Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2298 / 3949
(#) lukacsp válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Arra gondolsz, hogy álló helyzetben töltöd az akksit szűretlen kétutasan egyenirányított feszültséggel?

Nem okoz neki gondot, mert ilyenkor az akksi sok F nagyságrendű kapacitásként ott van.
(#) amda válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Értem. Köszönöm szépen a választ. De a fejhallgatóra erősítetlen jel megy, ugye? Mert nem akkora jel kell neki, mint a hangszórónak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza amda hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Valamilyen szinten erősített, de nem tudom, hogy milyen jel megy hova, az is lehet, hogy például külön van hajtva a hangszóró, meg külön a füles kimenet, és a jack kapcsolója az a két erősítő között vált, de lehet, hogy az erősítő a terhelés (füles vagy hangszóró) függvényében szabályozza a hangot.
(#) lukacsp válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Csak egy hangvégfok van a tévékben. A TV gyártás egy üzletág, nem jótékonysági intézmény, hogy mindenféle célra külön végofokok legyenek benne.

Hangszóró impedancia 4Ohm. Füles impedancia ~ 32 ohm.

P = U^2 / R

Tévénél kb. U = 3V
Hangszóró teljesítmény: P = 3^2 / 4 = 2,25 W
Füles teljesítmény: P = 3^2 / 32 = 0,28 W

És ez így pont jó.
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Értem. Akkor jó lesz.
(#) MDenes hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Üdv, tökéletesen kezdő vagyok.. az idehaza lévő dolgokból szeretnék valamiféle jelzőeszközt szerkeszteni (aka csengő) vezetékest - mert sajnálnám cserélgetni a 2000 ftos rádiós csengőt mikor egy mókamester elviszi a kapuról a gombot (+ az elemek cserélgetése)
A postás nem jön be sajnos az udvarra, állítólag nem szabad nekik, és a gép előtt ülve nem veszem észre ha csomagot vagy ajánlott levelet hoz , aztán mehetek a postára EZT valahogy rá lehetne venni hogy pc nélkül is csipogjon? Esetleg egy ledes fényjelzést is szerelnék mellé
(#) vargaf válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Szia!
Ez nem teljesen igaz, mert az Orion Orion T2825STX TV-ben is két végfokozat van, külön állítható hangerővel. De a Vestel 11AK37 változataiban is így van.
Üdv.: Feri
(#) pucuka válasza MDenes hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Akkor ki kell húzni a kapuhoz legalább két szál vezetéket. Lehetőleg földben. A csengő nyomógombját úgy kell felszerelni, hogy a rögzítés csak belülről legyen hozzáférhető. Bár ezt a rádiós csengő nyomógombjával is megteheted.
A kis hangszóródat már ha az hangszóró? meghajthatod egy 555 ből készített hang generátorral, amit a nyomógombbal aktíválsz. De lehet kapni hasonló méretben "buzzer" -t is, ennek csak tápfeszt kell adni, és már dudál is.
Bővebben: Link
(#) MDenes válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Elméletileg ezek az alaplapi csipogók buzzerek, (legalábbis a nevük az ) pont egy ilyen oldalról jutott eszembe hogy van otthon a pc bontásokból miközben azon töprengtem mivel csörögjek Csak azt nem tudom hány volt kell de majd egyet megnézek ceruzaelemről, meg 3Vról, max elromlik ha mégsem az Van belőlük pár. Mehet a kísérletezés
(#) nedudgi válasza MDenes hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Az alaplapon levő "buzzer" passzív, nincs benne elektronika, ergó nem csipog önmagában. Mindössze egy kattanást hallanál. Az aktív az, ami neked kellene ilyen célra.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) MDenes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Sajnálatos.. Nem a 160 ftos árát sokallom a linkelt buzzernak (bár mire eljutok egy boltba, 4 buszjeggyel lesz belőle 1200ft) de a kitétel az volt hogy az idehaza lévő szemétből építem meg ala MecGyver.. biztos hogy lesz idehaza valami elromlott vagy régi technika.. van csomó pc alkatrész, orosz rádiós walkman, 256mb-os tesco Mp3 lejátszó (lehet ez lesz a nyerő, csak a play gombot kell kivezetnem a kapuhoz, igaz úgy folyamatosan be kell lennie kapcsolva, elempocséklás )
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2014
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Töltöttem vele, 2A-al, és megint nagyon melegszik a trafó. Mi lehet a gond? Nem tűnik alul méretezettnek. Mi lehet a gond? A trafó 25V-ot ad. Ránézésre 100VA körüli, tehát a 2A meg se kottyan neki elvileg.
(#) MDenes hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Hibás FDD, HDD, CD-Rom, (még talán dvd író is), videókártyák , hangkártyák , rossz fül-fejhallgatók egy szatyorral, szétkapott Roadstar cd-s kazettás magnó , rossz genius aktív hangfal, hibás egerek.. amit el tudtok képzelni: 10-20 év hozadéka AT táp, (Vargéné és társa is van ) , atx táp, elromlott mobilok ( 1-2 jó is ) szóval egy igazi szeméttelep, szerencsére ez mind elfér egy nagy kartondobozban a sufniban Sajnos LB telefon csak a melóban van és lehet hiányolnák belőle a kollégák a csengőt, pedig azzal mennyivel egyszerűbb dolgom lenne .. AC-DC adapter is van, meg mindenféle régi telefontöltő.. vagy felszerelném a kurblit a kapura és aki csengetni akar az megtekeri
(#) nedudgi válasza MDenes hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Egy aktív zümmögő 100-200 Ft. Létezik segédprogram, amivel kiszámíthatod egy 555 áramkörét. Ennek a kimenetére kell kötni a zümmögődet.
A vezetéknélküli csengő nyomógombjában gyakorlatilag több évig nem kell elemet cserélni (talán a raktározási idő végén), mert csak akkor fogyaszt, ha nyomják a gombot.
(#) MDenes válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Igen tudom volt már egy pár felszerelve De valahogy mindig elromlik/elviszik a nyomógombot és aztán vehetek újat nem csak egy 5 ftos nyomógombot (bár ha már itt tartunk a gombot is felrakhatnám kábellel a kapura, a rádiót meg kicsit beljebb ahol nem érik el ) - esetleg elfelejtem bedugni a beltérit... na persze minek húzom ki
Ja mert mindig akkor szól amikor nem kéne. Tudom logikusan gondolkodva ez egy egyszerű megoldás- most volt épp akció a lidlben 2000ft volt nagyon faszányos ...
De ebben hol az alkotás öröme ?
(#) holex hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok. A táblagépem ráz, amikor be van dugva. Nem nagyon, de ha olyan bőrfelülettel érek hozzá, ami érzékenyebb (pl. könyök), akkor érzem, hogy csíp a fém burkolata. Csak akkor jelentkezik, ha töltőn van. Kipróbáltam másik töltővel is, ugyanez a helyzet. Mi okozza ezt? Jelent valami veszélyt?
(#) gabrisherceg hozzászólása Máj 1, 2014 /
 
Sziasztok, Autó akkumulátorról szeretnék telefont tölteni, meg egyéb dolgokat kempingezés során. Érdekelne, hogy hányszor tudok egy akksit feltölteni, úgy hogy az autó is beinduljon utána. Nem lenne gyújtáson, hanem egy direktbe kötött szivargyújtó. 55 Ah-s az akksi és 1500 mAh a telefon. Hogyan lehet ezt számolni?
(#) kérdező válasza holex hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A tápjának a zavarszűrő kondiján keresztül jut rá. Nem ismerem a táblagépek tápegységeit, de ha pl. PC-t, vagy laptopot régi, földeletlen konnektorba dugsz, akkor az is szokott csípni.
Ha a töltő nem földelt, próbáld meg megfordítani a konnektorban. De egyébként nem fog agyonvágni.
(#) nedudgi válasza gabrisherceg hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ezt sehogy nem lehet számolni. Nem tudjuk, mennyire érzékeny az önindító, mennyi idős, milyen állapotban van az autó akkumulátora, és hány éves a kapitány.
Ha a telefon töltésére nem kapcsolóüzemű tápot használsz, 30 töltés már kétségessé teheti a biztos indítást.
Egyébként a szerelőm szerint hetente egyszer el kell menni az autóval bevásárolni. Ilyenkor az akkumulátor is töltődik.
(#) idavid84 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
A legbiztosabb az lenne ha szereznél egy másik akkumulátort, amit amikor jár a kocsi akkor töltesz, és arról használod a telefon töltőt, esetleg mást is. Meg lehet oldani, hogy szivargyújtóról töltsed. De ha már kemping, akkor egy kicsi kb 10 wattos napelem is megoldja a gondod, és nem kell a kocsi se hogy töltve legyen.
(#) nedudgi válasza gabrisherceg hozzászólására (») Máj 1, 2014 1 /
 
Sok kempingben lehet igényelni elektromos csatlakozást. Néha pénzért adják, néha ingyen. Van olyan hely, ahol sima 220V, de gyakori a háromfázisú is.
(#) zolika60 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Úgy számolhatod, hogy az 55Ah megközelítőleg 36 szorosa az 1500mAh-nak. Ennek körülbelül a felét elhasználhatod és még beindul az autó, ha csak nincsenek vele gondok, vagy nincs nagy hideg. Persze nem kell ennyire kicentizni. 8-10 töltés után beindítod a kocsit pár perc alatt visszatölti az akkut és biztosan nem lesz gond.
(#) idavid84 válasza gabrisherceg hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Most esett le, hogy 1500mAh a telefon? Az max az akku kapacitása, nem a töltéshez szükséges áramerősség. Mondjuk egy átlagos USB telefon töltő 500mAh@12V vagyis 6 watt. akkor ha maximum 60%-ig meríted az akkut (mondjuk én addig már nem mennék le) akkor az 22Ah, azaz 264 watt vagyis 44 óra folyamatos töltés. (az én galaxy s4-em aminek az akkuja 2600mAh 3-4 watt-ot fogyaszt amikor szivargyújtón töltöm, ha pedig feltöltötte, akkor olyan 1.5-2 watt-ot)
Ha pedig tévedtem és a töltő 1.5A akkor elnézést Csak abbol indultam ki hogy az mAh az kapacitást jelöl nem pedig áramerősséget mert az az Amper illetve mA.
(#) idavid84 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Bocsi ha rosszul értelmezem a dolgot, de szerintem ez így nem helyes, mert ha az autó akkuja 55Ah@12V (660W) és a telefon 1.5Ah@3.7V (5.55W) akkor nem 36 szorosa hanem 119 szorosa.
Tényleg nem kötekedni akartam
(#) nedudgi válasza idavid84 hozzászólására (») Máj 1, 2014 /
 
Ez főleg attól függ, milyen hatásfoka van annak a töltőnek. Lehet 30% és lehet 90% is.
(#) mikiking hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Üdv.
A lényeg: egy 12V-os trafóra rákötöttem simán egy 12V DC ventilátort. Forog is, bár nem túl gyorsan, viszont ez nekem elég. Az lenne a kérdésem, hogy váltó áramon nem lehet gondja hosszútávon?
(#) kisstomi5545 hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Sziasztok!
150/300 wattos szubcsőbe, milyen és mekkora hangváltó kell? (4 ohm)
Megtudom csinálni házilag?
(#) mikiking válasza mikiking hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Látom már 15-en olvasták, de senki sem válaszolt.
(#) kisstomi5545 válasza mikiking hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Nem is értem, hogy miért működik váltóáramról, egy egyenáramú ventilátor...
Szerintem valamit nagy elnéztél! Nézd át még egyszer!
Nincs véletlen egyenirányítva a trafó után?
(#) mikiking válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Nem, simán a trafón van.
Következő: »»   2298 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem