Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   3 / 15
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Sajnos gyenge a teljesítménye, viszont a 10000µF-os puffert nem sajnálták mint a Vidiben. Bár sokat nem ér ha gyenge a trafó. Trafó primer köréből hiányolom a biztit bár a szekunder tekercseken vannak biztik. Egy menetzárlat esetén garantált a lakástűz.
(#) djhans válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Sajnos nincsen URH antennám, nélküle meg gondolom nem lehetséges. Megpróbáltam a skálát a jelenlegi tuner állapothoz állítani hogy az első LED 88MHZ-nél az utolsó 108MHZ-nél világítson. Nem tudom beállítani mert elhúzzák egymást az alsó és felső trimmerek. Gondolom mivel a 88MHZ-hez nem a 0V közeli hangolófesz tartozik hanem kb a hangolófesz fele. Alsó trimmerrel kötöttem sorba ellenállást de nem jó úgy se mert ha alul jóra állítom lehozza a felsőt és fordítva.
(#) fecameca válasza djhans hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Szia! Lehet, hogy bele estél abba a hibába, amibe én is először. Pont a másik trimmerrel akartam állítani, mint amivel kellett volna. 2. Sajnos a trimmerek valóban egymásra hatnak, de ha a műveletet max. 3x megismétled fent is, meg lent is, utána már jónak kell lenni. Nálam csak egy fél méteres vezeték az antenna. A rádióm már egy órás csavarhúzóval az antenna hüvelyben szól. Attól függ, hol laksz, régen, amikor csak Szentesen volt legközelebb adó, kellett a tetőantenna, de most már majdnem rálátok a toronyra, csak a Tisza parti klinikák takarják. A 15 kiloohmot oda raktad, ahol a fényképemen van? (Kicsit olvass itt vissza.) Szerintem át lehetne hangolni varicap csere nélkül is, csak sorba kellene kötni velük azonos, fix értékű kerámia kondikat úgy 20-30 pF értékben, de én most ahhoz is lusta vagyok, mert attól sem érzékenyebb nem lesz, se szebben nem fog szólni a rádióm, csak könnyebb lenne keresgélni, de itt csak 7 db erősebb adó van, azok elférnek a program tárolókon.
(#) djhans válasza fecameca hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Gondoltam rá, hogy a hangoló potméterek alját megemelem egy ellenállással hogy kb. a 88MHZ-hez tartozó hangolófeszről induljanak és a skálát is hozzá igazítom. Ha nem tudom a tunert visszaalakítani akkor ez lesz. Lehet hogy azért nem tudtam a skálát beállítani mert nem tettem R11-hez átkötést amit csak most vetten észre a képeden.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) djhans hozzászólása Jan 12, 2016 /
 
Elöl leszedtem a 3F DANSK HIFI matricát és alatta ott virít a Tungsram felirat gyárilag szitázva. Tudja valaki miért vibrál halványan a hangolásjelzőnél a két piros LED baszusra ha bekapcsolom az AFC-t? Ilyenkor a hangszórókban is lehet ilyen rotyogó hangot hallani.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) Robin2 válasza djhans hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Nem lehet, hogy a basszus nagyobb áramfelvétele megszív valamilyen tápfeszt?
(#) djhans válasza Robin2 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
0 hangerőn is villognak.
(#) fupeter válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Köszönöm a tippeket!
Az mpsa tranyókhoz nem nyúltam, a potit kiszedtem, bemértem, minden okés vele. Viszont szegény nyák annyira meg van erőszakolva, hogy csinálok egy új nyákot, átültetem az alkatrészeket és egyenként bemérem őket.
A végfokpanelen mire szolgál a bal alsó sarokban lévő átkötés?
A C5 jelű kondi számomra nem egyértelmű, javasolnátok konkrétat, hogy mire cseréljem ki?
És ha már lúd, legyen kövér alapelven, az erősítő összes elektrolit kondiját érdemes kicserélni, vagy csak a potméter és végfokpaneleken?
(#) fecameca válasza djhans hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Azzal az AFC gerjedéssel vigyázz! Ha ilyenkor felhangosítod, könnyen elszállhat miatta a végfokod. A basszusban az a rotyogó hang teljesen határértékig igénybe veszi a végtranzisztorokat. Ezt a hibát Bekeipéter kollégával már kiveséztük. A táp IC-n megy keresztül az AFC, az ott levő 10 µF kevés, vagy rossz. Én a meglevő elkót cseréltem ki dupla értékűre, Bekeipéter azt írja van ott két lyuk, oda kell tenni, csak én nem tudom, az a két lyuk hová megy, nálam a 10µF helyére 22µF ugyanúgy megszüntette a jelenséget, ugyanis az AFC késleltetése kevés, egy elkóval könnyen lehet ezen segíteni. Az enyémen nem matrica a Dansk, hanem festve van az előlapra, ugyanolyan módszerrel, mint a skála. Ezek szerint több féle verzióban is szállították Magyarországra ezeket.
(#) mrbini válasza fupeter hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Szia!
Nekem is van egy ilyen csoda szerkezetem. Több mint 10 éve meg van. Végfok hibásan kaptam és voltam olyan lusta, hogy nem megjavítottam hanem kiszedtem belőle a véget.
Szívesen segédkeznék a panel tervezésében esetleg legyártásában, mert szeretném visszaalakítani gyárira a szerkentyűt.
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Az átkötés szerintem a vizsgálóasztalos mérés segítésére van benne. ha elvágod, akkor passziválja a némító áramkört, tehát lehet szabadon mérni
A C5 nagyon jó helyen van ott ahol van. 100µF 100V elegendő oda. A szerepe az, hogy egy kicsit függetlenítse a meghajtó fokozatot a a végfokozat hirtelen feszültség-ingadozásaitól. Ezzel némi torzításcsökkentő hatással bír, mivel stabilabb az erősítő munkapontja.
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
A TCA750 5-ös lába és a test közé kell beilleszteni egy 10µF-os kondenzátort. Ezzel késleltetetté válik az AFC és megszűnik a gerjedés. Valamelyik szériába be van építve, valamelyikbe nem építették be. Mellékelve felraktam a TCA750 adatlapját, abban le van írja, hogy mit miért!

datasheet.pdf
    
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Köszönöm. Tényleg ott van. Idáig lusta voltam az adatlapot lekérni. Igaz, amikor igazán kellett volna, akkor még internet sem volt.
(#) fupeter válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Hát akkor még gondolkozom rajta, hogy bennhagyjam-e az átkötést vagy sem.
A C5ös kondinak a tulajdonságaiban nem voltam biztos, nem pedig a szükségességében, megzavart a fizikai kiterjedése, jóval kisebb lesz a cserekondi

Ha kész a panelterv akkor felpakolom.
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 15, 2016 /
 
Elkészültem a Dansk végfok "rendberakásával". Minimális módosítások mellett 5V-tal magasabb alacsony torzítású kimenőfeszültség, jóval stabilabb működés. Terveztem hozzá egy egyszerű védelmet is, ami utólag könnyen beépíthető és működik is, amit 3 óra rövidzárral + max. hangerővel teszteltem is! Rövidesen közzéteszem a rajzokat, csak gyógyuljak ki az influenzából
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 16, 2016 / 1
 
Megcsináltam a módosított végfok rajzát védelem nélkül (azt majd később). A pirosan szedett alkatrészek kerültek módosításra!!! A TR7-8 cseréje mindenképpen indokolt, mert az eredeti tranzisztorok nagyon alul vannak méretezve!
R5 680R => 1k
R14 1k2 => 2x 1N4148
R15 10R => 68R
C2 polaritása meg lett fordítva a gyárihoz képest!
Cx 470nF alulról lett beépítve SMD kerámia multilayer kondenzátor
TR7 BFR40 => BD139-16 Fontos!!!
TR8 BFR80 => BD140-16 Fontos!!!
(#) fupeter válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
A 2db diódának mi az értelme, ha szabad kérdeznem?
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Az áramgenerátor karakterisztikáját linearizálja, ezáltal közel 5V-tal nagyobb kimenőfeszültség vehető ki a végfokból vágás-mentesen. Az eredeti állapotban -12V-nál elkezdi vágni a negatív félhullámot, míg a diódákkal ez csak 18V-nál következik ez be szimmetrikusan a pozitív félhullámmal.
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 16, 2016 /
 
Gratulálok, ez igen! Nagyon pontos a nyákterv!
(#) djhans válasza fupeter hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Nagyon szép. TR9 kivezetései fordítva vannak jelölve.
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 17, 2016 / 3
 
Kicsit belenyúltam, utólagos engedelmeddel. Elméletileg nem maradt benne hiba, de azért te is nézd meg. Módosítottam a meghajtó tranzisztorok hegyét és a C5 kondinak is kétfajta lehetőséget alakítottam ki, és egy kicsit formailag is átrendeztem a szebb látvány kedvéért.
(#) fupeter válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
Hát ez tényleg szebb A meghajtókat érdemes hűteni? Valamint a C5 helyére mindenképpen fekvő kondi kell? (Drágább és ritkább is sajna)
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 17, 2016 /
 
A meghajtók nem igényelnek hűtést, a C5 helyére be lehet tenni az álló kondit is, a nyák úgy lett módosítva, ekkor a + lábhoz a panelon be kell tenni egy átkötést.
(#) fupeter hozzászólása Jan 28, 2016 /
 
Íme az új végfok panel. Az gáz ha egyelőre a működő bal oldalt nem ültetem át az új panelra csak a jobb végfokot?
(#) fecameca válasza fupeter hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Erre én mit mondjak? Nálam is a bal oldalon, ami nem ment még tönkre, minden eredeti. A jobb oldalon van csak BD 139-140 meghajtó pár. Azt is hozzá kell tennem hogy gyárilag különböző meghajtók voltak a két oldalon. Úgy voltam vele, ha így kibírt 35 évet, nem esek most neki. Pedig a végtranyókat be hőveztő pasztáztam, és a régi elkókat mind kiszórtam.
(#) fupeter válasza fecameca hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Akkor maradok csak az elkók cseréjénél, amíg el nem száll.
Elég meglepő, hogy a mai kondenzátorok ugyanazt a kapacitást kisebb fizikai méretben tudják biztosítani, a szabályzó panel a szép narancssárga batárok helyett kis fekete mütyürökkel lett tele
(#) djhans válasza fupeter hozzászólására (») Jan 28, 2016 /
 
Nem meglepő, viszont a mai kondenzátorok nem bírnak majd ki 30 évet.
(#) fupeter hozzászólása Jan 31, 2016 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget, sikerült tökéletes hangzásra bírnom az erőlködőt.
(#) bekeipeter válasza fupeter hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Fogadd őszinte gratulációmat!
(#) mark.budai hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Ma hoztak hozzám egy ilyen erősítőt, hogy cseréljem ki benn a csatlakozókat, mert nem tudják így használni. Gondoltam, egy ilyen erősítőt mégsem rongálok meg új csatlakozókkal, inkább gyártottam egy jack-tuchel kábelt a bemenetére, és a hangszórókra tettem din csatikat.
Mikor bekapcsoltam, és kerestem egy rádió állomást, alig hittem a fülemnek. Ez valami eszméletlen jól szól! Mind teljesítményre, mind minőségre, egész délután ezt hallgattam. Ebbe most nagyon beleszerettem, sajnos nem az enyém.
Következő: »»   3 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem