Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem tekercsenként 350mA. Én is azt javasolom hogy a középső kivezetésa test, a kettő meg egy-egy diódán keresztül a pozitív. Ekkor lenne 700mA-es terhelhetőségű 2 utasan egyenirányított egyenfesze.
Erre próbáltam én is rábeszélni , egyszerűb is lenne .
A végeredmény gyakorlatilag olyan mintha egy tekercsed lenne 700mA-es és graetz-el. Majd én is mondom Neki.
![]()
GU50 elöfeszének nem jó a zénerrel stabilizált előfesz? Az garantáltan brumm mentes. Vagy ahogy öregszik a cső utána kéne állítani és az macerás. A segédrácshoz is akarok tenni. Mi a véleményed?
Most jutottam el az Ágoston könyvben a Williamson kimenőtrafójáig.
Ő 2190 primer és 71 szekundert javasol. Szerintem elég közel jártam ehhez a két számhoz ![]() Azt nem értem, hogy végig 12-15W teljesítményről beszél. A végén pedig oda van biggyesztve, hogy 375V tápfeszültség esetén a kimenőteljesítmény 35W. Most akkor ez hogy van? Másrészt az eredeti kapcsolásban 450V-ról jár az áramkör és ott is 15W-ot emlegetnek.
Ne lepődj meg , trióda módban kb 12-15W , UL-ben kicsit több , pentóda beállítás még több . 25-30W is kijöhet , persze a végcsövektől is függ .
A zénerrel stabilizált táp még nem biztos , hogy brummentesebb , csak stabil ...
Stabilizálni nem biztos érdemes , pl . ha növekszik a hál fesz és az előfesz marad mivel stabil akkor , megnő az áram , akár megszaladhat az egész , ha nem stabil akkor az előfesz is növekedni fog ... .
Köszi a hozzászólást.
Akkor 2*300 lesz a szekunder. Van amúgy egy 2*300V-os trafóm,de az csak 60mA-t bír sajnos. ![]() üdv.
24X16 cm?az jó nagynak tűnik.
Milyen csövek voltak benne?Ebből lehetne következtetni arra,hogy nagyjából milyen áramokra van méretezve a trafó. Én azt tenném helyedben hogy megterhelném huzamosabb ideig a várható felvett árammal,és nézném mennyit esik a fesz,és mennyire melegszik a trafó. (teljesítményellenállással,az úgy is van neked egy szakajtóval ![]() üdv.
Így már világos. A könyvből nem értettem első olvasatra. Akkor lesz mit kísérleteznem. Én EL34- végcsővel fogom, mert az van.
Ha jól értelmezem akkor ezek a lehetőségeim: Ha pentódaként használom, akkor a gyorsítórács van egy 100 ohm ellenálláson keresztül az anódra kötve, a fékezőrács pedig a katódra. Ha pedig UL-ban, akkor a gyorsítórács van az UL megcsapolásra kötve. Az osztás függvényében viselkedik pentóda vagy triódaként. Triódához hogyan kell bekötni? A gyorsító rácsot a tápra kötöm?
Most látom hogy elírtam.
Tehát triódaként a segédrács 100 ohmal az anódra van kötve. UL esetén a segédrács a megcsapoláshoz van kötve. És a pentódaként való alkalmazáshoz kell a segédrácsot a tápra kötni?
Szépen megválaszoltad magadnak , nincs ebben semmi hiba.
Látom komolyan meg is fogod csinálni és jó hangja lesz .
Kimenő tekeréshez lenne pár gyakorlati kérdésem.
Az egyes sorokat szokás transzformátor lakkal vagy valamivel kenni, hogy a helyükön maradjanak? A másik, hogy hol lehet kapni ilyen trafó szigetelő fóliát. TRIFLEX vagy mi a neve.
Oké-oké most is így van bekötve, de nem tudom hogy összesen 350mA vagy tekercsnként. Ha sikerűl megtalálni a jegyzetek között a drót átmérőjét (szegény Síba bácsi aki tekerte nemrég hunyt el
![]()
A tekercsnél általában a rajta folyó teljes áramot szokták megadni, tehát pl.2*300 V 350 mA az 600 V 350 mA-t, illetve 2*300 V 2*350 mA-t jelent.
![]() Nézd meg tolómérővel, milyen vastag a huzal, 350 mA-re általában 0,4-esel (netto) tekernek.
A kivezetésnél nem lehet megmérni a zománchuzal vastagságát? Akkor táblázatokból ki lehet nézni, hogy az adott vastagság mekkora terhelhetőséget jelent (adott áramsűrűség mellett)?
Persze a szekundert önmagában mérni sem tuti, mert mondjuk a 480V-os szekunder lehet hogy olyan vastag, hogy bírja a 350mA-t (160VA) , de mondjuk a 230V-os primer nem elég vastag ahhoz, hogy elviselje a 730mA-t (160VA mellett 230V-nál ekkora áram adódik... durván, veszteségekkel nem számolva...) Tehát gondolom, a primert és a szekundert is mérni kéne, ha hozzáférhetőek... Meg talán a magméret segíthet, van-e akkora, hogy szekunder oldalon 2*350mA*480V= 336VA-t elbírjon? Szóval csak hangosan gondolkodom... Javítsatok ki, ha rosszul teszem...
Sajnos mindíg sodrott vezetékkel kérem a kivezetéseket mert nekem könnyebb vele dolgozni tehát a tolómérős megoldés ugrott. Amit tudok hogy kb 400VA-es az EI mag és a primer tekercshez az van írva 230V / 1,62A. Összeadogattam a szekunder értékeket amik közűl egy pár irreálisan túl van (pl 60V / 100mA előfesznek stb) és így jön ki 388VA szekunderre ha 2* 360V / 350mA-rel számolok!
Kimenőt nem feltélenül fontos impregnálni , de ha segít neked a soronkénti lakkozás akkor használd .
Szigeteléshez való anyagok kaphatóak , de pontos címet nem tudok adni , ahol tekercselő huzalokat árúsítanak ott ez is van .Én tekercselő szakiktól szoktam venni , kunyerálni .
Ma elkezdtem cséve testet gyártani az SM74-ekhez amivel a 15W-os PP-t csinálom. Hát nem egy kellemes meló de ha az első kész akkor a második már gyerekjáték. 1mm-es bakelitből építkezem. 46mm X 13mm lesz a meneteknek a hely.
Tegnap elkezdtem a PP-t kivitelezni 1 nyákra hoztam össze az egész végfokot , csak a trafókat kell majd bekötni i .Még hiányos kissé , oktálfoglalatok és 1-2 alkatrész megy rá .
Köszönöm .
Fentebb bemutatott meghajtás + végcsövek , csat. kondi csak a végcsövekhez van , meghajtás DC csatolt.
A " fentebb bemutatott" a 241486-os hozzászólásban linkelt rajzra gondoltál , vagyis erre?
Csak azért "nyomulok" erre aPP-re mivel én is most szeretnék egy jobb PP-t összehozni és ha esetleg azt építeném meg amit Te akkor az építésnél adódó problémákkal könnyebben tudnál tanácsokkal ellátni.Persze csak ha ez nem gond.Ja igen, ezt a hozzászólást is CHZ mesternek szántam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |