Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromágneses hullámok hatása az emberi szervezetre
Lapozás: OK   1 / 7
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
Üdv!
Az oldalon semmilyen hasonló témát nem kaptam amiben szó lenne az elektromágneses hullámok hatásáról az emberi szervezetre. Azért nyitottam ezt a topicot (elnézést és nyugodtan zárjátok be ha fölöslegesnek találjátok ) mert az interneten nagyon sok hír és rémhír forog pl. telefonok hatásáról az emberi szervezetre és hasonlók. Most nem magnetron és rádiótorony melletti pihenésre gondolok, mert ez köztudott hogy "az embert megsüti", hanem gondolok telefon, wifi, gprs, rádió és bármi hasonló hullámokkal komunikáló elektromos berendezésre a hétköznapokban és háztartásokban. Mint írtam az internet teli van pro és kontra érvekkel és sok hamis videóval és cikkel. Mennyire vannak hatással a biológiára ezek a tényezők? Gondolom a frekvenciatartományok is nagyban hozzájárulnak ehez (Mhz, Ghz...). Szóval a kérdés, hogy mely készülékek, frekvenciatartományok veszélyesek a biológiára. Pl. Kínában a wifi be van tiltva, igaz nem nagyon tudom ezen megfontolásból-e. Ha jól tudom ugyanakkor gyógyászatban is használnak elektromágneses sugárzásokat. Hallani, hogy sok növény elpusztúl a TV és hasonló gépel tetején. És további "meséket" nem mondok mert gondolom mindenki eleget látott illetve hallott. Lényegébe ez a generáció az első kísérleti nyúl generáció, mert pár 10 évvel ezelőtt még nem volt a civil életben ennyi sugárzó készülék. Szóval min írtam ezt a topic-ot a sok megbízhatatlan hír leleplezésére illetve megerősítésére nyitottam csevegés szempontjából. Bárkinek bármi információja van az elektromágneses hullámok hatásáról az élő szervezetre az itt megoszthatja.
(#) wolverine14 hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
még régebben olvastam valahol, hogy nem telefonálunk (általában) annyi időt, hogy a hullámok egyáltalán bezavarjanak a sejteknek,
(bocs ha hülyeséget írok, de így emlékszek rá)
(#) SALáta válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Amikor tanultuk a rádiózást említették az amerikai katonák a radar sugárzástól inpotens lett, abból jöttek rá hogy a radar okozza hogy csak a radaros tiszteknél jött ez ki, a többiek akik nem radarosok voltak azoknak a helyi nők szültek gyereket. Eléggé súlyos mellékhatás. Szerintem a telefonok és bármi közkézen lévő készülék nem veszélyes. Már megint amerikaiak, kitalálták a mikrohullámú tömegoszlató fegyvert is , láttam egy videót róla, rettenetes a hatás, azt mondta az önkéntes katona hogy mintha megfőne, rettenetes érzés volt, pici tömegen is az önkéntesekből kipróbálták, a jól kiképzett katonák taposták egymást. Gondold el mit tenne ez egy tömeggel.
Kis mértékben szerintem nem veszélyes.
(#) nagy_david1 válasza wolverine14 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Ez mondjuk egyénfüggő szerintem, hogy ki mennyi ideig telefonál. És állítólag a legnagyobb kisugárzás pont kapcsolat teremtéskor van, beszélgetés alatt visszaesik a sugárzás mértéke.
(#) nagy_david1 válasza SALáta hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Mondjuk sok kicsi akár sokra is mehet és egyre több sugárzás van körülöttünk. Majd 30 év múlva ha rohamosan megnő a daganatosok száma akkor megkaptuk a választ. Kicsit morbid de a telefonunkat a nap felében biztos, hogy mi is a zsebünkben hordjuk és elég közel van ott is a féltett zónához, és azt a kicsi sugárzást is direktbe kaphatja. Na de lehet nagyon sok hülyeséget is összehordok, épp ezek elkerülése végett indítottam ezt a topicot. Köszönöm a hasznos, konkrét hozzászólásod.
(#) Collector válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Az elektromágneses sugárzás nagyon tág fogalom. 1Hz-es elektromágneses hullám is van, és 1000THz-es is. A kettő közt óriási a különbség, van amelyiknek van hatása, van amelyiknek nincs hatása az emberre nézve (bár függ az intenzitástól is persze).
(#) nagy_david1 válasza Collector hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Én is ezt írtam le mar a bevezetőben, és ezt tudom, de azt már nem, hogy kb. melyik frekvencia tartomány mennyire veszélyes és milyen téren. De azért én sem hálózati frekvenciára gondoltam (most a trafó idegölő zúgásától eltekintek, vagy riasztók éles sípjától, mert ezt halljuk és tudomást szerzünk rola ezért tudunk tenni ellene) hanem mint írtam pár frekvencia tartomány amivel nap mind nap szorosan együtt élünk és nem érzékeljük, de jelen van. Éppen a kapcsolóüzemű tápoktól (10Khz-től felfele) egész a wifi-ig (2-3 Ghz) és még sok van amikről halvány gőzöm sincsen. Mert egyre több dolog működik világunkban elektromágneses sugárzással.
(#) Collector válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Hát párszáz kHz, vagy néhány MHz szerintem semmilyen különlegesen káros hatással nincs az emberre. A pár 10 kHz azért lehet esetleg érdekes, mert esetleg a fül az érzékel valami belőle (nem feltétlenül hallja az ember, csak amolyan zúgásként éli meg).
Szerintem egészen a távoli infra sugárzásig ezek az EM hullámok maximum csak melegítik az ember bőrét, a dielektromos veszteség miatt. Illetve esetleg valamilyen kémiai reakciókat idéznek elő. Ezeknek lehet esetleg utánanézni, mert valamilyen hasonló effektus biztosan létrehoznak.
(#) gg630504 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
* 1.12 PHz ( UV-C ). Személyes tapasztalat. EPROM-ot töröltem. Természetesen a cső elé tettem egy fényterelőt, de mellette bevilágította a szobát. Másnap reggel minden fényt halo Bővebben: Link vett körül, minden homályos volt. Nem volt igazán megnyugtató. Néhány nap alatt sokat javult, mára ( tizen év múlva ) azt hiszem, teljesen rendbe jöttem.
* 50 Hz. A szobám mellett kb. 4 méterre volt 20 kV-os légvezeték, ~20 évig. Nincs olyan betegségem, amit erre vezethetnék vissza. Pedig a tetőre kitett néhány méteres antennában több tíz voltot indukált.
* 540 kHz. Számomra hiteles forrás szerint ( HA7MW ) a solti adó férfi munkatársainak szignifikánsan több leánygyermekük születik.
(#) nagy_david1 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Na ilyen konkrét történetekre gondoltam a topic nyitásakor. Pedig magasfeszültségű vezeték alatti építkezésről is sok ilyen jellegű rémhír kering. A legelső tapasztalatod elég félelmetes. Lehet hülye kérdés de kicsit nem sok ekkora fényforrás egy eprom törléséhez? Köszönöm neked is.
(#) gg630504 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
EPROM törlés: csak kb. 20 wattos alacsonnyomású higanygőz cső; de a frekvenciája, azaz a foton energiája kell ahhoz, hogy memóriában lévő töltött kondenzátorokat kisüsse. Germicid csőnek Bővebben: Link is hívják, sterilizálásra használják, akiknek nincs EPROM-uk.
(#) nagy_david1 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Értem. Én csak UV csöves illetve LED-es két araszos törlő berendezéseket láttam eddig. Azt hittem ahoz a "kis ablakhoz" nem kell ekkora "cécó", hogy törölni lehessen. Vagyis ilyent is láttam csak épp nem erre a célra használva, meg se járná a fejemben, hogy szükség esetén megfelel.
(#) tungsram válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /
 
Azért tudok ellenpéldát is mondani Gabikám.Békécsabán dolgoztunk a 400kv-os elosztóban. Az élő vezeték alatt az ember karján a szőr jó mondjuk meleg is volt egy kicsit: 36Cfok szabályosan meredezett. Lehetett érezni a villamos erőteret. Az állomáson belül még az URH-ás rádiókat is zavarta(műsorszóró). Itt pedig emberek dolgoznak. Nem hinném, hogy az egészségre jó volna. Másik nálunk Miskolcon a nyugati fogadó 120kv-os 50 méterre a lakóépületektöl. Kíváncsi volnék .hányszor több a beteg ember mint máshol. Ködös időben lehet hallani a szigetelőkön az kúszóáram jellegzetes hangját is. Ennek aztán ki tudja milyen felharmonikusai vannak ami a központi idegrendszert piszkálja. De erre nem én vagyok az illetékes.
(#) gg630504 hozzászólása Márc 22, 2010 /
 
PDF - ahogy a Magyar Tudomány látja.
(#) fater0827 válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Üdv gg63050

Jó hosszú a tudomány.
Élő példa egyik hozzászólásomban említettem a nagyfrekvenciás edzőt ez Kb 450 Khz magasságban üzemel 5-10 Kw power ,ott előírás az ólomkötény.

Más ,párszor volt szerencsém utazni vonattal ,történet:.
Kiszálltam a vonatból felhúztam az ernyőt ,a műanyag nyél és a fém váz között szikra/ív keletkezett a villany felső vezeték miatt.20 000V kb 4 méter magasan.
Esős ködös nap volt.
Üdv
(#) (Felhasználó 1947) válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Elvileg a 7-13Hz körüli hullámhossz az igazán veszélyes, mivel megegyezik az emberi agy hullámhosszával.
Valahol olvastam, hogy katonai kisérletek is folytak ilyen irányban, több 10 km-es, föld alá telepitett antennákkal,befolyásolandó az emberi agyat.
(Ha jól tévedek,már Nikola Tesla is foglalkozott a dologgal)
Másik veszélyes dolog a mikrohullám,tehát mikrosütő.
Egy egyszerű dióda+deprez műszerrel indikálható a szivárgás.
Anno katonakoromban (lokátoros/rádiós voltam)
szigorúan meghagyták:tilos a lokátor antenna elé állni, a sugarában tartózkodni.(A nyirokmirigyeket kárositja a nagyteljesitményű impulzus sugárzás,több 10 kW)
Szóval biztos van benne valami, csak hosszú távon jön elő a hatása.
Egy biztos:régen az elektroszmog szinte nulla volt, ma
már nincs olyan rf spektrum, ahonnan ne kapnánk valamit....
(#) gg630504 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Nem tudom, mi az összefüggés, de a Föld kerületének ( 40 Mm ) megfelelő hullámhosszhoz tartozó frekvencia 7,5 Hz.
A Jupiter természetes rádiósugárzását jól lehet venni itt a Földön. Mi lehet ott?!
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Idézet:
„A Jupiter természetes rádiósugárzását jól lehet venni itt a Földön. Mi lehet ott?!”

Azért szerintem lehet tudni, pl villámlás, ugyebár, lásd szikratávíró.
Az elektromágneses hullámok spektrumának csak egy kis részét tudjuk felhasználni rádiózásra, információ átvitelre.
Az elektromágneses sugárzásnak az élettani hatásai, mint a csatolt anyagból is kitűnik, igen erősen függenek a hullámhossztól, és az elnyelt energiamennyiségtől (intenzitástól, és a dózisától).
Mivel a földet folyamatosan éri a keletkezésétől fogva elektromágneses sugárzás nem csekély intenzitással, és meglehetősen széles spektrumban, és ennek hatása alatt fejlődött ki a földi élet a maga változatosságában.
Ehhez képest a földön mesterségesen előállított elektromágneses sugárzás bőven elhanyagolható hatású, gondoljuk csak meg, hogy azzal a borzasztó rosz hatásfokú napelemmel, egy emberi test fellületének megfelelő méretben is 100 W körüli teljesítményt lehet produkálni, ehhez képest ezt a mutatványt a 2 MW os solti adó 1-2 m es körzetében lehet esetleg előadni.
Persze lehetnek, vannak történetek, hogy a sugárzás így, meg úgy, meg radaros voltam, meg satöbbi, de nyilván ahol a dolgozók sugárzás veszélynek vannak kitéve, ott megfelelően védekeznek is ellene.
Pl. az összes adóállomáson, nem csak a solti nagyadónál a kiszolgálóhelységek megflelően árnyékolva vannak, az antennákat a karbantartás idejére használaton kívül helyezik, a mikroantennák tartójára még ki is írják, hogy sugárzásveszély ne tartózkodjál sokáig közöttük (dózis) stb.
Mindezek ellenére az ilyen helyeken dolgozóknak, sűrű kötelező orvosi vizsgálat van előírva.
Ehhez az intenzitásokhoz képest pl egy mobiltelefon által keltett sugárzás eléggé elhanyagolható, azoknak a sugárforrásoknak a hatásai amik 10 szeres hullámhossznál messzebb vannak még inkább.
Ezzel nem állítom, hogy ezeknek az emberi tevékenységből származó sugárdózisnak nincs, vagy nem lehet hatása, csak azt, hogy a környezeti természetes sugárzásokhoz képest elhanyagolható.
Hogy ez így is maradjon, vannak törvények, előírások szabályok, szabványok, amik nem csak hivatottak biztosítani, hogy az elektomossággal működő, és ezek tulajdonságait felhasználó berendezések egymás mellett, egymást lehetőleg nem zavarva (EMC) működhessenek, hanem a környezetet se terheljék a szükségesnél jobban.
(#) kristikoma hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Kipróbáltam még régebben egy Orion 520 A rádió tetején egy virággal, hogy mit fog csinálni. Öntöztem, fény is volt bőven, 1 hónap után dobálta a leveleit. Megjegyzem: volt mellette 1 szám. gép is, ami ugyan napi 1-1,5 órát ment. :nevetes1:
(#) (Felhasználó 1947) válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Az EMC az elektromágneses kompatibilitás, és az ezzel kapcsolatos dolgok röviditése.
Főleg arról szól, hogy mi-mit ne zavarjon.
(pl: a mobiltelcsi a pacemakert)
A környezeti terhelést a cégek le sem ...ják.
Egyébként pár éve az usában egy érdekes kisérletet végeztek (Ún:brókerbetegség miatt) amit a hosszú mobiltelefonálással tudtak magyarázni, ami némely esetben kisebb elváltozást okozott az agyban.
Azért a fura név, mivel a brókerek naponta több órát mobiloztak...."persze orvosilag nem bizonyitható 100%-osan"
Gondolom nem örült volna neki a Motorola, és társai

A mobilok némely esetben GSM-en 2, DCS sávon 1W-tal is adhatnak, közvetlen a fülednél, az agy mellett pár centivel....
Majdnem mintha bedugnád a fejed a mikróba.
Nem azt mondom, hogy nem kell mobilt használni, de
nem egész nap.
A természetes sugárzásokat az élőlények megszokták, gyakorlatilag az evolúció részeként-azért lett minden ilyen ,amilyen, de az új sugárforrások:GSM,Mikrosütő,Wifi, akármi, nem természetes.Azért is hivják elektroszmognak.
Németországban már a lakáson belüli villamos hálózat is árnyékolt vezetékkel van szerelve, gondolom tudnak valamit, meg pénz is van rá....
Nálunk meg a villanyszerelő Józsi huzkodja be az MT kábelt...
Hát,erről ennyit.
(#) patexati hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Sziasztok! Én azt tudom mondani,hogy Kaposváron van egy társasház minek az alsó részében (nem tudom még ott van e de megnézem ha ott járok legközelebb) egy trafóház volt és sok ember halt meg a lakók közül rákos betegségekben még a televízió is foglalkozott régen vele! Tény,hogy az emberek haltak meg és valószínű köze volt a trafóházhoz Lehet,hogy ott van most is csak mágnesesen le lett talán árnyékolva nem tudom de szerintem sem egészséges egy 20KV-os trafó felett aludni 3-4 méterrel! Azért annak drasztikusan nagy a mágneses szórása!
(#) Tomi94 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Nekem a mobiltelefonnal kapcsolatban személyes tapasztalatom is van. Mármint nem azzal kapcsolatban, hogy káros az egészségre, de az biztos, hogy elég nagy a sugárzása. Akkor lehet a legjobban észrevenni, ha magnót hallgatok. A magnófej ugye induktív, ezért nem csak a szalag jeleit, hanem az erősebb külső zavarokat is összeszedi, aztán az erősítőben ez jól hallható (hiába árnyékolják a fejeket, valamennyire mégis bejutnak ezek a zajok). Szóval, ha magnóhallgatás közben csörög a mobil, és a magnó 2..3 méteres közelében van, akkor a zenénél is hangosabb zúgás, zizegés hallatszik a hangszórókból. Amikor felveszem, akkor halkul, de valamennyire akkor is hallható. Szerintem elgondolkodtató, hogy ez mekkora sugárzást jelenthet, ha pl. a páka trafója vagy egy 25W-os halogén lámpa trafó csak 25..30 cm távolságon belül kelt hallható búgást. Azt meg nem is igazán értem ebben, hogy miért van sugárzása egy mobilnak a hangfrekvenciás tartományban. Szerintem ott biztosan nem visz át semmilyen jelet.
(#) lgyk válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hi!

Idézet:
„Azt meg nem is igazán értem ebben, hogy miért van sugárzása egy mobilnak a hangfrekvenciás tartományban. Szerintem ott biztosan nem visz át semmilyen jelet.”


A GSM telefonok időosztásos multiplexelést használnak ahhoz, hogy egyidőben több mobil is használható legyen egy adott területen. Szerintem ennek a folyamatnak a frekvenciája esik HF tartományba. Én úgy vettem észre, hogy nem csak a magnófejet, hanem bármilyen erősítőt zavar, ami nincs megfelelően árnyékolva (pl. PC hangszóróit).
(#) gg630504 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
A zsebtelefon nem folyamatosan ad, hanem időosztásos rendszerben duplex. Az adó be- kikapcsolását lehet hallgatni.
Legegyszerűbb rádióvevő.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az amatőr rádióengedélyem 1,5 kW teljesítmény sugárzására jogosít rövidhullámon, 1 kW-ra URH-n
lgyk gyors volt...
Amikor boltban veszed a rádiót, erősítőt, teszteld le, zavarja-e a zsebtelefon. Ha igen, akkor ne vedd meg. Érdekes módon a zsebtelefonba épített rádiót nem zavarja, pedig igencsak közel van hozzá... Lehet jól is csinálni.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Amikor készült a magnód, akkor még nem volt téma az EMC/EMI szabvány
A mobilod nem a hangfrekis tartományban sugároz(A lámpa trafója igen, az 50Hz )hanem a cuccodban van olyan vezeték, vagy nyomtatott áramköri szakasz, ami a gsm sávon antennaként viselkedik , és komoly kis feszkók alakulnak ki rajta, ami az elektronikában zavart okoz.
Tedd rádió mellé a telefonod, és kapcsold be, hallani fogod a cirpelést, ahogy feljelentkezik a hálózatra.
Néha ezt provizórikusan magától is csinálja, mikor jelent a rendszernek.
(#) (Felhasználó 1947) válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Az igaz, de kevesen használják ki.Én is csak 100W-tal nyomom RH-n.(bőven elég)
Habár nem lenne rossz 1,5kW, aztán szó szerint "várhatnám a sült galambot" csak ki kell ülni a huzalantenna alá

A mobilodban lévő egycsipes rádió környéke tele van EMI filterrel, ez az érzékenységén meg is látszik....
(#) dobo hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Én is lokátoros voltam a seregben és tényleg mondták hogy ha lehet ki se menjünk az épületből vagy a kocsiból ha működik a lokátor.
Az épület fémből volt lehet nem véletlenül!

Most villamosmérnöknek tanulok és a könyvekben van feszültség alatti munkavégzésről szó.
Ott gyakorlatilag a feszültség alatti vezetéken szerel a dolgozó úgy hogy a vezetéken csüng egy kosárban.
Na ott említik hogy a villamos erőtér 1.5 Mega Volt feszültségnél már komoly keringési problémákat okozhat.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Hát, az EMC nem csak azokat a berendezéseket érinti, amelyek működésük során használják az elektromágneses spektrumot, hanem azokat is, amelyek működésük melléktermékeivel szennyezik az elektromágneses spektrumot. Ez az amit elektroszmognak nevezünk. (legalábbis a hírközlés nevű szakmában) Iyent kelthet sok minden villamos háztartási, és ipari gép, a porszívó, a hűtőszekrény, villamos, trolibusz, a mikrosütő és még sokminden más. A szabvány szerint más zavarszint engedhető meg lakó, és ipari környezetben. Ezek a szintek olyan alacsonyak, pont az EMC követelményei miatt, hogy én nem tartom valószínűnek, (más sem igazán) hogy jelentős egészség károsodást okoznának. Persze erre ellenpéldának szokták felhozni a száradásra mikrosütőbe tett macska esetét, de hát ez azért abszurd.
Az elektromágneses spektrumot használó berendezések közül tényleg az emberre legveszélyesebb a mobiltelefon, melynek sugárzásterhelését SAR értékkel, egységnyi fellületre eső sugárzásterheléssel jellemeznek, és ehhez kötik az elektromágneses sugárzás egészségkárosító hatását. Ennek még nyilvánvalóan nem láthatjuk az eredményét, mert ezek hosszútávú hatásai nem ismertek. Az biztos, hogy a kisteljesítményű (nem egészen véletlenül) eszközök kevésbé károsíthatják az egészséget. Ez az általad említett "brókerbetegség" meg sokkal inkább a 110 % os pörgés számlájára írható, mint a mobiltelefonéra. Nem tudom, volt-e kontrollcsoport. (így keletkeznek a rémhírek, apró csúsztatásokkal)
Mindenesetre a véleményem az, hogy mint mindenben, ebben is a mérték a lényeg.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
A praxisomban volt egy amatőr, aki egy alföldi kisvárosban csinált egy 16 dipólos sugárzó falat, és 144 MHz en megküldte 1.5 kW al. A fél városban nem néztek TV -t az emberek, mikor QSO zott. Ráadásul jó amatőr módra semmi EMI filter.
A mobiltelefon, (kézi) az antennája miatt olyan érzéketlen, nem a szűrők miatt, és azért sokkal több mint egy csip van benne, a többi stimmel
(#) (Felhasználó 1947) válasza pucuka hozzászólására (») Márc 23, 2010 /
 
Finom csávó lehetett
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem