Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ugyanolyat biztos nem kaphatsz, de ez nem is baj. Ez is olyan, mint az elektroakusztika számos egyéb más készüléke, rettenetesen nagy a szubjektivítás. Erről is lehetne oldalakat írni.
![]()
Nagyjából már körvonalazódik miből szeretnék építkezni.
A tápot EZ80-al vagy EZ81-el szeretném. 15W-hoz gondolom a EZ80 is elég. Végcsőnek az EL84-en gondoltam berakni, nagyon jókat olvastam róla tőletek, másik alternatíva a GU-50 lenne ha tálálnék foglalatot valahol. Elé meg talán ECC82 vagy 83, de ezek még nincsenek beszerezve, ki akarom próbálni 86-ig mindet. Plusz van még két SM85B magom. Meg 3 db EM80-as, amiből oldalanként 1-et 1-et szertnék beépíteni. Ebből tudok gazdálkodni. Tudnátok valami kiinduló kapcsolást javasolni, ami igazán szép hangú? 2500 hozzászóláson már átrágtam magam, de még a megfelelő kapcsolást nem találtam meg.
EZ80 kevés lesz,én EZ81-et tennék.
GU50 hez foglalat beszerezhető az elektroncso.hu oldalon,ha jól emlékszem 650Ft.Meg szokott lenni az a börze is a Puskás suliban,állítólag ott is szokott lenni. üdv.
Megvan két kondit nem forrasztottam fel és kifogytam a kondiból is .
![]() Megpróbálok ma szétnézni valahol vane még. ![]()
"De ne ijedj meg az UL-től tök egyszerű,és akkor légrés sem kell "
Ezt ki mondta Neked ? Remélem nem komolyan gondoltad ! Ez a szkópos beállítás sem jön össze a gyakorlatban , igaz Ágoston is említette ..... Gondolj bele működés közben a vasat annyira átmágnesezi a DC nyug. áram, hogy nem tudod a légrést növelni , annyira összetartja az átmágneseződés , csak kikapcsolt állapotban lehet a vasakat széthúzni , majd megfelelő vastagságú prespán vagy más közbetételével tudod bejátszani , majd ismét mérni kell .....
Eszembe jutott valami: (lehet hogy már másnak is )
Mostani EL84SE erősítőm kimenője 2*1400menet primer,és 110menet szekundert tartalmaz. Ha sorbakötöm a két primer tekercset,és légrésesen rakom össze akkor ugyebár EL84SE,6P14P SE-hez,PCL86,ECL86SE-hez jó. Ha kiveszem a légrést,és a két primer találkozását +tápra kötöm,a két másik kivezetést az anódokra kötöm akkor a trafóból PP kimenő lesz,és használható ugyanazokhoz a csövekhez,mert a menetszámok nagyjából stimmelnek. Ily módon van SE,és PP erősítőhöz is kimenő,és kedvemre próbálgathatom az erősítőket.Nekem ugyanis mindig a kimenő tekerése okozza a legnagyobb gondot,de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. ![]()
Sajnos nem lesz szimmetrikus a primer , nagy Ohm-os eltérés lesz a 2 tekercs között ,illesztés sem lesz ideális , de próbára jó működik a dolog .
Minőségileg kevesebbet produkál ...
Ezt fejtsd ki bővebben légyszi.
2*1400menet a primer,közötte a szekunder. Miért nem szimmetrikus? üdv.
2 primer esetén az alsó tekercs huzalhossza jóval rövidebb mint a felső tekercsé , ezért nagyobb Ohm -os ellenállása lesz a felső tekercsnek.
Az áttétel sem lesz teljesen ok. Ha EL84 SE kimenője Ra=5K , abból nem lesz Raa =8k csak ha szek menetszámát csökkented
Igen,igazad van.Erre nem gondoltam.
Erre az lehet a megoldás hogy keresztben is osztjuk a csévét. Pedig de jó ötletnek tűnt elsőre. üdv.
De ha ezekre gondol, és eléggé szimmetrikusan alakítja ki a két primer-felet, a szekunderre meg tesz több leágazást a különböző illesztési impedanciákhoz, akkor már akár jó is lehet kísérletező trafónak, nem?
Ha már 3 részre bontott primered van akkor már ok ,
pl: P1=1/2 P2=1 P3=1/2 , ilyen elrendezés 5%-on belüli eltérést hoz Ohm-kusan és nem kel felezni a csévét keresztbe .
Igen kísérletezni jó , mint írtam is ..az Ohm-os eltérés megmarad , az sem akkora gond , kis torzítás növekedéssel jár , de a külömbség csökkenthető ha a kissebb Ohm-os tekecset kiegészited 1 megfelelő értékű ellenállással.
GU50-SE kimenője EI tipusú. Elég ha egyoldalról lemezelem be vagy kell bele közé valami mert az a helyzet hogy torzít egy kicsit a cucc a hangerőtől függetlenül. Azt már kiszűrtem hogy nem az előfoktól van. Egyébként 360V-ról jár 100mA anódárammal. A segédrács külön tekercsről jár 250V-al. Brumm az nincs egy szál se de a torzítás zavar. És ezt a pekapcsolás után úgy 20 másodperccel kezdi el. Külön előfeszről megy a katódellenállás 1ohm. A kimenő 3,8K/8R-re van tekerve ami most egy picit eltér mert nem kap 380V-ot az erősítő 100mA-en, de ettől még nem kéne torzítania. Egyébként a primert is és a szekundert is 3 részre osztottam.
Szerintem a munkapont nincs jól belőve .
Generátor + szkóp sokat segítene , nyug. áramot szinuszra beállítani
De érdekes mert most betettem katódellenállást+hidegítő kondit és így nem torzít. Csak így vesztek 23 voltot az anódfeszből. Vagy nem? mert a kondi váltó áramúlag kisöntöli?
Vesztesz... DC veszteséged lesz , de ez is azt bizonyítja , hogy nem jó értékre beállított előfesz , munkapont okozta , próbáld beállítani az előfeszt megfelelő értékre , itt segítene a szkóp .
Mennyi - volt a g1-en ?
Én így csináltam , a rajzon néhány feszkó feltüntetve , -53V előfesz , volt ok ....
Szerintem a g2- t felkötheted a tápra , vagy UL-be , mint ahogy a rajzomon láthatod , én keveslem a -20V-ot , mérted a nyug áramot ?
g3 össze van kötve a katóddal ?
G2-nek sok a 360V. g1-et én úgy állítom hogy az anódteljesímény 90%legyen. Hibás ez az elképzelés? Majd Iminél rátesszük szkópra.
Majd 1 éve 400V -on megy a g2 , simán bírja ......
Ez ok , hidd el felteheted a segédrácsot 370V-ra, ha nem bírná az rögtön szikrákkal csatoggással jelezni fogja , GU50 gyakorlatban elviseli , ki lett próbálva .
UL-ben is meghallgathanád , ha nem a 250V -on tartod a g2-őt ..... De most olvastam , hogy nincs légrés sem a kimenődben , az feltétlenül kell , lemezeld be egyik oldalról és kezd kb. 0,1mm papírral . Ha Iminél szkópoltok , akkor 30Hz környékén , vágásig kivezérelve , látszani fog , hogy elegendő -e a légrés nagysága . Nekem pentódában 400V táppal 12W kivehető 1KHz-en mérve .A kimenőm 3,5-Kra illesztve .
Lehet, hogy elfogult vagyok, de számomra olyan gyönyörűek ezek a csövek!
![]() ![]() ![]()
20-21 V kevés. Az adatlapról jól látható, hogy 250 V segédrácsfesznél, 360 V anódfesznél kb. 30-35 V közötti előfesz kell 100 mA anódáramhoz (20 V előfesznél 170-180 mA körül van a nyugalmi áram, nem csoda, ha torzít). Mindig meg kell mérni konkrétan az anódáramot, márcsak a cső szórások miatt is (hogy disszipációt lehessen számolni), az adatlaphoz képest is durva eltérések lehetnek (ha van szkóp szimmetrikus színuszt kell állítani).
![]()
Lenne egy elég láma kérdésem. Mennyire befolyásolja a működést, általában, ha a fűtést külön kis nyáktrafóról oldom meg a csövekhez? Gondolom van valami oka amiért egy vasra tekernek általában mindent.
Illetve a konkrét esetben: Audio Innovations S 700 Azért kérdezem mert egyszerűsíteni szeretnék a táp részen. Az eredeti kicsit bonyolultnak tűnik nekem. S 700 tápja Inkább a csöves áteresztős itt bevált kapcsolást építeném valamilyen módon ehelyett. Illetve mégegy elméleti kérdésem van. Mikor érdemes a csöveket DC-vel fűteni és mikor nem? Azt olvastam előrébb, hogy a brummot az nagymértékben megszűnteti. Köszi előre is
Ígértem a PL504PP rajzát,íme.
A kimenő SM85B-n van,6X360 menet 0,3-asból,és 4X36 menet 1-esből. A szekundereknél 2-2 sorba kötve,és az egész párhuzamba 4 Ohm-ra. üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |