Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   610 / 3949
(#) zolika60 válasza idt103 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Tegyél bele 24V-os izzót.
(#) Stefan válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szerintem akkor már 12Vosat és kisebb telejsítményűt...
De szerintem erre magától is rájött volna, valószínűsítem, nem permanensen szeretné leszabályozni.
Elsőre én 555 el PWM móban próbálkoznék, de majd az okosabbak megmondják.
(#) zsoltee0001 válasza idt103 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Nem akarlak megijeszteni, de engem már birságoltak meg ködlámpa indokolatlan használatáért
A rendőrt meg nem nagyon érdekli, hogy az a lámpa nem 55w-al, hanem csak 20w-al világít.
(#) SzervízMacska válasza idt103 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szia! Kösd sorosan a két lámpát, akkor semmit sem kell venni, mégis fél tápról fognak üzemelni.
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem műveleti erősítő típusokrol, mégpedig az LM és TL típusok között mi a különbség. Nem határértékekre gondolok meg hasonlók hanem általánosan. Pl egy LM339 és TL074 között mi a különbség? Az adatlapon annyit láttam hogy pl a TL074 az FET alaú míg a másik nem. Na jó de ez hol érződik működésükben ha egyáltalán érződik. Lábkiosztás ugyanaz meg szinte minden ugyanaz, de akkor mégis egyáltalán van különbség? (zaj meg hasonló tényezők) Remélem érthető a kérdésem. Valamelyik jobb a másiknál és ha igen mivel? Köszi előre is válaszotok.
(#) Directors hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Sziasztok!

Nem is tudom hol tegyem fel a kérdésem.Remélem nem baj,hogy itt teszem fel.

Olyan kérdésem lenne,hogy hogyan lehet pálmatex és a pillanatragasztó ragadását megszüntetni(leoldani).Van egy dobozom és abba a ledek bele vannak ragasztva és azokat szeretném kiszedni de nem tudom,hogy hogyan lehetne.

Tudtok valami ötletet adni nekem?
(#) sprofan válasza Directors hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Itthon még nem halottam róla, de lehet kapni németben pillanatragasztó oldót.
(#) Stefan válasza Directors hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Multkor a kezembe akadt valami acetonmentes körömlakklemosó. Na az feloldott mindent...
Kísérlett azzal ami van otthon. Benzin, aceton ilyesmi...
(#) sprofan válasza Stefan hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Ilyenekel már én is próbálkoztam, meg ha jólemlékszem köbzoli is, de semmi nem használt
(#) nagy_david1 válasza Stefan hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Szerintem az aceton pont úgy megtámadja a led anyagját is mint a ragasztót. Én már sokszor megjártam s szerintem más is hogy az aceton vagy hígító nem csak a lemosni kívánt felületet oldotta fel hanem kárt is tett.
(#) nagy_david1 válasza Directors hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Esetleg ha otthon van ipari alkoholod (99.6-99.9%) akkor azzal egy próbát megér, én itthon szinte mindent ilyennel tisztítok és oldok és nagyon szép munkát végez és eddig még nem támadta meg a műanyagokat mint az aceton.
(#) kendre256 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Az LM339 nem műveleti erősítő, hanem komparátor.
A "TL" és "LM" nem igazán összehasonlítható.
Az LM sorozatban van például műveleti erősítő (LM324), komparátor (LM339), stabilizátor (LM317), áramforrás (LM134), meg még rengeteg minden.
A TL sorozatban ugyanígy.
Az LM sorozat jellemzően National Semiconductors gyártmány, a TL pedig jellemzően Texas Instrumnents gyártmány, de vannak ellenpéldák is.
A típusok közötti különbséget az adatlapokból lehet kideríteni. A FET bementű pl. jellemzően sokkal nagyobb bemenő ellenállású, mint pl. egy bipoláris bementű, viszont valószínűleg lassabb működésű, de ezt az adatlapból lehet megnézni.
(#) Directors válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Köszönöm mindenki segítségét.Akkor egy próbát teszek a 99% alkohollal.
(#) kendre256 válasza Directors hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Próbáld meg a pur-hab lemosót (az még az "egérragasztót" is oldotta )
(#) nagy_david1 válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Bocsánat elírtam, az LM324-re gondoltam. Gondoltam egyre s írtam mást. Úgy hogy kijavítva magam pl LM324 TL074 ellen, vagy bármelyik más megfelelő párok.
(#) SzervízMacska válasza Directors hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
A pálmatexet a benzin remekül oldja.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Köszi szépen nagyon érthető voltál, erre voltam kíváncsi, viszont még egy elég hülye kérdésem lenne, a TL072 / TL082 és TL074 / TL084 között van különbség, mert az én különbséget nem látok? Nem arra gondolok hogy egyik quad s masik dual hanem a TL07X es TL08X különbségre.
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Hello!
Az IC-k paraméterei benne vannnak az adatlapjaikban. De hogy egy IC melyik paramétere számít adott esetben az, erősen az alkalmazástól és az ezzel szemben támasztott minőségi igényektől függ. A lényeg, hogy ismerni kell a tulajdonságukat és a kapcsolás követelményeit. Ezeknek a kritériumoknak az ismertetése, meghaladná egy könyv méretét, de nagy vonalakban, a következők mondhatók el..

- Az LM324 alapvetően általános alkalmazásra készült és a népszerű (volt) 741 javított változata. Belső frekvencia kompenzációval készül, így visszacsatolása nem kritikus (nem gerjedékeny). De ez egyben meghatározza a nyílt hurkú frekvencia menetét is, adott erősítés mellett ezt (felső határfrekvenciát) figyelembe kell venni. (Ez a TL071-re is igaz).

Viszont az LM324 féltápfeszültségű üzemre (pld. 0 és +12V) is fel van készítve. Ennek alapkövetelménye, hogy a bemeneteket a GND-hez képest is lehet vezérelni, valamint a kimenet is le tud menni erre a feszültségre. Tehát nem elengedhetetlenül szükséges a +- táplálás, de a féltápfeszes mód azért paraméter romlással is jár.
A bemeneti PNP tranyó, és a bemeneti differenciál erősítő kialakítása miatt, a bemenet (bázis) így 0V-tól vezérelhető. A kimenet ugyan le tud menni a 0V-ra, de a kimenet csak a 0V-hoz képest terhelhető. A plusztápra kötött kimeneti terhelés miatt, már a kimeneti feszültség nem képes elérni a 0V-os szintet.
Bemenő áramai és offset feszültsége az általános műverősítő kategóriába sorolja.

- A TL074 egy JFet bemenetű erősítő. Eredetileg a 70-es sorozat kis zajú lenne. (De ez a valóságban csak "kisebbet" jelent ma. A Fet bemenet alkalmazása miatt, féltápfeszültséges üzem mellett, a bemenetet itt, a plusz tápra lehet kötni, azaz ahhoz viszonyítva is lehet vezérelni. (a mínuszt már nem közelítheti meg) Ezt a tulajdonságát nem igen propagálja az adatlap. Viszont a kimenet, (mint általános erősítőknél) már nem tudja megközelíteni sem a 0V-ot, sem a plusz tápot. Ezt az alkalmazásnál figyelembe kell venni.
A Fet bement miatt a bemeneti ellenállása a GigaOhm tartományba esik, és a bemeneti árama a 50..100nA tartományában van. Így a két bemenet aszimmetrikus impedanciája esetén, kisebb offset hibafeszültség képződik. De, Offset feszültsége semmivel nem jobb, mint az általános típusoknál, és az offset drift sokkal magasabb. Ez néha korlátozza az alkalmazását.

Tehát általános (ajánlott) alkalmazásnál, ha a tápfeszültség +-, akkor helyettesíthető egyik a másikkal, az eltérő paramétereket figyelembe véve. Féltápfeszes alkalmazásnál, már nem ilyen egyszerű a helyzet, ott már nem megfelelő egyik helyett a másik.

üdv! proli007
(#) robinson hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem vmi olyan kapcsolóáramkör készítéséhez, mely ha áramot kap akkor zárja a másik áramkört és csak akkor nyitja azt, ha újból áram alá kerül
(#) nagy_david1 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Köszi szépen, ezt egyszer jól leírtad Párszor elolvastam de azt hiszem még párszor elfogom és remélem majd használnom kell a TL szőriát is más paraméterei miatt, mert eddig az LM-ekkel jól megvoltam, csak kíváncsi voltam hogy esetleg "miről maradok le" ha nem ismerem a TL szériát is. Egyelőre azthiszem még nem állok olyan szinten hogy azért kéne egyiket másik helyett használjam mert nem felel meg, mert úgy érzem hogy eddigi alkalmazásaimkor bővön megfelelt az LM sorozat vagy mindegy lett volna hogy melyik típussal csináltam volna mert nem változtatott volna a végeredményen, de erre még rá kell jöjek. Leggyakrabban eddig féltápfeszes felhasználással használtam az LM-et és álltalában szükség volt a 0V-ra a kimeneten, ezért váltottam le a 741-est mert annál nem lehet elérni a 0V-t. Azthiszem ezen adatok függvényében megmaradok az LM-nél mert szimpatikusabb, egyedül a TL-nél a bementi ellenállás mi kecsegtetőbb így elsőre számomra , de mint mondtam még nem kellett olyan helyen alkalmazzam hol erre lett volna szükségem. Mégegyszer köszönök mindent.
(#) nagy_david1 válasza robinson hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
(#) SzervízMacska válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 28, 2009 /
 
Talán még több benzin...? :hide:
(#) Jihad Joe hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
szevasztok
Az lenne a problémám hogy csináltam egy 60voselő és egy 60vos végerősítőt de a végerő nem lett jó(netről van de nem innen) bevittem suliba a tanár se tudott vele mit kezdeni mer nem értette hogy mi miért hova kapcsolódik. Adott egy másik erősítőt táppal de az +- 35 V-os és az enyém 0 +60 ere ő azt mondta hogyha a táp -35-ét rákötöm az előerősítő földjére a +35-öt meg a +ra akkor az úgy jó lesz.
Na szóval a kérdésem az lenne hogyha az előerősítő földje nem 0 hanem -35, a végfoké meg rendesen 0 az úgy nem jó vagy tévedek?
A választ előre is köszönöm
(#) aderka válasza Jihad Joe hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szia!
Jó lenne ha feltöltenéd a kapcsolási rajzot, ami után megépítetted a végfokodat.
(#) WaRL0 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok.Olyan kerdesem lenne hogy ha tudnak venni superlux UV-ledet es atx tapnak a 3.3V-os agarol szeretnem uzemeltetni(5drb parhuzamossan) akkor mekkora elotet ellenallast kell tennem?Mert a HE-s progi szerint 0ohm.De a 3.3V os ag kepes leadni 10A-t akkor nem fog a ledeken 100mA helyett tobb att folyni?

Koszi;Sziasztok
(#) p_istvan válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Szervusz!

Nézd meg jobban az UV LED adatlapját!
Az UV (és fehér) ledeken általában 3,5 - 4 V esik az áram nagyságától függően, 3,3V-on éppen hogy pislákolni fog.
Előtét ellenállással legalább 5V kell nekik és ledenként kell az áramkorlátozó ellenállás, mert különben nem fognak egyformán világítani.

Üdv. P István
(#) vtnagy hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok!
Hogyan tudnék 12V-ból 30V-ot előállítani? Keresgéltem a fórumokban DC-DC konverter, step up konverter, stb. címszó alatt, de olyat nem találtam, ami nekem használható lenne. Esetleg tudnátok még valami kulcsszót mondani, ami segítségével tudok tovább keresni, vagy valami weboldalt, amit tudnék használni?
A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv
vtnagy
(#) WaRL0 válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
De a led nyitófeszültsége 3,2-3,6V 6drb lessz 3-3sorba es ez a 2 "oszlop" párhuzamossan.Oszloponként 18Ohm-os es 0,18W-os ellenalassal 12V-os tápfeszről.

Ez így jó lessz?

Köszi
(#) p_istvan válasza WaRL0 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /
 
Nem az igazi, nagy lesz az áram szórása!

100 mA-nél mekkora a nyitófeszültsége? Ekkora szórása nem lehet: 3,2-3,6V (szerintem 3,5-3,6V körül lehet 100 mA-nél)

Ha hármat kötsz sorba akkor az általad adott adatokkal 1,2 és 2,4 V közötti fezültség fog esni az áramkorlátozó ellenálláson. (66 illetve 132 mA) miközben a határadata a LED-nek 120 mA.

Szerencsésebb lenne csak két ledet sorba-kötni áganként: kb. 90 mA, 220 Ohm 1-2 Wattos ellenállással így kevésbé függne a ledek nyitófeszültségének és szórásától az áram.
(#) Tama89 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Sziasztok.
Egy olyan áramkörre, komparátorra lenne szükségem ami „figyeli” egy ellenálláson eső feszültséget.
Amikor az ellenálláson egy bizonyos feszültségnél nagyobb esik akkor kapcsolna ez az áramkör egy ledet.
Következő: »»   610 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem