Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sejtettem ez valóban 700 Ohm körüli és trafó nélkül csatlakozott a végfokhoz , ezért találtál 1 trafót .
Nagyon jól is jöhet számodra , megspórólható a kimenő 1-2W- ig , ha sztereoban gondolkodsz akkor kellene +1... sajnos .
PL504 is jó erősítőbe , igen , a csövek sorosan fűtve 300mA fűtőarámmal .
Akkor abbol még lessz valami.
![]()
kaptam egy rajzot ami neked is jo lehet:pcl86 csovel van
Írtam cikket belőle az oldalon, keresd meg
![]() Kocos: köszi szépen a csöviket, épségben megérkeztek. ![]() ![]()
Nincs mit! Örülök, mert kicsit aggódtam, hogy lesz valami gond, ezért teleraktam újsággal, vattával, minden sz**ral
![]() ![]() ![]()
Én pont ezen dolgozok, csak 2 cső van párhuzamosan kötve. Már megcsináltam a trafókat is hozzá. Éppen most dobozolom. Szépen szól!!
Fesz kétszerezővel (2 dióda+2 kondi) csináltam meg 6,3-ból a fűtőfeszt a pcl86-nak mivel nem volt más trafóm. Terhelten 13,5v van rajta.
![]()
Azért ez egy kicsit a véletlen kategóriába tartozik.
![]()
Tudom de ez csak a próbakapcsolás mert az el84 se trafójával hajtom. Egyébként a kondik értékével lehet változtatni a kimeneti feszen. Majd tkertetek egy 230v/180v; 13,5v 60w-os toroidot a stereo pcl86-nak.
Azt nem írtam, hogy 1db fojtót alkalmazok, ha egyáltalán kell../Ha kellene, akkoris oldalanként 1-et esetleg/., De mivel te is tudod, hogy SE erősítő ülteti rá legjobban az őt tápláló tápforrásra a kimenőjelét, ugyebár a zene ütemében rángatja a tápfeszültséget, és alapban sem kicsi az áramfelvétele, ezért valóban érdemes a táp irányába valamivel leválasztani, akár egy fojtóval, hogy a másik csövet a tápon át ne modulálja, ez a tápáthallás. Nekem eddig valóban mázlim volt, mert, ha nem is teljesen csöves egyenirányításom van, de az áteresztőcsöves megoldással legalább a jó oldalait megőrzöm.: késleltetett anódfesz, és tápszűrés.
Ezt honnan szopták, hogy ez csak 360w-os...
A ColorStar trafója gyári "alamónium" primerrel is közel 800VA-es. Most csináltam 2 hónappal ezelőtt 3 db-ból egy 14,4v-os 210A-es tápot a haveromnak demózni... Egyébkén tutti vas, nekem volt 13db-om, de nem adtam volna 4000Ft alatt. Volt amelyikből simán hegesztő lett. Röhögve leakasztható róla hűtve 1500w.
Két fojtóval már érthetőbb ....
De továbbiakban nem értem ... Az SE tiszta A osztály , az áramfelvétele kivezérléstől függetlenül közel állandó , ezért nem értem az érvelésed ... Véletlenül nem kevered az AB vagy B osztályú beállítással ? Ott valóban rángatja a tápot kivezérlés növekedésével arányosan .
Szerintem csak viccnek szántad az 1500W-ot , főleg alumínium tekercsel .
Lehet gerjeszteni .. , de ennyire nem , erősítőbe pláne nem , a 300W ami esetleg kihozható ebből a vasból úgy , hogy még használható legyen , ne szórja kőrbe az egész lakást !!!
Hehe! Ezt már én is néztem régebben
![]() ![]()
Aranyos kis kapcsolás, tényleg nincs elbonyolítva. EF86 viszont drága. Lehet, hogy mégiscsak az ECF80-at raknám bele (6F1P, ruszki színes), de akkor a triódája lenne a fázisfordító. Viszont az már egy másik kapcsolás lenne.
![]()
Lehet megcsinálom, úgyis akarok egy "miniatűr" 10 wattos gitárerősítőt
![]() ![]()
2 db pcl 86-al már csak 12v a fesz kétszerező kimenete. Nagyobb kondikat akasztok rá akkor talán feljebb megy.
![]()
Ha nem, próbáld úgy, hogy 2x ugyanazt a kapcsolást, ha úgy sem megy, akkor beharapja a terhelés a színusz tetejét.
a két EM84 kijelző cső miért nem müködnek egy formán?Az első a képen nincs probléma a hangerőnek megfelelöen huzodik össze. A második a keskenyebb sávú csak ugy lomhán müködik,nagyon lassan huzodik.
Azért mérj csak rá a class "A" erősítőre tápoldalon, ott van a kimenőjel, persze ha nem is túl nagy mértékben, de az ha nincs szűrve a táp és nem eléggé robosztus és terhelhető, akkor kis hangerőnél hallható áthallás, ha azonos tápról megy a két oldal.
Most amikor 12v van akkor 2200u van benne. mégnézem 4700u-val és ha nem kielégítő akkor külön csövenként lesz a kétszerező 2200u-val mert egy csőnél 13,5v-volt. A trafó bírja 1,5-ösből van rajta a 6,3v. Egyébként a 12v nagyon gáz?
Komolyan gondoltam!, de mint írtam hegesztőként. És a 800w-ot is komolyan gondoltam, persze mint írtam nagyáramú tápegységként zárt dobozban.
Egyébként 4db Quad 405-öt símán elhajtott annó, azok meg vettek együtt 600w-ot.
Holnap keresünk egy trafót erre a célra is (a nagy mellé).
Én vittem el mindkét trafót, bocsi, de szerintem nagyon jó áron jutottam hozzá.
Mivel sikerül megfelelő CuZ huzalt szerezni, azt gondoltam, mégiscsak belevágok a nyáron (előbb tuti nem lesz időm...) a tekercselésbe... Az külön tetszik, hogy a primer és a szekunder külön csévén van, így nekem először tekercselőnek talán inkább sikerül biztonságos trafót csinálnom. Jó-e úgy az elképzelés, hogy a primert változatlanul hagyom, ha az már úgyis 230V-ra van tekerve, s a szekunder oldalra csinálok egy négy részre osztott csévét, ahogy a mellékleten látszik. Így a szekunderek szimmetrikus tekercselése megoldható elvben. (Tudom, hogy szerencsésebb lenne mindkét oldalra elosztai a primert és a szekundereket is, de nagyon gáz-e így az elképzelésem?). A huzalvastagság számolásánál kalkulálhatok-e a megfelelő méretű SU magra megadott áramsűrűséggel? Olyan 3.0 J/A/mm2 lehet... Vagy használjam a lent szintén csatolt táblázatot? A voltonkénti menetszámhoz jó az a megoldás, nem, hogy a letekert menetek számával osztom az adott szekunderhez tartozó mért feszültséget? S aztán a kívánt feszültséghez visszaszámolom a menetszámot...
Ez az el84 se trafója. Majd a pcl86 se-hez is lesz csinálva egy trafó. Most ez csak szükségmegoldás mert ez az egy trafóm van. És amíg az el84 se dobozolása folymatban van addig a pcl 86-os szól a deszkamodellen aztán majd az is kap dobozt.
Én áthallásról nem is beszéltem , csak azt állítottam , hogy az A osztály áramfelvétele közel állandó , független a kivezérléstől , Te az ellenkezőjét állítottad , ami nem igaz !
Nem akarok vitatkozni , nekem is volt szerencsém ehhez a vashoz , a pri. tekercs kb. 0,8mm vezetékkel tekerve , csak kicsit kell számolni , 800-1500V/A mekkora primer áramot feltételez ?
Az adott drót vastagsága erre nem elegendő. Nekem szteró QUAD 405 tápjában volt , azt simán vitte.., ha négyet tápláltál róla az semmit nem bizonyít , abból még nem derül ki a trafó igazi teljesítménye . Szerintem vas keresztmetszete és a huzal vastagsága erre megbízhatóbb információ . |
Bejelentkezés
Hirdetés |