Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   436 / 4020
(#) Riccsusz hozzászólása Márc 3, 2009 /

Hello, volna egy olyasféle problémám, hogy van egy Speed Link Medusa típusu fejhallgatóm minek 9 pólusos DIN csatlakozóval +egy 3.5 jackel(Mikrofon) a végén. Azt szeretném megoldani, hogy a DIN9-et levenni és átoperálni JACK dugókká (5.1) és, hogy ez lehetséges-e valahogy ill., ha igen, lesz-e szükségem erősítőre hozzá? Elnézést lehet nem ez volt a megfelelő Topic de nem találtam jobbat... Előre is Köszönöm
(#) matyko_78 hozzászólása Márc 3, 2009 /

Sziasztok

Kezdő létemre van egy két kérdésem, ami lehet egykét embert meg mosolyogtat Olyan kérdésem van, ha bemegyek egy villanyszerelő boltba, akkor pl: hogyan kérjek réz huzalt amit tudok (0.1-0.5 kell a vastagság) mit kell hozzá milyen infót tudnom ami fontos, meg, hogy ne nézzen balféknek a boltos )? Van egy hobbielektronika könyvem abból olvasgatom az okosságokat, de pl: ha kéne még nekem kondenzátor, akkor, hogyan kérjem ezt ? Van valami olyan dolog a kondenzátornál amit feltétlenül említenem kéne, egyenlőre csak egyszerű kísérletezésről van szó, hogy tudjam mi, hogy működik.. Kérem valaki adjon tanácsot

Köszönöm előre is..
(#) proli007 válasza matyko_78 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Hello!
- Huzal keresztmetszetnél (és már el is árultam) nem az átmérő számít, hanem a keresztmetszet. tehát ezt mm2-ben azaz kvadrát-ban szokták megadni. A lényeg az áramsűrűség, hogy a vezető 1mm2 keresztmetszetén hány amper folyhat át. (A tényleges áramértékhez látogass át a "Villanyszerelős" topikba, többen leírták.)
- A kondiknál alapvető a kapacitása (Farádban) és a feszültsége (Volt-ban). Ezen felül vannak polarizálatlan és polarizált (Elektrolit kondenzátor v. elko) kondenzátorok. Az sem mellékes, hogy a polarizálatlan kondi váltófeszültségre, vagy egyenfeszültségre készült-e. (Mivel az elko eleve polarizált, váltóáramú alkalmazásra alkalmatlan) Tekintve hogy a kondik értéke széles skálán mozog, ill. 1F az elég nagy kapacitás, prefixumokat szoktunk elé tenni. (uF, nF, pF)
üdv! proli007
(#) jdani hozzászólása Márc 3, 2009 /

Üdv. Az lenne a kérdésem, hogy mi hiányzik még erről a kacsolásról. Egy magam készített, első kapcsolásom. Működőképes, de valami ellenállás, vagy dióda, valami védelem, vagy akármi nem hiányzik róla. Egy indexrelé lenne. A tranyók kapcsolnák az izzót (jelen esetben a reléket). Így ahogy van, meg lehet építeni, és a mociba tenni?

index.JPG

(#) moltam válasza jdani hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Védődióda a reléről hiányzik.És szerintem rosszul van bekötve a ne555 astabil multinak.A tri és tre lábakat a kondira kell kötni a ds lábat a poti és ellenállás közé.

(#) jdani válasza moltam hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Egy minta szerint választatom egy rádióamatőr újságból az 555-ös kapcsolást, és így jó. ki is van próbálva, jól működik. De amint mondtam, a relé helyett izzó lesz, igy a dióda nem kell oda. nem igaz?......vagy tévedek?
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Ezenkivül a tranyókat ajánlatos bázisellenállással ellátni,mert különben rövid úton leégnek,és viszik az 555-öt is magukkal.

Bocs ugy nem kell a dióda.De a 10n a + - közé szerintem tedd be.
(#) jdani válasza mex hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

ööö igen... Van ott valójában egy ellenállás, sőt még egy 10 nanos kondi, a bázis, és az IC kimenete közt. Amúgy Az ellenállást nagyságát hogy határozod meg, és miért oda kondi?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Hello!
Hogy mi hiányzik belőle? Hát egy bizti amit ki fog verni.
Mert ha ez működő képes, a sapimat megeszem!
Üdv! proli007
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Mostmár tessék megválaszolni helyettem is.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Pedig működik. Mi gond lenne vele?

Hello!
Ja, ha rossz rajzot adsz meg (de még ronda is), aztán elmeséled mi van még benne, úgy könnyű. Nem lehetne fordítva? Jó rajz és semmi mese? :yes:
üdv! proli007

az 555 kapcsolása ugyanaz, kivéve a kimenetet, meg egy oda húzódó 100 kilós kapcsolást. Én ebből a kapcsolásból kihoztam egy működőképest indexrelét, és úgy, ahogy lerajzoltam.... ha lehet h. valahol hibát vétettem, de ez az alapkapcsolás.

DSC00001.JPG

Hello!
Hát vesd össze, a két rajzot. Mi a különbség. Az eredeti az jó.
Idézet:
„oda húzódó”

Mit jelent ez a műszaki életben, Mert a jó csajok mellé érdemes "odahúzódni", de a bázishoz...
üdv! proli007
(#) MolnarG válasza watt hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

watt, proli007! Köszönöm válaszotokat!

Üdv.
(#) MolnarG válasza jdani hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Szia!
A rajzod úgy néz ki, mint amin a vezetékek nincsenek összekötve... két vagy több vezeték csatlakozásánál hiányzik a gombóc!! Eme probléma abból adódik, hogy Eagle schematic részben a Wire-t használod pedig a Net-tel kell huzalozni!!!

na jó.. Akkor miért a kimenet és a bázis közé ellenállás, és honnan tudom, hogy milyen nagyságú kell oda?
(#) mex válasza jdani hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Csak röviden:a rajzodon nincs ellenállás,igy semmi nem korlátozza a tranzisztorok bázisáramát,túláram keletkezik,és leég a tranyó,az 555,a tápegységed,a szobád,a ház ahol laksz....stb. Erre ugyan gyógyir lenne a biztositék mert ilyen helyzetekre találták ki,de ettől még nem lesz működőképes a dolog. Szóval először meg kell határoznod mekkora áramot igényel az izzó. Mondjuk legyen 0.5A,és ennek megfelelően kell a tranyót is kiválasztani ami elbirja ezt a kollektoráramot biztonsággal. Ennel a tranyónak van egy úgynevezett áramerősitési tényezője-bétája. Ez azt mutatja meg,hogy 1x bázisáram hatására hányszoros kollektoráram folyik. Tételezzük fel,hogy ez 100. A kollektoráramot elosztva a százzal,kapod,hogy 5mA bázisáram már elég. Mivel az 555 6v-ról üzemel és alacsony kimenetnél megközeliti a 0v-ot,igy R=U/I=6/0.005=1200 ohm kell. A kondi csak a kapcsolási folyamat gyorsitására kell ,jelen esetben el is hagyható.
(#) Stefan válasza jdani hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Osszedobtam a kapcsolás "elvi" vázlatát.
Kb így kéne kinéznie, de erosebb tranzisztorral, meg az értékeket nemárt ha azért ujraszámolod.
Amugy 1.5 Hz 50%os kitoltéssel > 90 villogas mpenként. Ha jól emléksem a KRESZ 60-120 at ír elő

index.JPG

(#) Istike88 válasza Stefan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Idézet:
„90 villogas mpenként.”

Ez egy kicsit gyors. Ugye percenként akartad írni?

Üdv
(#) nagy hoho válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

Helló !Milyen áramforrásról fogod üzemeltetni ?
(#) Stefan válasza Istike88 hozzászólására (») Márc 3, 2009 /

persze percenként.. bocsi, és kösz hogy szoltál

Üdv
(#) Grabovszky2 válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Köszönöm a segítséget!
(#) jdani válasza mex hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Hali. az izzó 14A fal. (6V-os szimóba négyesindex esetén 14A, mivel egy izzó 21W.) A BD912 jó lesz erre, mivel 15A kibír, nem? A bétát honnan szedem? Hirtelen megnéztem az adatlapját, de bétát nem igen láttam.. :S
(#) sprofan hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok!
A környékünkön sehol nem lehet kapni 10V-os zener diódát, van itthon nekem viszont 5,1V 9,1V és 3V-os, lehetséges valahogy ezekből meg még maximum egy két alkatrészből összehozni a dolgot?
(#) Imi65 válasza sprofan hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

9V1 + egy Si dióda, ez 9,7V. Ez már benne lehet egy 10V-os szórásába, alulról.
(#) kuner hozzászólása Márc 4, 2009 /

Sziasztok! Kérném segítségeteket! A csatolt képen a ledeket kétféleképpen lehet rákötni az uaa180-as kimenetére. Miben különbözik a két bekötési módszer? :whatever: Köszi előre is a felvilágosítást.

uaa180.jpg

(#) mex válasza kuner hozzászólására (») Márc 4, 2009 /

Bandbertieb=sávban világit.
Punktbetrieb=pontonként világit,csak egy ledet kapcsol be mindig.
Következő: »»   436 / 4020
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem