Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3334 / 3944
(#) Pumuckli válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 25, 2019 / 1
 
Egy ilyenhez és mondjuk egy DHT22 kombohoz mit szólnál? A hőmérsékletmérő lehet más is... Nekem most 4 üzemel 7/24-ben, percenként küldi az adatokat... néha kicsit pontatlan, de erre is megvan az algoritmus. Wifin kommunikál és egy php oldalt hív meg a hőmérsékleti paraméterekkel.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2019
(#) Pumuckli válasza Pumuckli hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
...nekem a szerver pont egy raspberry pi, most csak hőmérsékleti adatokat gyűjt, később reményeim szerint a fűtést is ez vezérli majd... no meg a locsolórendszert is.
(#) cmdnetwizard válasza Pumuckli hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Elsőre jól hangzik, az ára, meg még jobban (Ráadásul HeStore-ban is kapható)

És ha jól értem, akkor Python kell hozzá, vagy más nyelv is játszik?

Továbbá szükség esetén Ethernet-et, vagy GSM modult lehet hozzá kapcsolni?
(#) Pumuckli válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Arduino software-t le tudod tölteni hozzá, ami ingyenes és tökéletesen működik vele. Egy picit játszani kell a kód feltöltésével (a modulon nyomva kell tartani a boot gombot), de ezt leszámítva teljesen jó. GSM module-t még nem használtam vele, de szerintem azt is kezelni tudja. Vezetékes hálózatot Raspberry Pi-vel tudod megoldani, az ESP modul tud szerverként is funkcionálni egyébként (tehát ha nincs külön wifi routered, akkor ki tud osztani maga is IP-t a Raspberry-nek), tehát még akár külön hálózatot is ki lehet építeni vele. Nem rég óta használom ezt a module-t, de maximálisan elégedett vagyok vele. Eddig csak a 4x7 szegmenses LED display-t nem tudtam meghajtani vele valamiért, talán a 3.3 V miatt. Ja és külön ki lehet kapcsolni rajta a "modulokat", akár a wifi-t, vagy a bluetooth-t, így még a kevésnél is kevesebbet fogyaszt.
(#) cmdnetwizard válasza Pumuckli hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Én közben találtam egy ilyen W5500-t hozzá, ami meg elvileg Arduino kompatibilis. Szóval ha nagyon kell, akkor megoldható a vezetékes hálózat, de elsőnek a Wifi is tökéletes lesz

Azt még had kérdezzem meg Tőled, hogy milyen nyelven garázdálkodsz vele?
(#) angelshark hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Sziasztok!

Egy viszonylag egyszerűnek tűnő kérdésre szeretném megtalálni a választ.

Megmértem egy 9V típusú elem feszültségét multiméterrel, és a kapott érték 8,84V. Idáig rendben van. Namost, hogyha az elem egyik pólusa és a multiméter érintkezője közé elkezdek bepakolni 10kOhm-os ellenállásokat (sorosan kapcsolva), akkor szép lassan elkezd csökkenni a multiméter által kijelzett feszültség érték. 60kOhm ellenállás közbeiktatása esetén a mért feszültség érték már csak 8,80V. Nyilván ez a 0,04V változás nem tűnik soknak, de nem mérési hibáról van szó, mivel minél több ellenállást pakolok be, egyre inkább csökken a feszültségérték, és a mérési eredményeim konzekvensek.

Arra szeretnék rájönni, hogy az ismert elemfeszültség és az ellenállásértékek ismeretében milyen képlet segítségével lehet kiszámolni a kapott feszültséget? Akárhogy kombinálom és rendezem a középiskolai fizikatankönyvemben szereplő képleteket, sehogy sem sikerül rájönnöm.

Előre is köszönök minden ötletet!
(#) Pumuckli válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
C/C++
Raspberry-hez pedig PHP-t használok (EasyPHP, Apache).
(#) vision61 válasza angelshark hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Szia!

Szerintem azért van ez a változás, mert a műszerben lévő ellenállásosztó "felső" tagját így folyamatosan növeled.
(#) kendre256 válasza angelshark hozzászólására (») Jún 25, 2019 / 1
 
Uki=Utelep*Rbe/(Rbe+Rkülső)
ahol Uki a(z osztó) kimeneti feszültsége, vagyis amit a műszer mér
Rbe a multimétered belső ellenállása
Rkülső a sorba rakott ellenállás (vagy ellenállások eredője)
Sima feszültségosztó, az "alsó tag" a műszer belső ellenállása, a "felső tag" a sorba rakott ellenállás(ok). Bemenő feszültség az elem feszültsége, a kimenő feszültséget meg a műszer mutatja.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2019
(#) angelshark válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Köszönöm, úgy érzem, hogy ezzel egy lépéssel előbbre jutottam.
Ez alapján a képlet alapján a műszerem belső ellenállása nagyjából 8,8megaOhm.
Illetve ebből az is következik - hogyha mindez így igaz -, hogy véletlenül sem arról van szó, hogy az ellenállások közbeiktatásával változtatható a végpontok között jelenlévő feszültség. (Tudnillik ezzel kapcsolatban egy kicsit bizonytalan voltam.)
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2019
(#) fifadani hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Sziasztok!
Tudnátok segíteni egy picit?
Adott egy biztonsági transzformátor. 230/230Vac 200VA.
A primer, azaz oldala ahol +-5%-os sorkapocs van?
Ha úgy kötöm be (0-230V közé), a másik oldalon terheletlenül 255V-ot mérek. Ha megterhelem 150mA-el, alig esik valamit a feszültség.
Illetve azt szeretném még kérdezni, hogy ha maximum 240Vac megtáplású eszközt pl.: szkóp, rádugok, lesz-e baja a műszernek?
Köszönöm szépen!
(#) Fetkiller válasza fifadani hozzászólására (») Jún 25, 2019 /
 
Szerintem fordítva kellene, a kétpólusú csoki (0-230V) a primer. A szekundernél pedig ha sok vagy kevés a feszültség, akkor csatlakozhatsz a +-5%-os kivezetésekre. De persze fordítva is működhet, a bemenő 230 V-ot kötöd az 5%-os kapcsokra, a bemeneti feszültségednek megfelelően. Mérted a hàlozati feszültséged?
De ha tudsz, keress egy adatlapot róla, ott mit írnak.
(#) gkari válasza Fetkiller hozzászólására (») Jún 25, 2019 / 1
 
Biztos, hogy az a primer, ahol a védőcsatlakozó van, ott kell szerintem a +5% -ra csatlakozni.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2019
(#) Gafly válasza fifadani hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
Azon gondolkozom, hogy a névleges terhelés miatt szoktunk rászámolni pár százalékot. Tehát a primer és a szekunder nem biztos hogy azonos menetszámú.
De ahogyan szoktam mondani, a transzformátor az "oda is, meg vissza is"
(#) strelok988 hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy Ardunio vezérelt Nixie csöves órát építek https://www.instructables.com/id/Arduino-Nixie-Clock-for-Absolute-B...nners/ ez alapján. A nixie vezérlő IC működését próbálom megfejteni K155ID1.
Az a probléma hogy az IC ABCD bemenetére nem szükséges +5V ot adni hanem elég GND-t adni a többi lábra és az így az igazságtábla szerint működik. Tehát amelyik lábra nem adok GND-t azt automatikusan HIGH logikai értéknek veszi. Az lenne a kérdésem hogy ez hibás működés vagy ez így nem probléma?
Nem számít hogy melyik bemenetre adok plusz 5 V-t hanem csak az hogy hova GND-t.
A K155ID1 es IC-t egy 74141 es shift regiszter vezérli ez a fenti GND-s furcsaság nem fogja akadályozni a működést? Remélem el tudtam mondani a problémát és tudtok segíteni. Erősáramú villanyszerelő vagyok nem vagyok jártas az ilyen IC-s dolgokban. Válaszotokat előre is köszönöm! Üdv.: Varga Ákos
(#) Bakman válasza strelok988 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
A konkrét IC-t nem ismerem, de járj el úgy, hogy a bemenetekre vagy határozott +5V-ot kapcsolsz, vagy nullát (GND-t). A logikai IC-k "nem szeretik", ha a bemenet lóg a levegőben. Pontosabban szólva, ilyen esetben a bemenetet jogában áll magasnak és alacsonynak is tekinteni, azt csinál, amit akar. Az is előfordulhat, hogy egyszerűen gerjedni kezd az IC, mert az egyik pillanatban magasnak, a másikban alacsonyak veszi a bemenetet.

Vannak olyan IC-k ahol a bemenet, éppen a gerjedés elkerülése érdekében, vagy alacsony vagy magas szintre van húzva a tokon belül egy ellenállással. Lehet, hogy itt is erről van szó, de ha határozott jelet kap a bemenet, csak jó lehet.
(#) pipi válasza strelok988 hozzászólására (») Jún 26, 2019 /
 
A ttl-IC-k már csak ilyenek, ha nem kötöd be, akkor 1 szintet "érzékel" a belső kapcsolástechnikának köszönhetően. Üresen hagyni, illetve H szinten nem "hajtani" nagyon nem illik, akkor egy felhúzó ellenállás dukál neki minimum. Szóval tegyél rá felhúzót és hajtsd L szinttel ha openkollektoros a meghajtás, vagy ha "rendes" kimenetről hajtod, akkor nincs teendő.
A cmos IC-k szabadon hagyott(vagy csak egyik irányban hajtott) bemeneteivel nagyobb a gond, ha arra száll egy légy már megváltozhat az állapota
(#) strelok988 hozzászólása Jún 26, 2019 /
 
Kössz a gyors választ előbb hülyeséget írtam nem 74141 es IC hajtja a K155ID1 et hanem egy 74HC595 ez a shift regiszter akkor az a kérdés hogy ez fog e GND-t kiadni oda ahová az kell? Bár a készítök akik ezt a leírást feltették így csinálták. Úgyhogy valószinű hogy ez így jó lessz!
(#) pipi válasza strelok988 hozzászólására (») Jún 26, 2019 / 1
 
Használd a válasz gombot...
Adatlap megnéz... HC595 kimenete külön engedélyezhető, vagyis ha engedélyezve van akkor a kimenete "hajt" H és L szinten is.
(#) Andralin válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Szia!
Hőmérséklet szenzornak én ezt ajánlanám: DS18B20 vízhatlan digitális hőmérő szonda

Profi kivitel, pontos és illeszthető gyakorlatilag bármihez, Rpi-hoz, Arduinóhoz is.
(#) antikzsolt hozzászólása Jún 28, 2019 /
 
Üdv.

A tegnapi nap érdekes jelenségre lettem figyelmes. A nagy meleg miatt be volt kapcsolva a ventilátor és csend lévén hallgattam hogy keveri a levegőt. És feltűnt hogy folyamatosan hullámzik a fordulat nem is kicsit. Volt hogy majdnem teljesen elhalkult rá nem sokra olyan lett a hangja mintha egy fokozattal feljebb kacsoltam volna. Jól sejtem ez a hálózat hibájára utal feszültség ingadozott?
Hogy tudnám ezt bepanaszolni? Mert még a most is csinálja folyamat. Új hálózat van bevezetve. Ellenőrizve a csatlakozók és a toldások. Nagy fogyasztó nem volt kapcsolgatva.
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2019
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Ezt egy izzólámpán is kellene látnod (nem ledes).
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Na ez az hogy pont ledes a lámpa.
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Mikrosutő, hűtő,... csak találsz egy izzót
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Értem már. Azt hittem hogy már korábban is észre kelet volna vennem. És igen látszik hogy hol fényesebb hol sötétebb a lámpa.
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Jelezheted a szolgáltatónak, de lehet nem történik semmi, ez van...
Pl utca végén laksz, előtted meg három hegesztő kisiparos fusizik reggeltől estig
(#) Cinema válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Nézesd meg szakemberrel a hálózati betáplálást, mert lehet, hogy probléma van a nulla-vezetővel és mielőtt minden készülék elhalálozna, érdemes megvizsgáltatni a hálózatot.
A védőföldelés sem hiányozhat, ahol ez szükséges.
Egy legalább 60-100W-os normál izzónál látni, ha ingadozik a hálózati feszültség, mert egyéb elektronikai készülékek (TV, Video, CD-DVD lejátszók, PC-tápok, sütők), kevésbé érzékenyek a kisebb ingadozásokra, bár nem szeretik.
Komoly hibára is utalhat az ingadozás, tessék időben intézkedni!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2019
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Hát a nap 24 órájában csak nem dolgozik mind a három. A másik dolog hogy a falu közepén van a trafó állomás.Köztem és az állomás közt nincs se lakatos se hegesztő. Utánam sem lakik ilyen emberke.
Jelezni fogom a szolgáltatónak.
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Szomszédod is kérdezd meg.
Hány fázis van hozzád bekötve? mind ingadozik?
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Jún 28, 2019 /
 
Ha három fázis van hozzád bekötve, könnyne lehet nulla hiba, ami többnyire végzetes az elektromos eszközökre néve. Az új hálózatot hogyan kell érteni? A lakásban vagy az utcában?
Következő: »»   3334 / 3944
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem