Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2801 / 3949
(#) szucsistvan123 válasza lajos1969 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ha van rajta reset gomb, és sokáig nyomva tartod, talán segíthet.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ha jól látom a felső sorban a kerek, és a hosszúkás gomb közötti (O betű felett) lyukban lesz a reset gomb.
(#) RoliNyh hozzászólása Jún 11, 2016 /
 
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de szerintetek mi értelme van egy olyan jelszónak, amit egy "akármilyen" RESET -tel hatástalanítani lehet?
(#) Ivan93 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Ha a jelszóval együtt az összes adatot is kitörli, akkor miért ne lenne értelme?
(#) szucsistvan123 válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Routereknél működik! Pedig ott is van jelszó. Vagy újabb telefonnál, ha elfelejted a feloldó kódot. Csak annyi, hogy a jelszóval együtt megy minden adat/beállítás
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) kaposznyak hozzászólása Jún 11, 2016 /
 
Sziasztok.

Veszélyes-e és miért az alábbi buherálás.

Adott egy 50m-es kábeldob. Fűnyíráshoz alakítanám át:
1. Levágnám a villát és dugaljra cserélném a kábel végén, hogy bedughassam a fűnyíróba.
2. A dobon lévő egyik dugaljba egy mindkét végén villa kábeldarabot tennék, így be tudnám dugni a hálózatba.
(#) mikrokapcsolo válasza kaposznyak hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Eszedbe se jusson ilyesmi! Mi van, ha véletlen kihúzódik a fűnyíróból? Esetleg még rutinból utána is nyúlsz. Felejtsd el. Ez nem játék. Lehet kapni direkt ilyen célra kitalált papa csatlakozót, amit fel tudsz szerelni a gépre.
(#) kaposznyak válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Kösz.

Tudnál esetleg egy linket adni a megfelelő csatlakozóhoz?
(#) mikrokapcsolo válasza kaposznyak hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Bocsánat, rosszul értelmeztem, a dobba dugnád a papa-papa kábel. Ez egy fokkal jobb, viszont még mindig életveszélyes mutatvány. Alapvető dolog, hogy a villára nem vezetünk áramot. Azt tenném a helyedben, hogy a dobról leszerelném az aljzatot, és egy ilyet szerelnék rá. A jelenlegi villa helyére pedig egy lengő mama aljzatot. Így a mama felét bedugod a fűnyírbálóba, a dobot elviszed a betáp pontig, majd a linkelt csatlakozóba bedugod az ellendarabját, amiben már lehet áram.
Ennél még egy egyszerűbb megoldás jutott eszembe, a dobról leszerelt aljzat helyére egy kis farkincát tezsel, kb20 centi hosszút, aminek a végén rendes villa van. Esetleg, ha van hely valahogy rögzíteni tekerés közben ezt a véget, lehet akár 1-2 m ráhagyást tenni, és akkor már be tudod dugni bárhova. Amit szem előtt kell tartanod, hogy soha, semmilyen körülmények között ne lehessen áram alatt érinthető fémfelület, mint pl egy dugvilla két érintkezője.
Szerk: Egy példa a képen.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016

kabeldob.jpg
    
(#) kaposznyak válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Köszönöm a részletes magyarázatot.

Időközben én is találtam az általad linkelthez hasonló kábeldobot. Fűnyíró kábeldobnak nevezik és így persze dupla annyiba kerül, mint egy sima.
Úgyhogy a hozzászólásod másik felében felvázolt megoldást próbálom majd megvalósítani.

Kösz!
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) mikrokapcsolo válasza kaposznyak hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Nyilván nem érdemes megvenni a dárgát, talán lehet kapni üres dobot is, arra pedig "ellentétesen" áttekerhető a jelenlegi felállás. Sok sikert hozzá, de tényleg nagyon figyelj oda, mit csinálsz, csak esgyszer van esélyed nagyon elrontani valamit az árammal, utána többet nem lesz gondod vele. Ha esetleg nem vagy magadban biztos, kérj segítséget egy villanyszerelőtől, villanyszerelő ismerőstől.
(#) kaposznyak válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Kösz, új dolgok előtt mindig megkérdezem, mi a teendő. Ha a leszerelt aljzat alatt olyasmit találok, ami nem egyértelmű, újra jövök kérdezősködni.
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 12, 2016 /
 
Üdv!
Találtam itthon egy olyan transzformátort ami 230V-ból előállít 12V-ot.A kérdésem az lenne , hogy honnan tudom eldönteni , hogy melyik a primer és szekunder tekercse?Az egyik tekercse nagyon vékony huzalból van es viszonylag nagyon sok menetes a màsik vastagabb huzalból van és kevesebb menetes.A vékonyabb huzalos tekercsnel 3 kivezetés van.Mi a funkcioja a 3db kivezetésnek?Miért nem elèg kettő?
(#) kadarist válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
A legnagyobb ellenállású kivezetés a hálózati oldal és a plusz kivezetés lehet egy leágazás kisebb feszültségű tápláló feszültség esetére.
(#) Bakman válasza jocka0012 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
A primer oldalon azért van több kivezetés, mert több (hálózati) feszültségről tud 12 V-ot előállítani. Pl.: 2 x 110 V, vagy 220 V - 230 V stb.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) jocka0012 hozzászólása Jún 12, 2016 /
 
Rendben.Köszönöm a gyors válaszokat!
(#) bbalu92 hozzászólása Jún 12, 2016 /
 
Sziasztok. Ma bontottam egy fényerőszabályzót egy régi csillárból (kép). Ezt szeretném még 1-2 példányban duplikálni. Viszont hagyományos villanyszerelő lévén 1-2 alkatrész ismeretlen nekem. Ebben tudnátok segíteni?
Írom a rajtuk szereplő adatokat:
Q2 megnevezéssel egy kék színű diódaméretű valami JH felirattal.
Fekete kilógó alkatrész: T1WC 250V2A Tf1i 5Celsius
Illetve tekercset nem tudnék rendelni, mivel semmit nem tudok róla. Ezzel mit tudok kezdeni?

Neten rajzot nem találtam sajnos róla, de ha valakinek rajza lenne egy hasonló egyszerű szabályzóról, az is megfelelne nekem, lényeg hogy működjön stabilan.

(Nem feltétlen ugyanilyen alkalmazása lenne, sajnos a bolti nem felel meg)

Köszi előre is!
(#) proli007 válasza bbalu92 hozzászólására (») Jún 12, 2016 / 1
 
Hello! Itt találsz hasonló rajzot. A kék dióda DB3-as diac. A kilógó hőbiztosíték, de az 115 fok lesz. A tekercsnek zavarszűrő szerepe van. A rajzon rajta van az induktivitás értéke, áramra pedig olyant választasz, amekkora lesz a terhelés.
(#) gerry hozzászólása Jún 12, 2016 /
 
Tiszteletem! Szükségem lenne egy egyszerű kapcsolásra, ami megvédi az áramkörömet az esetleges túlfeszültség rákapcsolásától. Az áramkör 5V-ról működik és elviekben csak 5V-ot is kaphat a tápcsatlakozóján keresztül. De mivel az ördög nem alszik és a tápok is különbözők előfordulhat, hogy nagyobb feszültség is rákerülhet. az áramkör áramfelvétele max.200mA. Stabkockákat nézegettem de azoknak is van minimum feszültség határuk bemenetként. A segédprogramokban találtam zéneres megoldást, ami működhet. Csak az a kérdésem, hogy jó-e egy ilyen megoldás az esetleges pár voltos túlfeszültségek levezetésére, persze megtartva a program adta ellenállás és zéner értékeket. Reméle érthető voltam. Köszönöm.
(#) proli007 válasza gerry hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
Hello! Ezt általában úgy oldják meg, hogy túlfeszültség esetén egy tirisztorral kiverik a biztit. De találsz itt számtalan lehetőséget..
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2016
(#) bbalu92 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
Ez ám a kielégítő válasz!! Köszönöm a segítséget
(#) reloop válasza gerry hozzászólására (») Jún 12, 2016 /
 
Szia! Szupresszor diódát ajánlok.
(#) sardi_hunor válasza pont hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Szia, igen erdekelne a dolog, es igy par alkatreszbol meg tudnam oldani! Koszon, kerlek kuldj egy kapcsolasi rajzot!
(#) sardi_hunor válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Megoldhatja ez is a problemamat, ha esetleg kuldesz egy kapcsolasi rajzot, es alkatreszlistat, hogyan is allitsam ossze a csokkentest Koszonom elore is!
(#) nedudgi válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Még mindig nem tudjuk, mekkora áramfelvételről van szó.
Olyan Zener kell, amelyik elviseli a terhelés áramát.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016

78Lxx+Z.tif
    
(#) proli007 válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Hello! Pontosabban is leírhattad volna az áramfelvételt, mert a "kicsi" műszakilag nem korrekt fogalom. És az ésszerű/célszerű megoldás is függhet ettől.
Ha az áram mondjuk 10mA, akkor egy ellenállás és egy zéner is megfelelő. Pld. egy 2,2k/1W és egy BZX55 C12.
Ha 100mA, akkor már nem megfelelő, Ekkor ezt pld. ki kell egészíteni egy tranyóval, és utána jöhet bármelyik stabilizátor. Ekkor a tranyó és zéner, csak előszabályzója a stabinak, pontos feszültséget nem kell adnia, és a hőtermelés is megfelezhető a stabi és a tranyó között.
Az LM317 elvileg önmagában is megfelelő lenne, mivel a maximális feszültséget a ki és bemenete között adják meg. De annak maximuma 35V. A 40V-12V pedig 28V-ot ad. Csak a szépséghibája lehet a dolognak, hogy ha pld. kondit teszünk a stabi kimenetére, akkor míg az feltöltődik megjelenhet a 40V a stabin. Nem beszélve, ha véletlenül rövidre zárják a kimentet. Ezért ez önmagban nem biztonságos módszer.
(#) pont válasza sardi_hunor hozzászólására (») Jún 13, 2016 /
 
Az R2=2Kohm 12v esetén. Az adatlapja szerint 1,2-37v-ig lehet állítani plusz a drop. A 40v bementi az nem sok neki. A maximum adatokat is Ube-Uki 40v-ra adják meg. Arra kell figyelni, hogy a lábkiosztása eltérő a 78xx sorozattól.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2016

317.gif
    
(#) Klorid hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom kiszámolni, hogy milyen hatással van a felüláteresztő szűrőre ha a mellékelt képen látható szűrő kondenzátorára párhuzamosan egy ellenállást teszek? Sok helyen látom ezt a megoldást, csak ebben az esetben nem tudom hogy kellene kiszámolni a frekvenciát. A képen látható egyszerű szűrőt ki tudom számolni.

hp_filter.png
    
(#) Hp41C válasza Klorid hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Ebben a leírásban a Terminated RL and RC low-pass flters fejezetben olvashatod.
(#) ironman82 hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Sziasztok!

Hegesztő gép paramétereket szeretnék értelmezni, sehol nem találtam még szakirodalmat.
Tud valaki segíteni ezeknek a paramétereket értelmezni:
nominális teljesítmény 20 %-on (kVA)
rövidzárlati áram (kA)
üresjárati szekunder feszültség (V)
késleltetett biztosíték
Következő: »»   2801 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem