Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3280 / 3945
(#) gergo73 hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Tiszteletem Mindenkinek!

A segítségeteket kérném az alábbi dologban:
Van egy EUDORA 455 S tipusú mosó-szárítógépem. 30 éves jószág, elektromos berendezésű, semmi digitális cucc nincs benne.
Használtan vettem, a motorját hivatalos tekercselő szervízben újra tekerték, mert csak a centrifuga (2800 fordulat) mód működött, a mosási nem. (670 fordulat/perc) A motor jó, feltették előttem próbára, irányváltás a próbapadon rendben, (mosás/dob reverzálás) centrifuga szintén rendben. Hazavittem, jegyzet szerint visszakötöttem a csúszósarukat, de meg sem mozdult a motor, mert mint kiderült: a forgásirány-váltó mikrokapcsoló (mikrokapcsolóval van megoldva a dob mosási/szárítási forgásirány váltása) szét volt égve. Kondik jók, bemérve, stb. minden oké, új mikrókapcsolót kapott, balról-jobbra, szépen forog a dob, a terheléssel is könnyen indul, de amikor a tengelyen kiképzett kis bütyök benyomja a mikrokapcsolót (irányt váltana) akkor a motor megáll. Amikor a mikrokapcsoló kiengedett állapotban van, újra megindul a motor, természetesen a forgásirány nem változik. Ideiglenesen úgy oldottam meg, hogy a mikrokapcsolót kivettem, a common sarut és a működő forgásirány saruját összekötöttem, leszigeteltem, természetesen a másik sarut is leszigeteltem, rögzítettem. Így most folyamatosan egy irányban forog a dob, de legalább mos, szárít és a centri is működik. Rendben lemegy a mosási vagy a szárítási program végig, hiba nélkül, csak a mosódob forgásiránya így állandó irányú. Ezeknél a mosógépeknél a mosódob irányváltása azonnali, nincs szünet közte mint a többi mosógépnél, mert a mikrokapcsoló kapcsolgatja a forgásirányt. Az meg hol az egyik állásban van, hol a másikban és az átkapcsolás közt nincs szünet. Mi lehet a gond, hol keressem a hibát? Az az egy előnye ennek, hogy az ékszíjat nem "rángatja" a motor azonnali irányváltása. A netet feltúrtam már mindenhol, osztrák, külföldi oldalak is, de még kapcs.rajzot sem tudtam ehhez a tipushoz szerezni sehol. Van kapcs.rajz EUDORA 456/457 -hez, de ott másabb a motorcsatik kiosztása sajnos. Teljesen meg vagyok lőve. Szerintetek mi lehet a baj? Mi lehet a hiba oka? Lehet ezt a gépet így használni huzamosan? Nem károsodik a motorja? Előre is köszönöm a válaszokat! Üdvözlettel: Gergő
(#) kadarist válasza gergo73 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Szia!
Ez a jó téma.
(#) gergo73 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Átpirgáltam, amit belinkeltél ide, de sajnos nem lettem okosabb tőle.
A motor hosszútávon károsodhat ha így használom a gépet?
Engem nem zavar ha csak egy irányba forog a dob mosás közben. Legalább kevesebb mosási idő is elég neki, csak nem akarom leégetni a motort.

Üdvözlettel:
Gergő
(#) Epu2 válasza gergo73 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Az egyirányú forgástól összetekerednek a ruhák és a mosás minősége romlik. A motornak mindegy.
(#) kadarist válasza gergo73 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Azért mutattam azt a topikot, hogy oda írd a kérdésed, ne ide. Egyébként pedig keresd meg, hogy hol van megszakadva az áram útja a nem működő forgásirányhoz tartozó mikrokapcsoló vezetéknél.
(#) gergo73 válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Értem és köszönöm Epu2. Akkor a programkapcsolónál lesz valami. Ebben nincs szinkronmotor ami lépteti a tárcsát, hanem egy flexibilis sodronyféle hajtja a fogazott tárcsát, a dobtengelyen van egy mechanika/racsniszerűség ami a dob forgásirányától függetlenül, mindig egy irányban hajtja a spirált ami tekeri a fent említett programtárcsát, amin kapcsolóbütykök vannak és azok is kétállású sima mikrokapcsolókat kapcsolgatnak, amint körbefordul a programtárcsa. Olyan is van, hogy a mikrokapcsoló kipattan a fészkéből, mert csak bele van pattintva, semmi csavar, stb. Ott lesz szerintem valami, valamelyik mikrokapcsoló lehet, hogy ott is megadta magát, holnap szétdöntöm a gépet megint.
(#) gergo73 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Holnap kimérem műszerrel, nincs mese, muszáj. Azért írtam csak ide, mert Vezérlés technika és itt talán a vezérléssel lesz gond.
Üdvözlettel: Gergő
(#) cmdnetwizard hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Sziasztok!

Azt hiszem, hogy most kicsit letettem a hajam

Történt ugyanis, hogy megvettem a kis Indel trafómat, mely elvileg 9V váltó feszültséget állít elő 230-ból, és az a helyzet, hogy akárhogy méregetem, 9V helyett 12-t ad ki magából.
Az egész akkor tűnt fel, amikor rákötöttem a diódahídra, majd meg is terheltem egy 2W-os 220 Ohmos ellenállással meg egy leddel, mert kíváncsi voltam az egyenirányítás utáni feszültségre, és amikor arra rámértem 15V egyenfeszültséget kaptam. Átállítottam a multimétert váltófeszültségre, megmértem a trafó szekunder tekercsét, és kicsit több, mint 12V-ot kaptam. (Referenciaként lemértem a PC-m tápfeszültségét, 12,2V-ot kaptam, AIDA64 szerint stimmel az érték, utóbbi 12,1V-ot mutat)

Így kérdem én, hogy valamit én értettem félre, és nem tudom leolvasni a feszültségértéket a trafóról, vagy rosszul volt címkézve, és ezáltal rosszat kaptam? Ha utóbbi, akkor hogy lehetek biztos abban, hogy tényleg 20 wattos-e? Valamint mit kezdjek vele, ha nekem 9V váltó feszültség kell?

Csatolmányban ott a trafó
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Az üresjárati szekunder feszültség magasabb, mint a névleges árammal terhelt. Kisebb feszültségingadozást csak sokkal nagyobb terhelhetőségű trafóval kapsz, de akkor nagyobb is lesz az alapfogyasztás.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) Maximo hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Üdv.Ha szabad megkérdezni.Rádió modulokban.Ha nincs pontosan ugyanolyan értékü kerámiakondenzátor.20nF helyett 22nF?Vagy 5nF helyett 4n7?Tudom hogy nemszabad nagyon megváltoztatni az értékeket..Mennyire változtathatóak az értékek a vétel szempontjából?
(#) nedudgi válasza Maximo hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
A kérdés túl általános. Hol van az a kondenzátor az áramkörben?
Ha valamelyik IC tápfeszültségét szűri, akkor nagyobb lehet, esetleg picivel kisebb. 4,7nF például tökéletes lehet 5nF helyett.
(#) cmdnetwizard válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Oh, így érthető, hisz alig 1W-ot terheltem szegényre, miközben a névleges teljesítmény 20W.

Viszont így felmerül a kérdés, hogy mennyire kéne nagyobb teljesítmény, hogy a kimenő 9V annyi is legyen? Illetve vajon a Commodore 64 tervezői számoltak ezzel a jelenséggel, amikor a tápot tervezték hozzá?
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
A Commodore-hoz nem értek, így nem tudom mire kell neki az a 9V váltó.
(#) cmdnetwizard válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Létezik olyan, ami váltóáramot szabályoz kis mértékben úgy, mint például a 7805-ösök?

Tudom, hogy anno Bláthyék erre találták ki a transzformátort, viszont ennek a tudatában nem biztos, hogy rákötném a C64-esemre az után épített tápot

Amúgy a 9V-ot a VIC/SID igényli, meg a különböző perifériák, mint például a kazetta.
(#) Maximo válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Kösz.Az ic körül vannak.Értem válaszát...
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
A tápban 16V 4,7mF elkót cseréld 25V feszültségűre, akkor az egyenáramú rész rendben lesz.
A váltóáramú rész már kétesélyes. Meg lehet oldani, de nagyon drága.
Kellene keresni egy eredeti tápot, megmérni, hogy mekkora váltófeszültséget ad ki a 9V csatlakozón. Mindenesetre egy terhelt állapotú mérés segíthet, meg lehet látni, hogy a 12V mennyire esik le, ha terhelve van az egyenáramú rész. Feltételezhetően egyből 10V-11V lesz belőle.
Szerintem a kazettás rész is elviseli, a VIC izét meg nem tudom, milyen kapcsolásban használják. Feltételezhetően egyenirányítva, szabályozva kapja meg a 9V-t.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) cmdnetwizard válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Ennek mindenképp utánajárok Köszi a tippeket
(#) jani1987 hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Ha a haverotok a kezetekbe nyom egy ilyen valószínűleg buszból való kijelzőt (volános az ipse) akkor mihez kezdenétek vele?
(#) kadarist válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 27, 2019 / 2
 
Visszanyomnám a kezébe.
(#) BarnaPili válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
2.1-es rendszer csatornánkénti kivezérlésjelzőt csinálnák belőle. Vagy menne a garázsba az egyik polcra a többi "jóleszvalamire" kacat mellé.
(#) Bakman válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Egyszerűbb lesz egy kisebb feszültségű trafót venned. Javaslom a toroid kivitelezést, arról könnyen le lehet tekerni ha sok lenne a szekunder feszültség.
(#) nedudgi válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Juteszembe, ez a trafó nem igzán ebbe a kapcsolásba való. A két külön szekunder jobb lenne, mert nem biztos, hogy szabad összekötni az egyenirányított, 5V táprészt, és a 9V váltót.
(#) vede hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Hány ohmos lenne a következő ellenállás? Fekete-Vörös-Szürke(Ezüst?)-Fekete-Barna. 2W-os, 1%-os és most szakadt.
(#) kadarist válasza vede hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
18 ohm, 1% tűrés. Kalkulátor.
(#) vargaf válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Nem ilyen transzformátor kell ide, két szekunder tekercs van az eredeti tápegységben.

Dt1my.png
    
(#) vede válasza kadarist hozzászólására (») Jan 27, 2019 /
 
Kösz. Én is 28Ohmosnak gondoltam csak ezen hobbielektronika kalkulátoron nem lehet 1. színként feketét választani. Kicsit zavarba hozott
(#) gyoran válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
A buszomban használnám üzemanyagszintmérőnek és a két fékrendszer nyomásának kijelzésére.
De a viccet félretéve, ha 20-30 éves vagy, kivezérlésjező a következő erősítődhöz, labortáp áram-feszmérő.
Ha 30 fölött vagy, soha nem fogod használni, mert a kompromisszumok túl nagyok.
Sajnos.
Én is tele vagyok olyan cuccal, amit soha nem fogok használni, de hát a gyűjtögetési kényszer nagy úr.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Ezek nagyon érzéketlen műszerek, még a visszahúzó rugó helyett is tekercs szokott lenni, azt is táplálni kell. Előbb nézd meg mekkora áramra mozdul meg.
(#) cmdnetwizard válasza vargaf hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Azt tudom, a végeredményben olyan is lesz, a prototípushoz meg bőven elég ez is, hogy ki tudjam tesztelni a védő-áramköröket. Nameg mert más nem volt abban a két boltban, ahová járok, csak rendelésre, szóval egyelőre jó ez
(#) Teaway válasza vede hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Fekete az nulla, ezért nincs az első helyen. Nullával nem kezdődik ellenállás színkód.
Következő: »»   3280 / 3945
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem