Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztor, mint kapcsoló
 
Témaindító: Bago, idő: Feb 4, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Josi777 válasza Jonas hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Szerintem nagyon nagyok oda azok az 1 Mohmos ellenállások, a Gate kapacitás nagyon lassan töltődik fel és sül ki. Ez alatt az idő alatt a FET nagy áramnál simán képes eldisszipálni. A másik pedig, hogy 20V-os a max. Gate feszültségű FET-et, 30 voltról nem ajánlatos vezérelni (a feszültségosztós megoldás nem jó oda, pont a lassabb átkapcsolás miatt). Nekem kb. 6,5-10 msec jött ki az átkapcsolás sebességére, ez az érték baromi lassú átkapcsolásnak számít, pár 100 nsec alatt kéne végbemennie, de ha nincs sűrűn kapcsolgatva, akkor is legalább usec nagyságrendben.
Vc(t)=V_0(1-e t/RC)
(#) asch válasza Jonas hozzászólására (») Aug 17, 2022 / 1
 
Az előzőbe nem sikerült beleszerkeszteni már, szemléltetésként írom, Josi777-tel egyetértésben:

Képzeld el az állapotot, amikor a tranzisztor ellenállása éppen annyi, amennyi a rövidzáré, tehát még nem zárt le, de nincs is teljesen nyitva a tranzisztor. Ekkor 15V esik a tranzisztoron. Tudjon a tápunk 360A-t leadni 30V-on, amit abból következtettem ki, hogy 40db maximum 90A-t kapcsolni képes tranzisztor van a rajzodon. Ez 360A*15V=5400W ami a tranzisztorokon esik! És ha nem egyszerre kapcsolnak, akkor nem is egyenletesen oszlik el. Gondold el, ennek a negyede is több mint 1000W, ami optimális esetben egy FET-re jut! Ezért kell gyorsan kapcsolni a FET-et.
(#) Jonas hozzászólása Aug 17, 2022 /
 
Válaszolva a kérdésekre:

A terhelés majd egy inverter lesz, de ez még nem létezik, a rövidzár előtti pillanatban szakadás volt a kimeneten. A rövidzárlati áram ekkor 20-30A körüli érték lehetett (1x8S LI-ion cella), de a végleges verzióban ez egy nagyobb pack lesz, így a 100-200A sem kizárt.
Valóban, azt elfelejtettem leírni, hogy a piros nyíl pillanatában következett be a rövidzár (látszik is hogy a Drain feszültség kissé megemelkedik a Source-hoz képest). A reakcióidő innen látható, az az idő, amennyi a piros nyíl után telik el ameddig a Gate feszültség megmozdul, ez bőven ms alatti. Ahogy asch is írta, egyértelműen ott ment tönkre a tranzisztor, ahol a törések vannak. Ebben a tesztben most csak 1 tranzisztor volt szándékosan, az első esetnél mikor felfedeztem a problémát, akkor 2 volt, de csak az egyik ment tönkre, azt kiforrasztottam, és utána a megmaradt 1-el csináltam ezt a mérést.
Igazatok lehet a lassú átkapcsolással, tudatos volt a nagy érékű ellenállással való fesz osztás, hogy üresjáratban a vezérlő elektronika ne fogyasszon sokat, de ezt nem gondoltam ez probléma forrás lehet. Illetve most tűnt csak fel, hogy 5V környékén kezd belassulni a Gate feszültség esése, pont azon az 5V körül, ahol a tranzisztor elkezd záródni, és itt sok időt tölt.
Utána nézek, hogy mik lehetnek még a megoldások a normális Gate meghajtásra.
(#) Bakman válasza Jonas hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Meghajtó IC, pl. TC4420. Tanulmányozd a FET adatlapjában a Safe Operating Area részt. Ott látható, milyen körülmények között mennyi ideig lehet a tranzisztor, mielőtt letérdel.
(#) asch válasza Jonas hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
> Utána nézek, hogy mik lehetnek még a megoldások a normális Gate meghajtásra.

A legésszerűbb szerintem is a cél IC, ahogy a többiek javasolták. Az a lényege, hogy mind "fel", mind "le" erősen húzza a meghajtó. Ezt nem triviális probléma megépíteni diszkrét alkatrészekből. Ha jól van megcsinálva, akkor ez nem fog szinte semmit sem fogyasztani statikus állapotban, mivel nem folyik áram amikor már fel van töltve a gate kondenzátor.

Nagy értékű ellenállást egyet szokás betenni, ami 0-ba húzza a gate-et arra célra, hogy az áramkör bekapcsolásakor mielőtt a driver elkezdene működni, addig se legyen tranziens nyitás. Enélkül a gate kondenzátor töltve tud maradni az előző bekapcsolás óta, és nyitva indul a tranzisztor. Ez tipikus bekapcsolást okozó tranziens hiba szokott lenni kezdőknél. Magam is elkövettem már Ez az ellenállás lehet MOhm nagyságrendű, mivel ez csak akkor kapcsolja ki a tranzisztort, ha elmegy a táp, de akkor már nem tud nagy áram folyni. Persze ezt biztosítani kell, hogy ne legyen olyan, hogy a nagy teljesítményű táp aktív, de a vezérlés tápja kikapcsol, ami akkor fordulhatna elő, ha külön van megtáplálva a vezérlés.
(#) Jonas válasza Bakman hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Nos igen, a probléma innen kezdve egyértelművé vált, legrosszabb esetben is legfeljebb 100us alatt ki kell kapcsolni. A linkelt meghajtóval is az a bajom, mint sok másikkal, hogy a maximális feszültség csak 20V, nekem alsó hangon 35V szükséges, de ilyet azért még lehet találni.
(#) Jonas válasza asch hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Ez innen kezdve felvet pár újabb érdekes kérdést.
Az eszköz amit tervezek, az egy BMS, aminek ez a terhelés oldali kapcsolója. A BMS-be be van építve, hogy bármely cella 2,5V alá esése esetén a saját vezérlésének a tápját is levágja. Ez a 2,5V alá zuhanás könnyen megvan egy rövidzárlat esetén, tehát szinte biztos, hogy rövidzár esetében a saját vezérlésének ellátása is kiesik. A vezérlésnek 3 feszültségszintje van: 30V (pakk feszültsége), 5V és 3,3V. Szuperkapacitások használatával utóbbi kettő néhány másodpercig a lekapcsolás után még biztosított, viszont a 30V-os vezérlési táp (amiről az említett szintillesztő is menne), azonnal elhal. Az én megoldásomban ez a tény nem lett volna probléma, hiszen a 30V-os táp is földre kerül gyorsan, de ettől függetlenül még a MOSFET-ek kikapcsolása lassú (persze ez nem csoda az 1Mohm-os ellenállásokkal). Kérdés, hogy a meghajtó áramkör mit kezdene ezzel a helyzettel? Ebben az esetben is képes izommal földre húzni, amikor magának a meghajtónak az éltető feszültsége eltűnik a rövidzár bekövetkezésével együtt?
(#) asch válasza Jonas hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Ha ki vannak vezetve a cellák külön, akkor kb 3.3V-onként minden feszültség rendelkezésedre áll, nem? Miért nem használsz egy passzentos feszültséget a tranzisztor kapcsolására? Akkor nem kell a 30V-tal szívnod erre a célra.

A lekapcsolás nagyon gyorsan meg tud történni ha baj van, szerintem egy sima kondenzátor elegendő lehet arra, hogy az MCU mindent biztonságos állapotba tudjon állítani amikor kell. Utána pedig a megaohm-os ellenállás 0-ban tartja a tranzisztor lábat. A szuperkapacitás nekem overkill-nek tűnik, nem kellenek másodpercek, ráadásul az MCU nem fogyaszt sokat ha jól van felprogramozva.

(Ami bajt csinálhat az az, ha a drivernek van olyan hibamódja, hogy felfelé húzza a gate-et. A BMS áramkörrel az a baj, hogy hiba esetén simán tüzet vagy más veszélyt lehet csinálni vele, tehát nagyon nem játék. A biztonságkritikus rendszereknél szokás FMEA-t csinálni, azaz a hibaállapotokat végigelemezni, hogy melyiknek milyen hatása lenne. Olyan rendszert kell tervezni, ami az előfodulható hibák esetén is mindig biztonságos állapotba megy. Például szakadást okoz végül, vagy ilyesmi.)
(#) Jonas válasza asch hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
> Ha ki vannak vezetve a cellák külön, akkor kb 3.3V-onként minden feszültség rendelkezésedre áll, nem? Miért nem használsz egy passzentos feszültséget a tranzisztor kapcsolására? Akkor nem kell a 30V-tal szívnod erre a célra.

Igen, persze, de azok csak mérési célra, asszimetrikus terhelést nem akarok külön cellákra semmilyen formában, akkor inkább csinálok a 30V-ból 20V-os tápot is.

A szuperkapacitás ötlete gyakorlatilag egy Li-ion gombelem ötletét váltotta ki, abból a célból, hogy ha lehetséges (márpedig egyelőre úgy tűnik hogy igen), akkor a Mikrokontroller sokáig életben tudjon maradni, ugyanis a BMS a külvilággal is kommunikál, ezzel pedig megnyílik a lehetőség a BMS távoli ébresztésére is - de ez már amúgy is túlmutat ennek a topiknak a témáján.

Az mindenesetre jó hír, hogy a meghajtó probléma esetén ns-ok alatt zár, utána fog a táp eltűnni úgyis felette (kondival biztosított lesz).
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem