Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   2 / 72
(#) PSKY válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Óóó, sajna ez 4 ohmos.
Viszont semmi nincs veszve, mert van ám egy pár 8 ohmos is, igaz ez nincs olyan fullos, ebben csak 3 hangszórót szereltek, de azért tisztességesen megálja a helyét.
Szóval ha van kedvetek, mind a kettőtöket várlak, akár egy időben is.
Hangforrás van, PC vagy egy DVD lejátszó.
(#) PSKY válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Az nagyszerű ha a Petőfi híd lábánál laksz, mert ott a boráros tér, ahonnan a busz a házunk előtt tesz le.
A hétvége nekem is jobb. A mehet találkozó, végre megvalósul a DOZ kontra JLH találkozó, + egy ráadás erőlködő Lamalas-tól! Hajrá-hajrá
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Részemről semmi akadálya, csak az hogy tényleg hétvégén legyen. Írtam privátba, szóval a részleteket meg tudjuk beszélni emailbe vagy telefonon.
(#) PSKY válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Szóval tisztelt Lamalas, várunk szombaton, vagy vasárnap pesten, a 19. kerületben. A JLH kontra DOZ teszten.
Psky & Vendelfenség.
(#) lamalas válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Huuu epp fel akartam ajanlani, hogy gyertek el hozzam szombat delelott. Nalam van 8ohmos hangfal, igaz sajat keszitesu, de sztem nem rossz es a PC-nel ill. DVD-nel jobb hangforras. Nos, akkor mi legyen? Persze ha nagyon ragaszkodtok akkor mehetek en is de ebben az esetben jobb lenne a vasarnap nekem, mert szombat du. programom van.
(#) PSKY válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Nekem mindegy, csak halljam, Vendelkirály nevében nem dönthetek, csak mint tanácsosa tanácsolhatom, hogy a jobb hagforrással többet megtudhat az erősítőjéről.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Nekem teljesen jó mindkét nap. Ráérek, gyakorlatilag mindegy hogy hova utazok. Bérletem van szóval döntsétek el.
(#) lamalas hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
PSKY? A te szavad a donto
(#) PSKY hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
A döntés Lamalas úr kezében van.
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
na ebből íg nem lesz semmi!
Menjünk el lamalashoz. Ha van jó hangforrása és hangfala, szerintem inkább menjünk hozzá!
(#) PSKY hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
Szerintem is. Irány Lamalas birodalmába!
(#) lamalas hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
Na jo, ha a szombat delelott jo mindkettotoknek akkor gyertek el hozzam. Ha inkabb a vasarnapot valasztjatok, akkor menjunk PSKY-hoz. De sztem a tovabbiakat beszeljuk meg maganban nehogy a modik verszemet kapjanak es osztogatni kezdjek a figyelmezteteseket
(#) PSKY hozzászólása Jan 11, 2008 /
 
Kedves Lamalas úr! Mikor tud fogadni minket birodalmában? Az időpontot a közösbe, címet privibe.
(#) PSKY válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Nekem jó a szombat délelőtt.
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Nos megtörtént a "nagy" összehasonlítás.
Három erősítőt hallgattunk meg. A hallottak alapján elmondhatjuk, hogy hangzásban a JLH és a DoZ között szinte semmi külömbség sincs. Édestestvérek ők ketten, JLH az idősebb DoZ pedig a fiatal öcskös. A két kapcsolás nagy hasonlósága miatt ez várható is volt. Teljesítménybeli külömbséget nem vizsgáltunk, itt most nem az volt a lényeg. Egyébként az amúgy is feszültség és árameősség beállítási kérdés. Egy JLH-t is fel lehet húzni nagyobb teljesítményre megfelelő paraméterek változtatásával. Nakem nagyon tetszett lamalas JLH-ja nagyon tisztának hallottam. A harmadik erősítő egy un. B5-ös KD-mester féle erősítő volt. Ennek nagyobb, szebb mélyei voltak legalábbis PSKY-al ezt szűrtük le, hangzásban nekem a két másik egy kicsit jobban tetszett, de ez egyénfüggő és kinek a pap, kinek a papné. A B5 tagathatatlan jó tulajdonsága, hogy AB-osztályról lévén szó kevésbé melegszik és sokkal kisebb hűtőborda is elég.

Összegezve elmondhatom, hogy aki A osztályra adja a fejét a JLH és a DoZ egyaránt jó választás és nincs közöttük nagy külömbség. Persze valaki biztos észrevenné a külömbséget, de első tesztelésre mi ezt szűrtük le.
(#) bave00 hozzászólása Feb 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Én most állok a megépítés előtt! A NYÁK már megvan, az alkatrészek is, kivéve a táp-rész. Itt van a probléma, hogy milyen trafót vegyek? A DSP-ben néztem, de elég drága, mert ugye itt 30V és 6A kéne, amit náluk 10000ft körül van. Kisebb teljesítmény nem lenne elég? Pl. csatornánként 2,5A körül. Ja és Ti hol szereztetek trafót hozzá? Nem tudtok vmi jó helyet ahol olcsóbban lehet szerezni?
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
Szerbusz!

Én Vaterán vettem a trafókat. Nem tudom ismered-e ezt az internetes adok veszek vásáros dolgot. ott ha regisztrálsz tudsz keresni olcsóbban trafókat, meg pufferkondikat, persze ki is kell fogni.
Én azt mondom, hogy talán elég lenne a 2,5A is. Egy 100W-os trafónak talán már elégnek kell lennie. Igaz ahogy nekem többen is mondták, a trafót érdemes nagyobbra választani. De ugye ha egy trafó jól meg van csinálva elvileg bírnia kell a névleges teljesítményleadást. Nekem Makrai féle trafóim vannak, szerintem próbáld meg a Vaterát, vagy a Teszveszt. Szoktak toroidokat is hírdetni.
Hűtőbordával hogy állsz?
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 6, 2008 /
 
itten találsz olcsóbbért is toroidot. Szerintem ez egész jó ár érte. Egyébként ez a honlapjuk.
(#) bave00 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Köszi! Most átnéztem a Kontha kínálatát, és ezt találtam a legjobbnak: 2 x30 V 160 VA TOROID (2x2.67A)
nettó 5249,17 Ft
Ez akkor elég lenne két csatornára?
Hűtőborda ügyben itt és itt van kép. Azt mondták a 2N3055 hűtése témában, hogy kevés lesz. Szerintem max berakok egy kis ventillátort ha tényleg nagy a baj. A BD139-ekről rakok föl képet. Amúgy már kész az áramkör, csak a táp-rész hiányzik, meg a 4700 mikrós kondi
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Első ránézésre a következőket vettem észre:
A BD139-eknek nem is kell akkora hűtőborda. Alig melegszenek. Szerintem azokat hagyhatod a panelon egy TO220-as hűtőborda elég nekik pl: HQ videóban amilyen a katalógusukba van. A 2N3055-öknek az nagyon kevés lesz. Csakis kizárólag ventis hűtéssel próbálkozz, ha hagyni akarod ezt a bordát. Ha tényleg beállítod az 1,7A-t akkor nagyon melegedni fognak ám. tűz forróak lesznek. A CDIL gyártmány elég rossz, nekem rossz tapasztalataim vannak vele. Épp ezért a következőt javaslom:
Az áramerősséget beállító potit csak nagyon óvatosan csavargasd. Ha 100kohm-osat raktál bele, akkor pláne macerás beállítani. Elősször hjtsd maxra, és csak nagyon finoman tekerd a másik irányba. Persze közbe műszerrel mérd az áramot. Egy darabig nem lesz semmi, aztán hirtelen megugrik majd az érték, és akkor kell résen lenni. Ha megszalad a kezed a 2N-eket dobhatod is ki. Ha melegszenek a 100ohm-os ellenállások akkor már el is szálltak. Persze előbb a fél tápfeszt állítsd be a másik potival.
a kicsatoló kondenzátorral érdemes párhuzamosan kötni egy 2-10 µF-os MKP-t vagy MKT-t. Pufferkondik mekkorák lesznek?
A tápnak elvileg elégnek kéne lenni, de én ehhez nem értek, próbálj megkérdezni másokat is.
Élesztésnél a bemenetet kösd rövidre és a kimenetre tegyél valamilyen műterhelést, bár ahogy észrevettem ennél az erősítőnél ezek a trükkök semmit se számítanak.
Sok sikert! És majd várjuk a fejleményeket.

(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Még annyi, hogy a tranzisztorok lábkiosztását jól nézd meg valamint műszerrel mérj rá hogy a szigetelők tényleg szigetelnek-e.
(#) bave00 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Köszi a tanácsokat! Lehet, hogy a 100kohm-os trimmer helyére berakok egy kisebbet. Pufferkondinak 2db 10000 mikrósat gondoltam, az elvileg elég. A tranyók lábkiosztását megnéztem és elvileg jó. Az nem baj, hogy vezetékezve vannak? A szigetelők szigetelnek , de eloxált a borda, szóval nem vezet (kivéve ugye a furatokban, meg ahol lekopott a feketeség ) Bocsi,de mi az a MKP meg MKT? Lehet, hogy leveszem az egyik 2N-t, és átrakom egy kb. ugyanekkora bordára. Úgy már elég lenne?
Amúgy két csatornát szeretnék, ha működik ez, akkor megépítem a másikat is(ezt már lehet hogy mondtam). Ja és az nagy hülyeség lenne, hogy a hangszóró elé berakok egy potit, hangerőszabályzás céljából?
Szerintem nemsokára megyek a Konthába és szerzek trafót majd tudósítok a fejleményekről
Mégegyszer köszi a segítséget! :worship:
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 7, 2008 1 /
 
100k-helyett rakjál 50k-t de csak az áramerősséget szabályozó trimert cseréld ki. És azzal is csak óvatosan bánj. A pufferkondik elegek lesznek. A tranyóknál majd a végleges kialakításnál (dobozolás) mindenképp törekedj, hogy minél rövidebb kábeleket használj de a kábelezésről majd később. Próbára ez így tökéletes. Ha van mégegy olyan hűtőd, akkor tedd majd át az egyik tranyót. De a venti akkor is kelleni fog. Monjuk úgy hogy megfordítod az egészet és a hűtőborda tetejére teszel egy-egy PC házhűtő ventit. De majd meglátod, hogy mennyire melegedni fog és úgy is rá fogod tenni ! Hosszú távon pedig szerezz be egy jó nagy, sőt hatalmas hűtőbordát. Majd még arról is beszélhetünk. Ezzel a hűtőbordával csak simán passzív hűtéssel el fognak szállni a végtranyók. A MKT,MKP az kondenzátor. Majd olvass utánna, hogy milyen kondenzátorok is ezek tulajdonképpen. Egy tulajdonságukat azért előre elárulok: jó drágák, főleg az MKP-k , Ebbe az esetbe azért kell, hogy javítsák a hang minőségét. Természetesen érdemes 2 csatornába gondolkodni. A hangerőt nem úgy szokás szabályozni. A bemenetre kell potit kötni. A kimenetre pedig simán a hangszórót, ami jelen esetbe legjobb, ha 8ohm-os, mert úgy adja le az erősítő a maximális teljesítményét. De szerintem ez a poti nem fog kelleni. Mit akarsz vele erősíteni, milyen hangforrásod lesz?
(#) bave00 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Jó, majd veszek hűtőbordát is. Bocsi, azt én fogalmaztam rosszul, csak az áramerősség-szabályzóra gondoltam(Alkotó is írta, hogy sok volt a 100k). Kicsit utánanéztem a kondinak: ez tényleg elég drága DE van itthon egy MKP-m! Most néztem meg a fiókba: egy PC tápból van kitermelve, de ide nem jó: 250VAC és 0,47µF Az MKT-k lényegesen olcsóbbnak tűnnek! Az is jó, vagy hallható különbség van a kettő között?
Mp3-ról gondoltam a hajtást, vagy PC-ről, vagy egy előfokkal gitárról
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /
 
Na a kérdésedre én is nagyon szeretném tudni a választ! Egy 2,2-es vagy 4,7-es MKP azért annyira nem drága, de nem is olcsó. Ha fussa vegyél MKP-t, ha nem akkor meg 10µF-os MKT-t, nem tudom, hogy érezhető e a külömbség, ezzel majd még ráérsz kísérletezni. PC tápba szokott lenni nagyobb értékű MKP-is, bár fajtája válogatja én is szedtem már ki olyat PC tápból.
Az MP3 lejátszón van hangerőszabályzó, meg a PC-vel is könnyen lehet szabályozni a hangerőt szerintem az elég lesz. De ha már készítesz egy A osztályú erősítőt, akkor érdemes valami jobb minőségű hangforrásról hajtani, persze csak ha kéznél van.
(#) bave00 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Nah. Ma voltam a Konthába: megvan a maradék cucc! MKT-ből csak 4,7-es volt, szóval azt vettem. Holnap majd jön a beüzemelés, stb
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 11, 2008 /
 
No mik a fejlemények?
Sikerült összerakni? Ha valami kérdésed van csak bátran szólj. Amibe tudok segítek.
(#) vendelkiraly válasza bave00 hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Most veszem csak észre, hogy a bemeneti 1uf-os kondenzátorod, az sima elkó. Azt ha lehet cseréld ki MKT, vagy MKP-ra. Itt tényleg sok múlik a jó minőségű kondenzátoron.
(#) bave00 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Nah bocsi, hogy nem jelentkeztem, kicsit elhúzódott a dolog...
DE
MŰKÖDIK!!!
Küldök néhány képet. A doboz pont méretes, a trafó pont belefér a kis "rekeszbe". Ja a trafó: a Konthában segített az eladó, megmutattam neki a kapcsolást és azt mondta, hogy ehhez kisebb is elég. Így végül 2x12=24V, ebből 32V egyenfesz. Pontos adatok szerint 2x12V és 80VA. Az eladó szerint a két csatornát párhuzamosan kell kötni.
A dobozolás még nincs teljesen kész, még be kell építeni a tápcsatit is meg a kapcsolót. Majd a végén szerintem kap az egész egy szép fekete festést, mert így elég ronda kívülről.
A hűtőbordával kapcsolatban teljesen igazad volt Neked is, megy a 2n3055 hűtése témában mindenkinek: amíg a féltápfeszt meg az áramfelvételt állítottam be (kb.40sec) a két tranyó tűzforró lett, a borda meg jó meleg. Ezek után a zenés kipróbáláshoz ráraktam egy PC-tápventillátort, max fordulaton ment, de még így is jó meleg volt a tranyó. Ezek után majd veszek egy akkora bordát, ami jó fedélnek is (tehát annyi. mint a doboz alapja). Az már talán elég lesz két csatornára. Ja még lesz egy venti, a ház oldalába beépítve, de az nem fog folyamatosan menni. Remélem annyi hűtés elég lesz
És végül a hangjáról: egy régi JVC hangszóróval próbáltam(van kép róla), és egy kis mp3-nak nevezett nemtudommivel hajtottam meg: GYÖNYÖRŰ, telt hangzás, nulla búgás. Mivel a tápfesz kevesebb, mint a tervben, valószínüleg nincs akkora teljesítménye, mint a 40V-os verziónak. Nem baj, szerintem ez bőven elég. Egyelőre még csak mono, de elkezdem a másik csatornát is. Ja és a nyugalmi áramfelvételt 1,3A körülre állítottam be, a kisebb trafó miatt.
Végezetül annyit, hogy ilyen kevés tapasztalattal(mint ami nekem van) is megépíthető, jó kis erősítő, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom.
És köszi a segítséget!!!!! :worship:
(#) bave00 válasza bave00 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Ezek a képek nem fértek be az előzőbe
Ja és az 1mikrós elkót lehet hogy kicserélem, de így is nagyon szép a hangja!
Következő: »»   2 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem