Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Triak működése
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Peter65 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Üdvözletem!
Durva becsléshez kiindulási pont lehet, hogy kb. 1V esik a bekapcsolt triakon. 10A mellett ez kb. 10W disszipációt fog jelenteni, ami mindenképpen hűtést igényel.
Magam részéről triakkal nem váltanék ki készülék kapcsolót, csak ha nagyon gyakori kapcsolás van, akkor tenném be sorba, mint egy szilárd-test relét. Ha a triak meghibásodik zárlatba megy általában, és nem lehet kikapcsolni a készüléket. Egy kis mágneskapcsoló, vagy egy erősebb relé biztonságosabb megoldás.
(#) proli007 válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Hello! Ebből a kérésből kb. semmit nem lehet megtudni. "Egy elektromos eszköz"
(#) kadarist válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
A mágneskapcsoló meg összeragad... Úgy szokták csinálni, hogy az üzemi fűtéskapcsoló félvezetős, a biztonsági túlfűtés-védelem pedig mágneskapcsolós-relés megoldású. A mágneskapcsoló mindig húz, a rákötött triakos szabályzó meg kapcsolgat. Ha megszólal a biztonsági kapcsoló, akkor kikapcsol a mágneskapcsoló.
(#) fecameca válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Találtam itthon egy 16 Amperes relét. A tekercse 24 Voltos, ahhoz is találtam egy kis trafót. Belegondoltam, hogy a kenyérsütőkben is a motor triak vezérelt, de a fűtőtest relés bennük általában. Kapcsolót a törpefeszültségű oldalra tettem. Az éjjel -nappal feszültség alatt levő csengőtrafókból kiindulva bírnia kellene. Vagy jobb lett volna a 230 Voltos oldalon megszakítani? Triaknál egymásnak ellentmond az, hogy hűteni kellene (1500W fűtőbetét) és úgy leburkolni, hogy ne legyen megérinthető, mert rajta van a fázis. Arra is gondolni kell, hogy gázkészülék lévén, ha esetleg valaki hív hozzá egy gázszerelőt, s nem gondolva az elektromos grillezőre, agyonüti az áram, azt én okoztam. Relé és törpefesz. alkalmazása a kapcsolón ezt kizárja. Plusz előny, hogy az alig látható glimmlámpa kiváltható lett Led-re. Így csak egy 2k ellenállás kellett elé. 230 Voltra annak az egy darab Lednek jóval bonyolultabb előtét kellett vona.
(#) Suba53 válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Szia Gabesz!
Csarnok világításához világító testeket javasolhatok.
A triakkal való hajtásról van elképzelésed? Ki-be kapcsolni akarod, vagy fényerő szabályozni?
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem