Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágnes
 
Témaindító: alex.25, idő: Jan 21, 2007
Lapozás: OK   10 / 19
(#) Kari55 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Aha! vagy úgy!
A hegy nem számít...
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Azt is megcsinálom, csak nincs olyan réz drótom, csak bontott gombolyagok.
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Bocs, most látom, hogy írtál. A csengő trafót szedtem szét, a primer oldali tekercsen az egyik ágban 234Ohm-ot mértem, de az sokkal több mint 400 menet szerintem.

Holnap kipróbálom a pillanat páka hegye helyett, amit utoljára írtál, de mára ennyi, most már fázik a kezem (elbújt a nap).
Köszönöm.
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2012 / 1
 
Szia.
Sikerült a lemágnesezés a pillanat pákás módszerrel.
A mellékelt képen látható a tekercs és a rögzítés, elsőre sikerült a művelet. Bele dugtam a tekercsbe a csipeszt, bekapcsoltam a pákát, és a csipeszt lassan kihúztam. A mágnesezettség pedig megszűnt.

Köszönöm a segítséget, Neked és bbalázs_ nak is.
(#) fritz54 hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Hobby-szinten szeretnék építeni egy sajátos (orgona) vezérlést.
Kb. 5-6 dkg-nyi farudat kell mozgatni 4 cm-nyire ki- és befelé.
Egyenlőre két mágnesben gondolkodom, egyik kifelé mozgat, a másik befelé, de nem kell megtartani a húzóhatást, a farudacska a tehetelenségi erőnél fogva ott marad.
80 db ilyen farudacskáról van szó, tehát 160 db mágnesre lenne szükségem.
Az anyagi lehetőségeim erősen korlátozottak.
Tanácsot kérek és ha létezik ilyen mágnes, kb. mennyi az ára. Avagy ha a két mágnesunkciót mással helyettesthetem? Lényeg, hogy ne legyen zajos.
A mérete nem lehetne nagyobb 3x3 cm-nél. Előre is köszönöm a tanácsokat.
(#) pipi válasza fritz54 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Hali!
A régi epson fx1050 és társai nyomtatókban volt hasonló mágnes a papirleszorítónál, kb 1-2 cm úttal.
A 4 cm utat én nagyon hosszúnak érzem mágneses tér szempontból, hogy megbízhatóan működjön szerintem min 5cm hosszú tekercs kellene, belül 0,5-1cm hosszú fix vasmaggal és a 4cm mozgó vasmaggal. Inkább rövidebb elmozdulású vasmaggal, és áttétellel kellene megoldani. Ekkora mennyiséget nem lesz egyszerű olcsón beszerezni
Modellező boltokban nézz szét de ott biztos nem olcsó, esetleg még:
ebay apránként rendelve, ne vámolják meg...
(#) pipi válasza pipi hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Esetleg DC motor tengelyére egy pálcát sugárirányban, és kb negyed fordulattal meg is van a kivánt elmozdulás.
(#) Massawa válasza fritz54 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Két-két elektromágnessel (rudanként) meg lehetne oldani a feladatot. nem irod milyen méretüek a farudak,
A rudak végébe egy vasrudat (szöget) kellene épteni. Annak a hossza. kb 6-7 cm legyen. Utánna egy kb. 8cm müanyagcsöre - ami nagyobb belsö átméröjü mint a szög - 2 tekercset kell csévélni (egymástól kb 4 cm-re). Ezt elvileg megcsinálja neked bárki, aki motorokat vagy trafokat gyárt, a legrosszabb esetben akár otthon is megcsinálhatod. Zománcozott rézhuzal aránylag olcso a munka meg örömet okoz.....

A szöget (ruddal együtt) bedugod a müanyagcsöbe, az egyik mágnes az egyik irányba fogja elrántani a másik meg a másikba.
Természetesen a menetszámot, huzalátméröt ki kell kisérletezni (0,1 -0,2 mm-es huzal jo a kezdésnek). 100 menettel kezdenék.

Amugy ilyen szolenoidokat (tekercseket) több helyen használnak (nyomtatók, magnók, hasonló elektromechanikus szerkezetek) persze egy kicsit utánna kell járni, melyik illeszkedik a legjobban a feladathoz.
(#) fritz54 hozzászólása Jan 12, 2013 /
 
Kedves Pipi és Massawa!
Nagyon köszönöm az értékes tanácsokat.
Végül is nem annyira fontos lenne a 4 cm elmozdulás (2 és fél 3 cm is elég lenne), lényeg, hogy látható legyen a különbség a "működő" és "néma" regiszterhúzók között. A rudacskákat is valami könnyű anyagból szeretném, mert a végén lévő esztergált fej (az orgonaregiszter nevével) képez inkább súlyt. De, amint Massawa írja, még jobb, ha közvetlenül az esztergált fejbe építem a vasrudat és már jöhet is a műanyag cső.
Az orgonagyári Solenoid Solid System megoldja a feladatot egyben, de ez a 80 húzó esetén másfél millió forint körül lenne, ezért gondolkodom s.k. és pénztárcám számára is elérhető megoldásban.
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget.
Üdv: fritz54
(#) c27 hozzászólása Máj 29, 2013 /
 
Sziasztok.
Valaki tudna nekem segíteni? Egy mágnesasztalt szeretnék készíteni lehetőleg úgy, hogy 24V-os trafó van hozzá szóval kb 30V dc-re kellene méretezni. Engem főleg az elrendezés érdekelne, hogy hogy érdemes elhelyezni a tekercseket illetve hány darab szükséges és hogy lehet ezt egyszerűen kivitelezni ...stb.
(#) erbe válasza c27 hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Méret, mekkora munkadarabokat kell lefogatni, várhatóan milyen formájúak lesznek,...?
Több elrendezés is használatos. Van, ahol hosszanti hornyokba fektetik a tekercset, van, ahol sok kis kör alakba. A hosszanti hornyok kiképzése egyszerűbb és a betekercselése is. Ha megvan a méret, már ki lehet számítani a betekercselendő huzalhosszot.
(#) c27 válasza erbe hozzászólására (») Máj 29, 2013 /
 
Hát lényegébe nem tudok sok mindent mondani jelenleg egy hagyományos mágnesasztal van, de elég régi már és gyenge, ezért lenne jó egy elektromágnes. Különböző alakú vasat kéne vele rögzíteni, talán jobb lenne valami egyszerű alakzatú, de igazából még ötletem sincs hogy kéne nekikezdeni. Fogjak egy darab vastat és marassak bele hornyokat? Talán ez lenne a legegyszerűbb. (A jelenlegi mágnesasztal kör alakú és kb 150mm átmérőjű. Az elektromágnes lehet téglatest alakú is az nem érdekes, de kb ilyen felületűnek kéne lennie. Túl nagy dolgok úgy se kerülnek fel rá, inkább kisebbek. Köszörűhöz kellene. Pl. húsdarálókés vagy bármilyen alakú síklapú test, sztem 100x120mm-nél nagyobb dolgok úgy sem kerülnek fel rá, de azért még utánanézek pár dolognak.)
(#) Lusu hozzászólása Júl 20, 2013 /
 
Sziasztok.
Nagyjából végigolvastam a fórumot, de egyszerű választ nem leltem a kérdésemre. Behúzó tekercsre lenne szükségem 230AC-ról üzemeltetve. DiL 052-es tekercsével próbálkoztam, a csévetest belsejébe illő 15-ös átmérőjü hengeracélt húzattam meg vele úgy 30mm úton. Tökéletesen működik, csak az a bajom, hogy bő 2 percen keresztül meghúzva kéne tartani és ezidő alatt elolvasztaná a csévetestet. Minimális húzóerőre van szükségem. Így a kérdés az lenne, kb. milyen menetszámmal, milyen rézdrótot kéne tekernem, hogy kibírja ezt az időtartamot és ne is olvassza el a műanyagot. Esetleg megfelelő lenne 2 tekercset sorbakötni és egymás mögé tenni? Köszönöm,
(#) fongab válasza Lusu hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Szia
A flippereknél van az a megoldás hogy két tekercs van egy amelyik üt a másik tekercs + az ütő tekercs, ami tartja a golyót. Ha üt akkor csak egy tekercs müködik és a teljes behúzás előtt bekapcsolják a második tekercset is sorba az elsőhoz. Így nem melegszik a tekercs.
Szlovák mágneskapcsolon ( hasonló mint a DIL ) láttam egy megoldást, ha be van húzva, egy ellenálást sorba köt, a tekercsel. Így azt 15 év alatt csak 3 kellet cserélni, mig a ellenállásnélküli megoldásnál, évente 2db ba, tekercs csere.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) Lusu válasza fongab hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Akkor ki fogom próbálni a 2 tekercs sorbakötését első körben. Ha működik, akkor elég ha simán mérek egy ellenállást az egyik tekercsen és a mért értékű ellenállással helyettesítem, vagy a tekercs mivolta miatt azért ez nem ilyen egyszerű?
Mondjuk a mágneskapcsolóknál a melegedéssel nincs gond a zárt vasmag miatt és gondolom a flipperkarok esetében is záródik a vasmag. Jól tippelem, ha sikerül megoldanom, hogy ne egy indukciós kályhaként működjön a tartósságával sem lesz gond?
(#) fongab válasza Lusu hozzászólására (») Júl 21, 2013 /
 
Szia
Részemről, azt nézném meg, hogy mekora ellenállás kell, hogy biztonságossan tartsa.
Az lehet, hogy macerás lesz kialakitani, a ellenállás bekapcsolását.
"flipperkarok esetében is záródik a vasmag" igen de ott a golyot is el kell utni ( és a kezdeti állapotba is ) Az ujjadat, ne tedd a karhoz. ( nagyot túd, ütni )
üdv.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) zsoltkis100 hozzászólása Júl 22, 2013 /
 
Sziasztok!

Sok kísérletezés után segítséget kérnék. Van 3 db 12v aksim, ehhez szeretnék csinálni egy erős légmagos elektromágnest, a max méretezésem 20mm magas, 38 mm belső üreges rész, és olyan max 100 mm átmérő. Próbáltam vékony huzalból 0,6 mm-ből csak mivel annak max 0,7 A terhelhetősége ezért nem elég erős...(ebből meg tudnám csinálni a megadott méret alapján). A legjobb az lenne ha 3 mm-es huzalból tudnám megcsinálni mert annak a terhelhetősége kb 16 A az már elég erős lenne, csak itt meg abba a problémába ütközöm hogy a megadott méretezésre tekert tekercs szinte azonnal melegszik ( közel 1 m átmerőjű tekercset kéne csinálnom hogy ne melegedjen) mivel nem elég hosszú a huzal amit feltekerek és nincs meg a megfelelő ellenállása, nem tudom hogy ha a megadott méretre feltekert 3 mm huzal elé tennék valami ellenállást vagy mást akkor meglesz az elegendő ellenállás hogy ne melegedjen túl és közben meglegyen a 16A erőssége. Erre kérnék valamilyen megoldást tanácsot, előre is köszi
(#) fongab válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Júl 22, 2013 /
 
Szia
Minnél több menetet tekersz, fel, és azon, minnél nagyobb áramot, folyatsz át, annál nagyobb a mágneses tér.
Miért kell 36V? És a fő kérdés, minek ellenállás. Ha csak 10V fütesz el ( a tekercs 26V al müködik ) az 16A márt, 160W majdnem, főzőlapot tehetsz be.
Csináld meg 1mm es vagy 1,5mm húzalból.
Vagy csökkencsd a feszültséget, de ellenállást kihagynám.
üdv
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
(#) zsoltkis100 válasza fongab hozzászólására (») Júl 22, 2013 /
 
Csak azért gondoltam a 36v-ra, mert csináltam egy tekercset 1,6-ból kipróbáltam 1, 2 illetve 3 aksival és a 3 aksival volt a legerősebb, az 1 aksinál 8A, 2 aksinál 15A 3 aksinál pedig több mint 20A sziv, közben pedig az 1,6 os csak 5 A-t bir. Azért gondoltam hogy valamit elé rakni hogy 36V-on is csak 5A szivjon. Ahogy írtad minél nagyobb áramot vesz fel annál nagyobb a mágneses tér, csak hogy minél nagyobb áramot vegyen fel ahhoz vastagabb huzal kell viszont a vastagabb huzal ekkora méretnél szinte nincs is ellenállása és annyit szív hogy egyből forró lesz.
Az 1 mm huzal meg max 2 A-t bir, a 1,5mm 4,5 A bir. Az meg kevés lenne nekem mágneses erő tekintetében. Ezért gondoltam hogy a 3mm huzal kb 16 A bir (ez már elég erős lenne mágneses erő ügyileg) csak nem tudok annyit rátekerni hogy meglegyen a megfelelő ellenállás, mert nincs akkora helyem, ezért gondoltam az ellenállásra. Viszont pulzálóan működtetném és folyamatosan max 4 sec menne.
(#) foxi63 válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Júl 22, 2013 /
 
Szia!
stepdown konverterrel szinte veszteségmentesen lehet állítani a teljesítményt. 1db tl494 IC és egy fet meg poti . esetleg pwm szabályzás. 4sec üzem 4sec szünet esetén 5A /mm2 áramsűrűség még kicsi, fel lehet menni 7.5 ig.
Egyébként átlagos átmérőből és az adott hely térfogatából kiszámolható a szükséges keresztmetszet/menetszám réz 0,0175 Ohm mm2/m .Beállítható a kívánt ellenállás...
üdv.: Foxi
(#) erbe válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Júl 22, 2013 /
 
Mágnest úgy kell méretezni, hogy a betekercselhető térbe kiszámolod, mennyi huzalt tudsz betekerni, annak mennyi lesz az ellenállása. Addig változtatod a keresztmetszetet, amíg az ellenállás megfelel az adott feszültséghez. Ha ez sehogy se akar összejönni, kicsi a tekercselési tér. Mágnesre nagyobb áramsűrűséget rá lehet engedni, mint trafóra. Ezenkívül, ha szakaszos üzemű, tovább lehet növelni. Pl. kétszeres áram, 25% bekapcsolási idő. Akár 6-10 A/mm2-vel is mehet. Ha az egészet beöntöd műgyantával és "Szárnyakat adsz neki" (hűtőbordát) tovább növelhető az áramsűrűség. Fontosabb, hogy úgy méretezd, hogy az akksik is bírják a kívánt ideig.
(#) fongab válasza zsoltkis100 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /
 
Szia
" Azért gondoltam hogy valamit elé rakni hogy 36V-on is csak 5A szivjon."
Igen de ha 5A megy át rajta akkor nem lesz akkora ereje. Ezen úgy tudnál segíteni, több menetet tekersz fel. Soros ellenállással csak elfűtőd, és gyengébb lesz, mint egy akkumulátornál. ( ott 8A volt az áram, te 5A akarsz )
Csa a menet számot kellene növelned.
Ha kapcsolgatod a tekercset önindukcióra számolj.
üdv
(#) Maz hozzászólása Okt 14, 2013 /
 
Sziasztok!
Problémám adódott a síkköszörűm mágnesasztalával. A lemágnesezés emberemlékezet óta nem működik rendesen, vésővel kell felszedni a munkadarabot az asztalról. A felmágnesezés rendesen megy, egy kapcsolót kell csak átváltani. Az asztal tekercsére 120VDC kerül. Hogyan lehetne megoldani a demagnetizálást?
(#) zolika60 válasza Maz hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Váltó feszültséggel.
(#) reity hozzászólása Márc 3, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy elektromágnes milyen vastag anyag rétegen képes erőt kifelyteni? pl egy 10mm-es bútor lapon vagy akár egy 5mm-es alu táblán képes fent tartani egy 100mmX100mmX1mm fém lapkát?
Az elekrto mágnes adataiban az van feltüntetve, hogy 544kg tartó erő.
(A bútor lapot és az alu táblát nem lehet megfúrni, és távolról vezérelhetőnek kell lennie, ezért kell az elektro mágnes.)

Tudtok esetleg egy olyat ajánlani ami ehhez az elváráshoz jó lenne?

Előre is könyönöm a segítséget. Üdv:Reity
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2014
(#) erbe válasza reity hozzászólására (») Márc 3, 2014 /
 
Elektromágnes más anyagon keresztül is képes erőt kifejteni, de ez a vastagsággal jelentősen csökken. 544kg tartó erőt vassal közvetlenül érintkezve tud kifejteni, de azt is csak akkor, ha az a vasdarab is képes erre.
Idézet:
„100mmX100mmX1mm fém lapkát?”

Mondjuk inkább úgy, hogy mágnesezhető fém lapkát. Az említett erejű elektromágnes valószínűleg bútorlapon és alun keresztül is megtartja ezt a méretet. Alunál bejön olyan turpisság, hogy kikapcsoláskor nem fog azonnal leesni a lapod, hanem még másodpercekig ott maradhat.
(#) reity válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2014 /
 
Szia erbe.

Amit boltban tudok vásárolni ajtó elektromágnes jó erre a célra? Vagy ahhoz kell a kontakt?
Köszönöm.Üdv: Reity
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) fergabor hozzászólása Márc 12, 2014 /
 
Rég volt, hogy tekercsek méretezésével foglalkoztam, ezért kérek segítséget.
Kell egy áramvezérelt relé, mely kb. 3-5A-nál megszakít egy 16 A-es áramkört. Ehhez vettem egy relét, mely eredetileg 220V-on működött, leszedtem a tekercset, és a helyett szeretnék néhány menetes, a 3-5 A (de 16A-ig, azaz kb. 2 kW-ig terhelt) terheléssel sorba kötött relét kialakítani. Kérdésem: mekkora átmérő, és hány menet kell? A hely: Ø21/Ø10x13
Köszönettel:
FG
(#) kendre256 válasza fergabor hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Kellene tudni, hogy a 220V-os tekercsen mekkora áram folyt, amikor behúzott, és kellene a tekercs menetszáma. A relé ugyanakkora gerjesztésnél fog most is meghúzni, mert ezt a mágneskör fizikai adatai határozzák meg. A gerjesztés egyenlő az áram és a menetszám szorzatával (theta=I x n).
Az életedet bonyolítja (vagy éppen egyszerűsíti), hogy a 220V-os nagy menetszámú tekercsnek rendes induktivitása is volt, ami befolyásolta az áramot, a tekercs ellenállásán kívül (vagyis a leszedett huzal adataiból nem lehet egyszerűen kiszámolni a felvett áramot). Kis menetszámnál nem kell nagyon foglalkozni a tekercs induktivitásával, mert jóval kisebb lesz.
Ha megvan a szükséges gerjesztés, adott az áramod, kiszámolod belőle a szükséges menetszámot. Választasz hozzá egy megfelelő huzalkeresztmetszetet, ami elbírja az adott áramot, reménykedsz, hogy beférjen az ablakkeresztmetszetbe...
Nem lesz egyszerű...
Én inkább keresnék egy áramfigyelő relét (igaz, elég húzós árban vannak).
(#) erbe válasza reity hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Attól függ, milyen "ajtó elektromágnes". Van ajtónyitó..., ahol az elektromágnes engedélyezi egy apró retesz elbillenését. Ez ugye nem sokat ér. Van ajtó, ahol ~80 kg tartóerejű mágnes fogja az ajtót, ennek kikapcsolásakor lehet nyitni. Na ez már jó lehet valamire. Ennek is a vasfelületek érintkezésekor ennyi az ereje. Amit korábban írtál, azt a lemezdarabot kis távtartón keresztül, pl. 2 mm, megtartja. 4 mm farost (pozdorja) lapon keresztül talán. 19 mm-es bútorlapon keresztül nem. !!!
Következő: »»   10 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem