Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Tisztelt Fórumtársak! Hozzájutottam a jó öreg, legendás Boriszov-könyv 1956-os kiadásához (A kezdő rádióamatőr I-II). (Gyerekkoromban az iskolai könyvtárban olvasgattuk, ennek alapján barkácsoltunk a háború előttről maradt alkatrészekkel.) -- Sajnos, több oldal hiányzik ebből a példányból: II. kötet, 145-160. oldal. Tudna-e valaki segíteni szkennelt vagy lefényképezett oldalakkal?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2019
Szia! Nekem a 63-as kiadás van meg: V.G. Boriszov Rádióamatőrök iskolája.
Köszönöm. Már kaptam segítséget a lapok pótlásához.
Sziasztok,
Nekem a közel múltig egész jó volt a vételi körülmény. Ám építkeztek majd beköltöztek a szomszéd portára és jött a bazi nagy LED-es TV! Itt nem segít semmi csak egy balta. Olyan szélesen szór, hogy mindenütt vagyis a hosszú hullámtól URH-ig mindenütt kerreg virnyog. Így aztán megvárom míg kikapcsolják aztán hallgatózhatok
Szia!
Ez azért nem minden LaposTV re jellemző. Van nekem is --mégis megy a detektoros vétel.
Szia!
esetleg 1tranyós -IC-s oszcillátor" csodákat tehet ". Idézet: „Szia! esetleg 1tranyós -IC-s oszcillátor" csodákat tehet ".” Hogyan lehet ezt megcsinálni, (nem az oszcillátort), hanem hogy segítsen a detektoros rádión?
Szia!
Ha a szomszéd" magától lekapcsolja" a tv-jét ,rögtön teljesül a kivánságod! s a csikok , fütyülés miatt miért ne tenné? A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2019
Szia 4
Kicsit komolyabban ; A Hirközlési Felügyelet foglalkozik zavar méréssel is . S ha jól alátámasztva jelented be , akkor a szomszéd TV-jét vagy megjavitják , vagy kivonják a forgalomból. ha esetleg még 1 -vag 2 szomszéd is bejelentené ? El kell nekik magyarázni mit akarnak halgatni ,s miért nem megy .
Nekem is régen jó volt a vételi körülmény. Na de. Pár éve amikor újra elkezdtem detektorossal foglalkozni meg AM-el észrevettem nagy a zavar. akkor azt hittem anyam PC-jének a tápja, tápcsere után ugyanaz. Már PC csere is volt. Kiderult hogy a PC +DVB-t kombináció csinálja. Par hónapja átváltottam intelre amd-ről, ez még hozzátesz a zavarra
. Má saját gépem nem dobom ki Az új tápok azok elektronikussak és sokszor szórnak. Ez van modern világ, nem volt jó a trafó +4 diódás megoldás. Ja meg olcsó cuccok. És ezekról a zavarokról nem tudnk mert középhullámot jó kevesen halgatnak. Mega keretantennásom az is ésszreveszi de legkevésbé érzékeny rá.
Ez is jó megoldás,
de én elsőre olyasmire gondoltam, hogy az oszcillátorta diódára vezeted, és az ettől mixerré alakul, (az oszcillátor árama nyitogatja) Valamikor olvastam, hogy valaki így csinálta a detektoros rádióját így javította fel egy fet használatával. Ahova ezt csinálta, ott kikötés volt hogy max egy aktív elem lehet a rádióban. Ha jól emlékszem hosszúhullámú NDB beaconokat fogott vele, nem normál rádió adókat. Ha stabil volt az oszcillátora esetleg AM rádióadókat is foghatott vele, ezzel az egyszerű direct conversion szerű vevővel. Idézet: „akkor a szomszéd TV-jét vagy megjavitják , vagy kivonják a forgalomból.” Ha nem hagyja, akkor a hatóságok a szomszédot vonják ki a forgalomból?
A szomszédot talán nem, erre nincs jogosultsága a hatóságnak. Viszont ilyen esetekben szabálysértési hatóság, amely azért elég széles lehetőséggel rendelkezik.
Először zavartérerősséget mérnek a helyszínen, ha ennek eredménye nem megfelelő, vagy bizonytalan, lehetőség van labormérés elvégzésére. Eddig ingyenes, ha indokolt. Ha bebizonyosodik, hogy tényleg zavar, felszólítják az üzemeltetőt (szomszédot) a készüléke megjavíttatására, és annak elkészülte után a dokumentáció bemutatására. Ha a zavar továbbra is fennáll, és a javítás sem történt meg, újabb mérés (de már fizetős), felszólítás, esetleg bírság. Ha ez sem segít, újabb bírság keretében a készülék használhatatlanná tétele (a hálózati csatlakozó zacskózása, plombálása). A bírság egyre emelkedő mértékben újra, és újra kiszabható. Előbb utóbb csak rend lesz. Jó játék, hosszadalmas is, de szerencsére nem mindíg kell végigjátszani. Hozzáteszem, eredetileg a készüléknek teljesíteni kellett a zavarsugárzási szabványokat, (valamelyik EU -s akkreditál laboratórium bizonyítványa alapján) különben nem lehetne forgalomba hozni. Feltételezhető, hogy elromlott, tehát meg lehet javítani. Ha magánimportból származik, és nincs bizonyítvány, akkor a szomszéd küzdhet. Szóval vannak lehetőségek, csak az a kérdés, hogy meddig kell elmenni. Persze a zavart vevőberendezés üzemeltetőjének is vannak feladatai, megfelelő antenna megléte, vevőberendezés paramétereinek ismerete, ami azért egy detektorosnál nem igazán életszerű. Meglehet, hogy mindjárt az elején hamvába dűl a dolog.
Szerintem ezek rendben vannak. Nekem tévé nem zavar nagyon, az asztali gépem, viszont
komoly zavarforrás, a laptopom nem, azt tudom a rádióra kötni. Az asztali gépet ki kell kapcsolnom rádiózáshoz.
A vételi körülmények témájához kapcsolódva hozom szóba az antenna és a földelés kérdését. Régen szinte természetesnek tekintettük, hogy a víz- és gázvezeték jó földelés. De ma már egyre több helyen a föld alatti csövek műanyagból vannak, földelésként nem érnek semmit. De pl. sok családi ház esetében a föld fölött fém gázcsövek vezetnek a külső falakon, magasan (nálunk kb. 25 m hosszan). És a detektoros kísérletezések közben ez bizonyult a leghatásosabb antennának (biztosan közrejátszik az is, hogy hegyen van a házunk). Földelésként pedig a legjobbnak bizonyult a padlóra fektetett néhány méternyi huzal (ún. ellensúly). Másoknál is beválhatnak ezek a megoldások.
30-35m huzal a padláson az anetanna és a konnektorban a földelés a földelésem. A wifi anetnnám ha le van kötve az accespoiontról a külső része a másik rövid antennám ami kb 12m. Ez mondjuk a ma kisérletezett RH rádiómon jó. Érdekes az RH-n nincs zaj. 2 detektorosom van egy hagyományos és egy keretantennás a második erősítőre van köve, elég zajmentes és halgahtahóés kitünő a szelektivitása. Az ideális az lenne ha kint lenne a az antenna, de nekem által szántóföldek vannak es viharba nem jó a külső anetnna. Így is mar volt rossz telefonkészülék. Az udvarban a kinti csak földelés es az acél kb 15m száritókötélel megy a pesti adó. Kb 100km re vagyok solt-tól.
Hello! Elkezdtem érdeklődni hosszú ideje a kristály/detektoros rádiók ügyében. Nézelődtem kapcsolásokat és probáltam értelmezni a működésüket. Első próbálkozásnak eme darabot Bővebben: Link néztem ki magamnak. Jelenleg idehaza léteznek olyan állomások amik foghatóak megfelelő földelés illetve antenna mérettel? Ha nem abban az esetben itthon lehet alacsony hatótávu kis háziállomást létesíteni ami belefér a törvényi szabályozások közé?
-AD2: Mely kristályok alkalmassak a szerepre? Szennyezett sókistrályok, vagy a boltokban kapható dísz asványok némelyike esetleg? Terveim szerinte majd szeretnék egy teljesen magam által készített darabot készíteni, legkevésbé bolti alkatrészekkel! Mennyire reális elgondolás ez esetleg? Mindenki válaszát előre köszönöm a témával kapcsolatban!
Ha valaki most kezd detektoros rádióval kísérletezni, gond lehet a megfelelő forgókondenzátor beszerzése (természetesen a legnagyobb problémán, az alkalmas fejhallgatón kívül).
A fórum apróhirdetései közé feltettem két kipróbált forgókondit is - akit érdekel, nézze meg!
Hello! Forgókondira minden esetben szükség van ?
Javasolnám, hogy először gyári germánium diódával kísérletezz, ezzel legalább egy hibalaehetőséget kizársz. Ha ezzel működik a rádiód, lehet kísérletezni a kristálydetektorral. Legalkalmasabb erre a célra a galenit, vagy a pirit. Szerencsés esetben galenit kristályt magad is előállíthatsz ólomreszelék és kénpor felhasználásával.
Több detektor van. Használtak zsilet - grafitceruza kombinációt is. Galenitot, sőt volt (van) egy leírásom rézból hogyan lehetett csinálni detektort. Én ezeket a módszereket nem próbáltam, a mai zsieltek nem hiszem hogy jój ilyesmire. Germánium diódát használok. Forgókondenzátort a roszvasastól szoktam szerezni. Míndig dobnak ki rádiókat is meg mi egy mást. Na azok sokszor hozzám kerülnek. De lehet csinálni kézileg is forgókondenzátort, valójában 2 lemez kozt levegő. A 2 lemezt egymástól mozgatjuk. Nem szabad összeérnijük. Nem kell feltétlen forgókondi én csináltam variométerrel is rádiót. Gyakorlatilag a detektoroshoz minden legyártható még a fejhalgató is. Apropó füles. Én telefonból szedtek ki, regi telefonból. 250 ohm azt kötöttem sorba egy másik telefonból kiszedettel így van 500ohmom. Azzal már szépen megy a detektoros. Max elébe teszel egy kis 220/6-9-12V trafót akkor lehet kicsit hangossab lessz a vétel. Minden legyártható othon, kivéve a tranzisztor
Még egy apropó ha rádiótechnikával hobiznál szerezzé be fogókat, sosem lessz eleg, pl egy visszacsatolba 2 forgó is megy na meg a detektoros elé hullámcsapda az is +1 forgó. Idézet: „Hello! Forgókondira minden esetben szükség van?” Nem feltétlenül. Lehet hangolni más módon is (házilag is készíthető tekercsfélékkel és hangolható barkács kondenzátorokkal). Egyedül a hallgatót nehéz elképzelni pusztán házi készítéssel (persze lehet lehet kivenni öreg telefonból betétet, de az is gyári). A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2019
A hallgatót beszerzem avval nem lesz probléma!
Köszi a választ ezt az infót lejegyzetelem!
Köszi a tippet majd akkor rá lesek a dologra!
Fejhalgató orosz módra. Különben ezen az odlalon sok manuális cucc van.
Ehun némi literatúra a témához. Nem mai gyerek, de szerintem Neked érdekes - és főleg hasznos - lehet.
a LINK gombot mért nem használod ?!
erről az oldalról lett fotózva (Igen sok sok kép és szöveg van azon az egy weboldalon .... akkor a kép alatti leírás tartalmát is beidézheted ide amit ha a weblapon való szöveg keresés ( [CTRL]+[F] avagy böngészője válogatja billentyű kombináció) kereső mezőjébe be lehet illeszteni és akkor biztos fellelhető lesz másnak is) A weblapon keresendő szöveg szakasz egy részlete amivel egyből a jó képhez ugrik a böngésző: Fejhallgató készítési leírást még az oro |
Bejelentkezés
Hirdetés |

. Má saját gépem nem dobom ki