Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   130 / 152
(#) fgyj hozzászólása Jan 30, 2019 / 1
 
Tisztelt Fórumtársak! Hozzájutottam a jó öreg, legendás Boriszov-könyv 1956-os kiadásához (A kezdő rádióamatőr I-II). (Gyerekkoromban az iskolai könyvtárban olvasgattuk, ennek alapján barkácsoltunk a háború előttről maradt alkatrészekkel.) -- Sajnos, több oldal hiányzik ebből a példányból: II. kötet, 145-160. oldal. Tudna-e valaki segíteni szkennelt vagy lefényképezett oldalakkal?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019

Boriszov.jpg
    
(#) ha9pi.feri válasza fgyj hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 2
 
Szia! Nekem a 63-as kiadás van meg: V.G. Boriszov Rádióamatőrök iskolája.
(#) fgyj válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Jan 30, 2019 / 1
 
Köszönöm. Már kaptam segítséget a lapok pótlásához.
(#) Antennaman válasza Gyantáscin hozzászólására (») Márc 31, 2019 / 1
 
Sziasztok,
Nekem a közel múltig egész jó volt a vételi körülmény. Ám építkeztek majd beköltöztek a szomszéd portára és jött a bazi nagy LED-es TV! Itt nem segít semmi csak egy balta. Olyan szélesen szór, hogy mindenütt vagyis a hosszú hullámtól URH-ig mindenütt kerreg virnyog. Így aztán megvárom míg kikapcsolják aztán hallgatózhatok
(#) Atis57 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Szia!

Ez azért nem minden LaposTV re jellemző.
Van nekem is --mégis megy a detektoros vétel.
(#) Atis57 válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Szia!
esetleg 1tranyós -IC-s oszcillátor" csodákat tehet ".
(#) gkari válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Abból komoly bírság is lehet!!!
(#) tnl válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 1, 2019 /
 
Idézet:
„Szia!
esetleg 1tranyós -IC-s oszcillátor" csodákat tehet ".”


Hogyan lehet ezt megcsinálni, (nem az oszcillátort), hanem hogy
segítsen a detektoros rádión?
(#) Atis57 válasza tnl hozzászólására (») Ápr 2, 2019 / 2
 
Szia!

Ha a szomszéd" magától lekapcsolja" a tv-jét ,rögtön teljesül a kivánságod!

s a csikok , fütyülés miatt miért ne tenné?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
(#) Atis57 válasza tnl hozzászólására (») Ápr 2, 2019 /
 
Szia 4
Kicsit komolyabban ;
A Hirközlési Felügyelet foglalkozik zavar méréssel is .
S ha jól alátámasztva jelented be , akkor a szomszéd TV-jét vagy megjavitják , vagy kivonják a forgalomból.
ha esetleg még 1 -vag 2 szomszéd is bejelentené ?

El kell nekik magyarázni mit akarnak halgatni ,s miért nem megy .
(#) bigrobi válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Nekem is régen jó volt a vételi körülmény. Na de. Pár éve amikor újra elkezdtem detektorossal foglalkozni meg AM-el észrevettem nagy a zavar. akkor azt hittem anyam PC-jének a tápja, tápcsere után ugyanaz. Már PC csere is volt. Kiderult hogy a PC +DVB-t kombináció csinálja. Par hónapja átváltottam intelre amd-ről, ez még hozzátesz a zavarra . Má saját gépem nem dobom ki Az új tápok azok elektronikussak és sokszor szórnak. Ez van modern világ, nem volt jó a trafó +4 diódás megoldás. Ja meg olcsó cuccok. És ezekról a zavarokról nem tudnk mert középhullámot jó kevesen halgatnak. Mega keretantennásom az is ésszreveszi de legkevésbé érzékeny rá.
(#) tnl válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Ez is jó megoldás, de én elsőre olyasmire gondoltam, hogy az oszcillátort
a diódára vezeted, és az ettől mixerré alakul, (az oszcillátor árama nyitogatja)
Valamikor olvastam, hogy valaki így csinálta a detektoros rádióját így javította
fel egy fet használatával. Ahova ezt csinálta, ott kikötés volt hogy max egy aktív
elem lehet a rádióban. Ha jól emlékszem hosszúhullámú NDB beaconokat fogott vele,
nem normál rádió adókat. Ha stabil volt az oszcillátora esetleg AM rádióadókat
is foghatott vele, ezzel az egyszerű direct conversion szerű vevővel.
(#) tnl válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Idézet:
„akkor a szomszéd TV-jét vagy megjavitják , vagy kivonják a forgalomból.”


Ha nem hagyja, akkor a hatóságok a szomszédot vonják ki a forgalomból?
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Ápr 4, 2019 / 1
 
A szomszédot talán nem, erre nincs jogosultsága a hatóságnak. Viszont ilyen esetekben szabálysértési hatóság, amely azért elég széles lehetőséggel rendelkezik.
Először zavartérerősséget mérnek a helyszínen, ha ennek eredménye nem megfelelő, vagy bizonytalan, lehetőség van labormérés elvégzésére. Eddig ingyenes, ha indokolt. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg zavar, felszólítják az üzemeltetőt (szomszédot) a készüléke megjavíttatására, és annak elkészülte után a dokumentáció bemutatására. Ha a zavar továbbra is fennáll, és a javítás sem történt meg, újabb mérés (de már fizetős), felszólítás, esetleg bírság. Ha ez sem segít, újabb bírság keretében a készülék használhatatlanná tétele (a hálózati csatlakozó zacskózása, plombálása). A bírság egyre emelkedő mértékben újra, és újra kiszabható.
Előbb utóbb csak rend lesz. Jó játék, hosszadalmas is, de szerencsére nem mindíg kell végigjátszani. Hozzáteszem, eredetileg a készüléknek teljesíteni kellett a zavarsugárzási szabványokat, (valamelyik EU -s akkreditál laboratórium bizonyítványa alapján) különben nem lehetne forgalomba hozni. Feltételezhető, hogy elromlott, tehát meg lehet javítani. Ha magánimportból származik, és nincs bizonyítvány, akkor a szomszéd küzdhet.
Szóval vannak lehetőségek, csak az a kérdés, hogy meddig kell elmenni.
Persze a zavart vevőberendezés üzemeltetőjének is vannak feladatai, megfelelő antenna megléte, vevőberendezés paramétereinek ismerete, ami azért egy detektorosnál nem igazán életszerű. Meglehet, hogy mindjárt az elején hamvába dűl a dolog.
(#) tnl hozzászólása Ápr 5, 2019 / 1
 
Szerintem ezek rendben vannak. Nekem tévé nem zavar nagyon, az asztali gépem, viszont
komoly zavarforrás, a laptopom nem, azt tudom a rádióra kötni. Az asztali gépet ki kell
kapcsolnom rádiózáshoz.
(#) fgyj hozzászólása Ápr 8, 2019 / 1
 
A vételi körülmények témájához kapcsolódva hozom szóba az antenna és a földelés kérdését. Régen szinte természetesnek tekintettük, hogy a víz- és gázvezeték jó földelés. De ma már egyre több helyen a föld alatti csövek műanyagból vannak, földelésként nem érnek semmit. De pl. sok családi ház esetében a föld fölött fém gázcsövek vezetnek a külső falakon, magasan (nálunk kb. 25 m hosszan). És a detektoros kísérletezések közben ez bizonyult a leghatásosabb antennának (biztosan közrejátszik az is, hogy hegyen van a házunk). Földelésként pedig a legjobbnak bizonyult a padlóra fektetett néhány méternyi huzal (ún. ellensúly). Másoknál is beválhatnak ezek a megoldások.
(#) bigrobi válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 8, 2019 / 1
 
30-35m huzal a padláson az anetanna és a konnektorban a földelés a földelésem. A wifi anetnnám ha le van kötve az accespoiontról a külső része a másik rövid antennám ami kb 12m. Ez mondjuk a ma kisérletezett RH rádiómon jó. Érdekes az RH-n nincs zaj. 2 detektorosom van egy hagyományos és egy keretantennás a második erősítőre van köve, elég zajmentes és halgahtahóés kitünő a szelektivitása. Az ideális az lenne ha kint lenne a az antenna, de nekem által szántóföldek vannak es viharba nem jó a külső anetnna. Így is mar volt rossz telefonkészülék. Az udvarban a kinti csak földelés es az acél kb 15m száritókötélel megy a pesti adó. Kb 100km re vagyok solt-tól.
(#) MikulaSan hozzászólása Ápr 9, 2019 / 1
 
Hello! Elkezdtem érdeklődni hosszú ideje a kristály/detektoros rádiók ügyében. Nézelődtem kapcsolásokat és probáltam értelmezni a működésüket. Első próbálkozásnak eme darabot Bővebben: Link néztem ki magamnak. Jelenleg idehaza léteznek olyan állomások amik foghatóak megfelelő földelés illetve antenna mérettel? Ha nem abban az esetben itthon lehet alacsony hatótávu kis háziállomást létesíteni ami belefér a törvényi szabályozások közé?

-AD2: Mely kristályok alkalmassak a szerepre? Szennyezett sókistrályok, vagy a boltokban kapható dísz asványok némelyike esetleg?
Terveim szerinte majd szeretnék egy teljesen magam által készített darabot készíteni, legkevésbé bolti alkatrészekkel! Mennyire reális elgondolás ez esetleg?
Mindenki válaszát előre köszönöm a témával kapcsolatban!
(#) fgyj hozzászólása Ápr 9, 2019 /
 
Ha valaki most kezd detektoros rádióval kísérletezni, gond lehet a megfelelő forgókondenzátor beszerzése (természetesen a legnagyobb problémán, az alkalmas fejhallgatón kívül).
A fórum apróhirdetései közé feltettem két kipróbált forgókondit is - akit érdekel, nézze meg!
(#) MikulaSan válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Hello! Forgókondira minden esetben szükség van ?
(#) Gyantáscin válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 2
 
Javasolnám, hogy először gyári germánium diódával kísérletezz, ezzel legalább egy hibalaehetőséget kizársz. Ha ezzel működik a rádiód, lehet kísérletezni a kristálydetektorral. Legalkalmasabb erre a célra a galenit, vagy a pirit. Szerencsés esetben galenit kristályt magad is előállíthatsz ólomreszelék és kénpor felhasználásával.
(#) bigrobi válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Több detektor van. Használtak zsilet - grafitceruza kombinációt is. Galenitot, sőt volt (van) egy leírásom rézból hogyan lehetett csinálni detektort. Én ezeket a módszereket nem próbáltam, a mai zsieltek nem hiszem hogy jój ilyesmire. Germánium diódát használok. Forgókondenzátort a roszvasastól szoktam szerezni. Míndig dobnak ki rádiókat is meg mi egy mást. Na azok sokszor hozzám kerülnek. De lehet csinálni kézileg is forgókondenzátort, valójában 2 lemez kozt levegő. A 2 lemezt egymástól mozgatjuk. Nem szabad összeérnijük. Nem kell feltétlen forgókondi én csináltam variométerrel is rádiót. Gyakorlatilag a detektoroshoz minden legyártható még a fejhalgató is. Apropó füles. Én telefonból szedtek ki, regi telefonból. 250 ohm azt kötöttem sorba egy másik telefonból kiszedettel így van 500ohmom. Azzal már szépen megy a detektoros. Max elébe teszel egy kis 220/6-9-12V trafót akkor lehet kicsit hangossab lessz a vétel. Minden legyártható othon, kivéve a tranzisztor Még egy apropó ha rádiótechnikával hobiznál szerezzé be fogókat, sosem lessz eleg, pl egy visszacsatolba 2 forgó is megy na meg a detektoros elé hullámcsapda az is +1 forgó.
(#) fgyj válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Idézet:
„Hello! Forgókondira minden esetben szükség van?”

Nem feltétlenül. Lehet hangolni más módon is (házilag is készíthető tekercsfélékkel és hangolható barkács kondenzátorokkal). Egyedül a hallgatót nehéz elképzelni pusztán házi készítéssel (persze lehet lehet kivenni öreg telefonból betétet, de az is gyári).
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
(#) MikulaSan válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
A hallgatót beszerzem avval nem lesz probléma!
(#) MikulaSan válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 9, 2019 /
 
Köszi a választ ezt az infót lejegyzetelem!
(#) MikulaSan válasza Gyantáscin hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Köszi a tippet majd akkor rá lesek a dologra!
(#) bigrobi válasza fgyj hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Fejhalgató orosz módra. Különben ezen az odlalon sok manuális cucc van.

halgato.jpg
    
(#) Gyantáscin válasza MikulaSan hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Ehun némi literatúra a témához. Nem mai gyerek, de szerintem Neked érdekes - és főleg hasznos - lehet.
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 2
 
a LINK gombot mért nem használod ?!

erről az oldalról lett fotózva
(Igen sok sok kép és szöveg van azon az egy weboldalon .... akkor a kép alatti leírás tartalmát is beidézheted ide amit ha a weblapon való szöveg keresés ( [CTRL]+[F] avagy böngészője válogatja billentyű kombináció) kereső mezőjébe be lehet illeszteni és akkor biztos fellelhető lesz másnak is)
A weblapon keresendő szöveg szakasz egy részlete amivel egyből a jó képhez ugrik a böngésző:
Fejhallgató készítési leírást még az oro
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 10, 2019 / 1
 
Egyébként jobb, ha link helyett beilleszti a képet, mert a link el tud tűnni idővel, a csatolmány pedig nem. Ettől függetlenül a linket is jó használni, de a lényeg csatolása jobb megoldás.
Következő: »»   130 / 152
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem