Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Erre a kérdésre nem lehet egyértelműen válaszolni. A motor bírja a 48 V-ot? A vezérlő jól működik 36 V-on?
Idézet: Nem. „azt lehet hogy 3 akksit sorba kötöm a 4.et meg párhuzamra?”
Illetve a legalacsonyabb üzemi áram az az emitter-hez társított Volt érték?
Erre a kérdésre nem lehet válaszolni, mert igazábol te sem tudod, mit kérdezel. A kollektor-emitter feszültség (és az ott folyó áram) leginkább a bázisáramtól függ.
Akkor rosszul fogalmaztam meg. A kérdésem arra utal hogy hogy határozhatom meg hogy ha egy tranzisztoros erősítőt szeretnék készíteni hogyan tudom meghatározni egy adott tranzisztor minimális és maximális volt/ampert amelyet az adott alkatrészre vonatkozik. Nyitó feszültség amitől üzemel illetve mi a maximális feszültség amit elbír. Sajnos nem tudom kihámozni a datasheetből. Mivel mondtam nem vagyok a tranzisztorokban otthon szeretném megismerni megtanulni az alapabb dolgokat. Tanulás szempontból gyakorlásképp egy egyszerű fejhallgató erősítő elsődleges célom.
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
Javaslom, hogy először ismerkedj meg az elektronika alapjaival. Építs olyan egyszerű kapcsolásokat amit mások megterveztek és megépítettek. Sok sok tanulás és gyakorlás kell ahhoz, hogy önállóan áramkör tervezésbe kezdjél. A cikkek közt vannak alapáramkörök azokat is tanulmányozhatod. A feltett kérdéseidnek ilyen felkészültség mellet nincs sok értelme.
Építettem már egys mást kész tervek alapján és 90% működött is. Csak amit nem értek kérdezek mielőtt fölöslegesen vergődök a tudatlanságom miatt mivel tanulni nem szégyen. Megfogadom ennek ellenére a tanácsod!
Idézet: „Tanulás szempontból gyakorlásképp egy egyszerű fejhallgató erősítő elsődleges célom.” Nos miután kiderült az elsődleges cél, akkor így jobban képben vagyunk. Számomra ez így teljesen rendben van ![]() Pontosan a hasonló "szépreményű emberek miatt" (ez nem bántás akar lenni, hanem éppen ellenkezőleg ![]() Most viszont csütörtök este negyed kilenckor, kérlek ne várd el az egy éves "gyengeáramú elektronika szaktárgy rövid és érthető összefoglalását" öt percben (nagyon kezdő szinten volt egy év, és a heti két óra miatt így is nagyon sokat kellett kihúznom belőle). A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
Köszönöm szépen! Semmi jogom ahhoz hogy elvárja bárkitől is ezt!! Így is sokat segítettetek nekem.
Sziasztok!
Régi számítógép tápját szedtem szét. Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható rózsaszín kapcsolónak mi a szerepe?
A hálózati feszültségszintet lehet vele beállítani (230V/110V).
Köszönöm gyors válaszodat!
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2016
A "PAT" bármit jelenthet, ha jól látom a piros részre rá is van írva, a képen lévő pozícióban 230 állásban van.
Idézet: Mégcsak ezt sem. Felosztják a teret sakktáblaszerűen és a hőmennyiség változásokat látják adott sebességen belül. Tegyél egy izzólámpát az autóra - garantáltan észreveszi „tulajdonképpen nem is a mozgást érzékelik, hanem az infra tartományú fényhullámhosszt” ![]()
Bocsánat hogy rossz helyre írtam ,már megtaláltam a helyes topicot!Elnézést!
Köszi a választ!
hát nem lettem okosabb,az a baj hogy én sem tudom bírja e a 36 v-s a 48v-t.valki esetleg?
A 48 Voltos vezérlő valószínűleg elmegy 36 Volttal is, de ha tudnál valami típust vagy egyebet mondani, ami alapján ki lehet deríteni róla több adatot, úgy biztos többet tudunk segíteni.
A motor nagyobb feszültségen való járatása szerintem nem túl nyerő ötlet.
Lofty 026 Nagyteherbírású Elektromos Kerékpár a becsületes neve!
Nagyon lassú pedig akksi csere is volt!Még megnézem a vezérlőt hány wattos mert gyanús nekem! Azért akartam kicserélni a motorját mert van egy 36 voltos pluszba és a motorra gyanítottam hogy rossz!A vezérlőre azt írják 300-350 wattos kell gyárilag,de mekkorát lehet max beleépíteni károsodás nélkül?
itt egy kép is:
A mondatok nagy betűvel kezdődnek. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016
A képen látható egyen irányítót szeretném csinálni. Milyen alkatrészekre van szükségem, ha 12 és 24v-ott akarok egyen irányítani .
Milyen trafód van, milyen áramra akarod méretezni?
Szia! Ha netán nem jutsz dűlőre - érdekelne a motor, mert apámnak pont ugyanilyen van.
A trafóról csak annyit tudok hogy 220v-ból tud csinálni 12v és 24v váltó feszültséget. Méretezést az áramnak nem tudom, mert saját készítésű nyákokat tesztelnél vele. szóval áramban annyit amennyit te ideálisnak látsz.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2016
Ha az egyenirányító híd kibír 50 V-ot, jó lesz. Olyat vegyél, ami bír 5 A-t, pl. ezt: Bővebben: Link. Kondenzátor gyanánt 10 000 µF-ot ajánlok, pl. ezt: Bővebben: Link. A kondenzátor feszültségtűrésének nagyobbnak kell lennie, mint amekkorát rákapcsolsz. Konkrét igény esetén kicsit jobban be lehet lőni az alkatrészeket, de ha nem 100 W-os erősítővel kezdesz hanem apróságokkal, akkor ennyi bőven elég.
Azt vedd figyelembe, hogy a váltófeszültséget egyenirányítva a kondenzátoron több feszültség fog megjelenni. A 24-et megszorzod 1,41 -gyel (négyzetgyök 2), majd a diódahíd feszültségét kivonod, ami kb. 1 V. 24V~ -> 33V- és 12V~ -> 16V- Ha a trafó több, mint 12 V-ot (vagy 24 V-ot) ad, akkor a kimeneti feszültség is több lesz, a képlet szerint számolható a dolog.
Üdvözletem!Segítséget,megoldást,kérek az alábbi gondomra.
Van egy nagy teljesítményű gépkocsi akku töltőm (trafója 600watt 19 volt kimenettel,az egyenirányítása egy 35Amp graetz kocka.)Ezt a töltőt,szeretném úgy átalakítani,hogy Dc 14volt 15Amp tudjon tudjon csak leadni,mivel egy 100Amp/h akkut akarok tölteni vele.Köszönöm. Idézet: „Van egy nagy teljesítményű gépkocsi akku töltőm...” Ha ez hivatalos gyári akkutöltő, akkor azt nem kell átalakítani, a 19V gondolom az üresjárati feszültsége, ha az akkut rákötöd és töltöd, csökkenni fog a kimeneti feszültsége a megfelelő szintre... De többet segített volna egy készülék fotó, vagy típusszám... Srácok, másnál is berosált a youtube? Vagy csak nálam nem szeretne betöltődni? A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2016
Kössél be sorban egy 1.5-2 mm-es acéldrótból pár tized ohmos darabot, és mindjárt oké lesz.
Pl. 15 amper * 0,3 ohm már 4,5 voltot ejt közben, + a töltőkábel. Ez a legolcsóbb áramkorlátnak. Csupán a kapocsfeszt kell majd ellenőnizned.
Köszi, a Kondenzátornál a 10000 µF itthon levő kondik párhuzamos kötésével fogom produkálni.
De a kérdésem (mert a képen kapcsolást szeretném elkészíteni és az a 4 dióda milyen legyen. (arra gondoltam, hogy én készítem el a hidat nem készen veszem (tudom 100 Ft körüli összeg de gyakorlásnak jó) és a bemegyek a boltba milyen diódát kérjek?) Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2016
Vagy fűrész lesz vagy inkább csere. De köszi a tippet
|
Bejelentkezés
Hirdetés |