Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális napi kilométer számláló
Lapozás: OK   1 / 1
(#) daniel.freeman hozzászólása Jún 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Mindenki segítségére szükségem volna. Mivel bámulatos dolog a PIC így ennek a segítségével szeretnék létrehozni egy olyan számlálót amely vagy 7 szegmenses vagy 2x16 LCD kijelzéssel métert ill. kilómétert számlál. Ezt egy autóba szeretném beépíteni. 4 fontos funkciót kellene tudnia.

1. Egy napi száláló ami 999.9 km\h kellene tudnia ( jó volna ha a tizedest is tudná)
2. A napi számláló resetelhetőnek kéne lennie.
3. Egy összesítő ami legalább 5 karakteres és a 99999km után nullázódik.
4. Ha lekapcsolódik a betáp akkor tudja memorizálni és onnan folytassa ahol abbahagyta.

A kiindulási pontom VICSYS tekercs számlálója volt és ekkor gondoltam azt hogy ezt valahogy tovább lehetne fejleszteni, és itt jöttök ti a képbe mert MINDEN TISZTELETEM A TIÉTEK, TI VAGYTOK AZ ÁSZOK EBBEN. Kérlek segítsetek nekem.

Mindenkinek előre is hálás köszönet

A kapcsolás amit fentebb említettem megtalálható:
vicsys oldala
(#) SzervízMacska válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Nem kell messzire menned. Csupán az oldal keresőjébe kell a megfelelő keresőszót beírni. Nézd csak: itt mindössze annyit írtam be sebességmérő. Több száz oldalt olvashatsz a témában, és ha konkrét kérdésed merül fel az elkészítés kapcsán, a megfelelő topicban fel teheted. Ha meg mással szeretnél ilyet készíttetni, annak az apróhirdetés rovatban a helye. Venni biztosan olcsóbb - szerintem... Esetleg ez is jó keresés: kilométer számláló.
(#) daniel.freeman válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Átnéztem már majdnem minden topikot és nem leltem a választ. Bár lehet hogy csak már a végére átsiklottam valamin. Nem mással szeretném megcsináltatni szeretném én összeépíten csak nem tudom milyen irányba induljak. Nem vagyok profi sajnos, bár az lennék.
(#) SzervízMacska válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Ebben az esetben azt tanácsolom, valamelyik mikrokontroller programozását kezdd el tanulni.
(#) daniel.freeman válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
Teljesen igazad van. Hülye voltam hogy nem ezt a pályát választottam. De hát a jó pap is holtig tanul. Nekem is el kell kezedenem újra
(#) tatabike válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 8, 2010 /
 
A napi számlálónál ugye a km/h az elírás, gondolom. Mert ez sebességet jelöl. Szerintem kevés a 999.9 km, én nemegyszer túllőttem az ezer kilométert 24 óra alatt.
Más. Ha már írsz neki progit, meg lehetne csinálni automatikusra is, nem? Pl. magától is tudná nullázni a napi számlálót. Esetleg átlagsebesség-kijelzés, indulástól eltelt idő kijelzése, ilyenek.
Bocs, én csak ötletekkel tudok szolgálni, nem ismerem a mikrokontrollereket, viszont a kerékpár-kilométerórákat igen, és azok ilyesmiket tudnak.
(#) cupi97 hozzászólása Jún 10, 2010 /
 
Vegyél egy taxiórát, abba van minden
(#) laser válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 10, 2010 /
 
Hali!
Van egy másik topic,ebben tettem már fel egy LED-es mátrixkijelzős PIC-es km-számlálót forrásfile-lal.Megépíteni még nem volt alkalmam,de szerintem egy próbát megér.
Digitális km-óra autóba
(#) daniel.freeman hozzászólása Jún 11, 2010 /
 
Köszi laser ezt én is megtaláltam már csak azzal az eggyel szívok azóta is hogy nem tudom a sematikus kapcsolást át alakítani nyákrajzra mert a fájl ami tartozik hozzá az circad 98-al készült és az express PCB nem hajlandó megismerni. Ebben tud valaki segíteni? mivel konvertáljak?
(#) laser válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 12, 2010 /
 
Hello!
Nem olyan bonyolult kapcsolás ez,amennyi időt elbogarászol konverter után kutatva,már megtudtad volna rajzolni a progival.Jövő héten szándékomban áll nekilátni megépíteni,akkor esetleg eagle sch-ban el tudom küldeni.
by
(#) efraim válasza daniel.freeman hozzászólására (») Jún 14, 2010 /
 
A kérdés megmozdított bennem egy negyedszázados emléket. Annak idején az autóversenyeken a navigátorok fontos műszere volt a HALDA, amelyik egy nullázható méterszámláló volt. Drága is volt, nehezen is lehetett beszerezni. De a szükség nagy úr volt. Azokban az időkben már lehetett kapni zsebszámológépeket. Csupán egy impulzusadót kellett előállítani, ami abból állt, hogy a kilométeróra spirál és a kilométeróra közé bekerült egy új egység, ami egy közönséges csapágyazott tengely volt, keresztben egy furattal, amelyik nem a tengely középvonalában volt. A tengely-keresztfurat két oldalán egy led és egy fényérzékelő volt, ha jól emlékszem ezt egy lefűrészelt tetejű tranzisztorral oldottuk meg. Igy fordulatonként a fény csak egyszer tudott átmenni a furaton és ez adta az impulzust. A számológép = jelére lett rákötve a két vezeték egy mono fülhallgató dugóval. A "programozás" is egyszerű volt: 1+1= és utána már ment is a kütyü. Resetelni a 0 gomb megnyomásával lehetett és ezt követően folytatta a számlálást. És ha nem volt bedugva az input kábel, akkor a számológép rendeltetésszerűen működött. Kellett is, mert anno a méterszámláló céljára használt FACIT zsebszámolót potom 10,000 Ft-ért vettem.
(#) daniel.freeman válasza efraim hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Hát igen a régi szép idők. De akkoriban biztos nagyon nagy találmány volt ez. Kezdésnek nem rossz
(#) daniel.freeman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
A válasz jogos. Nem, nem próbáltam még mivel ebből elég kevés jutott nekem (sajnos). Ha annyira profin üzném ezt a témát akkor nem nyitottam volna ebből fórumot. De azért köszönöm.
(#) SzervízMacska válasza efraim hozzászólására (») Jún 15, 2010 / 4
 
Sziasztok! Ezelőtt 25 évvel még működőképes volt ez a dolog, mivel szinte csak keleti autók voltak forgalomban. Legtöbb tipusnál a spirál, méterenként tett meg egy kör-fordulatot. Manapság viszont, a km. mérésére többnyire digitális jeleket használnak. A spirál erőteljesen megy ki a divatból. A jelek leggyakoribb lelőhelye a váltóba beépített jeladó, esetleg valamely kerék ABS-jeladója lehet. A kilométerenkénti jelmennyiség pedig márkánként, sőt néha tipusonként is változik. Jelen ismereteim szerint 600 és 30000 között. Így a zsebszámológép már nem sokat ér.
(#) daniel.freeman hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Igen ez így van. fiat 126p spirálja 1 méter= 1 spirálford. Ráadásul nálam még az is befolyásoló tényező hogy a nyári felnim 13as sokkal nagyobb gumikkal mint a téli 12es gyári gumikkal.
(#) 5si hozzászólása Okt 7, 2011 /
 
Akkor pl.: 0,8+0,8 at vagy 1,16+1,16 ot írj be a gépbe. Így azt is variálhatod, hogy méterben, kilométerben, vagy bármiben adja meg a számokat. Teszel egy teszt km-t, megnézed mennyit csal a számlálód. Pl.: ha többet mutat a ténylegesen megtettnél. Pár 10-ed, vagy 100-ad ezreddel kevesebbet adsz össze.
A gond csak az, hogy a tizedes jegy miatt ide-oda ugrál a számsor. Ami miatt leolvashatatlan nagy sebességnél.
(#) attika hozzászólása Nov 8, 2012 /
 
Sziasztok.
Én egy kadett gsi kilóméter órába szeretnék egy digitális km számlálót építeni(kép mellékelve),csak sajnos fogalmam nincs,hogy kezdjek hozz.
Ha valaki tudna ebben segíteni azt nagyon megköszönném,nem kérném ingyen,de én sajnos nem tudom megtervezni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem