Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem tudom, de szerintem a forgási irány ugyan az, csak a 2 csévén minden haladási irány fordítva. Tehát a két cséve nem egyforma hanem tükör-szimmetrikus.
De passz, olyant kell kérdezni aki már tekert ilyet.
Nem középen osztott, hanem két cséve a vas két szárán /SU/
Én a tekercsek szigetelésével nem vagyok tisztában. Minden sort külön kell szigetelni, vagy elég csak a primer, és a szekunder közötti részeknél? Ezt még sajnos nem tudtam meg sehol. Meg hogyan kell kivezetni a tekercsvégeket. Azt tudom, hogy kell rájuk húzni egy szilikon csövet, de azt hogyan érdemes rögzíteni a csévén belül?
...a szekudereknek azonosan kell tekeredni, mert az összes párhuzamosan lesz kötve /csak persze ellenkező oldalon2-2/!
![]()
Nem tudom, de ilyenkor előveszem a "józanparasztieszet"
![]() ![]() ....most fogom megtekerni az ELSŐ trafómat ![]()
Bevallom őszintén szólva, egy ilyen kétcsévés trafó komoly fejtörést okozna nekem. Kérdés hogy a vas másik felén milyen fázisban lesz a jel. Mit mivel kellene összekötni. Bonyolítja a helyzetet hogy szerintem mind a két csévén meg kellene jelennie mind a 2 fázis tekercseinek.
De tulajdonképpen, úgy kell felfogni mint egy ellapított toroidot. ![]() Ha nem haragszol lepasszolom a kérdést ![]()
Nem kell minden sort külön szigetelni, de lehet. A tekercs végeknél tehetsz egy réteg papírt és rátekered a következő menetsor az majd rögzíti. Ha ez nem elégséges erősebb gombvarró cérnával is rögzítheted.
...haragszom
![]() ![]() Tekintsük úgy a vasat, mintha kiegyenesítenénk, akkor a két tekercs egymás mellett van, olyan lehetne, mint egy osztott tekercs! Tovább...az osztott tekercs nem olyan, mintha a "sima" tekercset széthúznánk és egymás mellé tennénk a rétegeket nem egymás alá?
Lehet, hogy igazad van..... de nem biztos! Szerintem a kimenőtrafó egészen fontos része a csöves erősítőnek. Ezen az alapon a csöves topikot többszáz alosztályra lehetne bontani
![]()
Hát itt nagyon kell vigyázni, a szekunderek miatt is, mert annak egy irányba kell tekerődnie. De a Primer az ellentétes irányú is lehet, vagy azonos irányú csak akkor másképpen kell összekötni a tekercsvégeket. Azért sem megyünk át másik fórumra...
![]() ![]()
Őszinte legyek? A megoldás, az hogy szerzel valahonnan egy pár nagyobb vasat, SM85A-B és egy csévére megcsinálod az egészet, és akkor lesz egy jó kimenőd.
SZVSZ ez a trafó gyakorlásnak jó lenne, de kétségeim vannak, afelől hogy egy igazán jól hallgatható csöves lesz belőle.
Még jobb lenne az EI, vagy az M mag, az a régi jó szilíciumos.
Sturbi ! Köszönöm neked és mindenki másnak a sok segitséget amit kaptam,sikerült teljesen brummentes állapotot elérnem.Már csak az a problémám maradt,hogy a feszkétszerező kondijai melegszenek ebből az egyik jelentősen, ez ellen mit tehetek? Köbzoli véleménye az volt, hogy rossz a kondi, de csere után is melegszik.
Nem kötöttél ott valamit fordítva ?
Velem is előfordult már, hogy egy ilyen kondit fordítva kötöttem, mert teljesen pozitív tápban gondolkodtam. Az volt furcsa, hogy nem volt meg az elvárt neg előfesz, jóval kevesebb volt. :hide:
Előszöris megköszönném a kimenő tervedet,ez az első csövesem,nincs tapasztalatom benne, de a NAD már nem lesz bekapcsolva,pedig nadon jó volt ez előtt. Többször átnéztem már,hogy nincs-e elkötés, de holnap megteszem mégegyszer, hátha benéztem valamit.
Ez milyen vas és honnam szerezhető be?
MD85B. úgy gerjeszthető mint egy hiperszil, szemcse orientált. (Az M85-ös cséve jó rá)
www.eximtrade.hu , kb. úgy 15000 körül 2 trafóra való. Ha tele vagytok lóvéval, több 100 eFt akkor amorf magot is szereznek.
De gondolom ezt is csak egysécsomagban lehet vásárolni, nem 2trafóravalót
![]() Az ECL86-os /amiket a fiókban találtam/ projektemre amúgysem használnék ilyen drága vasat ![]()
Szóra sem érdemes, nekem már nincs ilyen erősítőm, de ma már másképp csinálnám, pl minden sor egy irányba lenne tekerve, nem ide-oda a csévén.
De adnak 2 trafóra valót is, csak ki kell várni, hogy más is rendeljen, mert ahonnan hozzák ott gondolom van egy minimális rendelési mennyiség. Nekem szerencsém volt anno.
Igen szerintem is egy ECL86-hoz elég lenne 2 SM85 hiperszil, de akár 2 beag M85B vagy amit a Beag is használt az a szélesített 16 cm^2 -es vas, 1000-2000 Ft-ért is hozzá lehet jutni néha.
Az az igazság, hogy 50 Hz egyutas egyenirányításánál nem igazán jók a mai kisméretű kondik, mert nem bírják az átfolyó áramot. Megpróbálhatod megnövelni az értékét (mondjuk duplájára), akkor kisebb lesz a kapcsain a fesz. ingadozás (az előfesz is nő kicsit, újra kell állítani majd).
Köszönöm, kipróbálom a duplájával,és átnézem mégegyszer hátha valamit nem vettem észre,mert annyira melegszik az alsó, hogy egy kicsit már púpos.
Az már kukába való, mérd ki a diódákat is (egyik felét kikötve).
Üdv. a Csapatnak. Tápegységfojtóval eddig még nem volt dolgom, kivétel nélkül RC szűrést alkalmaztam, tekintettel arra, hogy a csöves (szelénes) trafók által szolgáltatott magasabb feszültséget Si diódákkal egyenirányítva marad bőven többlet, amivel igen hatékony szűrést valósíthatok meg (némi veszteség mellett) A osztályban. AB osztályban pedig nem sajnáltam a µF -at. Most a monoblokk EL84-ekhez betettem egy-egy Orosz TV-ből takargatott kisméretű (EI42/24, vagy valami ilyesmi) fojtót, de igazából nem hallom, hogy bármilyen változást okozna. A 250 Ohm -os DC ellenállását kiegészítettem még egy 220 Ohm -mal, így szinte pontosan megegyezik a 470 Ohm -os szűrőellenállással. A hatása pedig - nemhogy alulmúlja a várakozásokat - de így elsőre nem is hallom, hogy bármit is "csinálna". Mire figyeljek? Mi a tapasztalat?
Próbálom a 6P14P PP-t az új kimenőkkel. Nagyon jó hangja van. Sajnos a hálótrafó kicsit rövid. 6V a fűtőfesz. Mondjuk annyira nem gáz még ez, mert az adatlap 5,7V-ot ad meg minimumnak. Nekem a tápfesz kevés egy kicsit. 270V van a főpufferen a kimenőknél. A végcső anódja és katódja között 257V van. Majd be lesz mérve de remélem 10-12W kiesik belőle
![]()
Ez az amiről valamellik nap beszéltünk? Mert akkor meg kell hallgassam!
![]() Tényleg hogy tetszett az EL? Annyi mindenről beszéltünk, és olyan kevés ideig voltál, hogy erre nem jutott idő. Mi a véleményed a hangjáról? Üdv.
Ha fojtót használunk, a szűrés javulásának köszönhetően csökkenthetjük a puffer és szűrő kondik értékét, az utóbbit főleg az SE kapcsolásokban. A kisebb pufferkondi növeli az egyenirányító folyási szögét, ami kisebb áramimpulzusokkal történő tápegység működést igér. Ha csővel egyenirányítunk, növekszik az ei cső élettartama. A kisebb áramimpulzusok kevésbé zavar(hat)ják meg a kisjelű fokozatokat. Az egyenirányításban keletkező magasabb rendű felharmonikus termékek elnyomása is sokkal jobb mint az RC szűrésnél, hiszen Xl arányos a frekvenciával... A sikeresen eltalált szűrőkondi kapacitás még az SE mélyátvitelében is segíthet...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |