Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem javaslom, mert ebben a pákában nincs gyárilag beépített hőmérséklet érzékelő. Azt utólag korrekt módon beépíteni elég esélytelen. Az ilyen pákákat a gyári "Curie-pontos" hőmérséklet szabályzóval kell használni, aminek szabályzási minősége tökéletesen kielégíti a forrasztás igényeit. A megbízhatóságáról nem is beszélve. Nekem 1970-es években gyártott TCP-m van, hibátlanul működik.
Egy valamire viszont oda kell figyelni: váltakozó feszültségről kell járatni, mert ha egyenről járatod az könnyen beégeti a hőfokkapcsoló kontaktusait!!
Kaphatsz tőlem ingyér, gyere el érte (II. ker.), privátban megbeszéljük.
Hello mindenkinek! Olyan kerdessel fordulok hozzatok hogy van nekem egy SELTRONIC KSF 3010 tipuso dvd autos fejegysegem. Es meg sult benne a vegfok ic
. Es teljesen lesult a leiras rola milyen is lenne.... sajna. Tudna nekem valaki segiteni benne hogy milyen ic valo bele. Annyit tudok hogy TDA...... es hogy 25 labu... koszonom elore is.
Sziasztok. Engem az érdekelne, hogy azt hogy oldják meg, hogy az ország különböző erőművei által termelt energia esetén a feszültségek azonos fázisban legyenek?
Köszönöm a választ! Természetesen váltóról megy!
Hello! Szinkronozással. Figyelik a hálózat és a gép közötti frekvencia-fázis különbséget és addig változtatják a fordulatot, míg a kettő egybe nem esik. Ekkor lehet párhuzamosan kapcsolni (rákapcsolni) a gépet a hálózattal. Ez után már lehet neki a gőzt nyomni, nem fog kiesni. "Tolja maga előtt a hálózatot".
Ha valaki tudna segíteni,meg köszönöm. Samsung VC-7413 porszívóház szét szedése. Porzsák fedél alatti két csavar kiszedése után a két rész szétválasztása nem megy. Van valami rejtett csavar, vagy más megoldás ? Köszönettel.
Üdv mindenkinek!
LEDet akarok 230-ra dugni és nem akarok játszani az életemmel, ezzel kapcsolatban lenne 2 kérdésem. 1. A konnektorban lévő ménkü elvileg úgy van, hogy egyik vezeték a fázis, másik a nulla, tehát ha fáziscerkával megkeresem a fázist, akkor ha a nullát és a földet kezembe veszem, akkor elvileg életben maradok? Ezt azért kérdezem, mert olyan relével fogom a ménküt kapcsolgatni, ami csak az egyik eret kapcsolja. 2. Impedancia illesztéssel (vagy hogy) szeretném rádugni a LED-et a 230-ra. Nem tanultam elektronikát, úgyhogy csak utánzom a nagyokat. Két LEDet használok egymással párhuzamosan, előttük 1K ellenállás, mögöttük 220µF AC kondi. Pontos értéket még nem számoltam (próbáltam) ki. A LEDek ellenállásának 110 ohm-ot adtak meg, bár elvileg a LED nem ohmikus valami. Na mindegy. Jó az a számítás, hogy: Xc = 1/(2pi×f×C) = 1/(2pi×50×0.00022) = 14.5 Kohm? (Ez csak a reaktancia, de az impedancia is ugyanennyire jön ki, ha kiszámolom.) Ennek az lenne a célja, hogy egy 1Kohm ellenállás, 2 szembe párh. LED és egy 22µF kondi sorba kapcsolásával világítsanak a LEDek, ha van ménkü. Előre is köszönöm, ha valaki segít.
Hello!
- Igen elvileg életben maradsz. A gyakorlatban meg nem tapogatunk és nem teszünk fel olyan kérdéseket, ami ki tudja hova vezet, mi a célja. A hálózati feszültség nulla vezetőjét a forrásnál (és szakaszonként) földelik. Így a nulla-vezető és a földelés között jelentős feszültség különbség nincs. De meghibásodás soha nem kizárt. A fázisvezető a nullpont és a földponthoz képest 230Vac feszültségen van. De egysarkú kapcsolóval, csakolyan áramkör zárása megengedett, ami fixen van a hálózatra kötve és a fázisvezetőt bontja. - A képéleted jó, a számításod nem. Mert alapegységben számolunk és az eredmény is alapegységben kapjuk. Avagy OHM-ban. Egyébiránt egy 220µF-os AC kondi akkora, mint egy jól megtermett kígyóuborka. - A Led-nek nyitófeszültsége és névleges árama van nem ellenállása. A témának pedig van külön topikja! A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2014
Szia!
Szerintem vegyél egy gyárilag elkészített LED-es éjszakai irányfényt kb. 500 Ft. Ne játssz a 230 V -tal, főleg ha nem értesz hozzá!
üdv.
A képen lévő "zöld típusú" kondi cseréjére kaptam a sárgát. A kapacitásuk nem azonos,de nem is ez a kérdésem hanem az hogy a kettő kompatibilis -e egymással? A zöld az poliészter film kondenzátor. Jelölése: 2A474J A sárgáról nem tudom pontosan milyen. jelölése: Plessey .47/5 63V .50 MKT Erősítőben szeretném a "sárga típusút" használni a "zöld típusú" helyett. Segítséget előre is köszi. http://kepfeltoltes.hu/140427/P1010087_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Üdv! Adott egy régi Sony HCD-n255 Hi-Fi, elég régi, táp hiányzik belőle. Kollégám elhatározta, hogy épít hozzá egyet, és megkerestük a kapcsolási rajzot. Viszont észrevettünk egy érdekes dolgot, méghozzá az egyik trafó kimenetén rajta van egy 100µF-os elkó (!!!). Ismereteim szerint ha AC-t kötünk egy elkóra, akkor annak a vége bumm lesz.
A kiragadott kapcsolási rajz részlet itt található, a kérdéses kondit pirossal jelöltem. Aki tud valami magyarázattal szolgálni az érdekes jelenségre, az kérem segítsen!
Mert nem a váltóra van rákötve, hanem azzal sorba van kötve. Legalábbis amennyire ez kihámozható a rajzból.
És akkor ez így elvileg működőképes? És ha igen, akkor miért rakták oda azt a szegény kondit? Miben befolyásolja a működést?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Nem tudom már nekem milyen típussal gyűlt meg a bajom, de a fogantyú műanyag fedele alatt volt még két csavar. Egy másiknál meg a címke alatt.
Szia!
Nyugodtan haszálhatod a "sárgát". A kapacitásuk is egyforma, a 2A474J = 470 nanós. A sárga meg 0.47µF tehát 470n az is.
Mert az egy feszültség kétszerező kondija C1023, a másik a C1024. Ha megnézed jobban, az egy két diódás részre viszi a váltót a földelt közepű trafó egyik ágáról, és oda van írva hogy -32 V. A trafó másik két végéről a D1002 közös katódú kettős diódával egyenirányítja a +16 V -ot.
Nagyon köszönöm a választ. C1024-et nem találom a kapcsolási rajzon, nem lehet, hogy elírtad (Vagy csak nekem kéne erősebb szemüveg) ?
Bocsánat, elírtam, C1022. A két diódán levő másik kondi. (nekem is kéne szemüveg)
Sziasztok!
Kaptam nemrég egy tirisztoros akkumulátortöltőt. Nem gyári, házilag barkácsolt. Ha kell, teszek fel képet a belsejéről. 4 A a max. töltőáram. 2A-al töltöttem egy akkut, de a trafó nagyon melegszik. Egy fémdobozba van szerelve, jól hallani a trafó búgását. (A lemez miatt.) A hangja jellegzetes, egyutas egyenirányításra utal. Ez a szkóp segítségével hamar kiderült. Lehet, hogy az egyutas egyenirányítás miatt melegszik ennyire a trafó? Fél órás használat után alig lehet megfogni. Ha leszabályozom 1A-ra, akkor még tűrhető, csak langyos. Eredetileg is egyutas egyenirányítást használnak, vagy graetz kell? Esetleg a benne levő diódák közül szakadt valamelyik? (Orosz alkatrészekből épül fel, a trafó nem tudom, honnan van, nincs rajta semmilyen adat, teljesítmény se.)
Sziasztok !
Egy Panasonic DMR-EH50-es dvd felvevő lejátszó tápjában a felpúposodott 680u/6.3V-os kondikat ki szabad cserélni 1000u/10V-ra ? Vagy csak a megfelelő értékű mehet vissza ?
Szabad.
Sokkal fontosabb, hogy az új kondi low ESR legyen, és rá legyen írva, hogy 105°C, ha a táp kapcsoló üzemű (akkor talán kitart annyi ideig, mint az eredeti).
Rajzold vissza, hogy láthassuk a rendszerét. Addig is kösd ki a trafót, és úgy terheld; lehet diódazárlat, menetzárlat. De mérhetsz áramot a trafóból kijövet, és a töltő végén is; ha differencia van, behatárolható a hiba.
Az egyutas egyenirányítás népszerű volt akksi töltőkben abban az időben amikor nem árultak minden sarkon akksi töltő építéshez való cél IC-t.
Az ólom-sav akkut úgy kell jól tölteni, hogy egy ideig töltjük, aztán egy ideig kicsit kisütjük, és így tovább. A Si diódával egyutasan egyenirányított váltó fesz majdnem kielégíti ezt a követelményt, mert fél periódusig tölti, aztán fél periódusig békén hagyja az akksit. Ennél jobb csak a szelén egyenirányítós egyutasan egyenirányított töltő volt, mert ott a szelén egyenirányítónak még jelentős visszárama is volt. Így szinte teljes mértékben művelte ugyanazt amit most IC-kkel akarunk megvalósítani. A lényeg, hogy a melegedés nem az egyutas egyenirányítástól mint technikai megoldástól van. Lehet alulméretezett trafó, vagy nem jól megválasztott áramkorlátozó az oka.
Átnéztem a cuccot, és a graetz volt rossz. (Autóból szedték ki, talán Zsiguli) Beletettem egy másikat, azzal nem búg, szépen tölt. Most levettem az aksiról, mert éjjelre nem hagyom ott, tűzveszélyes. A trafómelegedés holnap kiderül, de a búgás megszűnt.
Még egy kérdés: egy korszerű autónak, amiben mindenféle elektronika van, nem okoz gondot a 100Hz-es hullámosság? A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
Sziasztok! Hogyan, milyen módon némítja el a fej- vagy fülhallgató a tévét? Mi történik olyenkor a tévével? Csak kíváncsiságból kérdezem. Válaszaitokat előre is köszönöm!
Helló!
A jack csatlakozó bedugásakor az aljzatban egy érintkezőpár a benne lévő hangszórókról átkapcsolja a jelet a füles kimenetre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |