Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   351 / 373
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
pl. itt találsz több félét is. Persze ezt is fenntartással kell kezelni, de az 1W-ossal már tudsz fára gravírozni.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Pali79: Köszi a linket.
A dvd-meghajtókból összeállított gravírozó csak próbaképpen lett megépítve, hogy egyáltalán hogyan is működik.
Szeretnék egy komolyabbat építeni, ha valakinek lenne bevált saját maga épített gravírozója, és megosztaná velem a terveket, alkatrész listát stb... azt szívesen venném.
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Szerintem tervezgetni akkor van értelme ha van zsebbe jó sok pénzed amit erre tudsz költeni. Legalábbis én úgy csináltam, hogy figyelgettem a hirdetéseket, - sárga fórum, jófogás, vatera - és amikor megláttam valamit amire úgy gondoltam megfelel az elképzelt géphez, akkor azt megvettem. Pl a komplett X tengelyem sínekkel, orsóval, alaplappal a jófogáson találtam. Nagyon nem ilyen volt az elképzelés, de mivel jó áron volt és célnak megfelelő, így megvettem és abból építkeztem.
(#) devergo74 hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Ez alapján készítettem a gravírozót: gravírozó
a videón működik.
(#) Pali79 válasza devergo74 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Ha megnézed iszonyat lassú és nem is tdta megégetni a felületet rendesen. Ha már pénzt adsz érte, legalább 1W-os vegyél! Azt át tudod rakni később nagyobb gépre is.
(#) pisti hozzászólása Okt 18, 2020 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy kicsit megismerkedni ezzel a témával. Kezdésnek telepítettem az Inkscape 0.92-t.
A rajzolást és a szerkesztést szépen tudom vele csinálni, de mikor G-Code-ba szeretnék menteni ennek a lehetősége nincs a listán. Ehhez egy kiegészítőt kell letölteni, és mit?
Köszönöm!
(#) bbb válasza pisti hozzászólására (») Okt 19, 2020 / 1
 
Gugli megmondja a választ, csak meg kell kérdezni: Bővebben: Link
(#) pisti hozzászólása Okt 20, 2020 /
 
Folytatva a tanulást a CNC világban olvastam itt a fórumon, hogy ha tengelyt használok mozgatáshoz akkor az páros legyen mert másképpen az áttételszámítás nehézkes. Ez mit jelent minek kell párosnak lenni, a menetemelkedésnek? Szükséges a tengelyre a rugós stabilizáló?
Köszönöm!
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Igen a menetemelkedés legyen páros ha lehet. A rugós kottyanásmentesítés kókány megoldás. Jó minőségű golyós orsó vagy szorítható trapézmenet a jó megoldás.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Az 5 az páros ? 5mm es emelkedésű golyósorsókat használok 5000 es lépésosztással .... MA860h
Itt megnézhető a gépecske ...1000*1000*130mm
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2020
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Így is lehet, de meggyőződésem, hogy minél több az olyan ellenőrizhetetlen fícsőr van a rendszerben mint az 5000-es lépésosztás, a pontosság rovására megy. Ennek egyébként mi értelme? Mekkora elmozdulás jut így egy impulzusra?
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Elvileg 1/1000 mm egy lépés ... És 5mm a teljes körbefordulás , de semmi jelentősége a dolognak mert egy jobb mozgásvezérlő (mondjuk az UCCNC ) saját maga számolja ki a lépésarányt a megadott és a mért mozgást alapul véve .Mondjuk a Mach 3 az más tészta ott egy számoló segédprogrammal lehet kiszámolni a beírandó mértéket de az sem mágia ...
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2020
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Idézet:
„hogy minél több az olyan ellenőrizhetetlen fícsőr van a rendszerben mint az 5000-es lépésosztás,”
Ez miért ellenőrizhetetlen ? A steppermeghajtón dip kapcsolókkal állítható a mikrolépés és a meghajtóáram ...Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2020
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
A léptetőmotor mechanikailag úgy van kitalálva, hogy 1,8°-ot fordul, de ezt nyilván te is tudod. A vezérlők ezt úgy osztják tovább, hogy elosztják a megjajtóáramot a tekercsek között. Véleményem szerint ezt az alap lépést minél több részre osztjuk ilyen hókuszpókusszal, annak nincs jó vége.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Én sajnos még nem találkoztam olyan stepper meghajtóval ami egész lépést tudott volna , mindegyik fél lépéses módban indul ... Ha 5mm es az orsó és fél lépésre van állítva a meghajtó akkor 0,0125mm egy lépés itt már sok jelentősége nincs hogy a 2db 0 után mi áll a gép (hobbi gép) már úgy sem tudja lekövetni ....Ha 5/100 mm pontosságot tud a gép az már hobbi gépnél tökéletes ....
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2020
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Idézet:
„Én sajnos még nem találkoztam olyan stepper meghajtóval ami egész lépést tudott volna , mindegyik fél lépéses módban indul ...”
Hát pedig a hobbiban is népszerű A4988 is tud
..
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 23, 2020 / 1
 
Na jó de az játékszer leginkább 3d nyomira használható pici stepperekkel , egy izmosabb motormeghajtó az MS szériából (ahol már áramok is folydogálnak ) már nem látsz egész lépést .. És egy kérdés : Te építettél már CNC-t ?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2020
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Idézet:
„Na jó de az játékszer leginkább 3d nyomira használható pici stepperekkel”
Az A4988 2A-t, a DRV8825 2,2A-t tud. Ez már elég egy 1Nm körüli léptecs meghajtására, az pedig egy A4-es méretű géphez. Nem mindenki gondolkodik ekkora gépben mint te.
Idézet:
„egy izmosabb motormeghajtó az MS szériából (ahol már áramok is folydogálnak ) már nem látsz egész lépést ..”
Az MS szériát nem ismerem ugyan de nekem van pár M545D ami 50V 4,5A-t tud, az is tud egész lépést is.
Idézet:
„Te építettél már CNC-t ?”
Igen, kettőt.
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
1Nm az még pici .... Az első gépem kb ekkora volt A/4 TB 6560 meghajtókkal és nema17 mocikkal aztán álmodtam egy nagyobbat ....
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 24, 2020 / 3
 
(#) pisti hozzászólása Okt 28, 2020 /
 
Folytatom a tanulást és gyűjtöm össze a programokat. A cél, hogy egy rajzoló majd egy lézeres gravírozót készítsek. Most kezdésnek összeraktam két CD meghajtóból és egy servo motorból egy kis készüléket. Most várom még az arduino léptetőmotorvezérlő shield-et.
Az Arduinoba a könyvtár megvan (Grbl 0.8 c) letöltöttem az Inkscape 1.0.1 programot. Ebben továbbra sem tudok g kódot előállítani. Mebvan a Grbl Controller 3.6.1 program is.
Szükséges-e még más program?
Az svg fájlból hogyan készítsek g-kódot? (Az unicorn kiegészítő nem működött)
Azt hol kell majd beállítani, hogy a rajzolásnál egy motorfordulat mennyire mozgassa a tollat?
Köszönöm!
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Idézet:
„Az Arduinoba a könyvtár megvan (Grbl 0.8 c)”
Ebből van már 1.1 inkább azt javasolnám.
Idézet:
„Mebvan a Grbl Controller 3.6.1 program is.”
A lézerhez, de lehet a rajzolóhoz is jobb a LaserGRBL. Én sokat használom 3 tengelyesen is.
(#) pisti válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Köszönöm!
A LaserGRBL programmal lehet tollat használni? Milyen programok kellenek még?
(#) Pali79 válasza pisti hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Mint minden GRBL meghajtó progi, a laserGRBL is ugyanazt tudja mint bármelyik másik, ugyanúgy végrehajtja a G kódot, csak a felülete van optimalizálva a lézer gravírozáshoz, illetve a képet át tudja alakítani G kóddá. Én már rajzoltam vele ceruzával, igaz 3 tengelyes géppel. Ezt úgy oldottam meg, hogy ugye amikor egy vonalat abbahagy a lézer, akkor azt kikapcsolja. A G kódba megkerestem ezeket a sorokat és átírtam, hogy a Z tengelyt emelje fel, majd pozíció váltás után tegye le. Nem tudom a szervó működtetéshez milyen parancs kell, de ugyanígy megoldható a parancs átírása.
Ha 3D marásban is gondolkodsz tudom ajánlati a Fusion360 progit. Nagyon profi, saját haszálatra ingyenes és van magyar oktatóvideó sorozat a youtube-on. Egyetlen hátránya, hogy kell hozza egy minimum i5-ös vagy i7-es gép különben csak kínlódás.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 29, 2020 / 1
 
Khm... A fusion360-nak most változott a felhasználási feltétele, érdemes átolvasni mennyire maradt ingyenes és milyen korlátai vannak.
(#) Pali79 válasza bbb hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Ezt nem tudtam, mostanában nem nagyon foglalkoztam a dologgal, korábban tanulgattam, az biztos, hogy nagyon profi.
(#) pisti válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 29, 2020 /
 
Nem gondolkodom marásban, maradok a rajzoknál.
A lézer is majd csak akkor, ha a kis CD meghajtóból készített már megtanított, utána jöhet egy nagyobb és majd az égethet.
(#) bbb válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 29, 2020 / 2
 
Elképesztő anyázás ment a változás miatt az Autodesk fórumain. Első körben kivették az STL fájl exportját is, de ez annyira kiborította a bilit, hogy inkább visszakoztak és bent hagyták mégis. Viszont rengeteg formátum használatát már csak a fizetősre korlátozzák, ami eddig elérhető volt, illetve a projektek számát is lecsökkentették, meg még ki tudja mi mindent variáltak.
Igen, profi cucc, hatalmas cégtől, ami évtizedek óta CAD szoftverek fejlesztéséből/felvásárlásából/eladásából él. Viszont az üzletpolitikájuk hosszú évek óta mutatja, hogy az "ingyen" holmijuk sosincs korlátlan ideig ingyen, amikor pedig megszűnik a támogatása, akkor úgy rántják ki alólad, hogy hirtelen azt se tudod mihez nyúlj. Én akkor nagyon megharagudtam rájuk, amikor az 123D termékcsaládot gyakorlatilag úgy süllyesztették el, hogy az addig elkészült projektjeidet se tudod megnyitni, ha előtte nem mentetted ki valami más formába (ez ingyenes termékcsalád volt, élt talán két évet), akkor felejtheted el, amit addig csináltál (fotógrammetriás 3D objektumalkotás volt az egyik nagy dobása, s obj formába lehetett exportálni).

Viszont ha már ingyenes program, akkor a FreeCAD az nyílt forráskódú, ingyenes, cserébe pilótavizsgás program, amihez szintén van egy rakat oktatóanyag a youtube oldalán. CAM munkákat is lehet vele csinálni, de van egy komoly tanulási fázisa, ezzel fizetsz érte. A támogatói (közösségi) fóruma remek, ha valami nem az elképzeléseidnek megfelelően történik, akkor segítenek hogyan is kellene megoldani (nekem CAM-nél volt gondom a zsebmarás megterveztetésével, s szinte órákon belül megoldódott hogyan kellene csinálni, hogy azt kapjam eredményül, amit szeretnék).
(#) pisti hozzászólása Nov 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Az Inkscape-hez hozzáadtam az unicorn-mastert, hogy tudjak g kódba menteni. A mentés másként-ben ott van a gcode lehetőség, de a generálásnál ezzel a hibával áll meg:


Milyen beállításokat kell adni, hogy működjön?
Köszönöm!

unicorn.JPG
    
(#) NickE hozzászólása Nov 3, 2020 /
 
Vettem egy kínai vízhűtéses 2.2kW-os marómotort.

Ehhez milyen teljesítményű szívattyú javasolt? (liter/perc)

Másik kérdés: mivel célszerű feltölteni? Ioncserélt víz + fagyálló? Keverési arány?
Következő: »»   351 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem