Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dome kamera vezérlése
 
Témaindító: soda, idő: Jún 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) soda hozzászólása Jún 15, 2009 /
 
Sziasztok!

Bontásból kaptam egy Panasonic WV-CS650 fantázianevű dome kamerát. Ez egy komplett, 230V ipari dome kamera, minden mozgató motor, és elektronika benne van, csak használni nem tudom pedig jó volna..

sajnos komplett leírást nem leltem hozzá sehol, pedig nagyon sok hasznos dolgot tud..

viszont a fő bajom, hogy vezérelni abszulut nem áll módomban. A kamera a külvilággal összesen 2 kábelen kapcsolódik. Az egyik a 230V, a másik meg a videojel.. eredetileg a kamera vezérlő tud neki utasításokat adni, a video kábelen keresztül..

mivel azonban egy vezérlő többe kerülne, mint az egész kacat, így nem vennék szívesen

google túl sok találatot ad panasonic protocol, és hasonló kulcsszavakra, nem vagyok vele előrébb..

lehet ezeket valahogy gyári vezérlő nélül is használni?

bedugva kép van, önteszt lefut, megtekeri a kamerát, stb..

valami infója valakinek, ami alapján elindulhatok?
(#) Sebi válasza soda hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Ha a protokoll ismeretlen, a benne lévő processzoros vezérlőt nem tudod használni. Némi rajzolgatás árán megtalálhatók lesznek a motorokat vezérlő végfokozatok, amik - ha szerencséd van - egyszerű H-hidas áramkörök.
Ha a hajtás léptetőmotoros, akkor az egészet újraépítheted.
(#) soda válasza Sebi hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
szia!

DC motorok vannak benne.. de eredetileg tud ha minden igaz alakkövetést, autómata focust, meg hasonló nyalánkságokat..

mivel panasonic cucc, bízom benne, hogy valaki tud majd segíteni.. biztos hogy nem nekem jutott eszembe először ilyet használni gyári vezérlő nélkül

csak mivel a keresési feltételben szerepel a panasonic szó.. már eleve a google találatok óriási megemészthetetlen eredményt adnak..

ha a protokol neve tiszta lenne, előrébb járnék
(#) Cavalier válasza soda hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Ahogy nézem a használati útmutatóját, a készülékben valami egyszerű kontroller van, amihez mindenképp kéne központi egység. Illetve, ha szét tudod szedni, valahol meg lehet találni, hogy hol választja el a videójeltől a parancsokat, és megpróbálni oda adni neki az utasításokat, vagy már látod, hogy hogy tudod a másik felén rátenni a kábelre, az is jó.

Ilyet találtam itt azt mondja, hogy:
* Panasonic Conventional protocol,
* compatible with CS600, CS650
* (9600, 8, N, 1)

Van nekem ilyen olcsó fajta kínai DVR kártyám, talán 2000Ft volt ebayről, ahhoz pont ilyen szoftvert adtak ami így néz ki. Viszont autofókuszod, ha minden igaz csak akkor lesz, ha olyan vezérlőt kötsz rá ami azt is tudja. (a kép kontrasztját elemzi pl. ) azt nem tudom, hogy a PC szoft tudja-e.

Ha gondolod el tudom küldeni a progit, ha minden igaz, a ptz vezérlő része elmegy a kártya nélkül is, a pc soros portját használja.

Vagy ha nem akarsz vacakolni vele, elcserélhetjük 2 Panasonic fix kamerára.
(#) soda válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Szia!

köszi szépen, ezek szerint a PTZ a kulcsszó

szétszedni nem gond, szét van de azért az egyszerű kontrollerrel azt hiszem alábecsülted.. ebben egy gombostűt nem lehet leejteni, úgy tele van, sok sok sok smd plecsni van benne, adatlap sehol..

azt megpróbálom kitalálni, hogy miként keveri a videojelhez az infót.. 2 fele lehet szedni a kamerát, az alja a táp, meg a kábelek kicsatolója, a teteje meg maga az egész elektronika.. kettő között egy 8 eres szalagkábel van..

még azt kell kitökölni, hogy a soros vezérlése az kétirányú, meg hogy a proci az 5V, vagy 3,3V, aztán egy max3232, vagy 232-n bedrótozom.. meglássuk.. vak is azt mondta..

elcserélni nem tenném de köszi az ajánlatot
(#) amihaly válasza soda hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Szia! Nincs ott esetleg egy RJ11 csatlakozóval szerelt kábel? Vagy a panelek között egy alkatrészek nélkül hagyott rész? A 650-es kameráknál egy ilyen csatlakozón keresztül lehetett RS485-ön vezérelni, csak nem emlékszem, hogy ez opcionális volt-e. (A 850-es kameráknál azt hiszem már mindegyikben benne van. Mozgáskövetés meg talán a 950-estől kezdve...)
(#) soda válasza amihaly hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Szia!

Nincs a seggén semmi kanóc.. még a helye sincs meg sajna..

de jól sejtem akkor, hogy a koaxon keresztül kapja a vezérlést is? vagy ez egy nagy tévhit?

sajnos komplett doksit nem leltem hozzá.. csak pénzért..
(#) Hooligan01 válasza soda hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Talán ez érdekes lehet:
Bővebben: Link
(#) amihaly válasza soda hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Hooligan01 megtalálta, ami kellett... A vezérlés tényleg a videójelhez van keverve, hasonlóan működik mint a teletext, arra sajnos nem emlékszem hogy a képkioltás alatt pontosan hányadik sorba keveri be a kamerának szóló parancsot, illetve küldi a kamera a válaszait.
Ezzel vezérelhető a kamera...szerintem kéne szerezned a bontásból valamit, ami vezérel, különben nagyon nehéz lesz előrehaladni.
(#) soda válasza Hooligan01 hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Huhh!

Köszönöm szépen! Nem leltem leírást sehol..

viszont elkeserítő, hogy nekem nem az "R" változat van.. azon ki lenne vezetve az rs485...

Ki fogom belezni teljesen, hátha csak a "talpa" más.. bízom benne..

(#) soda válasza amihaly hozzászólására (») Jún 15, 2009 /
 
Szia!

sajna még ebay-en sem egyszerű.. 7nap van még hátra, és már 50font..

belezés lesz ebből.. csak a focus..

Bővebben: Link
(#) soda válasza amihaly hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Nos.. kibeleztem..

Sajnos az a változat, hogy a motorokat kívülről vezérlem teljes mértékben kiesik.. A motorok ugyan nem léptető motorok, hanem 3 fázisúak, és valami nagy plecsni vezérli az összeset, amihez nincs adatlap.. (felirat sem..) De ez még a kisebbik gond.. A kamera részben az objektívet 4 db léptetőmotor tekergeti.. Picik, és fólia nyákra vannak integrálva, amire egy drót nem sok, de annyit sem lehet forrasztani..

Maradt hát a további boncolás, hogy hátha akkor majd a vezérlőt meglelem, és a videojelhez kevert vezérlőjelet adom kívülről.. Sajna ez is felejtős.. a nyák olyan szinten agyon van integrálva, hogy látni nem lehet a vezetősávokat, de a sima OPA-kon kívül semmihez nincs adatlap...

marad az, hogy valahogy ki kell találni, miként lehet a vezérlést a videojelhez keverni..

amihaly féle teletext módjára hozzákeverést nem nagyon értem, mert a kamera felől jön a videojel, nekem meg a másik irányból kellene a kamera fele adni a vezérlést..

Olyan PCI kártya nincs PC-be, ami tudja a PTZ vezérlést videojelen keresztül? gondolom az 5e Ft vatera kártyák nem ilyenek..

(#) Cavalier válasza soda hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Ha hozzáférsz egy működő készülékhez, ott meg tudod nézni egy szkóppal (jó, ha digit tárolós) hogyan adja rá a jelet a videóra. Aztán akár egy pici AVR-el megoldható, hogy belekapuzza a videójelbe amit rs232-n kap. Vagy lehet, hogy csak valami sima szűrővel van.
(#) soda válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
Szia!

Sajna nincs közelben ilyen vezérlő, de még ha lenne is, nem csak 4 gomb, hogy jobb, bal, stb.. hanem programozható fix pozíciók, zoom, focus, stb.. ezt kiscope-olni.. hát..

meg gondolom a vezérlő sem egyszerűbb felépítésre, mint a kamera.. ebben olyan zsufi van, hogy a vezetősávokat nem lehet követni..
(#) Cavalier válasza soda hozzászólására (») Jún 16, 2009 /
 
A módszert ki lehetne szkópozni, hogy hova is rakja a videójelbe és hogyan a vezérlőjelet. Ha az megvan, akkor a feljebb említett conventional panasonic módon 9600 baudon lehetne dolgozni vele..
Lehet kapni pár féle készüléket ami pont erre való, hogy koaxra rágyúrja a soros jelet, aztán a másik végén egy másik leszedi, de nem találtam, hogy működnek, ilyennel lehetne még próbálkozni, de ezek se olcsók.
(#) Baigli hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
(#) ignisbubu hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Segítséget szeretnék kérni az alábbi dóm-kamera bekötésével kapcsolatban. 12V-ról megy, és csak 1 video "bemenete" van. Létezik, hogy megfelelő RCA-kábellel tv-re kötve beüzemelhető lenne?
(#) kadarist válasza ignisbubu hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Logikus a bekötése, mert az egyik GND a 12V-hoz tartozik, a másik pedig a videokimenethez. A kipróbálást pedig úgy kell csinálni, ahogy írtad.
(#) ignisbubu hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Tehát akkor egy sorkapocs-jack átalakító (pl ilyen Bővebben: Link) abba a két video csati, rca másik végére, tv-be bedug és ennyi lenne? (a két gnd át van kötve amúgy a másik oldalán a sorkapocsnak és úgy megy a kamerába)

(bocsi az értetlenkedésért, csak ebbe nem vagyok annyira otthon)
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) kadarist válasza ignisbubu hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Nem kell és nincs is két video csati. A csavarokra kell bekötni a vezetékeket. A videokimenethez keress egy megfelelő lengőaljzatot, amiről továbbviheted a videojelet. RCA alj.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) ignisbubu hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget!

Az tévesztett meg, hogy az RCA csatikon ugye 3 vég van (sárga, piros, fehér), de akkor itt csak a sárgát használjuk. A gnd-t pedig nem kell bekötni (ami a videojelhez tartozik).
(#) kadarist válasza ignisbubu hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
De, be kell kötni a GND-t is a csatlakozó külső pontjára, a belsőre pedig a videokimenet "video" csavarját.
(#) ignisbubu hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Oké!
(#) ignisbubu hozzászólása Okt 21, 2014 /
 
Köszönöm mégegyszer a segítséget, sikerült beüzemelni az eszközt.
(#) Pirat hozzászólása Jan 8, 2021 /
 
Üdv! Hozzájutottam egy speed dome kamerához. Szeretném életre kelteni, de sajnos sehol sem találok hozzá leírást, a csatlakozó kábelét pedig nem adták hozzá. A csatolt képek alapján valaki megtudná határozni a típusát és esetleg a csatlakozó lábkiosztását. Annyit biztos, hogy +/-24 V a tápfeszültsége.
(#) dB_Thunder válasza Pirat hozzászólására (») Jan 9, 2021 /
 
Idézet:
„Annyit biztos, hogy +/-24 V a tápfeszültsége.”

Nem!
Váltó 24V a tápfeszültsége! Tehát csak egy trafó...
(#) Pirat válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 17, 2021 /
 
Kösz!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem