Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Egyszerű riasztási rendszer kiépítése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) ozimak hozzászólása Aug 23, 2015 /
 
Tiszteletem mindenkinek!

A Zuglói Önkéntes Tűzoltóság egyik beosztott tűzoltója vagyok. A körletünkben szeretnénk kiépíteni egy egyszerű riasztási rendszert, de sajnos a kivitelezésében egyikünk sem jártas. Már hónapok óta tervezzük ezt, mert nagy szükségünk lenne rá.
Adott egy kb. 15-20m hosszú folyosó, aminek az egyik végében a híradó, a másik végében pedig a hálóhelyiség található. A híradó helyiségben történik a riasztás felvétele. Ez úgy működik éjszaka, hogy riasztáskor (minden másodperc számít) a híradós rádióval a kezében felveszi gyorsan az adatokat, és utána hátrarohan a hálóba hogy felkeltse(riassza) az éppen (alvó) szolgálatban lévő állományt. Ez a hivatásos tűzoltóságokon egy komplex rendszerrel működik, ami egy gombnyomásra az összes, az épületben lévő hangszórón lejátssza a riasztási zenét és felkapcsolja a riasztási lámpákat. Nekünk szintén egy ilyen "rendszer" kellene, csak kisebb, olcsóbb, és egyszerűbb kiadásban. Gondoltunk rá, hogy valahogy számítógéppel megoldjuk a dolgot, de nem tudtuk hogy tudnánk kilőni egy USB vagy jack portról, egy szoftverrel(?) a hang és a fényjelzést. A lényeg annyi, hogy egy gombnyomásra beinduljon két helyen a hang és a fény. Egy kellene a hálóba azoknak akik éppen ott alszanak, egy pedig az udvarra annak aki kint van. Erre kérnék ötleteket megvalósításra. Gondolom kellene beszereznünk egy pár hangfalat (pl. pc hangfal, mert az van), egy pár lámpát és kábelt. A vezérlését nem tudtuk kigondolni, mert mindig zsákutcába jutottunk. Nem ismerünk olyan szoftvert pc-re, amivel ilyet tudnánk vezérelni egy gombnyomásra. Elnézést ha túl amatőr a kérés, de ha értenénk hozzá akkor nem kellene most itt pofátlankodnom. Valamint hozzá kell tennem, hogy a büdzsé nem túl nagy! Az "önkéntes" szó jelentését gondolom mindenki ismeri Nem állami hivatásos tűzoltóságról beszélünk. Sajnos abból kell megoldanunk amink van. Vagy pedig a lehető legkevesebb ráfordítással, ugyanis saját zsebből megy a dolog.
Bármilyen egyéb kérdésre örömmel válaszolok, csak adjatok ötletek a kivitelezéshez! A beszerzést/beszerelést megcsináljuk, csak legyen működőképes terv!
A segítségeteket előre is köszönjük!

István
(#) zolika60 válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Egy nyomógomb néhány csengővel nem jó?
(#) ozimak válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A tűzoltóknál vannak beidegződések, a riasztási zene az egyik Erre pattanak ki mindenhonnan. A csengőt nem tudnánk megszokni. Meg azért ennyire nem kell hogy egyszerű legyen A lámpa pedig azért fontos, mert lehet hogy valaki éppen a láncfűrészt vagy egyéb gépet indít be, és nem hallja a hangot. Itt egy példa a panelre:
Tűzoltósági Riasztási Panel
Nekünk ebből csak az egyes szer két hangja kell majd, a "Tűzesethez" és a "Műszakim." Ezeket szeretnénk bejátszani. Azért ha kell hozzá valami akkor azt beszerezzük, csak gondoltam nehogy valaki gyorsan egy százezer forintos rendszert linkeljen be Vagy egy céget aki ugyanennyiből megoldja.
(#) kameleon2 válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Szia! Gondolom az alacsony költségvetés is szempont... Mik a peremfeltételek? hány helyről hány helyre, milyen nyugtázással fény+ hang stb? Áramszünet esetén is működjön-e? Léteznek kész berendezések is erre, ezért kérdeztem a költségvetést. Nővérhívó rendszerek, amikhez van minden. Jut eszembe... Kaputelefon rendszer is tökéletesen megfelelő lehetne.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) ozimak válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Egy helyről megy a riasztás, a híradós helyiségből. Onnan kell két helyre mennie: háló+udvar. Ha megoldható akkor esetleg még egy helyet beiktatnánk középen a tartózkodóban. Tehát vegyük úgy hogy egy helyről 3 helyre, de minimum egy helyről két helyre. Fény és hang nyugtázással. Az már abszolút grátisz ha áramszünet esetén is működik. Szerintem az már bonyolultabb és költségesebb, vagy nem? Az elsődleges szempont hogy működjön/kiépüljön!
Szerk.: Azért lenne fontos, hogy riasztás esetén ne kelljen körbekurjongatni mindenkit. Főleg éjszaka, amikor a híradós a címet is fel kell hogy vegye és még utána rohan hátra ébreszteni. Köztudott hogy nekünk 2 percen belül el kell hagyni a "laktanyát". Tehát a rendszer meggyorsítaná a folyamatot. Amíg a híradós felvenné a riasztást, addig már nyomhatná a gombot. Mire a szolg.pk. a híradóba ér már a cím is le van nézve a google maps-ról. Sok időt nyernénk vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) kameleon2 válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Régen volt a Veszprémi szénbányák vállalatnak is ilyen diszpécserpult rendszere. MÁV-nál is használtuk. EAB-nak hívták. Egyirányú asztali bemondóhely. Nyilván van ennek is többféle megoldása. A TOA nevű cég is gyárt ilyeneket.
(#) kameleon2 válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A legolcsóbb egy kaputelefon rendszer lenne. 1 kapukészülék 3 készülék, kiegészítve 12V-os villogóval.
(#) kokozo válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Szia!
Vesztek egy 28pin WT588D VOICE modult kb egy 1000-es ehhez 24 gombot lehet kötni a 24 gombhoz külön külön riadójeleket lehet rendelni amit pc-vel fel lehet programozni, ennek a jelét felerősítitek, bár van benne erősítő is. A működés jelző ledje akkor világít, ha éppen szól, tehát ezt fel lehetne használni kapcsolni a lámpát. az meg hogy hány helyre viszitek a jelet az teljesen mindegy.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) ozimak válasza kokozo hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Pl. egy ilyet? Vatera
Addig eljutottam hogy megvesszük! Na most ehhez már azért nem kevés szakértelem kell ha jól látom! Ez számomra csak egy nyomtatott áramkör Ebből hogy lesz teljes rendszer? A pinekhez hogy kötök hozzá gombot? És milyet? Valamint hogy adja ki ez a hangot? Hozzá kell kötni a hangszórókat is? Ezt felismeri-e a pc ha bedugom mini usb-vel? A ledet hogy kötöm át pl. egy lámpára, vagy többre? Ne vedd tolakodásnak! Tényleg ennyire nem értek hozzá!
(#) kokozo válasza ozimak hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Igen ő lenne az!
kapcsolási rajz
a linket megnézed ott a 8. oldalon van a 10 gombos verzió az az egyszerűbb és nektek annyi is elég, de a bonyolultabb se olyan nehéz az meg a 11. oldalon van. A lábkiosztás pedig az első oldalon van, onnan lehet lenézni hogy az adott kapcsolót melyik lábára kell kötni. Mini usb-vel lehet felprogramozni (van saját programja), hogy melyik gomb milyen hangot adjon ki, amit mp3-ból konvertál át a saját formátumára. Több hangszórónál már kellhet erősítő bár ne tudom milyen hangosan kellene szólnia, de szerintem 2-3 watt elegendő lehet.
(#) Cavalier hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Én vennék két megafont, és azokat hajtanám meg a fenti áramkörrel, kis átalakítással a mikrofon helyére csinálnék vonalbemenetet. Beszédhez, jelzéshez ez az 1kHz környéki átvitel a legjobb, ez kelti fel legjobban a figyelmet. 3-5e ft környékén kapható. A PC hangszóró ide kevés, ha valaki gépekkel dolgozik, vagy akár csak zenét hallgat.
A lámpát villogósra csinálnám, mondjuk fél-egy másodperces periódusidővel, LED-ekkel a legjobb, de akár egy stroboszkópot is lehetne kapcsolni, kültérre az jobb lenne.

Nagyon olcsón nem érdemes nekiállni se, egy használhatatlan rendszert építeni nem éri meg. Pár tízezresből viszont meg lehet jól csinálni.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Sokféle megoldása van a dolognak. A legolcsóbb mindig valamilyen kész dologból kiindulni, akkor nem kell a dobozolással, egyebekkel bíbelődni. Voltaképpen 3 db vezetékes, vezeték nélküli vagy mobiltelefon is éppen ezt a célt szolgálná. Megvan bennük minden.
(#) kalmi.kalmi válasza ozimak hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Én megcsinálnám nektek ezt a rendszert, de távol vagytok. Szoktam a helyi tűzoltóságnak dolgozni. Építettem már starter rendszert (levegő+motor fűtés+akkutöltés+ automata pneumatikus csatlakozó kioldóval+led képernyővel). Kamera rendszert, egyéb értelmetlen áramköröket. Legutóbb egy 8 ledes PWM ledes kék villogót (IVECO MAGIRUS M-Flash Led panel) építettem újjá. Mert az eredeti ára 456000.-ft volt.
(#) kokozo válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Még jó, hogy beregisztrált és azóta nem nézett fel
(#) ozimak válasza kokozo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Nyugalom itt vagyok én Csak értelmes hozzászólást nem tudtam volna még beírni. Hülyeséget meg nem akarok. Ráadásul vagyunk kb. 25-en a tűzoltóságon, abból vagy 5-6 parancsnok, nem ugorhatok neki csak úgy magamtól (sajnos). A malmok meg nálunk igencsak lassan őrölnek, ha döntésekről van szó. Sajnos azzal az áramkörrel (modullal) amit te linkeltél az a baj, hogy semelyikünk sem tudja bekötni/beüzemelni tettem egy próbát bent az ötlettel, de csak fejvakarás és "egyszerűbben nem lehet?" volt a válasz Sajnos ennyire már én sem vagyok otthon az elektronikában. De bíztam benne hogy bent valaki igen... hát nem. Igazából abban bíztam hogy mindenféle elektronikai építgetés nélkül meg tudjuk oldani a dolgot egyszerűbben, de sajnos úgy láttam a hsz-ekből hogy mindenki magából indul ki Ami természetesen nem baj, félre ne értsetek! Csak az a baj hogy mi hozzátok képest komplett analfabéták vagyunk az ilyen elektronikai építgetésekhez/rendszerekhez. Ha azt mondod nekem vegyem meg "ezt" és dugjam össze "azzal" akkor az megy. De hogy forrasztgassak, építgessek az sajnos nem Az tuti hogy kemény dió nekünk. Ennél sajnos egyszerűbb kell. Vagy egy olyan valaki aki ezt meg tudja csinálni. De közöttünk sajnos egy elektronikai műszerész sincs... sőt még hozzáértő se nagyon. Félre ne értsetek, igazából azért mentegetőzők mert rájöttem túl profi helyen kérdezősködtem Nem azért mert ti nem tudtatok segíteni! Nagyon is tudnátok, csak éppen nincs aki kivitelezze.
Simpi: A hangrendszer ezzel meg is lenne oldva, de a fény még nem sajnos De amúgy mi is erre a megoldásra gondoltunk legelőször. Kicsit puritán a 20m jack kábel, de ez van. ha nem lesz más akkor marad az
kalmi: Ebben biztos vagyok! Ahogy elnézem azt az elektronikát! Szerencsések a srácok hogy vagy nekik! Nekünk pont egy ilyen ember hiányzik a csapatból mint te. A mi Steyr-ünkön és anno a mercin és a volvo-n is mindig gondok voltak az elektronikával, a kékkel, vagy csak egyszerűen be kellett volna valamit szerelni. Sajnos nekünk mindig autóvillamossági a vége. Kár hogy olyan messze vagy!
Cavalier: Megafont még talán tudnánk is szerezni a polgárőröktől. De itt is az elektronikai szerelés részével van a baj

A segítségeteket nagyon köszönöm! És ne haragudjatok a kihagyás miatt! Egy nagy "köszönömöt" mindegyikőtök megérdemel már így is!
(#) kokozo válasza ozimak hozzászólására (») Szept 7, 2015 / 1
 
Mivel tűzoltók vagytok ezért kaptok egy ingyenes programot ami 2 gombot tartalmaz beállítható hanggal, tetszőlegesen színezhető. Így a hang része meg is van, szinte ingyen, mivel vezetéket venni kell ami a géptől a hangszórókig elmegy. A fény jelzést meg lehetne kapcsolni a hangszórón megjelenő feszültség figyelésével, mivel hiába mondanám hogy usb-n soros porton keresztül is megoldható lenne vagy lpt porton keresztül de az se lenne egyszerű nektek..

aaaaa.zip
    
(#) ozimak válasza kokozo hozzászólására (») Szept 7, 2015 /
 
Ez nagyon szuper! Már be is állítottam! Nagyon szépen köszönjük! Már csak valahogy a gombokhoz kellene rendelni egy lámpát is Valahogy
Ha mókolni kell akkor attól félek nem... ha csak be kell iktatni valami kisebb szerelést azt még megpróbálhatjuk. De ilyen áramkörös, modulos bulit nem mernénk bevállalni szerintem. USB-s led lámpát biztos lehet kapni nagyobb kivitelben is. Azt nem lehet valahogy kapcsolni a kapcsolóval ami a hangot is kapcsolja? Mert akkor egy hubot kellene kapcsolnia, amire rá lenne dugva a 2-3 lámpa. Vagy ez teljesen hülye ötlet?
(#) kokozo válasza ozimak hozzászólására (») Szept 8, 2015 /
 
Az usb-s lámpákat nem lehet usb-ről kapcsolni ugyanis azok folyamatosan világítanak ha be vannak dugva. Mivel nem értetek az elektronikához nektek egy ilyen kellene., igaz drága mert kb 20000Ft (anyag árban nincs egy 1000-es se) de itt csak bekötitek a hangszóróhoz menő vezetéket ebbe is, és kapcsolja a lámpát is ha megszólal a hang. Azért felteszem a kapcsolási rajzát hátha az apróhirdetéseknél meghirdetve valaki megcsinálja nektek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem