Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   7 / 15
(#) bekeipeter válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Most költöztem, ha összerakom az asztali gépemet, máris küldöm. Gyártót nem tudok ajánlani, én vasalni szoktam.
(#) atiber válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Elnézést, hogy belefolyok én is, nem teljesen a NYÁK témával kapcsolatban, de nálam is előjött egy kis probléma ami valószínűleg ebből adódik: 'A diódás kapcsolóáramkörnek csak az előfeszítésén kellett változtatni, így simán bírja az 1-2V-os bemenő jeleket is, az eredet 500mV-tal szemben.' Most került haza a műhelyemből az 'összelegózott' Dansk és DVD player-ről, illetve multimédiás lejátszóról torzít az erősítő. A műhelyemben teszt üzemben szépen szólt, de ott szabályozott bemeneti jellel lett meghajtva. Így túl nagy bemeneti jelszintre gyanakszom, amit a bemeneti kapcsoló diódák 'vágnak'.
Szóval a kérdésem csak az lenne, hogy a diódáknál a 47k / 10k ellenállás párost milyen irányban kell megváltoztatnom a magasabb bemeneti jel kezelése érdekében?
(#) atiber válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 27, 2018 / 1
 
Hali! Ezeken a fórumokon nézz szét, vagy érdeklődj...esetleg:
kiholgyárt
nyákkészítés
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Sziasztok, az fm vétel teteje most 104MHz, ezt kellene fentebb tornáznom a legegyszerűbb módon, ehhez kérnék segítséget.
PC-t melyik bemenetre érdemes/kell kötni?
Köszi előre is.
(#) GARFIELD13 válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Szia!
A PC-nek csak a magnó bement OK. (Szerezz hozzá rendes kábelt /DIN - Jack/, ne a csatlakozót faragd át) A másik, a lemezjátszó bemenet nem alkalmas a fogadására.
A 104 MHz fentebb tornázásához egy rendesen felszerelt szerelő kellene, mert házilagosan rádiót hangolni azt szerintem nem igazán lehet.
Viszont ha hozzáértő kezébe kerül, akkor célszerűbb a széthúzott sávot (OIRT +CCIR) visszaalakítani az eredeti csak CCIR-re.
Mellékelek még egy képet a szerviz doksi megfogadni érdemes figyelmeztetéséről. Valamint jelzem, hogy a "hűtőborda" rács eléggé jelképes méretű, így a hajtását is csak ésszel.
Jó zenehallgatást.
Üdv.
(#) etilalkohol válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Köszi a gyors reagálást!
A végfokokat már átépítettem az itt olvasottak alapján, elvileg így bírják a strapát!
A rádió most széthúzott sávú, ezért gondoltam, hogy nem zavarna ha az alja fentebb mászna ha a tetejét fel tudom tornázni 108-ig valami poti tekergetéssel vagy bármi egyszerű beavatkozással...
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 7, 2019 / 1
 
Ha majd ráérek, teszek fel tuner rajzot. Nem tudom, service manualban benne van-e mert a Kádár Géza könyvben nem volt, de lerajzoltam.
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
A manuálban R4 az alsó és R48 a felső FM freki trimmere, akkor tekergessem el bátran, max visszaállítom eredetibe ha nagyon elmászna valami egyéb?
(#) etilalkohol hozzászólása Okt 8, 2019 /
 
Most látom, hogy a "3F DANSK HI-FI" felirat egy matricán van az előlapon (fekete előlapos): merjem leszedni, azaz biztos, hogy alatta a TUNGSRAM felirat lesz gyárilag vagy lehet, hogy semmi?
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 2
 
Azt nem tudhatom. Az én rádióm nem matricás, sőt amit a fiam vett, az sem. Fekete, és a viking fej a felirattal, ugyanúgy, mint az összes többi felirat fehér, és festve van, nem tudom, milyen eljárással. (Laminált, vagy szitanyomás?) Amint ígértem be- szkenneltem a tuner rajzot. Vonalzóval, kézzel készült rajz, abban az időben még számítógép sem volt. Azt hiszem, az "Elektrotanyá"-ról letöltött service manual már tartalmazza, azon kívül, hogy szerencsétlenek RFT gyártmánynak írják, nem tudom, milyen hibákat tartalmazhat még? Az én rajzom magáról a készülékről készült, és a tunert (Azóta is mindig, ha hozzám kerül egy ilyen) kiegészítettem + 1 tranzisztorral, így már megfelelő lett az érzékenysége, ami gyárilag nem nevezhető tökéletesnek, zsebrádiók kis pálcika antenájukkal jobban vették a távoli adásokat, pedig kitűnő (Állítólag Philips gyártmányú) tuner, de a KF-ből kispóroltak kb. 1 tranzisztornyi erősítést. Az eredeti tuner koncentrált KF szűrőt tartalmazott volna ottan, de ebbe a rádióba nem kérték valószínűleg. Egy kis plusz erősítés jobban hiányzott, azért tettem oda tranzisztort, a nagyobb kínálat miatt az NPN típusok közül válogattam, nálam épp 2N2369, de a BF sorozat bármely tagja jó lehet, mivel csak KF erősítésre kell. A rajz bal alsó sarkában: 4, 7, 8, 15-ös lábak: -mínusz 13,5 Volt, a kép széléről lemaradt. (Akár a hangoló fesz: 2,5-23 Volt)
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2019

3F-tuner.jpg
    
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 8, 2019 / 2
 
A hangolófeszültséget egészen bátran lehet csavargatni, lehet, hogy az is elég, ha mégsem, akkor a tunerben levő trimmerekkel lehet hangolni rajta valamennyit, először az oszcillátoréval kellene beállítani, a bemenő körök állítgatásához nem ártana egy térerősség mérő műszer, én 1 BRG MK21 magnetofon telep indikátor Deprez műszert faragtam bele az előlapba, úgy, hogy a KF IC AGC kimenetére kötöttem, éppen e miatt fordítva mutat. Elnézést kérek közben megtaláltam a könyvet is, nem Kádár Géza, hanem Kókai-Varsányi: Sztereo rádiók szervizkönyve II. a címe, és van benne tuner rajza a 21. oldalon, nem tudom, miért hittem azt, hogy nincs?
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 11, 2019 /
 
Köszönöm!
Nos megvan a rádió, fogja fent a Kossuth-ot...
Most a skálát állítanám, ha jól látom, akkor az R9-et rövidre zártad és az R6 trimmerrel tettél sorosan 12 vagy 15 KOhmos ellenállást (most csak egy 10KOhm-os ellenállás volt kéznél, de azzal kevésnek tűnik az állítási lehetőség ha a rövidrezárást is beteszem).
A PC-t rákötöttem a TAPE bemenetre, de elég sokat kell a hangerőn tekerni, hogy hallható legyen (ill elég fura a hangja, ha a PHONO-ra kapcsolom ott jobb az erősítés és a hangkép is jobb, de tudom, hogy azon elvileg RIAA-zik), ezt a bemeneti emitter követőt nem lehetne módosítani vagy kiváltani egy kvázi előerősítővel?
(#) fecameca válasza etilalkohol hozzászólására (») Okt 12, 2019 / 1
 
Minálunk sem használatos manapság a magnetofon, de van a rádiómhoz DIN-RCA átalakítóm, több is, és azon keresztül néha csatlakoztatom a DVD lejátszót, illetve a televíziót. Azokhoz elegendő az erősítés a magnó bemeneten, de semmi akadálya, hogy építsél bele valamilyen előerősítőt, mivel ilyen irányú tapasztalatom nincs, a lehetőségek tárháza pedig elég sokféle, ezért tanácsot én nem adok. Én a PC-hez erősítőnek egy másik, "Dyras" márkájú rádiót használok, annak pedig van erre a célra egy gyárilag kiépített "AUX" feliratozású bemenete.
(#) etilalkohol válasza fecameca hozzászólására (») Okt 13, 2019 / 1
 
Nos betettem egy potmétert a skálához, így a R9-es rövidzárral együtt be lehetett állítani.
Egyre jobban tetszik ez a rádió, még mai szemmel is olyan futurisztikus és a hangja is jó
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
(#) Mazsika hozzászólása Feb 8, 2020 /
 
Sziasztok

szeretném megkérdezni hogy lenne-e valaki vállalkozó szellemű aki már átment az összes nyűgjén és ismeri, az összes módosítást javítást elvégezné-e az én készülékemen ( védelem, koppanásgátlás, elkók, végfok tranzisztorok, stb ami ismert nyűgök )

nemrég vettem, a ledsor működik, a végfoknál az összes olvadóbiztosíték szakadt volt, a táp puffer elkok forrasztáshiánnyal lötyögtek, csak kluttyogott a biztosítékok zárása után, az elkokat visszaforrasztottam, halkan szól, de elkezdett füstölni a bal oldali végfok panelen szerintem egy ellenállás. azonnal kikapcsoltam.
(#) fapafej hozzászólása Feb 25, 2020 /
 
Szervusztok!
Van két dansk-om..de egyik sem tökéletes.
Megpróbálok két készülékből egyet csinálni,ha valakinek alkatrész kellene üzenjen..az egyik valszeg szét lesz bontva.
üdv
(#) HA5AWS válasza fapafej hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Szia!
Kár lenne érte, szerintem könnyen javítható szerkezet. A legtöbb részére ebben a fórumban is van megoldás.
Üdv: Gábor
(#) Mazsika válasza fapafej hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
üdv, engem érdekelne a végfokpanel, esetleg ha lenne.
(#) fapafej hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Nekem nem szakmán az elektronika.
belenéztem,és szervízkönyv nélkül inkább lemondtam róla hogy belekezdjek.
Hozzáértőnek nyilván nem lehetetlen megjavítani,de én most inkább beadtam egy szervízbe vörösváron,ahol van egy öreg csóka aki még a Skála idejében javította ezeket gariba.

innen kimásolom hogyan lehet a tuner érzékenységén,az afc-n javítani és megpróbálom rábeszélni ,hátha megcsinálja

meglátjuk mire jut velük.
kb két hét múlvára ígérte..akkor jelentkezem.
(#) fapafej hozzászólása Márc 13, 2020 /
 
Sajnos a fogyasztói társadalom áldozata lett a szerelőm is..ideadta azzal a felkiáltással hogy neki több tv-t sikerül megcsinálni amíg ezzel bíbelődne.
Szal vigyem haza ,adott hozzá rajzot,és öteleteket hogyan is kezdjem.

..ha beüt ez a vírus ,és itthon ragadok ,neki is állok.
(#) atiber válasza fapafej hozzászólására (») Márc 14, 2020 /
 
Mi a pontos lakhelyed? Mert, ha Szolnokra eljuttatnád, akkor én szívesen elbíbelődök vele...Természetesen 'garantált elkészülési határidő' mentesen... Valamennyi tapasztalatot sikerült összeszednem anno'...lásd: régebbi bejegyzéseim itt a témában...
(#) fapafej hozzászólása Márc 16, 2020 /
 
Pilisszántón lakom.
Köszönöm a felajánlást,meggondolom..és jelntkezem!
Üdv
(#) fapafej hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Nos az egyiket sikerült a főpanelen-középen egy bd tranzisztor lábainak ujraforrasztásával életrekelteni.
Szóval megy a tuner,de egy autóhangszórót raktam csak rá itt a konyhaasztalon.
Most egyik oldal már szól,a másik döglött.
De ami szól ,szerintem ez sem a teljes teljesítményt adja le.
most jön majd a neheze..mert méregtenem kell..hol lehet a bibi.
(#) FAZ1 válasza etilalkohol hozzászólására (») Márc 25, 2020 /
 
Valamikor léteztek "afféle sávnyújtós elektronikák", amelyekben többnyire volt egy IC (talán SO32), és mellette egy 20-30MHz-es kvarc.
Az URH-s rádióknál az OIRT sávot tolták kissé feljebb - a CCIR sáv irányába. A cucc képes volt hozzáadni a frekvencia-sávhoz pluszban vagy 30MHz freki-emelést.
Nekem régen volt ilyenem, de valahol tán még meg is van. Ha jól tudom, elég volt a rádión az antennabemenet elé kötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2020
(#) fecameca válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 25, 2020 / 1
 
Szerintem pont a Dansk az, ami elé nem kell ilyen kütyüt kötni.
(#) fapafej hozzászólása Márc 25, 2020 /
 
Egyikből átraktam a végfokot a másikba...az eredmény ugyanaz..egyik oldal szól csekély teljesítménnyel,a másik néma-még csak nem is recseg ahogy a hangszórót rákötöm.

A kiszedett paneleken a megjatók ott középen össze vissza típusuak bc 239-kc 639-c 640-..a másikon bfr 40-bfr 80-bc 239..ez szerintetek normális?
(#) fapafej válasza atiber hozzászólására (») Jún 9, 2020 /
 
Ha még áll a felajánlás..kérlek adj egy mailcímet!
üdv
(#) bekeipeter válasza fapafej hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
A BFR40/80 az eredeti. Mivel a '70-es években abbahagyták a gyártását, mára elérhetetlen. Ma már jóval korszerűbb típusok állnak rendelkezésre.
(#) atiber válasza fapafej hozzászólására (») Jún 11, 2020 /
 
Megpróbálhatjuk...ment az e-mail címem üzenetben.
(#) atiber hozzászólása Szept 3, 2020 /
 
Dansk végfokozatok kitermelve, minden tranzisztor letesztelve, 'bekeipeter' féle mod végrehajtva. Tápfeszültség ráadva egy +- ágban sorba kötött 68 Ohm/5W ellenálláson keresztül. Terhelés nélkül minden feszültség oké, nyugalmi beállít 15-20 mA (15-20 mV) közé. 8 Ohm terhelés a kimenetre a - ág 'elszáll', de a kimeneten semmi??? Oké. a soros ellenállás megfogja kb. 500 mA árammal / 4 V feszültséggel a - ágat, a + ágon marad a 33 V. A végtranzisztorok collektora között kb. 170 mV-ra ugrik a feszültség. Mind a két végfok panelnél ez a helyzet...Ötlet, hogy mit cseszhettem el?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2020
Következő: »»   7 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem