Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DV-AVI
 
Témaindító: Oneill, idő: Márc 27, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Oneill hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!

Nem is egy konkrét kérdéssel, hanem inkább egy témakörrel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni. A témakör a filmezés lenne.
Onnan szeretnék elindulni, hogy van egy Sony DCR-TRV265E típusú videokamerám (Digital8 formátum). A gondom az az vele, hogy USB-n keresztül állati rossz minőségű kép jön ki belőle. A Firewire (iLink1394) csatlakozón keresztül elég jó a képe amit a gépre áttudok tenni, de mivel DV formátum, így állati nagy a filemérete a videóanyagnak (percenként 187 MB). A filmet melyet határidőre kell leadnom (2 hét múlva) egy projektoron kellene lejátszani. Az anyag felis van véve szalagra azzal nincs is gond. A kérdésem az lenne, hogy mivel nincs tapasztalatom ebben a témakörben mivel most csinálok ilyet először, hogy mit javasoltok azzal kapcsolatban, hogy milyen formátumban és milyen programmal kellene megvágni, effektelni stb a filmet. Megmondom őszintén, hogy eddíg sok programot kipróbáltam az elmúlt 1 hétben, de nem találtam semmit ami megfelelt volna. Úgy érdemes csinálni, hogy a DV-t átteszem a gépre, ami igen tetemes méret, de a helyet megoldom és összevágom egy progival dv formátumban majd ezután konvertálom át valamilyen formátumra pl Divx-re vagy mpeg2-re vagy már alapból a konvertált filet kellene vágni?
Ehhez a feladathoz milyen program lenne szerintetek a legjobb, amivel színvonalasan összelehet vágni egy filmet? És milyen programmal lehetne lekonvertálni a sok GB-os DV formátumból a videót egy DVD méretű file-ra? Ha Divx-re tömörítek akkor milyen bitrátás Divx az ami szépen néz ki és nem zajos, kockás, stb?
Ha valaki tud egy programot amivel megtudom vágni a filmet esetleg tudna hozzá egy MAGYAR nyelvű leírást adni vagy magyarosítást?, mert a sok angol cuccból amiket a szerkesztők többsége kiír a felét sem értem .
A következő programok vannak meg nekem: Premiere Pro, Sony Vegas (ami nem ismeri fel a Sony kamerámat), Ulead Video Studio 10, Pinacle Video Studio 10

Kérek mindenkit, hogy ha tud segítsen nekem ebben mert nagyon fontos lenne nekem és eléggé fogy az időm, szóval cseppet ideges is vok.

Előre is kösz mindenkinek!
Üdv: Oneill
(#) DRoland válasza Oneill hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Egy pár dologban tudok válaszolni. Ha aviba tömöríted: Video bitráta (ha jó minőséget akarsz) 1500kb/s felett legyen, a hang elég 128-as (ha esetleg zene is van benne, akkor én 192-be szoktam).
A Pinnacle-t ajánlom, nekem bevált, viszonylag egyszerű a kezelése. Ennyiben tudok csak segíteni

Üdv.: DRoland
(#) spkkill hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Én nem vagyok nagy filmes de szerintem ha kezdő vagy akkor elég a Power Director .Én a 2.5 pro val kezdtem de az már őskövület.Viszont elég sokat tud.
(#) Travolta válasza Oneill hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Kérdés milyen effektekre gondoltál?Mennyire van komoly elképzelés.Mert 1xübb szerkesztésre meg tanulásnak xerintem a Ulead Video Studio nagyon is megteszi.Ez képes 1ből mpeg2-be konvertálni, amit szerkeszteni is képes, és akár 2órát is rá tudsz sajtolni1 dvd-re.
(#) Mumtaz válasza Travolta hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Igazad van. Én otthoni alkalmazásra nagyon preferálom az ULEAD-ot. Mondják, hogy a pinnacle jobb, de én eleve effekteknél első körben az Chroma effektet, ahol a video cselekményét egy homogén, egyszínű háttér (green sreen) előtt veszik fel, majd a progiban erre teszik rá a háttérnek szánt dolgokat (ilynek az időjárásjelentések a TVben). Ez a pinnacle programjában nagyon rossz, mivel ott például, ha a színész (bemondó, vagy akárki) néhány hajszála eláll, akkor azt már kivágja, vagy egyéb hülyeségek történnek, amiből lehet látni, hogy a háttér nem valódi. Ugyanakkor belebukik, ha a háttéren véletlenül csak egészen halvány árnyékok is vannak. Az ulead progija viszont sokkal jobb, mert abban ez az effekt mondhatni tökéletes.
A proginak elég egyszerű a kezelése is. Én nagyon szeretem és nekem nem is kell jobb. Próbáltam a Canopus Edius-t is, de szerintem otthoni célokra az már túl professzionális, ráadásul az Ulead-al is meg lehet csinálni legalább a 3/4-ét, amit az Edius tud (leszámítva az extrákat), ráadásul egyszerűbben.

Szóval szerintem is Ulead.
(#) Macsek71 hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Boccs, de az USB és FiWi csatikon nem ugyanaz a file (tömöritetlen aví) bandukol át a gépre ??

Én is Sony digital8 kamcsit használok, Usb-n letölt-> Tsunami megvág+mpg-be konvertál->NERO felír...
(#) Mumtaz válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Erre részletekben nem tudok mit mondai. Nekem egy Panasonic NV-GS17 MiniDV kamerám van, ami USB-n elvileg csak webkamerának jó. Feltehetőleg azért Firewire és nem USB, mert az USB-nek talán nincs akkora sávszélessége, hogy a video megfelelően át tudjon menni a gépre. Ha lenne, szerintem fel sem találják DV kamerára a firewire-t.
Digital8-nál nem tudom, hogy van az avi, de MiniDV-nél hiába mondják, hogy tömörítetlen, mert nem az. A DV igenis tömörített, csak nagyon csekély mértékben. Gépen pl nem is lehet lejátszani mondjuk Media Player Classic-al, míg fel nem rak az ember egy DC codec-et.

Oneill:
Esetleg még a Vegas Video-val próbálkozhatsz.

(#) huhuu hozzászólása Márc 28, 2007 /
 
Én a multkor a windows movie makert használtam. Tudom javasolni, hogy MINDENKÉPP tegyél vele egy próbát!!!
Benne van a programokban alapból!
Utálom a windows cuccokat, de ezzel jól feltudod venni az anyagot és esetleg utánna a vágást más progival, ha ennek a vágó része nem elég jó.
Mikor ezzel vettem fel egy rakat kazit először végpróbáltam, hogy miylen minőségben rögzitsem.
Benne volt az a percenként 187megás is, azt is kipróbáltam, de van rengeteg más is, szerintem találsz ott valamit, ami elég jó minőség. Amúgy mivel projektorról lesz nézve az anyag, nem kell a legjobb!, de ne is a legrosszabbat! válaszd!
Jó lenne esetleg ha csinálnál pár darab 10 másodperces minta felvételt, nem az összes minőségben persze, de egy párral, aztán megnéznéd a projektoron, hogy melyik minőség milyen.
Amit én kiválasztottam az percenként 10 mega volt és a célnak megfelelt...

(#) Oneill válasza huhuu hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Köszönöm mindenkinek az eddígi segítségét!
A másik kérdésem az lenne, hogy mivel az egész filmet odakinn és egy nagy teremben vettem fel így a kamera mikrofonja által rögzített hang igen gyenge, néhol semmire sem jó. Milyen progival lehetne megcsinálni azt, hogy egy mikrofonnal felmondani a szöveget a már kész filmre, mintha szinkronizálnék, de ÚGY HOGY az eredeti térhatása legyen a utánna felvett hangnak. Szóval egy aulában felvett hang mivel visszhangzik (ami önmagában nem lenne gond mert van itthon egy digitális visszhang effektem amit a keverő effektsínjére ha bekötök akkor a visszhang az jól megoldható), de az "alapzaj" is kellene ami az aulában vagy egy kiskocsmában volt. Szóval amit eddíg láttam a programokban azok úgy működtek hogy kitudtam választani a bemenet forrását a hangkártyán és betudtam állítani azt hogy az alapból a kamera által felvett hang és az általam felmondott szöveg milyen arányban legyen, de ezzel az a gond, hogy tökre úgy szól ezzel a módszerrel, mintha egy narrátor mondaná alá az egész történetet. Persze a szereplők mind a saját hangjukat maguk mondják majd fel, de így is nagyon fura és idegesítő tud lennie egy olyan filmnél, ami elég fordulatos (szökés a sittről, vonaton akció stb...) Csiptetős mikrofonom nincs hogy a filmnél megtudtam volna oldani a dolgot és leadóm sincs a mikihet szóval ez a lehetőség kivolt lőve alapból. Van 2 db Akai ACM-50-es kondenzátormikrofonom, 1 db Shure Beta 58A mikim(ami nagyon jó minőségű szóval beszédre nagyon jó) egy 8+2 csatornár Roland keverőm, egy 2*9 sávos EQ-m, egy Ibanez digitális visszhang effektem (sztereo), a gép és a kamera szóval ebből kéne gazdálkodni.

Remélem nem bonyolítottam túl az irományomat

A másik óriási nagy problémám az lenne ami még ennél is fontosabb amit az előbb írtam, hogy van egy épület amit a film szerint felkell robbantani (Iskola ) Mivel igazából sajna nem lehet így más módszert kell választanom. Én úgy hallogattam hogy készíteni kell egy rakat fényképet állványról fokonként a suliról és itt be is fuccsolt a tudásom ezzel kapcsolatban. Nem tudnátok 5letet adni hogy lehetne megoldani ezt? Vagy milyen programmal és miként? Ha BÁRKINEK BÁRMILYEN 5LETE VAN légyszi ossza meg velem. Nagyon sokat segítene!

A válaszokat még1szer köszönöm szépen!
Üdv mindenkinek : O'neill
(#) huhuu válasza Oneill hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
A következő dologra gondoltam.
Elmégy egy aulába, a kamerával felveszel(vagy bármi hangrőgzítő eszközzel) egy jó pár perc zajt. Az emberek mennek stb. Azt majd Te tudod mennyit kell. Lehet persze végteleníteni, de nem jó ha ismétlődik és ez feltűnik az embereknek. Ezt utánna írd ki egy cd-re és egy hordozható vagy bármilyen cd-lejátszóba tedd be és kösd a keverőre. Aztán a mikrofonokat, pedíg a visszhanggal efektezd egy kicsit. Ezt a film alá tudod tenni.
Amiket leírtál az alapján szerintem egy komplett szinkront kell csinálni, nem lessz könnyű! Valóban az könnyebb lett volna, hogy valahonnan csiptetős mikrofont szerzel.
Egy tipp!! Lehet egy ideje venni csiptetős mikrofont rádió-adóval és vevővel kb 13e forintért. Ez a kiskereskedelmi ára! Dolgoztam ilyennel, a hangja teljesen jó!Hangosításra megfelelő. Ár/Minőségben verhetetlen! hosszabtávon érdemes beszerezni ilyet, ha még ilyen filmes cuccokat csinálsz...

Nem értek a robbantgatáshoz, de a következőn agyaltam:
Régebbi filmekben láttam néha, hogy mint ha nem lenne teljesen igaz ami ott van.
Ha jól láttam és gondolom akkor makettekkel dolgoztak. Hajó elsűllyesztés, robbantgatás ilyesmi....
Ha egy konkrét sulit kell robbantani, akkor tényleg kellene egy álló videó képet csinálni. Aztán egy kicsi makett akármit felrobbantani, ezt felvenni(több kamerával több pozíccióban), egy kicsit lassítani és több szögből levetíteni, majd összevágni kockánként és elé tenni az épségben lévő iskola anyagát(mármint időben elé tenni). Ha nem konkrét sulit kell, akkor simán valami frankó makettet lehetne robbantgatni.
Talán ilyesmi...
(#) Mumtaz válasza huhuu hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Miért pont sulit?

Egyébként a csíptetős miki mindenképp jó ötlet. Ha nem fontos a nagy mozgástér, akkor jó a vezetékes is.
Kb. 7 éve volt, hogy egy hotel konyháján a fószakáccsal kellett gasztronómiai blokkot csinálni és behalt a csíptetős mikrofon. Egy darab voice maradt a célra, de az meg körbelőtte az egész konyhát, és így gyakorlatilag csak a szakács hangjából nem lehetett semmit sem hallani. Volt ott zsír sercegés, meg az összes többi konyhai zaj. A dolgot egy rendes TV-s SVHS kamcsival csináltuk. Azt a megoldást találtam ki, hogy beültünk a hotel előadótermébe az operatőrrel és a szakáccsal, ahol volt egy RCA bemenetes TV. A kamcsin lehetőség volt meglévő felvételekre külön hangot tenni, pontosabban csak azt a hangcsatornára vett fel, amelyikre mi akartuk, tehát a másikat ilyenkor érintetlenül hagyta, így az egyik oldal csatijára dugtam a mikit és a TV-n kezdtük nyomatni a képet. A szakács szépen felmondta, hogy éppen mit is csinál és ez a szöveg került mindenféle háttérzaj nélkül a bal csatornára, a jobb csatornán pedig megmaradt az eredetileg mono-ban felvett hang a konyháról. Később össze lett vágva az egész rendesen, kicsit effektezve.

Azért ne felejtsük ám el, hogy a legtöbb filmet az eredeti színészek részben újraszinkronizálják. A másik amolyan aranyszabály, hogy a magyar felvételeket a legsz.rabb magyarul szinkronizálni. Ez profiknak elég jól megy, de az utca emberével ugyanezt megcsináltatni majdnem katasztrófa.

Oneill: Én annyiban kiegészíteném huhuu ötletét, hogy az aulában felveszed szépen a "statikus zajokat", de meghagyod az eredetileg felvett hangot is, amin beszélnek. Csinálsz egy csendes szobában a "szereplőkkel" egy szinkront, majd egy PC-s progival (pl. Sound Forge) összekalapálod a három hangot. Ezekben a progikban tudod effektezni is a hangot. A három hangot úgy kevered össze, hogy a "szinkron" inkább csak egy hangerősítés legyen az eredetileg a filmel együtt felvett beszélgetéseknek. Így kicsit megoldható, hogy ne legyen annyira narrátoros hangzása a dolognak.
(#) huhuu válasza Mumtaz hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Tévénél dolgozol? Operatőr vagy?
(#) Mumtaz válasza huhuu hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Nem. Anno egy kis vállalkozásba fogtunk, ahol főleg referenciafilmeket csináltunk cégeknek pl. bemutató CD-kre, vagy kisebb helyi TV-kre. Néha együtt dolgoztunk a Fekete Doboz operatőrével, de csináltunk melókat komolyabb (pl. BETA) cuccokkal is. Mondhatnánk, hogy rendeztem, de inkább úgy mondanám, hogy csak azt néztem, mit érdemes megmutatni és hogyan egy ilyen filmben. A leírt eset improvizálás volt, ami ott helyben egy próbálkozás volt a hangprobléma megoldására. Bejött.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem