modul körül. Feltűnő volt az ára!!
"Technikai paraméterek Modul bemenet : 20-30W Optikai teljesítmény: 7,5 W (7500 mW) Hullámhossz : 445-450nm " Akkor mennyi is a teljesítménye? Valójában 7,5W Bocsi de ez úgy kikívánkozott!
Pont ott van! A határon. Lehet is nem is! Én azért örülnék nekei ha az enyém tudna 7,5W-ot.
Nekem "csak" 2,5w de ez is szépen dolgozik
Gondolom ugyan az, mint a legtöbb embernek -köztük Nekem is- aki megvásárolta.
Instabil szerkezet, ha csak ránézel a 3018 (és nem a PRO változat)-as felépítésére. Nálam eredeti felépítésben a Z tengely konkrétan 5mm-t is képes...nevezzük kotyogásnak? Szerintem nem kotyog, ez szó szerint deformálódik, miközben dolgozik, annyira instabil az eredeti felépítés, és pontatlan is.
De milyen jó videók vannak fenn a neten. Ezekkel a gépekkel nem lehet marni a gyengeségük miatt. Játékok! Leaserrel jól dolgozik.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2021
Üdv!
Olyan kérdésem lenne hogy esetleg azt meg tudom szabni hogy hányszor menjen végig ezen az adott cikluson?
Szia! Ha GRBL-el használod nem sok lehetőséged van. 1. újra lefuttatod, 2. Szövegszerkesztővel copy-zod a ciklust. (A grbl-ben tudomásom szerint nincs ciklus-szervezési lehetőség, de ha van remélem engem is felvilágosít valaki!)
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2021
A lézer csak akkor éget, ha van a fókuszában valami. Emeld feljebb a fejet (Z tengely). Ugyanígy fog dolgozni is. Amíg emel a fejen, addig nincs égetés, ha leengedi - igen. Azt is megteheted, hogy a kezdő g-kódot átírod, hogy ne 0-ról induljon.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2021
Igen leser gravírozásnál lefuttathatod többször is. Vagy a másik lehetőség hogy lassabban csinálod.
A marásnál a menetek számát meghatározhatod. Minden menetnél megadhatod külön a paramétereket. Én az "Aspire" programmal csinálom a GRBL kódot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |