Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Családi ház gyengeáramú (TV, internet) vezetékezése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zsoci77 hozzászólása Márc 24, 2020 /
 
Sziasztok,
Az alábbiakhoz kérem a segítségeteket:

Családi házat újítunk fel és az erősáramú és a gyengeáramú vezetékeket is teljesen megújítjuk. Változnak a helységek funkciói és így a dugaljak is megújulnak, szóval sok mindent lehet változtatni.

A Tv-internet kábelezésben szeretném kérni a szakértők segítségét, hogy az egyes helységekbe, egyes „szórakoztató központokba” milyen típusú és mennyi kábelt kell behúznunk, milyen és mennyi dugaljakra van szükségünk.

Van a házban egy kijelölt gyengeáram központ, melyben egy rack szekrényben lesz tárolva a sok eszköz és ez lesz egyben az okosotthon eszközök vezérlő helye is.
Ide jön be a kábel tv, internet, SAT, videókamera jel, riasztó központ és innentől kábelezem be pl. csillagpontosan a kábel tv-t stb.

Alapvetően Telekomtól szeretnénk megrendelni az optikai kábeles – akár 2 Gbites netet, Tv-t és telefont, de be szeretném egyúttal kábelezni az UPC hasonló budafoki szolgáltatását is. Lesz a háztetőn SAT – Astra 19,2 – az elérhető nagy választékú idegen nyelvek miatt. Ezen sokat gondolkodtam, de talán érdemes most kiépíteni és később akármire lehet használni ezt a rendszert.

1. Első kérdésem, hogy a villanyoszlopról földkábelen, vagy légkábelen+antennakivezetőn érdemes a házba bejönni mind T-, mind az UPC-vel? Hol egyszerűbb kicserélni később a tönkrement pl. optikai kábelt?

2. Jól tudom, hogy ahány Tv-n szeretném nézni az Astra 19,2-t, annyi koax kábelt kell lehozzak az antennától a központba ? Milyen típusú kábel legyen?

3. A multimédiás központokba (Tv adás, internet sok eszköznek – erősítő, Xbox, NAS elérés) mennyi UTP (és milyen CAT 5e, 6, 6E, 7?) kábelt kell külön-külön elvinni csillagpontosan a központból és mennyi és milyen koaxot (75 Ohm?), hogy a Telekom és az UPC - TV és internet szolgáltatását, valamint a SAT-os is használhassam? Nyilván egyszerre csak vagy a Telekom, vagy az UPC szolgáltatását veszem meg, de bármelyik mellé szeretném ha működne a SAT is.

Jól gondolom, hogy 2 UTP és 2 koax elegendő minden egyes helyre? A Telekom az optikai kábel után 2 Utp kábelen jön tovább: az egyik a TV, a másik az internet. Az internet megosztható a szobákban minden egyéb eszköz (Tv, erősítő, Xbox, Wifi jelerősítő stb.) között, a TV adáshoz kell a másik UTP kábel. Milyenek legyenek ezek, UTP 6 elegendő? A SAT jel pedig jön az egyik Koaxon.

Amennyiben UPC-t használok, akkor a szolgáltatás Koaxon jön be a házba a jel, mely szétválasztódik 2 koaxra: TV és Internet. Jól tudom, hogy a TV jel közösíthető a SAT-tal és így közösen 1 koax kábellel megyek el a TV-hez, ahol majd szét lehet szedni a két jelet? A másik koax pedg az internethez kell, ezt is szét lehet osztani az egyéb eszközök között?

Jó az elgondolás, vagy kevés a 2 UTP – 2 koax kábel elvitele és 4 így dugalj elhelyezése? A SAT-hoz speciális dugalj kell? VAgy legyen több UTP dugalj és kábel is?

4. T esetében 2 optikai kábel húzok be a házba a villanyoszlopról, mert ismereteim szerint az egy optikai kábelnek megvannak a technikai korlátai, később nem szeretnék kábelezni.

5. Melyik szobába érdemes még UTP kábellel elmenni? pl. konyha, mosókonyha?

köszönöm szépen a segítségeteket!
ZSoci
(#) deebo válasza zsoci77 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Hogy hova érdemes behúzni a különböző kábeleket, azt csak te tudhatod, mert csak te tudod, hogy hova mit szeretnél. Ha a szobákba raksz switch-et, akkor egy UTP is elég. A tányéros műhold feje egyszerre csak egy műholdvevőt tud kiszolgálni, kivéve, ha többfejes a fej, vagy több fej van rajta és ilyenkor külön kábelt kell lehúznod minden egyes fejről. Ha nem akar gigabitesnél gyorsabb hálózatot (kábelenként) akkor a CAT5E kábel is bőven elég. Amúgy van egy olyan érzésem, hogy villanyoszlopról te semmit sem fogsz behúzni, hanem a szolgáltató alvállalkozója húzhatja csak be.
(#) satlokk válasza deebo hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Igen ez így van kintről a szolgáltató huzza be,és egyet mert az is elég.Nincs semmilyen tecnikai korlátja.
(#) proba válasza zsoci77 hozzászólására (») Márc 24, 2020 /
 
Egy biztos, sok üres csövet tegyél a falba 20-50cm magasan . Ha van minden szobába körbe 2-3 üres 16-32 mm cső akkor később azt és oda húzol ahova akarsz. Amúgy riasztó érzékelők , redőny, hangfalak mint amik kilógnak a sorból. Azt hogy azután az üres csövekbe mit húzol, hova fúrsz rá egy dobozt utólag még festés után is akár, már eléggé flexibilis. A cső amúgy nem nagy költség, Ha jól megtervezed, bárhova bármit el tudsz juttatni kisebb véséssel / vésés nélkül utána is. Az hogy minden berendezési módra, minden eszközre felkészülj kábelezéssel, reménytelen, egy új szolgáltató egyedi igényeire sem tudsz felkészülni, de legtöbb helyen festés után dől el, hol lesz a kanapé, számítógép..... A falba meg minek több km vezeték ha egyenlőre nem használod. Úgy sem ott kell/ és olyan ahol van. Tesóméknál így csináltam a nappalit, azóta már több átrendezést megélt, hifi,TV hangfalak, számítógép költözött körbe körbe a szobába. Szaporodnak a doboztetővel letakart leglettelt átmenő "végpontok" , de még nem nagyon kellett vésni egyszer talán 20 centit. Átvezetékezni, na az már egy párszor előfordult. Az építéskor még az utp kábel/ műholdvevő tervbe sem volt. Ma már mindkettő ott fut a csövekbe.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem