Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Hát pedig a hobbiban is népszerű A4988 is tud„Én sajnos még nem találkoztam olyan stepper meghajtóval ami egész lépést tudott volna , mindegyik fél lépéses módban indul ...” ..
Na jó de az játékszer leginkább 3d nyomira használható pici stepperekkel , egy izmosabb motormeghajtó az MS szériából (ahol már áramok is folydogálnak ) már nem látsz egész lépést .. És egy kérdés : Te építettél már CNC-t ?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2020
Idézet: Az A4988 2A-t, a DRV8825 2,2A-t tud. Ez már elég egy 1Nm körüli léptecs meghajtására, az pedig egy A4-es méretű géphez. Nem mindenki gondolkodik ekkora gépben mint te.„Na jó de az játékszer leginkább 3d nyomira használható pici stepperekkel” Idézet: Az MS szériát nem ismerem ugyan de nekem van pár M545D ami 50V 4,5A-t tud, az is tud egész lépést is.„egy izmosabb motormeghajtó az MS szériából (ahol már áramok is folydogálnak ) már nem látsz egész lépést ..” Idézet: Igen, kettőt. „Te építettél már CNC-t ?”
1Nm az még pici .... Az első gépem kb ekkora volt A/4 TB 6560 meghajtókkal és nema17 mocikkal aztán álmodtam egy nagyobbat ....
Folytatom a tanulást és gyűjtöm össze a programokat. A cél, hogy egy rajzoló majd egy lézeres gravírozót készítsek. Most kezdésnek összeraktam két CD meghajtóból és egy servo motorból egy kis készüléket. Most várom még az arduino léptetőmotorvezérlő shield-et.
Az Arduinoba a könyvtár megvan (Grbl 0.8 c) letöltöttem az Inkscape 1.0.1 programot. Ebben továbbra sem tudok g kódot előállítani. Mebvan a Grbl Controller 3.6.1 program is. Szükséges-e még más program? Az svg fájlból hogyan készítsek g-kódot? (Az unicorn kiegészítő nem működött) Azt hol kell majd beállítani, hogy a rajzolásnál egy motorfordulat mennyire mozgassa a tollat? Köszönöm! Idézet: Ebből van már 1.1 inkább azt javasolnám.„Az Arduinoba a könyvtár megvan (Grbl 0.8 c)” Idézet: A lézerhez, de lehet a rajzolóhoz is jobb a LaserGRBL. Én sokat használom 3 tengelyesen is. „Mebvan a Grbl Controller 3.6.1 program is.”
Köszönöm!
A LaserGRBL programmal lehet tollat használni? Milyen programok kellenek még?
Mint minden GRBL meghajtó progi, a laserGRBL is ugyanazt tudja mint bármelyik másik, ugyanúgy végrehajtja a G kódot, csak a felülete van optimalizálva a lézer gravírozáshoz, illetve a képet át tudja alakítani G kóddá. Én már rajzoltam vele ceruzával, igaz 3 tengelyes géppel. Ezt úgy oldottam meg, hogy ugye amikor egy vonalat abbahagy a lézer, akkor azt kikapcsolja. A G kódba megkerestem ezeket a sorokat és átírtam, hogy a Z tengelyt emelje fel, majd pozíció váltás után tegye le. Nem tudom a szervó működtetéshez milyen parancs kell, de ugyanígy megoldható a parancs átírása.
Ha 3D marásban is gondolkodsz tudom ajánlati a Fusion360 progit. Nagyon profi, saját haszálatra ingyenes és van magyar oktatóvideó sorozat a youtube-on. Egyetlen hátránya, hogy kell hozza egy minimum i5-ös vagy i7-es gép különben csak kínlódás.
Khm... A fusion360-nak most változott a felhasználási feltétele, érdemes átolvasni mennyire maradt ingyenes és milyen korlátai vannak.
Ezt nem tudtam, mostanában nem nagyon foglalkoztam a dologgal, korábban tanulgattam, az biztos, hogy nagyon profi.
Nem gondolkodom marásban, maradok a rajzoknál.
A lézer is majd csak akkor, ha a kis CD meghajtóból készített már megtanított, utána jöhet egy nagyobb és majd az égethet.
Elképesztő anyázás ment a változás miatt az Autodesk fórumain. Első körben kivették az STL fájl exportját is, de ez annyira kiborította a bilit, hogy inkább visszakoztak és bent hagyták mégis. Viszont rengeteg formátum használatát már csak a fizetősre korlátozzák, ami eddig elérhető volt, illetve a projektek számát is lecsökkentették, meg még ki tudja mi mindent variáltak.
Igen, profi cucc, hatalmas cégtől, ami évtizedek óta CAD szoftverek fejlesztéséből/felvásárlásából/eladásából él. Viszont az üzletpolitikájuk hosszú évek óta mutatja, hogy az "ingyen" holmijuk sosincs korlátlan ideig ingyen, amikor pedig megszűnik a támogatása, akkor úgy rántják ki alólad, hogy hirtelen azt se tudod mihez nyúlj. Én akkor nagyon megharagudtam rájuk, amikor az 123D termékcsaládot gyakorlatilag úgy süllyesztették el, hogy az addig elkészült projektjeidet se tudod megnyitni, ha előtte nem mentetted ki valami más formába (ez ingyenes termékcsalád volt, élt talán két évet), akkor felejtheted el, amit addig csináltál (fotógrammetriás 3D objektumalkotás volt az egyik nagy dobása, s obj formába lehetett exportálni). Viszont ha már ingyenes program, akkor a FreeCAD az nyílt forráskódú, ingyenes, cserébe pilótavizsgás program, amihez szintén van egy rakat oktatóanyag a youtube oldalán. CAM munkákat is lehet vele csinálni, de van egy komoly tanulási fázisa, ezzel fizetsz érte. A támogatói (közösségi) fóruma remek, ha valami nem az elképzeléseidnek megfelelően történik, akkor segítenek hogyan is kellene megoldani (nekem CAM-nél volt gondom a zsebmarás megterveztetésével, s szinte órákon belül megoldódott hogyan kellene csinálni, hogy azt kapjam eredményül, amit szeretnék).
Sziasztok!
Az Inkscape-hez hozzáadtam az unicorn-mastert, hogy tudjak g kódba menteni. A mentés másként-ben ott van a gcode lehetőség, de a generálásnál ezzel a hibával áll meg: Milyen beállításokat kell adni, hogy működjön? Köszönöm!
Vettem egy kínai vízhűtéses 2.2kW-os marómotort.
Ehhez milyen teljesítményű szívattyú javasolt? (liter/perc) Másik kérdés: mivel célszerű feltölteni? Ioncserélt víz + fagyálló? Keverési arány?
Jó kérdés, de szerintem verzió probléma lesz a gond. A script python 2-ben készült a futtató környezet viszont python3-at használ, ez jól látszik a hibaüzenetből.
Az első kérdésre nem tudom a választ, de a fagyállóval feltöltés csak akkor kell ha fagyveszélyes helyen van a gép. A keverési arány pedig az alkalmazott koncentrátumtól függ. -20 foknál nem kell töményebb.
Lehet az inhibitorokra gondol, amiben akár lehet ráció...
Nincs fűtés a kinti műhelyben, ahova kerül, de szerintem el nem fagyna, azért határeset, viszont tudomásom szerint ilyen helyekre azért is kevernek a vízhez ilyen löttyöket, hogy megakadályozzák algák és hasonlók kialakulását. Ha jól tudom, a fagyállónak is van ilyen funkciója is.
Mindenképp tegyél bele fagyállót! Már leírtad miért kell..
Mínusz 10-15 fokra elég keverni! És ioncserélt víz a minimum! A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2020
CNC3018-am megjött, hogyan milyen programmal lehet a grbl-el kompatibilis filet létrehozni? 3D nyomtatáshoz fusion360-at használok tervezéshez.
A fusion is tud(ot). A generálásnál, a posta processzornál ki lehet választani a grbl-t. Jó hosszú kód lesz belőle, de működő.
Köszönöm.
És esetleg kész modellekből mivel lehet legenerálni nc kódokat? Ami ingyenes is. Illetve hol érdemes/lehet nézni kész modelleket? Akár képek, dísztárgyak.
Hát megmondom őszintén nem tudom. Én eddig mindig csak a saját rajzaimat használtam erre. De amit fusionba meg tudsz nyitni arról G kódot is fog tudni csinálni.
Köszönöm, nézegetem és jó oktató videók vannak a fusion360 nc file generálásról, és a CAM részéről.
Hol szoktatok modelleket keresni, pl valami kisebb dísztárgyat? Kipróbálnám azzal hogyan boldogul a gép, és én. A másik, hogy milyen anyagot szoktatok még marni, ami műanyag és lehet táblában kapni, nem túl drága, de könnyű vele dolgozni?
Sziasztok! Új fába vágnám a fejszémet.
Faiparba szeretnék belekóstolni, egyenlőre kis gépekkel (meg talán olcsókkal) ismerkedés szinten, ha pedig bejön, akkor feljebb lépnék ismét. Első kiszemeltem egy Arduino-s léptetőmotoros kit a Banggood-ról (Link), emellé még össze kell állítanom a mechanikát is. Lehet így első körben valami nagyobb buktatóm, kellhet még más fontos cuccot beszereznem az elektronika/hajtás tekintetében? Fúrómotornak kellhet másik, vagy jó a kitben található? Villanyszerelő szakmám van, egyenlőre közel 0 tapasztalattal állok bele a faiparba, így tekintsetek rám. ![]() Köszönök mindent előre is!!
Szia!
Egyrészt ez a szett mint a címében is benne van 3D nyomtatókhoz való. Picik a motorok, nem tud normális méretű mechanikát elhajtani, márpedig a fa megmunkáláshoz (ha nem max tenyér méterű dísztárgyakban gondolkodsz) kell némi kraft. Másrészt a szerr nem tartalmaz főorsónak vagy ahogy te nevezted fúrómotornak alkalmas motort. Ahhoz minimum valami ilyesmi kellene.
Szia, köszönöm a segítséget. Igen, egyenlőre csak kisebb dolgokban gondolkozok (csak példának: kulcstartó, kisebb díszek, ilyesmi). Ez tényleg csak belekóstolás lenne, kipróbálni az arduino programozást, ilyesmi. Néztem nagyobb gépeket is, de amíg nem tudom, hogy egyáltalán menne-e, addig nem akarok százezres kiadásokba bocsátkozni (később viszont nyugodtan tenném). Ellenben van egy elég gyors és erős Dremel gravírozóm, főorsó motor helyett mástnem beépítem ideiglenesen.
Még egy kérdés viszont: Utánanéztem az Arduino programozásnak, mind logikailag, mind kódok után, viszont létezik alapból megírt szoftver ezekhez a gépekhez, amit inkább csak módosítani kellhet? Nulláról megírni nem kis munka ezeket.
Semmit sem kell megírni. A GRBL leújabb változatát (azt hiszem jelenleg 1.1) kell feltölteni az ardura, ehhez kb nulla tudás kell, de a Youtube-on van egy rakás videó róla. Aztán kell a PC-re egy működtető program. Van belőle egy pár, lehet válogatni, GRBL controller, LaserGRBL, Candle, stb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |