Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   113 / 152
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Minden azért nincs rendben. A demodulátor dióda is előállít egyenfeszültséget, amivel a tranzisztor bázisáramát bizgálja térerőtől függő árammal. Egyébkén a demodulátor dióda el is hagyható, ezt a feladatot ellátja a tranzisztor BE diódája is. Csak akkor már nem detektoros, hanem audion a neve.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Miért nincs zárva a dióda köre egyenáramúlag? Az antennatekarcsen (L2) keresztül nem záródik?
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
A hobbyjani csatolt kapcsolásán nem az a baj, hogy nincs zárva. (az ELKO26 kapcsolásában nincs zárva) A diódakör zárva van, a tranzisztor bázisán keresztül, de ez egyben a tranzisztor munkapontját is toligázza, hozzáadódva a 100 kohm bázisáramához. Attól még lehet szólni fog, de nem korrekt.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Egy hasonló fura szüleményt (soros dióda-kondi) már tavaly szeptemberben kitárgyaltunk. Ismerős volt a rajz
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 31, 2017 /
 
Lehet, nem emlékszem, most meg nem néztem vissza. A helyzet az, hogy még akár működhet is, ha találsz olyan kondit aminek megfelelő a veszteségi ellenállása, és a térerő is nagy.
Ahogy mondják, a kapanyél is elsülhet.
Ismeretes volt, hogy a lakihegyi Kossuth adó környékén a káposzták is zenéltek, beszéltek. Pedig azokban láthatóan se tekercs, se kondi, se dióda nem volt. Bár ha jól belegondolunk, még lehetett is elosztott paraméteres alkatrészek sokasága. (de azért ez már eléggé szakbarbarizmus)
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2017
(#) ELKO26 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2017 /
 
Csak kíváncsiságból próbáltam ki és működik. Az elko felesleges tudom,be se raktam. Szóval akkor semmi pláne nincs benne. Diódaként müködik a tranzisztor. Értem. Köszönöm a válaszokat.
(#) hobbyjani hozzászólása Ápr 2, 2017 / 2
 
URH-ban is létezik detektors rádió,a ruszkiknál kaptam,persze nagy térerő kell a vételhez
(#) Massawa válasza hobbyjani hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
És mit lehet rajta hallani, mert URH-ban nincs amplitudo modulácio ez meg arra vár....
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Félrehangolva egyből van amplitudó változás...
(#) goreny válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Az adó közelében ill. nagy térerejű vételi helyen lehet FM adásokat is egyszerű detektoros vevővel fogni. Nagy jósági tényezőjű tekercs a  lényege és ha az adótól félrehangoljuk a vevőt akkor a rezonancia görbe oldalára kerül a vivő és a görbe oldalán a frekvencia lökettel (változással) arányos nagyságú nagyfrekvenciás jel keletkezik. Ezt detektálva a kimenő hangfrekvenciás jel is a frekvencia változással lesz arányos.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Ez olyan jo tekercs, hogy 25-50 kHz szelektivitással tudsz dolgozni?
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Inkább olyan rossz. Mivel az a 3 - 4 menet elég kis induktivitás, a rézdrót ellenállása viszonylag nagy a skin effektus miatt, így az induktivitás, és ezzel együtt a rezgőkör jósága elég gyatra. Ezért működik a félrehangolt módszer. Nem lesz túl lineáris, de szólni fog.
A nagy térerő pedig pont ezért kell, és még az antenna a kis hatásos fellület miatt kevesebb feszültséget is szolgáltat. Pláne, ha még kihangolva sincsen.
(#) Kera_Will válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Valamikor herr Herz ennél sokkal egyszerűbb eszközökkel kísérletezett és mégis kitudta mutatni az elektromágneses hullámok létezését és tulajdonságait .
Ezen felül URH frekvencián mert csak pár méteres hurkok és dipólok , közötti apró szikrák átugrálását detektálta.
(#) Massawa válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 6, 2017 1 /
 
Nem azt vitattam, hanem az FM moduláciobol kinyerhetö hangot AM dekoderrel.....
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2017 / 2
 
Nem dekódolni kell, hanem demodulálni. (a demodulált jelet lehet dekódolni, már ha kódolva van)
Az FM jelet a hangolt kör oldalán lehet hangfrekvenciás feszültséggé konvertálni. Az aránydetektor is tulajdonképpen ezt csinálja, két félrehangolt regőkörből fázisfordítással alakítják ki az "S" görbét.
(#) goreny hozzászólása Ápr 11, 2017 / 7
 
Hétvégi fióktakarítós megoldás:

radiob1.jpeg
    
(#) granpa válasza goreny hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Az igazi "amatőr"; lássuk mi van a fiókban?
(#) Gyantáscin válasza goreny hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Nagyon jó! Dizájncenterért kiált
(#) Vales válasza goreny hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Wow, kávémelegítőből forgókondenzátor, "a cél szentesíti az eszközt"!
(#) papus51 válasza goreny hozzászólására (») Ápr 12, 2017 / 1
 
Imádom az ilyen egyedi megoldásokat.
Azt hiszem beviszem az ötletet a szakköre, persze csak a know how tulajdonosának beleegyezésével.
(#) bigrobi hozzászólása Ápr 14, 2017 /
 
Újratekercseltem a keretanntenás rádióm. Újra van több radioóallomásom még ha halkan is de szól, igaz megint kicsit el van tolva az álomás de sebaj, szól. Viszont a feritmagosom az zúg, a Kossuth rádión kivül mást nem fog és zúg mi árthat neki? Már a 3.-ik variációt csináltam aminek jó a szelektivitása. Próbáljam koaksziális kábelal levezetnia rádiójelet? egy gégecsőbe megya DVB-t, Wifi és rádiójel sőt kis ponton még a telefonvonal is. 20-30 méter kábelal a padláson erősebben és tőbb allomást kéne hogy fogjon a keretantennás rádiómtol. Na az is kap + 1 tekercset antena + földelésnek mint erősités.
(#) bigrobi válasza goreny hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
na ez a találékonyság, le a kalappal.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 14, 2017 / 1
 
Idézet:
„Próbáljam koaksziális kábelal levezetnia rádiójelet?”

Ez nem egyszerű kérdés. Akkor tudnád az antenna jelét koaxiális kábelen levezetni, ha az antennát, és a detektoros vevőt is illesztenéd a koax kábel hullámimpedanciájához. Ez nem egyszerű feladat passzív módon megtenni, mert igen nagy lesz a veszteség az impedancia transzformátorokon.
A detektoros rádió alapelve az egyszerűség, ezt pedig elveszted, ha többféle eszközt is használsz. Egy jó föld, meg egy hosszú antennadrót bőven megteszi. (még a 10. emeleten is megoldható)
Ha aktív illesztőket használsz, az már nem detektoros.
Keretantenna vs ferritantenna. A keretantenna sokkal nagyobb hasznos RF jelet tud szolgáltatni, mint a ferritantenna, mert sokkal nagyobb a "hatásos felülete", így sokkal jobb lesz a jel/zaj+zavar viszony.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
Még annyit hozzátennék, ha nem illeszted az antennát (és természetesen a detektoros vevő bemenetét) a koaxiális kábel hullámimpedanciájához, akkor a nagy kábel kapacitás rövidre zárja az antenna jeledet, és a kábel végén nem jön ki semmi. De használhatod a koax kábel árnyékolását antennaként, már ha nincs földelve sehová sem.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2017 /
 
jelenleg azt teszem
(#) Gyantáscin válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 15, 2017 / 1
 
A zúgásra.
Lehet, hogy valami szórt mágneses tér okozza, ami a ferritmag permeabilitását "modulálja".
Zsenge ifjú koromban a volt egy olyan kísérletem, hogy a hálózati nullavezetőt a földelésemmel halyettesítettem. Az így kialakult áramhurok szórt mágneses tere miatt az asztali rádión minden állomás 100 Hz-es kísérettel szólt.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 15, 2017 /
 
1 elmélet, 2013ban még analog volt a szerbiai tv, 2015 ben tertünk át digitalisra egy kabel a dvb-t2-essé, amint irtam 1 gégecsőbe megy több kábel. A rádióimat kb. 2015 előtt használyam. Lehet az zavar be, bar koaksziális kábel, de egy villanykarót is arébb tettek. A légmagos radiomon is ez van zúgás és 1 állmás, a keretantenás az jól szól.
(#) bigrobi hozzászólása Ápr 15, 2017 / 2
 
Új dolog. Ülök a székben halgatoma rádión a zenét,a keretantennáson, fel meterre előtte a másik detektoros radió, amivel zajbajjal küszködöök. Tekergetem a forgókondit, erre beleszól a vételbe a keretantennás rdiójába, belezúg. Ha leveszem róla az antennát nem de ha van földelés és antenna akkor ha tekergetem bele bele zúg. Pedig nincs benne egy aktív elem sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2017
(#) _BiG_ válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 15, 2017 / 3
 
A detektoros vevő működhet adóként is, ha ráhangolódik olyan vivőhullámra, amin nincs éppen moduláció. Mivel az antenna a felfogott hullámok felét mindig visszasugározza, így a belejutott zavar ezt a hullámot modulálja és ezt a másik vevő veszi. Sőt, a detektoros még így lehallgatóként is működik, ha a mágneses fülhallgatót hang éri, azt ki tudja sugározni így, mint egy adókészülék és nem túl messze, de vehető a szobában zajló beszélgetés. Csak egy modulálatlan vivő kell hozzá, amire rá van hangolva a rádió.
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 15, 2017 / 3
 
Akármilyen hihetetlen, ez így van. A detektoros visszafelé is sugároz, igaz gyengén, de az antenna jeltől függően akár több méter távolságra is vehető.

bigrobi:
Aktív elem ugyan nincs, de nemlineáris elem, az van.
Következő: »»   113 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem