Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   114 / 152
(#) Gyantáscin válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2017 / 2
 
Hogy ez mennyire így van. A mellékelt ábrán a sárga vonal felső végén a völgyben volt egy jó 20 m magas antennám. A detektorosom hallgatójába beszélve a sárga vonal alsó végén, a dombtetőn lévő Pacsirta rádióval lehetett fogni az "adásomat"- ha mindkettő a miskolci adóra volt hangolva (QTH Rudabánya) Érdekes módon erre merőleges irányban negyedannyi távolságra sem lehetett fogni.
(#) Vales válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2017 / 2
 
Van is egy 1928-as eset, a 2009 július-augusztusi RT számban, Wlassits Nándor (HA8QC) gyűjtésében...
(#) Gyantáscin hozzászólása Ápr 17, 2017 / 1
 
Ismét a zúgásról.
Felelősségem teljes tudatában ki merem jelenteni, hogy a fene tudja mitől van. Most , hogy szó került róla, meghallgattam az én detektorosomat - láss csodát, az is zúg. Olyan 5-600 kHz környékén van a maximuma. Az antennám a padláson van. Az AM zsebrádió szintén zúg. Ma hajnalban lekapcsoltam a ház főbiztosítékát, a zúgás maradt - legalábbis a villanyóra környékén.
Lehet, hogy az áramszolgáltatói hálózaton valami vezérlőjel okozhatja?
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Én is hasonló dolgokon gondolkodom, nekem több helyen jön be a zugás. Az sem jó megoldás hogy a padláson van az antenna. de nem merem kitenni, falu szélén lakom és ha itt rössz idő van, akkor van csetepaté, a környékben töszbor volt villámcsapás. Az érdekelt volna tetőn kivül több rádióálmás lett e volna és el e maradna a zúgás.
(#) bigrobi válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 1
 
Most néztem, "néztem" a keretanntenás radión Rádió Temesvár utan folyamatos zúgás, picit feljeb szaggatott zugás Temesvári rádio 630khz en van. Én szerbiában élek Szabadkától 25km re. Ami fura nagy anntenával csak Kosuth rádió a keretel meg több? A mulltkor próbáltama Nikola Tesla, 3 részes Hifi, melyból csaka recivert hagytam meg a töbitt oda adtam, az is arra valamerre zúgott, kipróbáltam mert érdekelt vannak e meg AM adók, külonbena kamrába porosodik.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 2
 
Ha a detektoros sugárzással nem is számoltak, a honvédségnél a híradó kiképzésben megemlítették, hogy nagy térerejű adót egy magasantennával "söntölgetve" egy földelőbillentyűvel egyirányú CW szerű adást lehet csinálni.
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Pedig zavarvizsgáló koromban igen igencsak tudtak elfoglaltságot adni. Igen sok helyen tudna kialakulni fém - fém átmeneteknél dióda szerű lények, amik aztán úgy viselkednek mint egy detektor két antennafél között. termelték a zavart rendesen, a különböző egy telephelyen működő rádióhálózatok között. Aztán találd meg, hogy hol leledzik a nyavajás.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 1
 
...és akkor ott vannak azok az adások, amik zavarnak látszanak.

Hopp ez egy szinesztézia lett....
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) pucuka válasza Stewe hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Azokkal nem volt igazán gond, viszonylag könnyen meg lehet találni.
(#) Stewe válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Igen, a parazita diódák ritkán bugyborékolnak.
Egyszer viszont majdnem megköveztek, csak mert a 123-as tökéletesen kihangolt antennájából viharveszély miatt leszedettek három tagot, aztán hiába magyaráztam a híradóknak, hogy legfelsőbb parancsra zavarok felharmonikus frekvencián.
(#) kaqkk hozzászólása Ápr 18, 2017 /
 
Nem én hirdetem de ebben a témában aranyat ér !
(#) elektroncso válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Nem biztos. A katonai fülesek tipikusan 50/100Ohm-osak. Legalább is ami nekem van itthon kettő a R326-hoz.
(#) kaqkk válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 18, 2017 / 1
 
Az enyém 2kohmos volt ami nagyon tökéletes volt a detektorosomhoz (60 menet vimes dobozra oa1160 dióda 500pf os forgó és egy kb30m es "magasantenna")
(#) elektroncso válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Az biztos hogy jó. Nekem két nagy impedanciás van itthon, mind a kettő 4kΩ. Viszont a két katonai TA-56m az 100Ω-os (egy hallgató 50Ω). Ha valaki meg akarja venni, nézesse meg az eladóval, bele lesz írva a hátuljába.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2017
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 18, 2017 /
 
Közben utána kerestem a neten.
Az itt talált leírás alapján a ТА-56М típusú fejhallgatót gyártották alacsony- és nagyimpedanciás kivitelben is.
(#) bigrobi hozzászólása Ápr 25, 2017 /
 
Ha anntenat csinalunk huzunnk szet jobb ha megpucoljuka huzalt a szigetelestol? Jobb 1 - 30 meterest szethuzni vagy jo mondjuk harom 10 meterest es egy ponton azt osszekotni? Ezeket sehol sem irja csak 20m huzal.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1
 
Miért kéne "megpucolni"? már ha gyárilag van rajta szigetelés. Nem oszt, nem szoroz a szigetelés, legalábbis elektromos szempontból.
Az antennák legnagyobb gondja, hogy mechanikailag meg tudják tartani a saját súlyukat, még zord időjárási körülmények között is. Az összekötözgetés lesz az antenna leggyengébb mechanikai pontja.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1
 
Hosszú drót az egyben van és minél hosszabb legyen , ennyi a lényege ... nincs semmiféle össze vissza csomópont kötés meg szét fonás , pucolás ... stb.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 27, 2017 /
 
Sajnos nem merem kitenni. Falu vegen kurta kocsma. Mivel nekem atalban ma szantofoldek vannak, amikor villamlas van akkor erdkes. Tobb egyamsba kotot huzal van, abbol van kb 3 hosszu huzal amia kotesnel jon le a padlasrol.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 3
 
Erre van kitalálva a villám védelmi kapcsoló szikraközzel együtt.
(valamikor müsor záráskor a rádióban elhangzottak a földelésre és antenna kihúzására figyelmeztető mondatok is)
Vagy üzemen kívúl az épületből kilógatod az antenna vezetékét.
Vagy akkor csak a tető alatt a padláson húzod ki . Persze nem bádog tető alatt mert az árnyékol.

Ha meg ennyire tartasz a villámtól és a hosszú dróttól ,akkor épitsél keret antennás detektorost.
Vannak itt példák ebben a topicban , képek, adatok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2017
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 3
 
Ezt emlegettem pl.:
Keretantennás detektorosom
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 27, 2017 / 3
 
Ahogy Kera_Will írta, régen a telefon légvezetékét is védték földelős szikraközzel, a ház külső falán. Minden antennalevezető kábelt védenek ma is szikraközzel az adóházba való bekötés előtt.
Egyébként örülj, ha körülötted csak szántóföldek vannak, legalább csak azok a zavarok vannak, amit magadnak csinálsz. Azt meg azért könnyebb kezelni.
(#) bigrobi hozzászólása Ápr 30, 2017 / 1
 
Leszedtem a padlásrol a kábelt egy hosszúba cineztem(forrasztottam). Közben az udvarban is próbáltam rádiozni, kerti vizcsap földeléssel. Kint kevesebb volt a zavar. Aztán felraktam a kábelt a padlason vegighúztam majd vissza, majd megint majdnem végig (az elso tűzfalig) majd vissza. a padlásom kb 13 -14m a két szélső tűzfal. Km 40m kábel van fent ha nem több. (lehet túl sok?) Most lehet kevesebb a zavar, de továbbra is csak a a Kossuth rádió szól, csak tisztábban hangosabban. A kinti antenna hátránya a szél ráhatott ereje is, mert meg tegnap lent, kint volt fák, stb között volt hogy elszakadt. (nálam sokszor fúja szél, amikor most 1 hete esett a hó kitekerte az orgonafát), szóval abból a szemponból is marad a padlásantenna. Pedig fogható lenne több álmás mert a keretantenás többet fog, csak abba másik kimeneti trafó van. Lehet ez a trükk. 2helyett 3k ohmos. Meglátom, azon gondolkodom hogy a legjobb trafómat egy dobozba építem és a fejhalgatóval együtt az is kihuzható lessz, mint egy adapter a fejhalgatón? Próbálta már valaki elcsúsztatni rövid vagy hosszú hullámok felé a detektoros rádiót? A rádióm:
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
Az antennának használt drótot hiába húzogatod oda vissza, az antenna attól nem lesz hosszabb.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Sajnos 40 méter kábelt nem tudok másként széthúzni 13 méteres padláson . Ezek szerint akkor eleg 13m kábelvagy 3 szál kábel külön a két kölső tüzfal között es a közepén osszekötni őket, egyfajta T antenna szerint?
A felső kép szerint néz ki ha fölülről néznénk, akkor csináljam át az alsó kép szerintire az egy fajta T alaku esernyőantenna (titanikon volt hasonló)? Amúgy köszi a sok segítséget és türelmet, megpróbáloma maximumot kihozni a detektoros rádióbol.

antenna.jpg
    
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 2
 
Az antenna mérete hullámhossz függő. A hosszának (egy dipól esetén) 2× λ/4 nek kell lenni, akkor rezonáns az antenna, akkor veszi fel a térből a legnagyobb energiát, akkor szolgáltatja a legnagyobb feszültséget. Ez a Kossuth esetében kb. 270 m hosszú lenne. Ekkora antennát nyilván nem lehet elhelyezni, ehhez egy jókora mező kellene. Van azért ilyen, de házilagosan kivitelezhetetlen. a solti adó antennája pl. 300 m körüli, és azt is manipulálni, kihangolni kell.
Hosszú, és középhullámon többféle egyszerűbb kivitelű antennát használnak, de szinte mindegyik rövidebb a szükségesnél. Innen származik a mondás, minél hosszabb, annál jobb.
Ha oda vissza húzod a drótot, az csak az antenna szempontjából egy szálnak számít, csak a "vastagságát" növelted meg, aminek nem sok értelme van.
A "T" antenna az egy dipól antenna, ott középen nincs elektromos kapcsolat a szálban, oda csatlakozik a tápvonal két vezetéke. Neked külső antennaként egy "L" típusú antennára lenne szükséged, mindkét végét szigetelten rögzítve, a levezető kábel, és a föld képezi az antennát. Pontosabban a földdel párhuzamos kifeszített szál, és a föld. A szigeteléseket ún porcelán dióval lehet megoldani.
Ennél sokkal egyszerűbb a keretantenna használata. A keretantenna az elektromágneses sugárzás mágneses komponensére, míg a drót antenna az elektromos komponensére hatásos.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
Keretantennás rádióm van ls jól megy. A detketorosoknál a T antenna a egy hzal közepérol levett jel, valójában egy dipól, csaka a tv antennanak ellentétbe itt a közepen jön ki a szél és a dipól másik felét a föld adja. Az L antennákat nézve igazad van az 1x 13 méter, nem látok ide oda huzgálóst. Akkor ezeks zerint a T nél jobban ki bírom használni a huzal hosszát.Bár találtam egy ilet is L antennánál, hasonló képen volt idáig bekötve. Akkor lehet most az ide oda huzgálással akar vesztett is az antenna az erejéből?
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 30, 2017 / 1
 
Idézet:
„Keretantennás rádióm van ls jól megy.”

Tényleg mitha múlt év december körül már közzé tetted volna képét is.
itt van
(#) bigrobi válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Igen, azóta újratekercseltem, másik nem darabokból összerakott huzalból és újra több álmásom van. Most ezt próbálom megoldani
(#) hobbyjani válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 2, 2017 /
 
A régi katonai nagyimpedanciás fülesek méregdrágák,sokkal jobb egy pár számitógép hangszóró,jó a használt is,én ilyesmit egy kocsmában elfogyasztot kávé árával vettem,trafóstól ,aztán azt nem kell a füledre tegyed,hanem kényelmesen lehet hallgatni az asztalon.
Következő: »»   114 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem