Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3362 / 3947
(#) pucuka válasza angelshark hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
A fajhő, vagy hőkapacitás mondja meg, hogy egységnyi teljesítmény mennyivel emeli az illető anyag hőmérsékletét. Hővezetés, és hősugárzás esetén van még hőellenállás is, amivel számolni kell. Elég bonyolult, de ha érdekel mélyedj el benne.
(#) Peter65 válasza angelshark hozzászólására (») Szept 25, 2019 / 1
 
Itt van néhány olyan feladat is a többi között, ahol ilyeneket kell kiszámolni. Nem tudom, hogy igazak-e a megadott adatok, de akár azok is lehetnek.
(#) kendre256 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Ezekkel a feladatokkal nem oldható meg az a probléma, amit angelshark felvetett. Sok dolgot kell számításba venni, ahogy pucuka is írta.
Szerintem az izzók fejlesztői a tervezés után még kísérleteznek, mérnek egy adagot és azzal finomítják a terveket.
(#) nedudgi válasza angelshark hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Ugyanazt a teljesítményt a wolframszál vastagságával, és a hosszával lehet beállítani. Ha nagyobb fényerőt szeretnénk, akkor a szál hőmérsékletét kell megnövelni. A hőmérsékletet befolyásolja a hőleadó felület nagysága, a szál felülete, a környező közeg, és a környezet hőmérséklete is - itt jön a spirálba tekert szál meneteinek hatása a szomszédos menetre. Így azonos teljesítménnyel magasabb hőmérsékletet (nagyobb fényerőt) lehet elérni. Tungsram szabadalom, ha jól emlékszem?
(#) pucuka válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 25, 2019 /
 
Idézet:
„Tungsram szabadalom, ha jól emlékszem?”

Bizony jól. De még a búrában levő gáz összetétele is befolyásol, pl. kripton.
(#) Pumuckli hozzászólása Szept 26, 2019 /
 
Sziasztok, tanácsot szeretnék kérni.
Olyan lézeres vágógépet szeretnék vásárolni, ami képes 10mm MDF valamint 5mm plexit vágni jó minőségben. Van-e ezzel kapcsolatban tapasztalatok? Milyet, hol lehet/érdemes venni, mennyibe kerül (akár nagyságrendileg), mik az esetlegesen felmerülő egyéb költségek, mire kell még odafigyelni? Esetleg jöhetnek privátban is, ha van konkrét ár...
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.
(#) direktor39 hozzászólása Szept 26, 2019 /
 
Sziasztok,

olyan gondom van, hogy vettem 9w-os COB fényerőszabályzós ledeket és mind vibrál. Van valakinek ötlete hogy lehetne megszüntetni a vibráló fényhatást?
(#) vargham válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Pontos típus? Fotó?
(#) direktor39 válasza vargham hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
erről lenne szó. 20 db van és hozzá érintőpaneles új fényszabályzós kapcsoló. és mind vibrál ilyen stroboszkóp effektus szinten, de nem mindig csinálja ezt. amúgy nagyon szép a fénye és sajnálnám vissza küldeni.
(#) direktor39 válasza vargham hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
szét is szedtem ha ez még jobban segít. 102 1kv kerámia lemez kondezátor 10kv névleges feszültséggel és 1000 pF értékkel.

a képen látható még egy cs2n60 tranzosztor is. a csomagolást nem szedtem jobban szét, hogy még mi van benne.
(#) pipi válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Hali!
Direktben, fényerőszab. nélkül is villog?
(#) direktor39 válasza pipi hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
direktben még nem próbáltam. Amikor megvettem a ledeket akkor egyből a régebbi fényerőszabályzós kapcsolóra kötöttem rá mivel az volt még beszerelve a falba és azzal nagyon durván villogott bekapcsolt állapotban. Úgy gondoltam hogy ehhez semmi reményt nem fűztem, hogy jól működik és egyből lecseréltem ilyen hiper-szuper érintőpaneles kapcsolóra amivel sokkal jobb a helyzet de még mindig vibrál...minimálisan de nagyon zavaró.....ez olyan jelenség mintha a hálózati feszültség periódikus változását a fényével követné a led. Kisebb fényerőn lehet inkább ezt látni és úgy jobban előjön a villogás. Már közép fényerőn stabilabb. lehet hogy a kapcsoló lenne a hibás? ill. a kapcsoló típusa nem bírja a feszültséget tartani? vagy a led nem bírja mégsem az alacsony fényerőt? ez az egész 20 db el van osztva konyhára és nappaliba külön külön kapcsolón és mind vibrál.

vagy még arra gondoltam hogy erre a ledre az van rá írva hogy a névleges feszültség AC 220-240v
de láttam olyan ledes lámpákat amira 85-265v volt ráírva....
(#) vargham válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Próbáld direktben is.
Ha akkor is villog, akkor valószínűleg nem nagyfrekvencián dolgozik benne az áramgenerátor, hanem hálózatin (50Hz). Találkoztam én is ilyennel, zavaróan villogtak.
(#) Gafly válasza vargham hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Ha nem zsír új lenne, akkor azt mondtam volna, hogy sokszor villogással kezd tönkremenni a LED.
Meg nekem van olyan szabályozóm, amibe a stroboszkóp is benne van, mint effekt. Na az nagyon durva, és még állítani is lehet hogy mennyire...
(#) direktor39 válasza vargham hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
kipróbáltam direktben is úgy viszont nem villog nem pislákol....
(#) vargham válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Akkor nem jó hozzá a fényerő szabályozó.
(#) dudzsi válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Vidd vissza. Mert mennie kellene
(#) direktor39 válasza vargham hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
ok, de tudtok olyan fényerőszabályzót ami jó lenne?

most kellett dekopírfűrésszel vágnom és ahogy a fűrész elindult, nem mindig de néha bevillantak a ledek. úgy is hogy le voltak kapcsolva. ez most még jobban meglepett engem hogy mi történik még. Vajon melyik verzió fog még nálam előjönni
(#) direktor39 válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
én ezt pont hogy erőltetve fojtogatom vissza magamban, hogy lehetséges lenne-e ez? pont a fényerőszab. lenne a rossz? amikor pont hogy milyen dekoratív)) ez egyébként livolo típus és azt hittem bomba biztos dolog.
(#) Epu2 válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 26, 2019 /
 
Üdv! Arra senki nem gondol, hogy a ráírás ellenére alkalmatlan a fényerő-szabályzásra. Egy hatágú fényerő-szabályzós csillár viselkedett hasonlóan. Volt, hogy villogott, volt, hogy nem, vagy villogott de két órán belül 3 db megadta magát. Szó nélkül cserélték.
(#) zsolt58 hozzászólása Szept 27, 2019 /
 
Szép estét. Nem találtam megfelelő fórumot kérdésem feltevéséhez. Szeretnék be dobozolni egy 30cm-s 100W körüli hangszórót basszusnak. És szerintettek csak simán egy kocka dobozba rakjam be vagy azért méreteket is nézzek, hogy a hangzás és a basszus is szépen ki jöjjön? Csak ebben jó lenne, ha valaki segítene.
Köszönöm.
(#) direktor39 válasza zsolt58 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Szia, ez azért attól függ hogy milyen hangszóró kerülne beépítésre és nyitott azaz reflex ládába vagy zárt ládába kerülne. Kocka doboz basszus szempontjából jobb szerintem és nem kell túl bonyolítani viszont belül nem árt merevíteni valamennyire és gyapottal vagy vattával kitömni ill. ha szivacs lapod van az is felragaszthatod belülre a doboz falára. a dobozt belül az összeillesztésnél szilikonragasztóval érdemes kihúzni még akkor is ha reflex ládáról van szó és a hangszóró felfekvésénél is fontos a tömítettség, ide pedig az ablakszigetelésnél használatos szivacs csíkot ajánlatos felragasztani, hogy ne szuszogjon a levegő és ha jól tömíted akkor sokkal nagyobb basszust fogsz kihozni belőle. én csináltam már 35cm*35cm*45*cm-est és teljesen jó volt. a mélysége volt 45cm.
(#) direktor39 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
szia,köszi a válaszod, de az a gond ill. fura hogy a 20 db cob led spot 4 fényszabályzós kapcsolóra van elosztva. és mindegyiknél csinálja úgy ahogy írtad pontosan az a helyzet nélunk is. hol csinálja hol nem... tegnap este volt kb 1 óra amikor nem csinálta. mind a 4 kapcsoló rossz lenne? az szerintem nem oldja meg a problémámat hogy kicserélik mert max kapot 4 darab ugyan ilyet. ha vissza viszem hogy a pénzt kérjem vissza akkor melyik típus lenne a tuti ami biztosan viszi ezeket a spotokat? és ha mégis a spotokban van a hiba? teljes káosz van nálam ezen téren.
(#) Kovidivi válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 1 /
 
LED fényerő szabályzása bonyolult.
A fali kapcsolóba beépített elektronikák a LED meghajtónak a tápját csökkentik, de mivel a LED-ek áramgenerátorosokat, így villogni fognak (feltöltődik a kondi, ekkor elindul az áramgenerátor, az leszívja a kondit, és kezdődik elölről).
Attól, hogy a LED-es lámpára rá van írva, hogy a fényereje szabályozható, valószínűleg csak a speciálisan hozzá gyártott fényerőszabályzós kapcsolóval lehetséges.
Én úgy vagyok vele, hogy ezek a LED lámpák nem fényerőszabályozhatóak (belső áramgenerátor miatt), csak az, amelyikben LED csík van: Bővebben: Link, mert ebben nincs túl sok elektronika, így a hagyományos megoldások működnek vele.
Vagy LED-szalag, speciális táppal (ott sem a tápnak a bemenő feszültségét csökkentjük!), vagy pedig LED-es lámpa, ami 12V-ot vár, és ténylegesen csak egy megfelelően méretezett ellenállás van a LED előtt (a nappaliban ilyen szpotok világítanak, saját gyártmány).
(#) direktor39 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
köszi a válaszod. na lényegében ezen tipródom én is és a szitum róka fogta csuka szituhoz hasonlít)

van 12v-os rgbw led szalag rejtett világításnak kialakítva nálam és ott tök stabil a dolog. akkor itt lehet a kutya elásva, hogy nem 12v-os spotot használok. Valószínű, hogy azért nem vibrál a ledszalag mert 12v-os a táp és a táp után dolgozik az elektronika és nem a hálózati feszültséget csökkentjük. Megnéztem a linket és nem is gondoltam volna hogy ez led csík....sok ilyen izzót láttam, de igazából nem tudtam mitől más és most leesett nekem. köszi.

Váltsak 12v-ra de akkor hová építsem ki a tápot stb.... de akkor minek csinálnak ilyen 220 v-os led-es cuccot ha vibrál? akkor mindenki vissza viszi a boltba, hogy rossz nem? én azt olvastam egy weboldalon amit fentebb is írtam, ha az van ráírva hogy mondjuk AC 85 v - 265 v vagy más tágabb paraméter szerepel az jó és nem villog de amelyiken az van hogy AC 220 v - 240 v az mindegyik villog.

a régebbi fényerő-szabályzón sokkal jobban villogott ezen az újfajtán már alig. valószínű hogy a kapcsolóban lévő elektronika miatt jobban tartja az áramot?

most talán az lenne a megoldás ha mindegyik led-hez bekötnék párhuzamban egy kondenzátort ami stabilan tartja? mert eldobnám az agyam ha ez nem villogna, mert ennek pont olyan lenne a fénye amit szerettem volna és nagyon frankón, jó minőségben világit ha éppen nem vibrál.
(#) direktor39 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
vagy a kondi bekötése azért nem jó, mert ha kondit kötnék be, akkor is a kondi után kellene csökkenteni ill. szabályozni a fényerőt? tehát minden egyes ledhez bekötött kondi után kellene szabályozni? vagy a kapcsoló elé egy kondit bekötni ami után az összes spot stabilabb áramot kapna? és csak azért nincs stabilabb kondi bekötve mert a spot házán belül nincs nagyobb hely?
(#) Kovidivi válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 1 / 1
 
"ha az van ráírva hogy mondjuk AC 85 v - 265 v vagy más tágabb paraméter szerepel az jó és nem villog" - ezt felejtsd el, semmi köze nincs a fényerőszabályzáshoz. Sőt! Amikor a fél fényerővel kellene világítani a lámpának, akkor a LED-lámpa csak fele akkora feszültséget kap, mint normál esetben. 230V helyett mondjuk 110V-ot. Ilyenkor az elektronika dupla akkora áramot vesz fel, mint 230V-ról, és a maximális teljesítménnyel fog a LED világítani. Ez arra jó, hogy pl. ahol 110V van csak, ott is működjön a LED lámpa.
Kondenzátor nem megoldás a problémára.
Az RGB LED-szalag elektronikája a táp után van.
"a régebbi fényerő-szabályzón sokkal jobban villogott ezen az újfajtán már alig." - a fényerő szabályzásnak több módja van, más frekvencián is működnek, ezért reagál máshogy a LED lámpa.
"Váltsak 12v-ra de" - ezzel sem lennél előrébb, ugyanis az átlagos 12V DC-re gyártott LED-ekben is áramgenerátor van, tehát ha tápjával variálsz, megpróbál kompenzálni.
"de akkor minek csinálnak ilyen 220 v-os led-es cuccot ha vibrál?" - ha nem akarod a fényerejét szabályozni, akkor nem vibrál. Az esetek nagy részében nincs fényerőszabályzás. Betekerik a foglaltba, és használják. Ez az értélme.

Fényerő szabályzást a LED előtt levő elektronikával tudod csak megfelelően megoldani (amihez nem férsz hozzá), és nem pedig az elektronika tápjával variálva. Az elektronika célja pont az, hogy a táp hullámosságát/ingadozását kiküszöbölje. Ha te a tápját még jobban megszaggatod (fényerőszabályzás), akkor az elektronika sokkal nagyobb csúcsáramokkal dolgozik, mint amire tervezve van, és tönkremegy.

Fényerőszabályzós LED-es lámpát találni nagyon nehéz, és csak tapasztalat útján tudsz megfelelőt találni. Ajánlom, hogy keresd meg a LED-es témát, LED világítás vagy hasonló, és ott tedd fel a kérdésed.
Nagybetűs mondatkezdés.

szerk: Meg lehetne korrekten is oldani a LED-es lámpák fényerőszabályzását.
Egyszerűen csak mintavételezni kellene az elektronikának a betápját, hogy az szaggatva van-e (a hullámformából tökéletesen kiszámolható minden), és ez alapján csökkenteni a fényerőt. De ekkor 300Ft-tal többe kerülnének a LED lámpák, és ezt nem akarja senki...
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
(#) direktor39 hozzászólása Szept 27, 2019 /
 
"ha nem akarod a fényerejét szabályozni, akkor nem vibrál. Az esetek nagy részében nincs fényerőszabályzás. Betekerik a foglaltba, és használják. Ez az értélme."

jó de azért veszi az ember kimondottan a fényerő-szabályzós verziót mert terve van vele és nem csak simán csak világítani vele. Pont hogy azt lehet vele elérni amit a sima felkapcsolt állásban nem lehet. Én ezt csak azért írtam le mert nem gondoltam volna hogy ez egy olyan termék a piacon amit ki lehet fogni igazából egy használhatatlan verziót. Mondjuk ha úgy világítana ami gyengusz lenne fényerőben de nem villog nem pislákol akkor az megint oké mert attól még egész jól használható. Ez pont hogy jól is világít mint a lórúgás meg halványan is mint a gyertya csak éppen pislákol ami miatt teljesen használhatatlan. mondjuk egy kastélyos dekorációnál ahol gyertyát akarnék de nem akarok gyertyát használni akkor ezekkel ilyen állapotban tök jó lenne gyertyát helyettesíteni de mivel nem ez a helyzet így ez most használhatatlan.

de ha abból kiindulva hogy a régi és az új kapcsoló között ég és föld a különbség akkor nem lehetne ezt még egy picit fokozni? és máris jó lenne minden. vagy éppen ez az az állapot ami a max. aminél nem lesz jobb soha?

persze ez az új kapcsoló sokkal jobban le is viszi a fényerőt mint a régi mert betettem egy halogént és ezzel az újjal annyira le lehetett vinni a fényerőt hogy éppen a halogénlámpa izzószála kb. 0.00001%-on világított...azt hittem elsőre hogy rossz a halogén. ezt csak azért írtam le hogy lehet hogy a spot ezt a tartományt már végképpen nem bírja?
(#) vargham válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 / 1
 
Ha az van a LED-es fényforrásodra írva, hogy dimmelhető, akkor biztosan az is. Vidd el a boltba, mutasd meg, és mondd, hogy ehhez kérsz dimmert. Akár próbáljátok is ki helyben. Lehet, hogy egyik sem lesz jó hozzá...
(#) Kovidivi válasza direktor39 hozzászólására (») Szept 27, 2019 1 /
 
Azt írnak a lámpára, amit akarnak.
Ha most tudod dimmelni, de villog, az azt jelenti, hogy az elektronika bemenő feszültsége olyan alacsony, hogy az áramgenerátor nem áramgenerátorként működik, mert a LED-en nem tudja kialakítani a megfelelő áramot.
Ha valami ilyesmit szeretnél elérni, azt én kókányolásnak nevezném. Kell hozzá egy változtatható feszültségű DC táp. Ha 80V alá tekered, akkor kiléptél a feltüntetett bemenő feszültség tartományból, és kevesebb áram fog folyni a LED-en, mint a névleges.
Innentől LED függő, és LED darabszám függő lesz az egész rendszered.
Azt is el tudom képzelni, hogy a dimmelhető LED-es világítótest kifejezést minden lámpára rá lehet írni, ami alacsonyabb feszültségről kevésbé világít, a nem dimmelhető meg lehet tönkremegy. Vagyis ahogy az átlagos ember használná, használhatatlan. De mondtam, írjál a megfelelő topikba kérlek! Meg fogjuk látbi, ne aggódj. A kérdésed téma specifikus, nem általános.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2019
Következő: »»   3362 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem