Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység
 
Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   52 / 52
(#) fera27 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Hát kell galvanikusan függetlennek lenniük? Ha most egy hosszabbítóban vannak sorban a dugasztápok bedugdosva, az gondolom galvanikusan nem független.

Ebből kindulva gondolom lehet közös a negatív, de kérlek erősíts meg ebben.
(#) Epu2 válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Ha a készülékeken közös a test, ami jellemzően negatív akkor nem kell független. Az hogy hova, milyen sorrendeb vannak dugdosva a konnektorba, közömbös. Ezek így függetlenek.
Azért fontos, hogy az áramköröknél függetlenek, vagy sem. Mert egy trafóra annyi tekercs kellene, mint ahány tápot kiváltanál. Akkor már egyszerűbb egy elosztó és azt bedobozolod egy szellős dobozba és egy zsinór.
(#) reloop válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Szia! Ha jól értelek audio eszközökről van szó. Közös tápnál könyörtelenül földhurkod lesz. Több NYÁK-trafót javaslok. A trafónak lehet két független szekundere, erre két eszköz is köthető. Bővebben: Link
(#) Epu2 válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Már van neki sok tápja. Azt sem tudni ezek eg egységet képeznek, vagy többet. Többnél jó ha a külön táp megy.
(#) fera27 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Bocsi ha kicsit zavarosan fogalmaztam.

Minden eszköznek van saját dugasztápja. De az az alapkérdés, ha az összes eszközt egy dobozba tenném, hogy lehetne egy nagy tápellátása

De ha jól értem annyi tápkör és annyi szekunder kellene, ahány eszközöm van?

És mi lenne a helyzet ha logikailag elfeleznénk a dolgot? Ami nem szól bele a hangba, a Raspberry Pi, HDD és ventilátor menne egy közös kapcs.tápról), de a többi egység külön lenne a toroidon.

Akkor azoknak külön tápkör kellene egyenként?
(#) reloop válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
A digitális áramkörnek lehet közös tápja, Bővebben: Link.
A konverter és a hangkártya kerüljön egy-egy független trafós áramellátóra, erre példa az előbbi 2x6 V-os NYÁK-trafó. A szűrés-stabilizálás LM7805. A ventilátor számára az egyik pufferelt szekunder várhatóan 7-9V-os feszültsége az 5 V-nál hatékonyabb, de még mindig csendes működést biztosít.
(#) proli007 válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Hello!
- Érdemes az áramokat meg is mérni, mert az hogy mi van a tápjukra írva, még nem biztos hogy el is fogyasztják azt. (Még az sem biztos, hogy az adott táp ki is bírná azt a terhelést ami rá van írva..)
- A 12V-os ventilátor 5V-ról épp hogy csak elindul, azért nincs hangja. 12V-ról sokkal gyorsabban forog és sokkal zajosabb is. A "csendes ventilátor" a radiális, nem az axiális típus.
(#) Epu2 válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Attól tartok ezek mind külön és független eszközök. Egy közös tápot csinálni, többe van mint amennyit ér. Ha van benned kurázsi, a tápokat lehetne saját doboz nélkül, egy 230 V~ os sínre, nyákra, stb szerelni. A táplálásokat úgy is egyedileg kell kivezetni. Az egészet bedobozolod, némi szellőztetést biztosítva, egy közös vezetékkel, villásdugóval. Nehézség a veszélyes 230 V~ os résszel van, mert stabilnak és érintésvédelem szempontjából biztonságosnak kell lennie.
A legegyszerűbb a köztes út. Egy elosztóba dugott összes táp. Becsomagolva egy szellős dobozba. Mivel kevés képzettséged, tapasztalatod van, nagyon könnyen mellényúlhatsz.
(#) fera27 válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Azt hiszem ez sokkal bonyolultabb, mint ahogy elsőre gondoltam

Viszont a legutolsó ötletedre kérdezném, hogy az segíthet, ha a digitális dolgok adapterei egy elosztón vannak, a hanggal kapcsolatos dolgok adapterei meg egy másik elosztón? Vagy nullpotenciál különbséget viszek így bele a rendszerbe?
(#) Epu2 válasza fera27 hozzászólására (») Nov 17, 2020 /
 
Szerintem ezek nem változtatnak semmit. De néha egyes tápoknál a fordítva bedugás okozhat némi brummot, a belső zavarszűrés miatt.
(#) macska hozzászólása Dec 23, 2020 /
 
Sziasztok, lehet hogy már valaki feltette a kérdés, egy Popcorn A410-hez szeretnék egy lineáris tápot.
(#) proli007 válasza macska hozzászólására (») Dec 23, 2020 / 1
 
Hello! Ezt a kérdést tényleg biztos nem tette fel senki, lévén hogy nincs benne kérdés..
(#) macska válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Bocs a fele lemaradt, tehát ez a kapcsolás megfelelő hozzá?
(#) Bakman válasza macska hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Nem túl szerencsés elrendezés, a B-E a stabilizátor kimenete és a kapcsolás kimenete között van. A gyári ajánlás is PNP tranzisztort mutat, lásd melléklet. A tranzisztor típusa kb. mindegy, ha bírja a fogyasztó áramát.

Miért nem veszel inkább egy 12 V-os tápegységet? Ekkora áramnál jelentős veszteség fog keletkezni a tranzisztoron, fűteni fog szépen.

78xx.png
    
(#) macska hozzászólása Dec 23, 2020 /
 
A gyári tápját szeretném lecserélni, azt olvastam jobb a hangja egy lineáris táppal. Egyébként a gyári tápra 12V 3A van írva.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2020
(#) Bakman válasza macska hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
A 12 V-ból egy csomó belső, kapcsolóüzemű tápegység állítja elő a részegységeknek szükséges feszültségeket. Ez egy számítógép, 99,9 %-ban digitális.

Aki ezt írta, egyszerűen a palcebó hatás áldozata lett vagy valamiért annyira leromlott a tápegysége állapota, hogy valóban vitt extra zajt a rendszerbe. Az ilyen állításokat nem tudják semmilyen mérhető ténnyel alátámasztani.

Mindazonáltal a te dolgod, ha gondolod próbáld ki, nem egy nagy befektetés.

Valamint a témát itt zárjuk le mielőtt elindul ismét egy nagy flame és röpködni kezdenek a kitiltások, figyelmeztetések stb.
Következő: »»   52 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem