Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső-vizsgáló berendezés
Lapozás: OK   34 / 34
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Szia Lee! Elnézésed kérem, de nem találom a rajzot. Végig túrtam 33 oldalt, de lehet, hogy elsiklottam felette. Feltennéd a linkjét légy szíves?
(#) Imi65 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 20, 2024 /
 
Gyenge minőségű rajz, de a lényeg ott van. Az RFT gyártotta sok éve ezt a tápegységet, remekül működik, sok mindenre használható. Időnként van belőle eladó...
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 21, 2024 /
 
Van róla rajzom de az azon lévő értékek a kisebb feszültségű változathoz valók, elvileg azok a jó értékek amik a nyákterven vannak, ezen 400V-os kondik vannak szóval a bejövő feszültséggel az alatt kell maradni, a fetek pedig 500V-osak. A nyákon van két zéner, oda is írtam hogy azok nem kellenek bele. A segédtápot alacsony feszültség (50-60V) esetén le lehet venni a 2db zénerrel a fő tápból, ekkor nem kell külön segédtáp, nagy feszültségen viszont kell, olyan 15-25V DC körüli feszültség kell a stab IC táplálásához. A hűtése egy nagyobb méretű CPU hűtő, amin ha maxon pörög a ventilátor akkor olyan 150W-ot biztonságosan el tud disszipálni a 3db FET, amik ha nem egy alomból valók akkor érdemes őket összeválogatni, hogy minél egyformább legyen az árameloszlás rajtuk. A nyákterven IRFP240 van de ugye az nem jó mert az csak 200V-os, legalább 500V-os fetek kellenek bele, nekem STW20NK50Z-k vannak benne amiket még régebben itt vettem az apróban jelképes (70Ft) áron.
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 24, 2024 /
 
Sziasztok! Köszönöm mindkét választ. A LAY filet itthon nem tudom megnyitni, holnap férek hozzá a tervhez. Közben nezegettem, hogyan kell munkaegyenest szerkeszteni. Rájöttem, ha van gyári csöves nagyfesz tápom, a mérésekhez ezt lenne célszerű használni. Így kiveszem a raktárból és megoldom valahogy a transzportot a másodlagos lakhelyemre.

Amit még találtam: A triódák tesztelésére néhány youtube videon alkalmazták azt is, hogy kalibrált anód és katód ellenállás mellett az anód feszültséget mérte a kolléga a meghajtás függvényében. Szándékosan keresett egy használt csövet és a differencia jól mérhető volt. Utána ráfűtött az ECC83 ra 9 voltttal, és úgymond égetett a katódon. Az a mondás, hogy a használt csöveket ebayen így adják el, mert utána egy ideig hozza a paramétereket a régi cső is.

Találtam továbbá egy ötvenes években írt cikket. Ezek szerint DC erősítőknél a fűtés feszültség minimális kompenzálásával állították be az együtt futást. Ugye a csö fűtése sorba kötve, majd az egyik félhez párhuzamos ellenállás bekötésével a katód hőmérséklet állítható. Kis értékű eltérés esetén az együttfutás mérőműszekek esetében biztosítható volt.

Megkeresem és becsatolom a linkeket. Tegnap éjjel telefonoztam, most meg nem találom a videót a PC-n.
(#) szendi001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2024 /
 
Szia Lee! Meg tudtam nyitni a filet. Ezen a gépen van spint. Jó látom, hogy ebből kettő darabra van szükségem: egy az anódhoz, és egy kisebb teljesítményű a G2-höz? Jól megtervezett holmi. Miért van benne 3 potméter? Jól látom hogy fólia oldal felől van a nyák? Köszönöm!

Közben megjött egy rakat cső is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2024
(#) Ge Lee válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 8, 2024 /
 
Nem kell belőle kettő, mert nem hiszem, hogy az anódnál magasabb tápra szeretnéd kötni a g2-t. Azt vagy ugyanoda kötöd, vagy egy az anódfeszből leosztott feszültségre. A három poti azért van, mert egyikkel állítod a feszültséget durvábban, a másikkal finomabban, a harmadikkal pedig az áramkorlátot. Az áramkorlátot úgy kell méretezni, hogy ha a maximálisra állított áramnál rövidre zárod a táp kimenetét akkor se essen baja. Mondjuk 350V esetén olyan 3-400mA legyen a maximum, azt még el tudja fűteni, rövid ideig mindenképpen. A nyák egy szabályos nyák, az alkatrész oldalon a furatszerelt alkatrészek vannak, a fóliaoldalon pedig az SMD alkatrészek, ahogy általában az lenni szokott.
Következő: »»   34 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem