Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1474 / 2208
(#) petemazi válasza flogistron hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szerintem aki annyira kezdő, hogy ne tudja hol futkorászik az anódfeszültség, az inkább hagyja békén egyelőre a csöveket!
(#) silent15 válasza flogistron hozzászólására (») Dec 31, 2012
Ezek egész jók , lehet megépítem őket, kérdés hol kapni ilyen csöveket, még egyet sem láttam , mennyi ennek a megfelelő illesztő ellenállása ??
(#) Gory hozzászólása Dec 31, 2012
Kicsit off topic, de talán mégsem. Elkészültek a hangfalaim is direkt csöves erősítőhöz. Majd teszek fel róla képet, ha valakit érdekel esetleg. Egyelőre persze festés csiszolás még itt is hátravan.
Egy tölcséres doboz kb 180cm tölcsérrel és egy darab szélessávú hangszóróval. Nincs hangváltó és semmi egyéb, ami direkt jó a csöveseknek. Az érdekessége még, hogy a hangszóró is kézzel készült cellulóz membrános Sonido hangszóró. 93-95dB érzékenységű és nagyon jó a freki meg a fázismenete is. 24W RMS.

3-4W-al hajtottam kb egy 10 négyzetméteres szobában, de a fejemet is levitte Szóval egy ilyen ládához egy 2W-os is bőven elég otthoni hallgatáshoz.
(#) belaradio válasza Gory hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szia! Én kíváncsian várom a képeket. A hangfalról is és az erősítőről is.
(#) mofesa válasza Gory hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szia.Engem is érdekelnek a képek,meg információk a hangfalról meg a hangszóróról.Persze,ha nem titkos.
(#) geri12 hozzászólása Dec 31, 2012
Sziasztok! Régebben már beszéltünk az EL84 PP-s erősítőmről. Voltaképp ez egy Mullard féle ten kapcsolás. Kimenő trafót és fojtót még "mayky" fórumtárstól vettem márciusban. A kapcsolás remekül működik, de most így 2013 januárjára pár dolgot megváltoztatnék rajta. Nem akarok hosszu lenni, ezért megpróbálom rövidre fogni. A mellékelt képen látható hogy jelenleg mint deszka modell üzemel. Porosodik, nincs bedobozolva március óta, azonban napi szinten használom. Jelenleg EZ81-es egyencsővel használom oldalanként. Az egyik változtatás az lenne hogy ezt a két EZ81-et lecserélni egy darab 5U4G-s csőre, és a bal és jobb végfok panelt egy panelre megcsinálni. Akkoriban egyébként az EZ81-ek miatt választottam szét a két végfok panelt, és két egymástól független tápot akartam a két végnek. De most evvel az 5U4G-vel újra összevonnám. Elég lenne 1 trafó, és 1 fojtó. Igazából ez a része rendben is van. A kényes dolog most következik, amiben véleményeteket kérném, mert tanácstalan vagyok. Mellékeltem az eredeti mullard ten kapcsolást amit használok. A bemeneti "stage", azaz az EF86-ot szeretném lecserélni 1db ECC83-ra. Így 2db cső helyett 1db ECC83 elég lenne. Ugye egy csatornára fél ECC83... Az ECC83 átalakítással nincs is bajom, át tudom úgy tervezni. A kérdés az hogy szerintetek bűntetlenűl megúsznám ezt a változtatást? Olvasataim szerint vannak olyan változtatások (más csővek alkalmazása például), amik kihatnak a hangra, és valamikor rosszabbá teszi, mint amilyen gyárilag volt. Ugyanezt gondolom itt az EF86-ról ECC83-ra való cserével. De lehet rosszul gondolom, ha valaki tud ebben tanácsot adni írja meg. Köszi előre is!
(#) justice válasza geri12 hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szia!

A tápegység "egy trafó, egy egyencső" átalakítása szerintem csak javitja a dolgokat, főleg helyes méretezés esetén (C-L-C szűrés)
Viszont magához a végfokhoz nem nyúlnék, szerintem az EF 86 maradjon a helyén, az eredeti kapcsolás szerint.
(#) geri12 válasza justice hozzászólására (») Dec 31, 2012
Oké, köszi. Akkor az marad benne. A tesztek során és most is Tungsramot használok, de most már ideje valami komolyabbat beszerezni. Addig is csőteszterrel megmértem a csőveket. Az egyik EF86 gyengébb, mint a másik. Az EL84-eket párba tudtam válogatni, mert abból van itthon rengeteg. Valamelyik még új is. Sőt ECC83 és 82 is van bőven. EF86-ból csak 2 darabom volt mikor csináltam. Átkozott szerencse így akkor nem kellett vennem. Na de most tényleg eljött az ideje az újak beszerzésének.

Még annyit hogy a fázisfordítos ECC83-at se piszkáljam meg? Netes keringések szerint ECC82-vel vagy 81-el jobb lenne a sávszélesség miatt.
(#) Dolphin válasza geri12 hozzászólására (») Dec 31, 2012
Szia!
Ha gondolod, én szivesen adnék EF86-ot ECC83-ért.
Békés, Boldog Új Évet!
Üdv!
(#) pucuka válasza silent15 hozzászólására (») Dec 31, 2012
Nem nagyon érdemes foglalkozni ezekkel a csövekkel elég kevés készült belőlük. Ez volt a csöves korszak végének utolsó lehelete, hogy felvegye a versenyt a félvezetőkkel.
(#) geri12 válasza Dolphin hozzászólására (») Dec 31, 2012
Írók privátban!

Egyébként nekem csak tesztelésre kellenek a Tungsram csővek. Ennél az erősítőnél már megérett hogy újakat kapjon. Mert ugye mindenki tudja hogy gitárerősítőkben is a mai napig használják az EF86-ot, 12AX7, AU7, EL84-et, stb-t. A drágább high endekről nem is beszélve, amiben KT88 van például. Tehát több gyártó készít csőveket, csak hát mélyebben a zsebbe kell nyúlni. Egy EF86 válogatott új ára például 7200Ft.
(#) küzmös Gergely válasza geri12 hozzászólására (») Dec 31, 2012
Nem úgy a pár száz forintos,régebben fekete-fehér készülékekben tömkelegével lévő EF80. vagy EF183,EF184.. stb.. A Tv tecnika már sokszor sok helyen bebizonyította hogy "jóféle" alkatrészforrás lehet. Ráadásul lehet hogy már csappant a lomtalanításokon fellelhető készülékek száma.. de én az idén is találtam vagy hármat.. és még vagy hármat,amelyhez viszint későn értem,és csak darabjaira leltem. Hihetetlen hogy mennyi régi tv-t ki tudnak dobálni az emberek.. és folyamatosan.
(#) flogistron válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2013
Barátainkkal UC21m triódával megépített és használt néhány készülék: Vonal szintű bemenő jelű előerősítő, mikrofon előerősítő,RIAA korrektor (MM,MC),keverő, torzító,elektronikus bemenet választó stb. ( Rádiók RF, KF, Osszc. keverő, Audion és HF fokozatai) Ezekről majd még teszek fel néhány kapcsolást.Van azért ebből a csőből elég.
(#) flogistron válasza pucuka hozzászólására (») Jan 1, 2013
Olyanról is tudok,aki DAC-ba, gitár előerősítőben,erősítőben,torzítóban, EQ-ban, effekt hurokban és fülhallgató erősítőben is UC21m triódát használ.
(#) justice válasza geri12 hozzászólására (») Jan 1, 2013
Szia !

Szerintem ezek a régi Mullard, és egyéb gyári kapcsolások úgy jók ahogy vannak.
Ha a hangjával elégedett vagy ,és tetszik, kár piszkálni.
EF86 is beszerezhető még, korrekt áron.
Persze ha kísérletezni akarsz, akkor úgysem fogod békén hagyni az áramkört
(#) fleta hozzászólása Jan 1, 2013
Boldog Új Évet Kívánok minden fórumtársnak.!!
(#) Gory válasza mofesa hozzászólására (») Jan 1, 2013
Sajnos csak telefonnal tudtam most nem túl jó minőségű képeket csinálni. Ez az emlegetett hangfal. A rajz hozzá a sonido oldaláról való, a jobbik fajta nagyobb láda, direkt a 175-ös hangszóróhoz. Az erősítőről pár oldallal előrébb tettem fel képeket. A sonido oldalon a hangszóró paramétereit is meg lehet nézni, ha az érdekel. Még nincs bejáratva, de pár hét múlva össze akarom hasonlítani, hogy szól a csövesemmel és egy jó tranyóssal hajtva. Meg egy Jamo stúdió hangfallal szemben milyen.
(#) mofesa válasza Gory hozzászólására (») Jan 1, 2013
Az igen.Szép nagy építkezés.Csak így tovább.Annak a GU-50 -nek a belsejéről is tehetnél fel egy képet.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) 6C4C válasza flogistron hozzászólására (») Jan 1, 2013
Szia!
Adatlapot honnan lehetne szerezni e csőhöz???
(#) audiofeeel válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 1, 2013
(#) 6C4C válasza audiofeeel hozzászólására (») Jan 1, 2013
Én valahogy ott (sem) találom De azért köszi!!!
Épp írni akartam, hogy nem az UC21m-re vonatkozik Viszont amiket találok róla, az csak minimális adat, semmi konkrét… Érdekes jószág mindenesetre! (Nekem előfokhoz/RIAA-hoz az ECC86 tökéletesen és kifogástalanul bejött! Nem is építek másik RIAA-t, minek? /Bozó Balázs féle/ )…
EZ csak a modulátorral kevesebb? "Csak" ennyi a különbség?
Nem tudok erre, még tippelni sem Sajnos. a legrégebbi rendelkezésemre álló szakirodalomban, az 1944-es Tungsram Rádió Tanácsadóban sem említik ezt a csövet
E=6,3V fűtés, C=trióda (egy szál db), 21-es szériát nem kell bemutatni… Az említett csőnél van egy kiegészítés: m. M, mint modulálható trióda. Akkor az EC21 a fapados változata lehet, valószínűleg csak az van kiegészítve. Hogy mivel? Azt nem tudom, mert ha a triódába be lehet avatkozni, az logikusan a tetróda lenne Viszont a jelöléséből kifolyólag nem rács van benne. Én valami olyasmi felépítésre tippelek, mint az 5823-as tirátronnál.
OK, ez eddig stimmel, az m betű jelentését pedig Te tudod... Amúgy kedvelem a 21-es sorozatot, az egyik mostani SE-m is tartalmaz EBL21-et... Lassan átküldenek bennünket az Elektroncső topikba,...
Nem kívánom tovább feszegetni, ha az M-es a modulálható, akkor csak arra utal az M, mert a sima az ugye csak egy trióda, annak ott az adatlapja… Emebben meg valószínűleg van a rács meg a katód közt egy olyan csutak… Az alap triódás paraméterek így megvannak, viszont nem véletlen van ez a tipusú cső a kapcsolásokban, és így ezekkel a paraméterekkel nem megyünk sokra. Ki kell próbálni, meg kell mérni… Részemről ennyi, illetve az alap adatok annyira jók, hogy az optimális dolgokat be lehessen állítani…
(#) sturbi válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 1, 2013
Az Audiolandon van neki topikja némi infóval.http://www.audioland.hu/forum/38-ersitk/37648-uc21-m-elektroncs-es-...i.html
Mondjuk 1 Mohm belső ellenállásból hajtani korántsem univerzális lehetőség...
(#) audiofeeel válasza sturbi hozzászólására (») Jan 1, 2013
Hoppá, a rajzon már csak sima UC21, annak meg megvan az adatlapja Akkor ennyi.
(#) geri12 válasza justice hozzászólására (») Jan 1, 2013
Igen erre rávezettetek már. Az EF86-ot nem piszkálom. Úgy sem ez az utolsó csöves erősítőm... Tranyóssal meg ic-sel már nem fogok foglalkozni a QUAD405 után. Tehát lesz alkalmam még kisérletezni más csöves kapcsolásoknál.

Az új nyákot, amin már az új 5u4g vagy GZ34-es egyencső lesz, azonban a héten elkészítem. De ezt a különszeparált, most is működő EZ81-es bal és jobb oldali végfok panelt sem bontom szét.
Következő: »»   1474 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem