Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dansk 3f-T3535, és minden, ami vele kapcsolatos
Lapozás: OK   6 / 15
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Jan 14, 2018 / 1
 
Ezek az ellenállások bizony nem gyáriak! Ha jól emlékszem elvileg 2W-os metaloxid ellenállások. Gyárilag általában nem ilyen formával rendelkező ellenállások vannak benne. Ezeknek az ellenállásoknak köszönheted, hogy egyben maradtak a tranzisztorok! A BC639-640 páros sem lehet gyári, mivel BFR40-80 párossal készült, ami már a '80-as években is szinte beszerezhetetlen volt. A normál üzemhez elég a BC639-640 páros is. A BD-k azért kellenek, mert a bekapcsolási tranziens hatására pár ms erejéig a disszipációjuk 2W körüli, valamint, ha túlterhelődik, akkor felugrik 3W fölé is, amíg kiég a biztosíték. DE, ha tovább akarod növelni az áramkör stabilítását, akkor az R'! 1K" ellenállást cseréld ki 2db soros 1N4148 diódára. E felé Katód, B felé Anód. Ezzel a kis átalakítással javulni fog az áramkör kivezérelhetősége és stabilítása főleg szélsőséges üzemmódban!
(#) atiber hozzászólása Jan 15, 2018 /
 
Lassan, de 'bizonytalanul' haladok a Dansk 'legó' összerakásával. Az elkókat már cseréltem, a tapasztalatom, hogy a zöld elkók, az mind kuka! A végfokozaton is eszközöltem a fórumon leírtak szerinti módosításokat. Most rakom össze a végfokozathoz tartozó tápegységet, elviekben tudtam bontott, gyári transzformátort is beszerezni,hamarosan jöhet a végfokozat tesztje is. A teszteren van egy 'Vloss= x%', az mire lenne, mire utal?
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 15, 2018 /
 
BC639-640 : Bizony ezt ajánlották annak idején szervizes kollégák, boltosok, mindenki, a BFR helyett. Én csak akkor kezdtem el őket BD-k re cserélni, mikor a friss javítás után, 8 mA -re (Az ajánlott 20 mA helyett !) állított nyugalmi áram dacára talán még egy hónapot sem bírt ki, elfüstöltek benne a drágán vett TIP tranzisztorok. Valóban egyik bekapcsolás után erős brumm fogadott, majdnem leégtek a mély hangszórók lengőcsévéi. Azóta azt is megteszem, hogy a kikapcsolható hüvelyekbe dugom a hangsugárzókat, és csak miután minden világít, kapcsolom be a hangszórót. Azóta nem volt vele semmi baj. Bevallom, lusta vagyok relés védelmet alkotni bele, pedig mindenem meglenne hozzá. Az nekem is feltűnt, hogy mindkét oldali végfokban szinte mindent kicseréltek. Lehet, hogy amikor az egyik 0,47 ohm elszállt, akkor szánta rá magát a tulaj, hogy eladja. Gyanúsnak gyanús volt az a 4 ellenállás, de szépen voltak beforrasztva a tranzisztorokhoz képest, és nem is sejtem mennyi, de talán 2 W - nál nem lehettek többek. Atiber, milyen az a teszter? A hangszóró kimeneteken 0 V kell lenni, ha minden jó. Kis eltérés a tranzisztorok erősítése közt mV nagyságrendű eltérést okozhat ettől, néhány száz millivolt- tól felfelé el lehet gondolkozni azon, mi okozhat jelentősebb asszimmetriát. A végfok nyugalmi áramot a szervizkönyv a 0,47 ohmokon mért 10 mV-tal állítja be. Nekem az a tapasztalatom, hogy a multiméterem 200 mV méréshatárban ott 10 mV tájékán már nem mér pontosan, sőt mindenféle zavart összeszed, inkább az 1,6 Amperes biztosítékok helyére teszek be milliAmper mérőt, mert annak jobban hiszek. Meg azok pont a két oldalt függőlegesen álló ellenállások, nehéz hozzájuk férni azokon feszültségeket mérni.
(#) atiber hozzászólása Jan 25, 2018 /
 
További előrelépés(ek): új táprész megépítve, plusz hangsugárzó védelem és koppanásgátló uPC1237-el megépítve, a végfokozatok tesztelve, illetve nyugalmi áram beállítva a megadott 15-20 mA-s tartományba.
(#) atiber hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Egy kicsit ' el kellett kalandoznom' - előerősítő - ezért háttérbe szorult a Dansk újjáépítési projektem, de most ismét folytatom... Jaj, már most látom, hogy ehhez sok 'drót' kell, meg még több türelem...
(#) atiber hozzászólása Feb 22, 2018 / 4
 
El sem hiszem...összeállt a 'legósított' Dansk! Főpróba még nem volt, de a feszültségértékekbe beleméregettem és kb. minden stimmel, nagy baj nem lehet... A TCA750-s tápegység panelen volt pár db 1N4148-s dióda, ami inkább 'drót' volt azokat cserélnem kellett. A uPC1237-s hangfal védőt is sikerült bepasszítanom, remélem így tényleg üzembiztosabb lesz a gépezet. A 230V-s részbe is beiktattam egy biztosítékot biztos, ami biztos... A bemeneti fokozatból kitermeltem a Phono-t és a Tape mintájára csináltam egy AUX bemenetet.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Gratulálok! Majdnem úgy néz ki, mint új korában. Azok a Din hüvelyek rajta már tényleg elég idejét múltak. Nekem a bemeneteken vannak Din-RCA átalakítóim, a fejhallgató kimenetet is kicseréltem 6,5 mm-es Jack hüvelyre, de van 6,5-ről 3,5-re is átalakítóm. Neked is most érdemes a nem megfelelő aljzatokat kitermelni, amíg ennyire szét van bontva.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2018
(#) Mate78 válasza atiber hozzászólására (») Feb 22, 2018 /
 
Ügyes vagy!Ott a volt trafóm
(#) Gery78 válasza atiber hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Szép munka! Hangra milyen lett? Kipróbáltad már? Majd írd meg a tapasztalataidat lécci.
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Én az 5 pólusú DIN bemeneti csatlakozókat meghagytam, a fejhallgató 'dominó' DIN-t meg egyszerűen nem kötöttem már...minek? Azon gondolkoztam/gondolkozom még így is, hogy az AM bemenet/fokozat helyett valahogyan be kellene építeni egy MP3/bluetooth modult is...hogy modern legyen...
(#) atiber válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Igen, igen! Még mindig 1000x köszönet érte! 'Ez a projekt nem valósult volna meg, ha...'
(#) atiber válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Köszi, illetve köszönet minden fórumtársnak aki segítette bármilyen formában a kis 'legózásomat'! Igazi 'főpróba' még nem volt. Részegységenként voltak tesztek, de a végfokozat és elő fokozat + tuner együtt még nem volt 'összeeresztve'. A részleges tesztek azt mutatják, hogy olyan nagy baj már nem lehet és én is nagyon remélem, hogy így lesz... Természetesen a továbbiakban is leírom a tapasztalataimat az erősítővel kapcsolatban, illetve, ha valami 'geb@sz' lesz a főpróba alatt úgy is itt kötök ki...
(#) atiber válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Hirtelen felindulásból beraktam a hiányzó biztosítékokat az végfokozat tápegységébe is és 'bedobtam' a szerkezetet a 'mély vízbe'. Jól döntöttem, szinte minden tökéletesen működik de azért vannak kisebb? gondok: A rádió LED-es skála pontatlan, az AFC is kreál néha elég érdekes dolgokat...amiket orvosolni, finomítani kellene még...Az erősítő - végfokozat - rész hangja viszont a vártnál is jobban tetszik! Azt kaptam vissza, mint anno emlékeimben is élt, szerintem jó hangzása van ennek az erősítőnek! A tuner része nem is nagyon érdekelt, csak működjön valamilyen szinten, legyen 'pofás' a DANSK...
A loudness az valami vicc tényleg......valaki esetleg nem variálta már meg ezt a részét is? Mert ez a gyári verzió ez minden csak nem az!
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Az AFC -be kell még egy 10 µF - ot betenni késleltetésnek, különben lebeg, annyira, hogy még a végfokot is tönkreteheti. Valahol azt régebben már kitárgyaltuk. A LED skála egy külön történet megint. Választhatsz, hogy a skálát állítod át ahhoz, amit a tuner jelenleg fog, vagy visszaalakítod az egészet CCIR sávosra? Én megelégedtem az előbbivel, mert elég ritkán hallgatom a rádiót. A valamikori magnó bemenete tökéletesen jó a DVD lejátszóhoz is, CD és DVD lemezeket hallgatni, illetve házimozi erősítő helyett nekem tökéletesen megfelel. A loudnessel nekem még nem volt semmi gondom. Szerintem jó az úgy, ahogy van. Csak akkor kell bekapcsolni, ha nagyon halkan hallgatod. Akkor kiemeli a basszust jó erősen,a magasat is valamennyire. Arra szolgál. Ha nem tetszik, akkor ne használd. Azért van neki a kapcsolója, ki is lehet azt kapcsolni. a végfok nyugalmi áramokat ellenőrizted? Inkább kevesebb legyen az az előírtnál, mintsem bekapcsoláskor elszálljon.
(#) Gery78 válasza atiber hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Hát igen, azt mondják erre a készülékre az okosok, hogy ez majdnem Bang&Olufsen. Azt hiszem a licencet tőlük vásárolta a rádiót gyártó cég? Szóval jó kapcsolás, és jó hangú is ez a készülék. Nekem is volt egy ilyen, csak már régen eladtam. Most egy kicsit bánom, hogy már nincs meg, szívesen hallgatnám egy kicsit.
(#) bekeipeter válasza atiber hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Ha végfokon elvégzed a fentebb tárgyalt módosításokat, akkor sohasem fog tönkre menni. Az R14 ellenállást két darab 1N4148 diódára kell cserélni, a meghajtó tranzisztorokat vagy BD139-140 vagy MJE340/350 párosra érdemes cserélni. Az áramgenerátor átalakítása miatt nem kezdi el vágni 13Vpp kimenő feszültségnél a negatív oldalt, a meghajtó tranyók cseréjétől megszűnnek a rejtélyes meghibásodások, amiért a hangszóró védő áramkör szükséges.
(#) atiber válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Fentebb már írtam is, illetve képet is raktam fel, hogy a végfokozatokat átalakítottam az általad listázott szempontok szerint, plusz beiktattam egy uPC1237 IC-s védelmet is. Attól nem is nagyon tartok, hogy a végfokozatok meghibásodnának, de próba alatt az AFC valamiért egyszer csak impulzusszerűen elkezdte 'túltolni' az végfokozatokat és csak az erősítő kikapcsolása után szűnt meg a jelenség...
(#) atiber válasza fecameca hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Igen a loudness-nek valahogy így kellene viselkednie, de nálam amikor bekapcsolom, akkor a hangerőből igen komolyan visszavesz, illetve se plusz mély és magas tartomány...
(#) bekeipeter válasza atiber hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
A táp IC mellett van két furat. Oda kell betenni egy 10µF miun. 35V-os kondenzátort és megoldódik.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Annak is meg kellene találni a hibáját. Még nem ástam bele magam,az enyémmel még nem volt gond. Lehet, hogy a szétszedéskor történt vele valami, mert mindkét oldalon egyszerre nem tudom mi lehet? Majd belenézek a rajzába, de nem biztos, hogy rájövök.
(#) fecameca válasza atiber hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Megnéztem. 15nF és 150 nF, 22kohm és 2,7kohm. Ennél egyszerűbb már nem is lehet. Szerintem nálad a 150nF-ok, és a test felé menő fóliában lehet valahol szakadás. A hangszín szabályzója is jó sokat tud szabályozni. Én annak idején bekapcsolt loudness és majdnem max. hangerőn hallgattam Jean Michel Jarre-t. A sok ráadott basszus jól megmozgatta az ablakokat.
(#) sfx232 hozzászólása Júl 31, 2018 /
 
Üdv sorstársak! Köszönet az eddigi sok hasznos infóért!
Most kaptam egy javított készüléket és abban kérnék segítséget.
A végfok cserélve lett valami unitra végfokra (BD354 2x) de szerintem nem válhatott be +-35V-ra - szerintem... a biztik nem véletlen hiányoznak alapból.
Szeretném újraéleszteni, de eredeti végfok hiányában az LM3886-ra gondoltam ( trafó átrakva AC240V-ra, igy kissé kevesebb a tápfesz), meg nagyon nincs is messze az eredeti AB végfoktól - már felépítésre.
Ti mit javasolnátok, mert D-osztájút( TPA3116,stb..) nem szeretnék mert annak nem kell a sztimmetrikus DC táp.Hely meg ugye nem sok van....
Az unitra végfok ami benne volt, ha valaki felismeri hogy miben lehetett, azt megköszönöm
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2018
(#) bekeipeter válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
A TDA7294 teljesen jó bele, csupán a muting áramkört módosítani kell. Az Unitra végfok +35V-ról üzemel, mely egytápos. Nagyon sok helyen használták, pl. M2405, ZK246, de láttam kazettás magnóban is! A Trafó nyugodtan maradhat 220V-on, mivel a TDA7294 max. 2x40V-ról mehet.
(#) sfx232 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Köszönöm, a muting módositás alatt mit értesz, mert ebben ilyen nem volt ha jól emlékszem.
Nekem a hangja miatt tetszene jobban az LM3886, több DIY erősitőben szerepel...
ill. gondolom egy hangszóróvédelem sem ártana bele igy utolag.Akkor te ezt ajánlanád:

s-l1600.jpg
    
(#) fecameca válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 1, 2018 /
 
Idézet:
„Nagyon sok helyen használták, pl. M2405, ZK246, de láttam kazettás magnóban is!”
??? Nekem van ZK246-om, de abban csak 2x5W végfok van. A belső hangszórókra még 5 ohmokon keresztül kapcsolódnak, mert azok csak 2 Wattosak. Elég szegénységi bizonyítvány, ha valaki azt rakott a Dansk-ba. Nekem az eredeti végfokok nélkül az a rádió semmit sem érne, de úgy látszik, többen feladták, hogy nem találtak a meghajtók helyett megfelelőt, pedig a BD 139-140 oda tökéletes. Azóta nálam semmi baja. A többi alakításodon még csak gondolkodom, de nagyon úgy néz ki, azok nélkül is életben maradt már évek óta. Miért szedném akkor szét?
(#) bekeipeter válasza fecameca hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Nézd meg a fotókat és csodálkozz!!! A végfok meghajtó fokozata áramgenerátorának átalakításával csupán a végfok kizérelhetősége javul, egyéb paraméterei nem változnak. Nem mindegy, hogy 13-14Vpp körül kezdi el erőteljesen vágni a kimenőjel negatív oldalát, vagy szimmetrikusan 22Vpp körül.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) bekeipeter válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
A hangolás jelző panelon a R44-et meg kell növelni 10k-ra. A kapcsolások idejére némítja a bemeneteit a végfoknak, hogy ne essenek ki a mélysugárzók a helyükről. Az LM3886 az más... ott egy kicsit bonyolultabb a dolog oda egy kis tranzisztoros okosság kell, hogy működni tudjon.
(#) sfx232 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Az igazi egy eredeti végfok lenne inkább.
Esetleg nincs valakinek 2 db eladó nyák lapja aki már készített, vagy hol érdemes emberi áron legyártatni pár darabot, hátha kellene másoknak is a régi nem túl jólsikerült textilbakelit helyett.. ?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) bekeipeter válasza sfx232 hozzászólására (») Aug 14, 2018 / 2
 
Nekem megvan a nyáktervint layouttalcsinálva, természetesen a módosított.
(#) sfx232 válasza bekeipeter hozzászólására (») Aug 16, 2018 /
 
Köszönöm, az érdekelne ha megkaphatom!
Esetleg gyártót tudnál ajánlani, időben nem sürgős.....ha már eddig nem volt életképes,de inkább az eredeti állapotába hoznám vissza.
Következő: »»   6 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem