Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1993 / 2208
(#) bigfunk válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 22, 2018
Nekem egy ehhez hasonlóm volt, még nem régen elnem adtam. Nagyon szépen szólt, csak kevés volt a 12 Watt. Érzéketlen a hangdobozom. Az ECL 86 cső helyett használhatsz EL84-et, és ECC83-at, vagy az orosz 6N2P-t. Ha jól tudom az erősít 100-at. Már a neve is sokat mondó: Óriásölő. Tényleg úgy szól.
(#) bigfunk hozzászólása Feb 22, 2018
Ennek a Giantkillernek az az előnye még, hogy nem kell állígatni a szimmetriát, amihez szkóp is kell, talán kétsugaras, meg ha a cső öregszik, akkor automatikusan megmarad a szimmetria. Amúgy meg egyszerű, bolondbiztos konstrukció, én is össze tudtam rakni a már említett szerkezetet. Ráadásul olyan egyszerű, hogy NYÁK lemez nélkül is összerakhatod.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 22, 2018
Az eredeti, Monmagnon-féle kapcsolásról sem vagyok nagy véleménnyel, de ahogy látom, a "tervezőnek" sikerült további hibát beleokoskodnia; furcsa továbbá , hogy ha már szimmetrizálási lehetőséggel egészítette ki, akkor azt miért nem a teljesítményfokozatban...
(#) bta válasza konyak6 hozzászólására (») Feb 22, 2018
Az elejét (fesz.erősítő -> katodin) nem ártana DC-csatoltra áttervezni, fokozatonként szűrni, a csatolókondikat pedig 100 (150) nF-ra növelni. A bemenetre nem kell hangminőségrontó csatolókondi, hányadszor mondjam...?
(#) teddysnow hozzászólása Feb 22, 2018
Sziasztok,
egy egyszerű sztereó előerősítőt lehet építeni egy darab kettős triódával? Pl. ECC81-82-vel. Mekkora az áthallása? Próbált már ilyet valaki?
(#) bta válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 22, 2018
Idézet:
„egyszerű sztereó előerősítőt lehet építeni egy darab kettős triódával?”

Nem csak lehet, hanem így építettek szinte mindent, az egykori stúdiókészülékeket is beleértve.

Idézet:
„Mekkora az áthallása?”

Jobb és bal csatorna közti áthallásra értve, gyakorlatilag semmi.
(#) bta válasza bta hozzászólására (») Feb 22, 2018
Nehogy valaki félreértse, az első válaszmondatom is a "jobb és bal csatorna ugyanazzal a kettőstriódával" megoldásra vonatkozik. Egyfokozatú önálló előerősítő -néhány különlegesnek illetve drágának számító megoldást leszámítva- csak katódkövető kapcsolásban lehet igazán jó.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 22, 2018
Kifejtenéd, hogy miért nem vagy nagy véleménnyel a kapcsolásról? Hátha mást is érdekel, én meg tanulnék belőle. Milyen hiba van benne? Nem szólna ha megépítenénk? Légyszíves segíts nekünk.
(#) teddysnow válasza bta hozzászólására (») Feb 22, 2018
Igen, a jobb és bal csatorna ugyanazzal a kettős triódával. A katódkövető teljesen jó nekem, mert csak "átvezetni" szeretném a hangot rajta.
Köszönöm szépen.
(#) Cinema válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 22, 2018
Az ECC85 és az ECC88 még elfogadható, mert árnyékolás van a két csőfél között, de nem lesz jobb az áthallás -50dB-nél, egyéb szórásokat most nem veszünk figyelembe.
Ez önmagában bőven elég, persze mi a követelmény, attól függ.
Más ECC-cső nem jó, mert nagy az áthallás a két csőfél között, azok egy csatornában, egymás utáni fokozatokban használhatók jó eredménnyel.

Üdv!
(#) Cinema válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 22, 2018
Erre is inkább az ECC85, vagy ECC88.

Üdv!
(#) teddysnow hozzászólása Feb 22, 2018
Köszönöm szépen.
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Feb 22, 2018
Idézet:
„nem lesz jobb az áthallás -50dB-nél, egyéb szórásokat most nem veszünk figyelembe”

Idézet:
„Más ECC-cső nem jó, mert nagy az áthallás a két csőfél között, azok egy csatornában, egymás utáni fokozatokban használhatók jó eredménnyel.”

A csatornánként négy darab 12AX7 (ECC83) erősítőfokozatot tartalmazó ARC SP6 phono-előerősítő áthallási csillapítása 55dB és 57dB (MEEI labor mérés). Ebben ugye nem csak a csövek áthallása van benne, hanem a komplett készülék, a szerelési kapacitásokkal, a hangerőpotméter áthallásával, stb.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 22, 2018
Szólna, viszont a "giantkiller" jelző egy rossz vicc.

Eredeti kapcs.:
- Fix előfeszültsége van a pentódáknak (szerencsére javították)
- A pentódás PP fokozat ránézésre elegánsnak tűnő szimmetrikus anód-anód negatív visszacsatolása nem túl korrekt megoldás, de ezt nem részletezném... elég baj, hogy a nyílthurkú erősítés csökkenése miatt botrányosan kicsi lesz a kimenőtrafót érintő átfogó visszacsatolás (benne maradt)

"giantkiller" :
- az UL és a fenti nvcs kombinációja viszonylag alacsony impedanciás trafómeghajtást eredményez, élénkítve annak szórási rezonanciáján. Ami nem volna különösebb baj, ha nem lenne (mintegy ráadásként) visszacsatolva. Más okból ugyanakkor még inkább vissza kellene...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) FordPrefect válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 22, 2018
Sajnos igaz amit bta kolléga ír, számos sebből vérzik. Nem értek annyira az elmélethez, meg nem is én lettem megszólítva, de alapvetően:
1. Felesleges (csak) a meghajtást szimmetrizálni. Ehhez szigorún a válogatott végcsövek szükségesek.
A végcsövek azonos beállítása fontosabb. Nem kell állítgatni, de a CHZ megoldása lehetőséget ad a beállításra. Ez óriási különbség.
2. A meghajtásnál jó ötlet az áramgenerátor, a negatív feszültségre húzás is, de egyszerűbben FET-el, jobban megoldható.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) bigfunk hozzászólása Feb 23, 2018
Köszönöm az észrevételeket! Mindenesetre ez a végcső szimmetria nekem nem tűnik olyan borzasztónak, mivel a netes boltokban lehet 4-be válogatott csöveket kapni, meg aztán ugye ott van az a 15 kilós ellenállás, ami szerintem szimetrizálhat is. Más élrtelme mi lenne? Mindenesetre az én volt erősítőmnél negatív fesszel lehetett csövenként állítani a végcsövek áramát. Nem ia adtam volna el, ha nagyobb lett volna a teljesítménye.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 23, 2018
Kérdés, hogy megengedhetjük-e magunknak az alábbi luxust?
- pontosabban összeválogatott = drágább csőpárok
- idő előtt kidobni 4db, munkaponti anódáram utánállítással még elfogadható hangminőséget produkáló ECL86-ot
(#) jani1987 hozzászólása Feb 23, 2018
Fázisfordítónál kötelező az egy megás ellenállás vagy ennek is van számítási módja?
(#) bta válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 23, 2018
Lehetne precízkedni, de nincs értelme, ez így teljesen jó.
(#) bigfunk hozzászólása Feb 23, 2018
Eszembe jutott egy filozófiai dolog: Ugye elviekben tökéletes kapcsolás az nincs, hiszen az összes elektronikai törvénynek, hitnek, tévhitnek nem felelhet meg egy kapcsolás. A CHZ félét is lehetne kritizálni, abban is van elég sok olyan megoldás, amit máshogy is meg lehet oldani, esetleg korrektebben. Pl a fázisfordítást. Azt olvastam ez a legrosszabb megoldás. Szóval semmi sem tökéletes, s nem is kritizálni akarok. De azért megkérdezem a tisztelt nálam elektrotechnikailag képzettebb kollegáimat, hogy vajon hallgatták-e már szólni a Giantkiller nevű erősítőt? Mert ugye nagyon jó hangúnak írják mindenütt az együtemű végfokokat, pedig azok aztán műszakilag nagyon gyöngék. A Giant meg azért nem.
Nem lehet, hogy csak a NÉTK filózófia dolgozik? Mert megkérdeztem telefonon egy elektromérnök barátom az elébb, hogy miért nem jó az az anód-anód visszacsatolás. Azt mondta semmi gond nincs vele, műszerekben, ahol erősíteni kell a jelet, mindig alkalmazták a stabilitás, és a széles átvitel miatt. Ő is említette a visszacsatolások miatt az alacsony impedanciás meghajtást, amit kimondottan pozitív tulajdonságnak mondott, mivel mindenféle meghajtás akkor jó szerinte, ha a generátor meghajtó impedanciája alacsony. De mi akkor az igazság? Azt is mondta, hogy egy kimenőnek a szórási rezonanciájának messze az erősítő átvitei sávján túl kell esnie. Ha nem így van, akkor abból a kimenőből nem szabad erősítőt építeni. Valami logikát én is találok ez utóbbi dologban. Mondtam neki az áramgenerátort is, meg a beállítást is. Azt mondta a FET tényleg jó dolog, valószínűleg azért nem alkalmazták, mert a tervezés idején még nem állt rendelkezésre olcsón olyan FET, amit érdemes lett volna alkalmazni. Szóval talán mégsem olyan rossz ez az erősítő, s állítom, hogy jó a hangja. Sőt sokan állítjkák.
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 23, 2018
Szerintem semeddig nem tart a Giantkillerbe is betenni egy potit, az a konstrukciót érdemben nem váltopztatja meg. Persze csak annak, aki egy kicsit is ért hozzá.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 23, 2018
A mérnök barátod bizonyára elmondta, hogy ha 1-1 részletkérdéssel önmagában nincs komolyabb baj, akkor sokkal fontosabb, hogy van-e helye, értelme az adott kapcsolásban? Könnyen előfordulhat, hogy többet árt, mint használ... a "kritika" (a 2. pont) tkp erről szól, és talán érthetőbb lett volna, ha végkövetkeztetésként odaírom, hogy trafófüggőbb lett a végeredmény.
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 23, 2018
Mérnök barátom (aki igaziból az unokaöcsém) a Harman Kardon cég egyik magas beosztású vezetője, s látta a kapcsolási rajzot. Én csak leírtam, amit mondott, persze bővebben magyarázta, és megindokolta. Szóval nem győztél meg sajna, de azért köszönöm az észrevételeidet. Viszont arra kérnélek, hogy tegyél már fel egy olyan kapcsolási rajzot, amit jónak tartasz, vagy esetleg a magadnak épített erősítő rajzát, hagy okuljunk belőle. Hidd el, sokat segítenél az ilyen kezdőknek mint én, vagy akik itten építgetni akarnának. Biztosan tanulságos lenne, esetleg sok próbálkozástól megkímélnénk magunkat. Ez utóbbi anyagilag azért nem mindegy.
(#) Cinema válasza bta hozzászólására (») Feb 23, 2018
Lehet, de szerintem inkább válogatott 6N2P-E csöveket használtak, amiknek a 9-es lába árnyékolás, vagyis ez a láb földre, testpotenciálra köthető és akkor az áthallás azzal a csővel valóban jobb érték lehet.
Aki a fentebb írtak szerint akar építeni csöves előfokozatot, az használja a 6N2P-E csövet, így nem lesz rossz az áthallás a csatornák között.

Üdv!
(#) pucuka válasza Cinema hozzászólására (») Feb 23, 2018
Ezzel az árnyékolásdival kapcsolatban, csak annyit jegyeznék meg, hogy az az ECC85, ECC88, és a többi nagyfrekvenciás bemeneti csó esetében, van szükség. Hangfrekvencia esetében a jellemző elektróda kapacitások 1 pF alatt vannak, a két csőfél közöttiek pedig tized, század pF. A szigetelési ellenállások 100 V -al mérve 300 Mohm nagyságrendűek. Én egyáltalán nem tartanék attól, hogy ez áthallásban a hangfrekvenciás sávban különösen nagyobb gondot okozna. A szerelési, és szórt kapacitások ennél nagyságrenddel nagyobbak.
A nagyfrekvenciás csöveknél 100 - 500 MHz -en kissé másabb a helyzet. Ráadásul, míg az egyik csőfél a bemeneti fokozat, pár 10 uV feszültséget erősít, a másik fele oszbillál, jónéhány V -ot előállítva. Ezesetben ezért van szükség a két csőfél közötti árnyékolásra.
A hangfrekvenciás erősítőknél 20 Hz - 40 - 50 kHz az az 1 pF körüli kapacitás azért elég nagy impedanciát képvisel, és mind a két csőfélben a feszültség szintek azonos nagyságrendben vannak.
Sokkal inkább aggódnék a csövek zaja miatt. A csöveknél gondot okoz a kisfrekvenciás 1/f jellegű villódzási (flicker) zaj Erre a nagyfrekvenciás csöveknél nem fordítanak gondot, mert a magasabb frekvenciákon ez már nem okoz gondot, de alacsony frekvenciákon igen.
Ezért inkább hangfrekveciás erősítőben inkább ilyen célra készített csöveket használnék ECC83 család, vagy EF86 család. Még az árnyékolás hiánya miatt is eredményesebb.
FordPerfect kolléga jól mondja, a bemeneti fokozat egy differenciál erősítő, Mivel kisszintű erősítő, így a szimmetria (balansz) állítgatására semmi szükség. Arra akkor lenne szükség, ha az erősítő egyencsatolt lenne, de nem az. Sokkal fontosabb lenne a végcsövek szimetrializálása.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 23, 2018
Viszont ha ő meggyőzött, akkor miért csövezel, miért nem inkább H-K erősítőt veszel?

Ott van előtted a net, számos jó hangú gyári ECL86PP kapcsolással. Azok valamelyikét kellene megpróbálni utánépíteni. A régi szakemberek mindent jól kitaláltak, kiszámoltak - ne akarjunk okosabbak lenni! És tegyünk fel egy lényeges kérdést: mennyire fog hasonlítani az utánépített hangja az eredetiéhez? 99%, hogy semennyire, ráadásul pontosan a lényeg fog hiányozni belőle. A hibái viszont garantáltan benne lesznek. Mire gondolok? Kb. 15 éve több ECL86PP erősítő is megfordult nálam (AI300, Lafayette, DIY AI300 utánépítés, BEAG), és bár az első kettő szebben szólt az én akkori 6L6PP erősítőmnél, eszembe sem jutott volna lecserélni. Hiányzott belőlük a sebesség, a lendület, az energia (amikor a zene éppen azt kívánta volna meg). Pedig a JPW AP2 kifejezetten csövesbarát doboz hírében áll. Talán fontos információ, hogy a mezőny két részre szakadt. Mit gondolsz, melyik kettő volt klasszissal gyengébb? És akkor voltaképpen mi határozza meg a készülék hangminőségét?
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Feb 23, 2018
Solymos A. a technikai ismertetésben megemlíti, hogy az erősítőfokozatokban 4db GE 12AX7 és 2db Amperex E88CC található...
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Feb 23, 2018
A HK nem gyárt csövest, én meg ragaszkodok hozzá. Ilyen egyszerű ez kéremszépen.
A baj az, hogy ezt a kapcsolást is a netről vettem le, s szerinted kimondottan rossz, pedig dehát hangra nem rossz. Kérésemet pedig nem vetted figyelembe. Leírom mégegyszer: Légyszíves tedd fel a gondolom rendkívüli jó erősítőd rajzát, vagy ajánlj valami konkrétan jót. Jó lessz EL84-el is, mert tök mindegy, hogy ECL86, vagy EL84. De mégjobb lenne a6L6-os kapcsolás, mert mint mondtam, egy nagyobbat szeretnék építeni. Szóval légyszíves ne általánosságban beszélj, hanem ajánlj valamit. Ha nem tudsz, akkor nagyon kérlejk ne bíráld tovább az én ajánlásomat, mert oka fogyottá vált a részedre. A TDL RTLIII-as hangfal is csövesbarát? Vagy mitől csövesbarát egy hangfal?
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 23, 2018
Elolvastad amit írtam? Klasszis különbség volt az eredeti és az utánépített AI300 között, és azt is elárulom, hogy a torzítási spektrumuk az elvárható mértékben hasonlított egymásra.

És még mindig a "jó hangú kapcsolások" városi legendájánál tartasz? Előfordul persze, hogy valamilyen kisebb-nagyobb tervezési átgondolatlanság kihallható, ám ezt nem valamiféle korlátként kellene értelmezni.

Idézet:
„szerinted kimondottan rossz”

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
(#) FordPrefect válasza bigfunk hozzászólására (») Feb 23, 2018
Ez a kapcsolás sem rossz, építsd meg deszkamodellen. Ha van kis elektronikai tudásod, pár ellenállás/munkapont cserélése nem lehet gond. Oszt kísérletezzél. Pl. cseréld le az áramgenerátort fetre. Vagy cseréld a csöveket.
ECL86 rossz irány. Jó hangú, de kezd beszerezhetetlen és drága lenni, és kicsi az élettartama, mert kis teljesítménye miatt csutkára kell járatni. Inkább külön meghajtó és erősebb végcsövek. Én meghajtásnak ECC81-et tennék, végcsőnek jó az EL84, a filléres 6P1P, vagy a 6L6. Tápfesz és kimenő illesztés maradhat. Szabad a pálya.
Az a baj, hogy mindenki csodakapcsolásokat vár. Nincsenek!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
Következő: »»   1993 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem