Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dipól antenna
 
Témaindító: opix, idő: Máj 9, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) gg630504 válasza leportp hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
off NHH | hg9ieg | wiki.ham.hu | hobbi elektronika on
---
Ez LINK nem adó, hanem vevő és nem 89 MHz-re készült, de ilyen egyszerű. Az izzó helyett az adó kötendő. A két negyedhullámút valamilyen szigetelő anyagra ( műanyag csőre, lapra ) célszerű erősíteni.
(#) leportp hozzászólása Szept 26, 2008 /
 
Ehez az engedélyhez nincs szükség rádióamatőr vizsgára?
(#) gg630504 válasza leportp hozzászólására (») Szept 26, 2008 /
 
off Természetesen kell. De aki kísérletezni akar, az eleve örömét leli, ha elektronikát tanulhat - anélkül is, hogy vizsgára készülne. A tanulás, tudás jelent örömöt, az ezt igazoló vizsga csak hab a tortán. De ez olvasható az előzőleg ajánlott oldalakon. on
(#) leportp hozzászólása Szept 26, 2008 /
 
Persz hogy igaza van!Tudni mindig jó biztos van jó pár dolog amit megtanulhatnék!Csak az idő hiánya,nem nagyon lenne időm a vizsgára a munka mellett,de azért köszönöm a segítségét!
(#) gg630504 hozzászólása Szept 28, 2008 /
 
A Rádió Top függőlegesen polarizát ( árbóc miatt enyhén iránysugárzó ) egyenes dipólja.

Kép: Hivatkozás Kép: Hivatkozás
Többi és nagy kép.
(#) koczka hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
valaki segítsen hogy kell dipól antennát csinálni?(szájbarágósan)

:worship:
(#) csikosgabi hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok.Meg szeretném építeni a Novák Gábor féle 4wattos adót.Itt található:Bővebben: Link

A kérédsem az lenne hogy-hogy tudnám kiszámolni erre a dipol antennát.És hogy építsem meg??És tulajdon képen mit kell érteni az alatt hogy 20méter.Mire vonatkozik ez???
(abba ne menjünk bele hogy,engedély köteles:MEGVAN AZ ENGEDÉLY!!!)
köszönöm előre is.
(#) gg630504 válasza csikosgabi hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Szerintem többen kíváncsiak vagyunk 4 wattos LC oszcillátoros műsorszóró adó rádióengedélyére. Kérlek scanneld be és add közre.
(#) csikosgabi válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
jaaaah,tényleg 4 watt.Hát ez nem épp az alap kaekori akkor
bocsi
mikor megláttam a teljesítményt nagyon megörültem és nem figyeltem arra hogy használhatom-e...
(#) libertitas hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogyha van nekem egy 75Ohmos koax kábelem és megcsinálom így a balun-olást és elérek vele 300Ohm impedanciát, akkor ennek mi haszna van?
Rövidebb antenna kell? Ha igen, akkor azt hogyan tudom kiszámolni, hogy mekkora kell így?
(#) gg630504 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Van az (egyenes) dipól, annak 73 ohm az impedanciája.
És van a hajlított, hurok dipól, annak 4*73 ohm ( mert az egymás melletti szárak transzformátorként működnek ).
Dipól
Mindegy, hogy 300, 75 vagy 50 ohmos rendszert ( antenna, kábel, rádió ) használsz, de legyen egyforma. Vagy illesztő kell pl. az ( 300 ohmos ) antenna és a ( 75 ohmos ) kábel közé. Ha egyforma ( 75, 75 ), akkor nem kell.
Régebben olcsó és egyszerű 300 ohmos szalagkábelt használtak a TV vétel technikában, ehhez jól illett a hajlított dipól. Ma 75 ohmos koax a szokásos.
A balun persze alapvetően a szimmetrikus-nem szimmetrikus eszköz közötti illesztésre való, de némelyik impedanciát is transzformál.
( A dipól szimmetrikus, a koax aszimmetrikus. )
Az antenna ugyanolyan lesz egyenes és hajlított dipóllal is, csak az antenna impedanciája lesz más.
(#) libertitas hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
Köszi a segítséget!
Már csak annyit szeretnék kérdezni, hogyha hajlított hurokdipólt használok akkor magának csak az antennarésznek a hossza a hullámhossz mérete ( 2 × lambda/2 ) ?
(Ez természetesen függ a rézhuzal átmérőjétől is.)
(#) gg630504 válasza libertitas hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Ha a nem félköríves végű, hanem téglalap alakú és
l a hullámhossz,
k a rövidülési tényező,
d a két szár közötti távolság,
b a levezetések közötti távolság, akkor igen, a sugárzóhoz szükséges hossz:
k*l+2*d-b
(#) gg630504 hozzászólása Szept 30, 2009 /
 
(#) miumiu1337 hozzászólása Okt 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Valaki tudna nekem segíteni a következő problémában? .. autóra felszerelhető antennát készítek egy szélessávú dipólt horizontális polarizációval dvb-t( földfelszíni digitális adás vételére igazából mind1 hogy analóg vagy digitál ) adás vételére. Viszont az alacsony jelszint miatt kellene egy erősítő , mivel TV csatornákat szeretnék vele erősíteni UHF sávban 470től 870 MHZ-et kellene erősítenie mikrovoltból egy vevőkészülék által érzékelhető jelszintre. minnél kisebb jelzajszinttel rendelkezzen. A problémám ott kezdődik hogy nem építettem még erősítőt és szükségem lenne egy egyszerű erősítő kapcsolásra. A legnagyobb gondom hogy megígértem a sulimban hogy ezt megépítem és beszerelem egy mozgó autóba és környékemen mérést végzek az adó hálózat állapotáról és ehhez a legjobban illeszkedő antennát választom ki ezért sürgős lenne mert már időben megvagyok csúszva. Nagyon megköszönném a segítséget ha tudnátok egy erre használatos kapcsolást mutatni. Láttam neten lehet rendelni ilyen magasfrekvenciás erősítőket , csak az erősítő megépítését is magamra vállaltam. Várom válaszotokat
(#) pucuka válasza miumiu1337 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Nem egyszerű feladatot vállaltál. Szélessávú "dipól" mégcsak megoldható, egy lepke antenna formájában, de az erősítő, és a mérőszerkezet már problémás lehet.
Egyébként nem szükséges semmi antennaerősítő, mert az ellátott terület határát egy megfelelő jelszintmérővel, (átalakított közönséges hordozható TV készülék, vagy kábelTV - szintmérő), és a lepke antenna korrekciós tényezőjének ismeretében meghatározhatod. Menet közbeni térerősség rögzítésre meg úgy sem igazán van szükség, a regisztráció meglehetősen bonyolult, és vidáman helyettesíthető pontonkénti mérésekkel.
(#) MetexM hozzászólása Nov 8, 2010 /
 
Hello. FM antennához minden esetben szükséges balun trafót készíteni? Ha igen, ezt hogy tehetem meg? A választ előre is köszi. M.
(#) kadarist válasza MetexM hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Szia!
Nem szükséges, de ajánlott. Ha hajlított dipólod van és koaxkábellel továbbítod a jelet a vevőhöz, akkor mindenképpen kell impedanciaillesztő és aszimmetrizáló balun. Ha egyszerű nyitott dipólod van, akkor nem kell, de ajánlott: Bővebben: Link
(#) miumiu1337 hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy olyan rádióamatőr segítségét igényelném aki ért az antennákhoz. A kérdésem a következő egy DVB-T hálózatra illeszekedő mobil vételi lehetőséggel rendelkező antennát szeretnék készíteni. A DVB-T sáv 498 mhztől 870mhzig található azt tudom hogy legegyszerűbb megoldás egy egyszerű körsugárzó dipól mondjuk egy hurok dipól szimmetrikus 240ohmos betáplálással lambda/2 hullámhosszú viszont ez keskenysávra jó az tudom hogy szélessáv esetén LC tényezővel lehet beállítani a sávszélességet azaz minnél vastagabb maga a dipól annál nagyobb a sávszélessége.
Viszont ez a megoldás nem tudom hogy elég nyereséget adna e nekem. Viszont interneten találtam egy ilyen antennát amelyet megrendeltem és tökéletesen működik bizonyos korlátok között. A gondom az hogy nekem nem saját használatra kell hanem mobil vételi lehetőségekből tartanék majd májusban előadást és rá kéne jönnöm hogy ez a működőképes antenna hogy van kialakítva azonban nem jövök rá a kialakítására. Ha valaki jártasabb az antennákban és volt már dolga ehhez hasonló vízszintesen polarizált dipóllal kérem magyarázza el hogy miért úgy vannak hurkolva. Mert szeretném elkészíteni ennek a mását, csak a miértet és a hogyant szeretném tudni. Kérlek jelezd.
(#) kadarist válasza miumiu1337 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Szia!
Mi a típusa ennek az antennának?
(#) puporka.fulop válasza miumiu1337 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Nekem úgy tűnik, egyszerű, de vastag dipol. Ahogy írtad, ez adja a sávszélességet. A minta benne csak anyagtakarékosság, design. Szerintem. Jó lenne egy kép oldalról, de úgy látom csak egy lemez van stancolva. * Többsávos antennáknál szoktak zárókört, trap-ot ( párhuzamos rezgőkört ) kialakítani koncentrált LC elemekből, de itt egyben kell átfogni a sávot. * Kérlek figyelj a mértékegység helyes írására: megahertz, MHz.
(#) miumiu1337 hozzászólása Jan 26, 2011 /
 
Mikrostrip antenna szerintem legalábbis valamilyen vezető felület van ráégetve erre a műanyag lapra..vagy nem tudom hogy csinálják és azért ilyen vékony. Tudom hogy MHz csak siettem sry amúgy én is erre gondoltam hogy ez csak design.. de nem hiszem.. mert akkor rácsozva lenne.. mivel egy bizonyos lambda távolságon belül egy fémfelületnek tűnik az egész.. viszont ennél a hurkok nem így vannak kialakítva.. de lehet csak én okoskodom túl.. valaki még ötlet?
(#) puporka.fulop válasza miumiu1337 hozzászólására (») Jan 26, 2011 /
 
Műanyag... Azt hittem, védőtok. A fémezés egyrétegű, vagy több? Mintha kétrétegű lenne.
(#) miumiu1337 hozzászólása Jan 27, 2011 /
 
szerintem egy rétegű ..még mindig csak a vastagság elérése érdekében vannak szerinted a hurkolások? most már énis kezdem ezt hinni
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem