Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2297 / 3954
(#) lukacsp válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Nem javaslom, mert ebben a pákában nincs gyárilag beépített hőmérséklet érzékelő. Azt utólag korrekt módon beépíteni elég esélytelen. Az ilyen pákákat a gyári "Curie-pontos" hőmérséklet szabályzóval kell használni, aminek szabályzási minősége tökéletesen kielégíti a forrasztás igényeit. A megbízhatóságáról nem is beszélve. Nekem 1970-es években gyártott TCP-m van, hibátlanul működik.
Egy valamire viszont oda kell figyelni: váltakozó feszültségről kell járatni, mert ha egyenről járatod az könnyen beégeti a hőfokkapcsoló kontaktusait!!
(#) gkari válasza Jester_Racer hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Kaphatsz tőlem ingyér, gyere el érte (II. ker.), privátban megbeszéljük.
(#) djsly19 hozzászólása Ápr 28, 2014 / 1
 
Hello mindenkinek! Olyan kerdessel fordulok hozzatok hogy van nekem egy SELTRONIC KSF 3010 tipuso dvd autos fejegysegem. Es meg sult benne a vegfok ic
. Es teljesen lesult a leiras rola milyen is lenne.... sajna. Tudna nekem valaki segiteni benne hogy milyen ic valo bele. Annyit tudok hogy TDA...... es hogy 25 labu... koszonom elore is.
(#) holex hozzászólása Ápr 28, 2014 /
 
Sziasztok. Engem az érdekelne, hogy azt hogy oldják meg, hogy az ország különböző erőművei által termelt energia esetén a feszültségek azonos fázisban legyenek?
(#) vilmosd válasza holex hozzászólására (») Ápr 29, 2014 / 1
 
Viki mindent tud.
(#) richt3r válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Köszönöm a választ! Természetesen váltóról megy!
(#) proli007 válasza holex hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Hello! Szinkronozással. Figyelik a hálózat és a gép közötti frekvencia-fázis különbséget és addig változtatják a fordulatot, míg a kettő egybe nem esik. Ekkor lehet párhuzamosan kapcsolni (rákapcsolni) a gépet a hálózattal. Ez után már lehet neki a gőzt nyomni, nem fog kiesni. "Tolja maga előtt a hálózatot".
(#) tnt53 hozzászólása Ápr 29, 2014 /
 
Ha valaki tudna segíteni,meg köszönöm. Samsung VC-7413 porszívóház szét szedése. Porzsák fedél alatti két csavar kiszedése után a két rész szétválasztása nem megy. Van valami rejtett csavar, vagy más megoldás ? Köszönettel.
(#) Collider válasza tnt53 hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

LEDet akarok 230-ra dugni és nem akarok játszani az életemmel, ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem.

1. A konnektorban lévő ménkü elvileg úgy van, hogy egyik vezeték a fázis, másik a nulla, tehát ha fáziscerkával megkeresem a fázist, akkor ha a nullát és a földet kezembe veszem, akkor elvileg életben maradok?
Ezt azért kérdezem, mert olyan relével fogom a ménküt kapcsolgatni, ami csak az egyik eret kapcsolja.

2. Impedancia illesztéssel (vagy hogy) szeretném rádugni a LED-et a 230-ra. Nem tanultam elektronikát, úgyhogy csak utánzom a nagyokat. Két LEDet használok egymással párhuzamosan, előttük 1K ellenállás, mögöttük 220µF AC kondi. Pontos értéket még nem számoltam (próbáltam) ki. A LEDek ellenállásának 110 ohm-ot adtak meg, bár elvileg a LED nem ohmikus valami. Na mindegy.
Jó az a számítás, hogy: Xc = 1/(2pi×f×C) = 1/(2pi×50×0.00022) = 14.5 Kohm?
(Ez csak a reaktancia, de az impedancia is ugyanennyire jön ki, ha kiszámolom.)

Ennek az lenne a célja, hogy egy 1Kohm ellenállás, 2 szembe párh. LED és egy 22µF kondi sorba kapcsolásával világítsanak a LEDek, ha van ménkü.

Előre is köszönöm, ha valaki segít.
(#) proli007 válasza Collider hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Hello!
- Igen elvileg életben maradsz. A gyakorlatban meg nem tapogatunk és nem teszünk fel olyan kérdéseket, ami ki tudja hova vezet, mi a célja. A hálózati feszültség nulla vezetőjét a forrásnál (és szakaszonként) földelik. Így a nulla-vezető és a földelés között jelentős feszültség különbség nincs. De meghibásodás soha nem kizárt. A fázisvezető a nullpont és a földponthoz képest 230Vac feszültségen van. De egysarkú kapcsolóval, csakolyan áramkör zárása megengedett, ami fixen van a hálózatra kötve és a fázisvezetőt bontja.
- A képéleted jó, a számításod nem. Mert alapegységben számolunk és az eredmény is alapegységben kapjuk. Avagy OHM-ban. Egyébiránt egy 220µF-os AC kondi akkora, mint egy jól megtermett kígyóuborka.
- A Led-nek nyitófeszültsége és névleges árama van nem ellenállása.
A témának pedig van külön topikja!
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
(#) Collider válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Köszi!
(#) sany válasza Collider hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /
 
Szia!
Szerintem vegyél egy gyárilag elkészített LED-es éjszakai irányfényt kb. 500 Ft.
Ne játssz a 230 V -tal, főleg ha nem értesz hozzá!
(#) flatszeru hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
üdv.

A képen lévő "zöld típusú" kondi cseréjére kaptam a sárgát. A kapacitásuk nem azonos,de nem is ez a kérdésem hanem az hogy a kettő kompatibilis -e egymással? A zöld az poliészter film kondenzátor. Jelölése: 2A474J
A sárgáról nem tudom pontosan milyen. jelölése: Plessey .47/5 63V .50 MKT
Erősítőben szeretném a "sárga típusút" használni a "zöld típusú" helyett.
Segítséget előre is köszi.

http://kepfeltoltes.hu/140427/P1010087_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) richt3r hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Üdv! Adott egy régi Sony HCD-n255 Hi-Fi, elég régi, táp hiányzik belőle. Kollégám elhatározta, hogy épít hozzá egyet, és megkerestük a kapcsolási rajzot. Viszont észrevettünk egy érdekes dolgot, méghozzá az egyik trafó kimenetén rajta van egy 100µF-os elkó (!!!). Ismereteim szerint ha AC-t kötünk egy elkóra, akkor annak a vége bumm lesz.
A kiragadott kapcsolási rajz részlet itt található, a kérdéses kondit pirossal jelöltem.
Aki tud valami magyarázattal szolgálni az érdekes jelenségre, az kérem segítsen!
(#) vicsys válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Mert nem a váltóra van rákötve, hanem azzal sorba van kötve. Legalábbis amennyire ez kihámozható a rajzból.
(#) richt3r válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
És akkor ez így elvileg működőképes? És ha igen, akkor miért rakták oda azt a szegény kondit? Miben befolyásolja a működést?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) granpa válasza tnt53 hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Nem tudom már nekem milyen típussal gyűlt meg a bajom, de a fogantyú műanyag fedele alatt volt még két csavar. Egy másiknál meg a címke alatt.
(#) morgo válasza flatszeru hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Szia!
Nyugodtan haszálhatod a "sárgát". A kapacitásuk is egyforma, a 2A474J = 470 nanós.
A sárga meg 0.47µF tehát 470n az is.
(#) flatszeru válasza morgo hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
köszönöm!
(#) pucuka válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Mert az egy feszültség kétszerező kondija C1023, a másik a C1024. Ha megnézed jobban, az egy két diódás részre viszi a váltót a földelt közepű trafó egyik ágáról, és oda van írva hogy -32 V. A trafó másik két végéről a D1002 közös katódú kettős diódával egyenirányítja a +16 V -ot.
(#) richt3r válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Nagyon köszönöm a választ. C1024-et nem találom a kapcsolási rajzon, nem lehet, hogy elírtad (Vagy csak nekem kéne erősebb szemüveg) ?
(#) pucuka válasza richt3r hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Bocsánat, elírtam, C1022. A két diódán levő másik kondi. (nekem is kéne szemüveg)
(#) kérdező hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok!
Kaptam nemrég egy tirisztoros akkumulátortöltőt. Nem gyári, házilag barkácsolt. Ha kell, teszek fel képet a belsejéről. 4 A a max. töltőáram. 2A-al töltöttem egy akkut, de a trafó nagyon melegszik. Egy fémdobozba van szerelve, jól hallani a trafó búgását. (A lemez miatt.) A hangja jellegzetes, egyutas egyenirányításra utal. Ez a szkóp segítségével hamar kiderült. Lehet, hogy az egyutas egyenirányítás miatt melegszik ennyire a trafó? Fél órás használat után alig lehet megfogni. Ha leszabályozom 1A-ra, akkor még tűrhető, csak langyos. Eredetileg is egyutas egyenirányítást használnak, vagy graetz kell? Esetleg a benne levő diódák közül szakadt valamelyik? (Orosz alkatrészekből épül fel, a trafó nem tudom, honnan van, nincs rajta semmilyen adat, teljesítmény se.)
(#) pedro7 hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok !
Egy Panasonic DMR-EH50-es dvd felvevő lejátszó tápjában a felpúposodott 680u/6.3V-os kondikat ki szabad cserélni 1000u/10V-ra ? Vagy csak a megfelelő értékű mehet vissza ?
(#) kendre256 válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Szabad.
Sokkal fontosabb, hogy az új kondi low ESR legyen, és rá legyen írva, hogy 105°C, ha a táp kapcsoló üzemű (akkor talán kitart annyi ideig, mint az eredeti).
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Rajzold vissza, hogy láthassuk a rendszerét. Addig is kösd ki a trafót, és úgy terheld; lehet diódazárlat, menetzárlat. De mérhetsz áramot a trafóból kijövet, és a töltő végén is; ha differencia van, behatárolható a hiba.
(#) lukacsp válasza kérdező hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Az egyutas egyenirányítás népszerű volt akksi töltőkben abban az időben amikor nem árultak minden sarkon akksi töltő építéshez való cél IC-t.
Az ólom-sav akkut úgy kell jól tölteni, hogy egy ideig töltjük, aztán egy ideig kicsit kisütjük, és így tovább. A Si diódával egyutasan egyenirányított váltó fesz majdnem kielégíti ezt a követelményt, mert fél periódusig tölti, aztán fél periódusig békén hagyja az akksit. Ennél jobb csak a szelén egyenirányítós egyutasan egyenirányított töltő volt, mert ott a szelén egyenirányítónak még jelentős visszárama is volt. Így szinte teljes mértékben művelte ugyanazt amit most IC-kkel akarunk megvalósítani.

A lényeg, hogy a melegedés nem az egyutas egyenirányítástól mint technikai megoldástól van. Lehet alulméretezett trafó, vagy nem jól megválasztott áramkorlátozó az oka.
(#) kérdező válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Átnéztem a cuccot, és a graetz volt rossz. (Autóból szedték ki, talán Zsiguli) Beletettem egy másikat, azzal nem búg, szépen tölt. Most levettem az aksiról, mert éjjelre nem hagyom ott, tűzveszélyes. A trafómelegedés holnap kiderül, de a búgás megszűnt.
Még egy kérdés: egy korszerű autónak, amiben mindenféle elektronika van, nem okoz gondot a 100Hz-es hullámosság?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) amda hozzászólása Ápr 30, 2014 /
 
Sziasztok! Hogyan, milyen módon némítja el a fej- vagy fülhallgató a tévét? Mi történik olyenkor a tévével? Csak kíváncsiságból kérdezem. Válaszaitokat előre is köszönöm!
(#) mikrokapcsolo válasza amda hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /
 
Helló!
A jack csatlakozó bedugásakor az aljzatban egy érintkezőpár a benne lévő hangszórókról átkapcsolja a jelet a füles kimenetre.
Következő: »»   2297 / 3954
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem