Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   1 / 72
(#) vendelkiraly hozzászólása Dec 17, 2007 / 2
 
Szerbusztok!

Íme a kapcsolás és a leírás

A kapcsolást egy Rod Elliott nevű ausztrál úriember találta ki a Zen-féle erősítővel kapcsolatba hozva. Amennyire le tudtam fordítani az angol szöveget ő egy hasonló tudású erősítőt akart csinálni, mint a Zen, csak kicsit egyszerűbbet és olcsóbbat.

A kapcsolás hasonlít a JLH-hoz, de nem az!

Én megépítettem a kapcsolást, most még csak egy csatornán "kartonnyák" megoldással.
Előzetesen csak annyit mondhatok, hogy egy tiszta hangzású bivalyerős erősítőről van szó 40V feszűltséggel és 1,7A áramfelvétellel.
A osztályú erősítő révén a végtranzisztorok fűtenek, mint a kazán, de megfelelő hűtéssel megéri foglalkozni ezzel a kapcsolással.

Külföldi honlapokat kutatva már sok helyen ismerik és elismerik, foglalkoznak vele.

Én a Hobby Elektronika 2001/11-es számában bukkantam rá.

Magyarországon is van egy oldal, ahol megtalálható az erősítő kapcsolási rajza, nyákkal, beültetési rajzzal, leírással: A osztályú 20W-os végfok

Ha már valaki megépítette a kapcsolást, vagy ismeri, vagy meg szeretné építeni, ebben a topic-ban megbeszélhetjük tapasztalatainkat, kérdéseinket.

üdv.
Vendel

2023.10.06 Mod: A felhasználó kérésére a link frissítve.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) Istike88 hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
Itt az eredeti Zen erősítő ha valakit érdekelne hogy minek a "halálára" készült a DoZ

zenamp.pdf
    
(#) troby válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Hi én is meg szeretném épiteni ha lenne hozza nyak rajz!

üdv
(#) vendelkiraly válasza troby hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
A magyar oldalon kétféle nyáktervet is találsz. Az egyik egyszerűbb, azon csak az erősítő van, a másikon az áramkorlátos táp is be van építve.
Érdemes megépíteni nagyon szépen szól. A tranzisztorok hűtésével vigyázz! Szerezz be valami hatalmas hűtőbordát, mert a két végtranyó nagyon tud fűteni.
Bármilyen kérdésed van megpróbálok rá válaszolni.
Azért felteszem a két nyákot ide is, hogy mások is egyszerűen le tudják tölteni.

üdv.

-- a rajzokat Alkotó készítette!
(Szerkesztve a felhasználó kérésére: Topi)
(#) szamóca válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szia!
Még nem építettem A-osztályút, Engem is elriaszt a nagy hő, és a folyamatos teljesítményigénye.
Bár ez a kapcsi egyszerűnek tűnik.
Tényleg annyival szebben szól mint egy szimpla AB-s végfok?
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Nos igen, itt szinte semmi külömbség sincs a nyugalmi és a terhelt áramfelvétel között. Egyaránt jó nagy!
Én is csak most építek ilyet, eddig csak TDA-s erősítőt csináltam, de bizton állíthatom, hogy szebben szól és a hangzása is más. Eddig bárkit akit kérdeztem mindenki dícsérte az A osztályú erősítőt.
Ez a kapcsolás valóban egyszerű, de mégis jól szól. Nem mondom hogy szebben szól, mint pl. Egy NAD3020-as B oszutályú erősítő, de pl. a haverom szerint az én erősítőmnek jobbak a mélyai és mélyekbe simán lepipálja az ő NAD-ját.
Énnekem az egyszerűsége miatt tetszett meg. A tranzisztorok hűtése valóban nehézségbe ütközteti az embert,de valamit valamiért...
Én azért mindenkinek javaslom a megépítését, pláne ha van otthon egy fülösleges toroid, vagy sima trafó. A 40V egyenáram az csak egy irányelv. Ismerek olyat, aki 32V egyenárammal hajtja és ugyan olyan jó.
Ami még fontos az a pufferkondik, de hát mutassatok nekem olyan erőstőt, amibe ne kéne olyan.
Bármi kérdésetek van csak nyugodtan, megpróbálok válaszolni.
(#) lamalas hozzászólása Dec 18, 2007 /
 
Szamocanak:
Idézet:
„Tényleg annyival szebben szól mint egy szimpla AB-s végfok?”

Attol fugg melyik A osztalyut melyik AB osztalyuval hasonlitod ossze, illetve meg egy csomo mas korulmenytol is. Szerintem nem lehet egyertelmuen kijelenteni, hogy egy A osztalyu erosito szebben szol egy AB osztalyu erositonel. A kapcsolas egyszeru (a JLH meg egyszerubb ) szoval ha van megfelelo trafod es hutofeluleted a tranzisztoroknak es erdekel hogy szol akkor erdemes megepiteni.

Vendelkiralynak:
Idézet:
40V egyenáram az csak egy irányelv. Ismerek olyat, aki 32V egyenárammal hajtja”

Elnezest ez nem piszkalodas akar lenni, de nem helyenvalo, hogy a 40V-ot ill. 32V-ot aramnak hivod. Ezek feszultsegek, nem aramok. Nem mindegy!!!

Idézet:
„Ami még fontos az a pufferkondik, de hát mutassatok nekem olyan erőstőt, amibe ne kéne olyan.”

Ezt nem ertem ... minden erositobe kellenek pufferkondik. Gondolom arra akartal utalni, hogy az atlagosnal nagyobb pufferkondik kellenek az erositobe?
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Én kérek elnézést!
Az áram valóban nem feszültség! Általános iskola 5-6 osztály. Bocsánat!
Természetesen feszültséget akartram írni.
A pufferkondikra én azt értettem, hogy jó ha nagy pufferokat használ a táphoz az ember. Én 20000µF -ot kötöttem rá lehet elég lenne kevesebb is, de így biztosan zajmentesebb lesz a feszültség.
Szerintem ebbe a kapcsolásba a trafó és a nagy elkók a legdrágábbak, ja és a nagy hűtőbordák. Arra akartam utalni, hogy ha ezek rendelkezésre állnak, akkor érdemes megépíteni a kapcsolást.
A JLH szerintem nem egyszerűbb, kb. ugyan ennyi alkatrészből áll össze, mondjuk a 2000-es változat.
A JLH is nagyon jó erősítő hasonló paraméterekkel. Végigolvastam a topicját és onnét is csak kedvet kaptam a DoZ megépítéséhez.
Mindenki maga döntse el, hogy milyen erősítőt akar megépíteni. Szerintem itt most hagyjuk a JLH-t az más tészta (noha hasonlítanak), azért nyitottam a fórumot, hogy ezzel a még nem annyira ismert, elterjedt erősítővel foglalkozzunk.
Ha bárki tud ötleteket tanácsokat adni, itt megteheti. Előre is köszönünk mindenféle hozzászólást.
Lamalas neked is köszönöm a kiigazítást, nem is értem hogyan írhattam el. Nincs harag, máskor is nyugodtan javíts ki. Én gépészmérnöknek tanulok és nem pont ez a szakiányom, de mindig is érdekelt az elektronika, régebben sokkal több kapcsolást raktam össze, mostanába alig van időm erre.
(#) szamóca válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Lamalas: Összehasonlításként két hasonló alkatrész, és alkatrészigényű, erősítőre gondoltam.
vendelkiraly :
Azért keltette fel az érdeklődésemet hogy a lomtáramban szinte minden alkatrész ott kallódik évek óta.
A panelterv valamilyen közvetlenül nyomtatható formátumban létezik hozzá? Vagy a meglévő alapján kell elkészíteni?
Egy sztereó összeállításhoz 150-160VA-es trafó kellhet?
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Nem tudom milyen technikával dolgozol. A kisebbik nyákhoz a készítőétől kaptam eredeti nagysgú nyáktervet azt fel is rakom ide. Ha vasalással akarod csinálni akkor asszem tükröznöd kell. De szerintem az bármilyen képszerkesztő program meg tudja csinálni. Én kinyomtattam ezt a rajzot. Word-be rakd be a képet a méret 100%-os legyen és úgy pont az alkatrészekhez fog passzolni, kipróbáltam.
Én lamalastól azt a tanácsot kaptam, hogy jó nagy transzformátort használjak. Én egy csatornát egy 140VA-es 40V sc feszű. transzformátorról hajtok. A Hobby Elektronika cikkben egy csatornához 70W-ot írtak, de az hülyeség. Annál azért sokkal nagyobb kell. Sőt most nézem az eredeti kapcsolást , a táblázatot, hogy 8 Ohm 40V 1,7A - nál az eldisszipált teljesítmény 68W és ehhez jön a 19,81W hangszóróra leadott teljesítmény. Tehát 100W-nál én tuti nem adnám lejjebb egy csatornára, arról nem is szólva, hogy nem szabad agyonkínozni a trafót, jobb ha inkább nagyobb a teljesítménye.
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Itt van a nyákterv beraktam Word-be. Egyébként az eredeti méretek 21,09x13,5 (cm) a Word-be most így van, de ha tükröznöd kell, akkor is ezekre a méretekre beállítod és már mehet is nyomtatni.
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Idézet:
„40V 1,7A - nál az eldisszipált teljesítmény 68W és ehhez jön a 19,81W hangszóróra leadott teljesítmény”

A 68W-os teljesitmenyfelvetel allando az erosito mukodese soran. Tehat 68W-ot vesz fel a tapbol akkor is amikor nincs vezerlojel, tehat valtoaramu szempontbol nyugalomban van az erosito es ugyanekkora teljesitmenyt vesz fel akkor is amikor teljes kivezerlesen mukodik. Ezt csak a felreertesek elkerulese vegett szerettem volna tisztazni. Elvileg (es gyakorlatilag is) lehetne egy csatornahoz 1db 70W-os trafot hasznalni csakhogy ez a trafo szegeny nagyon "megizzadna" a folyamatos max. terheles mellett. Az elektronikaban (altalaban, de nem mindig!) szeretunk tulmeretezni, hogy az alkatreszek ne a hatarertekeik kozeleben mukodjenek. Ez egyreszt az elettartamukat is noveli masreszt csokkenti a meghibasodas veszelyet (a ketto osszefugg ). De ezek csak az alapveto dolgok. Szoval a lenyeg, hogy azert erdemesebb nagyobb teljesitmenyu trafot hasznalni, hogy szerencsetlen ne kinlodjon sokat a folyamatos terheles hatasara.
(#) vendelkiraly válasza szamóca hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Szamóca, troby!

Remélem azért nem riadtatok meg nagyon a dologtól. Bevallom én is sokat vaciláltam, hogy megépítsem-e. Ráadásul én kollégiumba lakom és szinte minden eszközöm odahaza van, szóval elég mostoha körülmények között, szükségmegoldásokkal készült el az erősítő, de nem bántam meg. Ha a sufniban megvannak az alkatrészek, akkor szerintem egy próbát megér. Annó lamalastól kaptam jó ötleteket, figyelmeztetéseket, amik kicsit el is rettentettek, de aztán megépítettem és nem bántam meg. Ha lesz időm majd karácsonyi szünetbe megcsinálom a rendes nyákos verziót.
Ha elkezditek megépíteni, sikeres építést kívánok! Bármi kérdésetek van csak írjatok. Megpróbálok válaszolni és szerintem lamalas is szívesen válaszol, ha én nem tudok, vagy nem értek hozzá.
(#) szamóca válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Tehát a korrekt trafó ezekszerint minimum 200VA kell hogy legyen. (vagy még ennél is nagyobb)
Ez tényleg riasztó, főleg mert ez nem kallódik nállam .
A legdrágább egység mindig a trafó, táp egy erősítőnél, csak itt a kimeneti teljesítmény/felvett teljesítmény mutató a vacilálásom oka. ( persze tudom más szempont is van)
Mindenesetre köszi a rajzot.
(#) vendelkiraly válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Itt van mind a két féle nyomtatható nyákterv. Simán is és tükrözve is, attól függően, hogy ki melyik technikát választja. A képek mérethelyesen vannak berakva nyomtatás után igazodnak az alkatrészméretekhez.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Valaki okosítson ki engem. Ha 1,7A- áramot állítok be egy csatornán, és 40V-ot tételezek fel, az nekem is 68W. De miért kell ezt a teljesítményigényt kb. duplájára feltornászni?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
ki kell egészítenem az előzőeket. Az itt is felemlegetett nyákokat én terveztem (olikas honlapjára). Viszont az ajánlott stabilizátarra semmi szükség. Az másnak készült egy speciális célra, csak tévesen beemelte ide egy nagytudású.
szóval nem kell stabilizátor, viszont aki tényleg meg akarja csinálni (mert azért működik az elég jól), annak további néhány dolgot is figyelembe kell vennie. (keressen meg, elmondom miket)
Oikas megkért, és én már meg is írtam néhány gondolatomat az ide illő tápegységről és a szükséges huzalozásról. El fogom neki küldeni, ő pedig fel fogja tenni. Ott megnézhetitek, töb minden okosságot próbáltam beletömködni. (rajzok, tanácsok egyben)
(#) Slope válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Egy A osztályú hatásfoka 25% körül mozog, vagyis kb. 80W-ra van szüksége. Hogy a trafó ne állandóan a határteljesítményén járjon érdemes rádobni még 25%-ot. Csatornánként 100W már bőven elegendő.

(Hogy miért jó az A osztály? Nos télen nem fázol a garázsban, ha közelről hallgatod. )
(#) lamalas válasza Slope hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Ajaj, itt valami tevedes van! Egy A osztalyu erosito hatasfoka valoban nagyon alacsony, de a hatasfok az a kimeno (hasznos) hangfrekvencias teljesitmeny es a befektetett teljesitmeny hanyadosa!!! Szoval a teljesitmenyfelvetel a tapegysegbol barmilyen korulmenyek kozott (vezerles nelkul v. teljes kivezerleskor is) 68W lesz.

Alkotonak:
Idézet:
„Ha 1,7A- áramot állítok be egy csatornán, és 40V-ot tételezek fel, az nekem is 68W. De miért kell ezt a teljesítményigényt kb. duplájára feltornászni?”


A teljesitmenyigenyt valszeg azert kell a duplajara feltornazni, mert sztereo erosito epulne belole. Mas okot nem latok ...
(#) Alkotó válasza lamalas hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
nagyon egyet értek. Ha egy trafó jól van méretezve, az tudja korlátlan ideig a névleges teljesítményét (tapasztalat)
(#) lamalas válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Szerintem itt megint felreertes van Ugyanis en csak annyit mondtam, hogy a teljesitmenyigeny miert ketszerezodik meg! Nem azt "vitattam", hogy a trafo nevleges teljesitmenye hogy viszonyul az erosito altal felvett teljesitmenyhez. En azon a velemenyen vagyok, hogy erdemes (de nem feltetlen szukseges!) tulmeretezni egy trafot az adott vegerositohoz (tapasztalat ).
(#) vendelkiraly válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2007 /
 
Azért írtam 100W-ot mert többetek tanácsára: "érdemes túlméretezni a transzformátort."
Én annó a Hobby Elektronika 2001/11 -es számában olvastam a 70W-ról. Ezért is szereztem be 140VA-os trafót, hogy elég legyen a két csatornára. Közben többetektől is azt hallotam, hogy egy csatornára sokkal nagyobb teljesítményű transzformátor kell.

Alkotótól itt is elnézést kérek, amiért felraktam az általa tervezet nyákokat. Azért tettem, mert a fentebb belinkelt oldalról bárki le tudja tölteni. Kértétek a nyákot és én azért tettem föl, noha lehet nem kellett volna.
(#) Alkotó válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 21, 2007 /
 
Olikas lapján már láthatsz néhány tápegység megoldási kialakítást (az én elképzelésem szerint). http://users.freestart.hu/olikas/10.htm
Valamint néhány gondolat csak úgy általában a tápegységekről.
Ha lesz kedvem, összefoglalom ezt a trafóteljesítmény ügyet is, mert itt aztán van annyi "barnaság", hogy már szégyenlem olvasni őket. (a váltófeszültség effektív értéke, és az ebből kialakuló szűrt egyenfeszültség csúcsértéke okozza szerintem a gondolati tévelygések nagyját)
(#) PSKY hozzászólása Jan 9, 2008 /
 
Sziasztok!

Építés előtt álok, és egy olyan ember véleményére vagyok kíváncsi aki hallotta már a DOZ és a JLH-t is szólni. Arra lennék kiváncsi hogy melyik szól nagyobb mélyet, és melyiknek szebb a hangzása. Na és a torzítási százalékokra is kíváncsi vagyok.

Üdv!
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Szia én sajna még csak a DoZ-ről tudok mesélni neked:
Tervbe van véve hogy össze lesz hasonlítva egy fórumozós sráccal akinek JLH-ja van, megbeszéltük, hogy összehasonlítjuk. Elvileg a megadott paraméterekkel a DoZ pár W-al többet tud. De nézd meg a fórum elején belinkelt lapot. Ott van egy táblázat is, ahol a torzítási értéket is megadja, ill van egy teljesítménytáblázat is. Egyébként a mély hangjai teljesen rendbe vannak elég erőteljes mélyeket ad, ezt egy nálamnál jobb fülü megszállott haverom mondta. Egyébként a JLH-ra is ahogy olvastam a fórumát azt írták, hogy a mélyei nagyon jók, a közepek renbe vannak a magas az ugye nagyon relatív és főleg hangszóró, hangdoboz kérdése (na mondjuk mindegyik paraméter az)
Gyanítom hogy két db nagyon hasonló hangzású erősítőről van szó.
Én úgy is csak bíztatni foglak a DoZ-re, mert minden cigány a maga lovát dícséri. Beszélj Alkotóval, kérd a véleményét ő is megépítette az erősítőt. Ha megépíted, akkor az említett honlapon fent van egy "továbbfejlesztett" kapcsolás, pár dolgot kicseréltek benne, meg beraktak egy stabilizáló részt, meg pár apróságot. esetleg a végtranyókat érdemes más típusra választani, az MJ15003- ról a JLH-sok is azt írták, hogy "szebb a hangja, meg jobbak a mélyei", mint a 2N3055-nek
(#) PSKY válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Köszi mindent, alszom rá párat.
(#) PSKY válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Fennséges Vendelkirály! Van-e kedved kipróbálni DOZ építményed gyári álapotú videotonomon?
Legalább meghallanám hogy szól.
Én is pesten lakom.
A kép csak illusztráció, az enyém fekete.
(#) vendelkiraly válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Hááááááát! Persze hogy igen! Felőlem semmi akadálya, azazogy csak annyi, hogy kicsit nehézkes szállítani, mert ugye kicsit szét kell szedni, de már egyszer volt utaztatva. A hangfalat nem ismerem de elég jónak tűnik. Teljesítményre se tudom mekkora, de szép kis példány az biztos. És ugye 8 ohm-os ,emrt az erősítő arra van tervezve, ahogy a táblázaton is láthatod. Hangforrásod biztos van, mondjuk valami jó kis CD lejátszó, vagy esetleg lemezjátszó. Én is viszek hanganyagot, amit már hallgattam az erősítővel. Legalább ki lesz próbálva egy tisztességes hangfallal. a részleteket privátba megbeszéljük. Ja és ez a vendelkirály ez biztos nagyképűsködésnek tűnik, pedig csak egy nagyon régi rámragadt "iskolás" becenévszerűség, de má nem tudok megszabadulni itőle. Szóval nem kell leborúlni, inkább nekem kéne előttetek, mert én csak amolyen gépészmérnök hallgató kontár vagyok itt, aki szereti az elektronikát de sajnos nem ért hozzá eléggé.
(#) lamalas válasza PSKY hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Egy JLH-t en tudok biztositani de csak Bpesten belul vagyok hajlando cipelni es nem vmi budai keruletbe fel a hegyekre, mert nem konnyu a cucc :eek2: Ja es csakis 8ohmos hangfalhoz, mert arra lett optimalizalva. Ha erdekel szolj.

Sot ... van 1 masik erositom is amit talan szallithatova tudok alakitani. Az sztem meg jobban tetszene neked, mert igencsak jo melyei vannak a JLH-hoz kepest
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Az lenne a legszebb, ha össze tudnánk jönni és egymás után kipróbálnánk az erősítőket!
Nekem csak egy csatornám van, de az is valami! Én Budán lakom a Petőfi híd budai lábánál egy kollégiumba, szóval nem a "hegyekbe" , de a kollégiumi szoba nem túl alkalmas hangszóró tesztelésre. Szóval ha kell megyek, de ha lehet hétvégén, mert vizsgaidőszak van és megy a nagy tanulás.
Következő: »»   1 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem