Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
elég ha próbapanelen próbálod meg
![]()
Sziasztok!
Ha egy kétutas hangfalban a magas elé rakok egy 4,7uFos bipolar kondit és mind2 hangszóró 8ohm akkor mi lesz a hangfal impedanciával? üdv. fricihun
Szia.
Olvasd el a hangváltókról szóló cikkeket. -->eztete Elég érthető és a lényeg ott van. Vagy egy másik nagyon jó oldal: Whitefül oldala
Üdv!
Totál kezdő vagyok, ezért elsőnek ezt az áramkört szeretném megépíteni: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/elektronikai_alapkapcsol...k.html Az lenne a kérdésem, hogy honnan tudok hozzá 220 ohm-os ellenállást venni? (Nyíregyházi vagyok, nem tudom hogy itt merre vagy milyen boltokban árulnak ilyesmit). Vaterán 220 ohm-os teljesítmény ellenállást találtam 5 és 8W-os változatban, nem tudom ilyenre lenne-e szükség mert a cikkben csak annyi van írva hogy 220 ohm-os ellenállás.
A LED elé egy egészen kis teljesítményű ellenálás is elegendő. Javaslom, hogy valamilyen roncs elektronikai készülékből bonts ki ilyen ellenállást. Akkor még pénzbe sem kerül a beszerzése. A 220 ohm nem szentírás, lehet 330 ohm is, de akkor kisebb lesz a fényerő.
Multimétered van?
Igen, van multiméterem.
Van egy-két rossz zsebrádióm, abban találhatok megfelelő ellenállást?
Bizony, találsz! Az értékül rá van írva, vagy a színkódjuk alapján lehet az értéküket meghatározni.
Viszont multiméterrel könnyen megkeresheted "látatlanban" is a megfelelő ellenállást. Forraszd ki az ellenállás egyik lábát, és úgy mérd meg az ellenállását.
Régebben voltak a Rádiótechnika és Hobbyelektronika magazinok. Jelenleg nincs valami hasonló témával futó sorozat?
A Rádiótechnika jelenleg is kapható.
Honnan lehet NTC-t kibontani? (miben fordul elő PC táp??)
Hello!
Ennél a kapcsolásnál, alapvetően a C1-en mért nyers tápfeszültség, és a zéner feszültsége határozza meg a maximális kimenő feszültséget. Tehát a tápfeszültségből le kell vonni azokat a feszültség eséseket, amik az aksival sorban vannak. Pld. 24V váltó esetén a nyers feszültség kb. 32V (trafó feszültségesését és puffer szűretlenségét nem számolva) ebből kb. 6V jön le. Tehát akár 26V-ig tölthetsz vele aksit. üdv! proli007
Van egy multiméterem (Maxwell 25313), és egyszerűen nem tudom megméri vele egy LED áramát, azaz kb. 20 mA-t. Minden működik rajta, mérek vele feszültséget, ellenállást, frekvenciát, diódateszt is megy, sőt még áramot is tudok mérni, pl. 700 mA-t mértem vele, de a kicsi áramokat nem akarja. Ja, és méréskor nem is vezet, tehát a LED sem világít, amikor a multimétert közbeiktatom. Ez mitől lehet? Egyébként vadonat új a készülék.
Hello!
PC tápnál, esetleg két NTC-t találsz. A hőfok figyelésnél egy 10koh körülit (általában zöld tárcsa alakú) és a táp főáramköréves sorban egy néhány Ohm-osat (ez általában fekete tárcsa). üdv! proli007
Meglehet, hogy kiégett a biztosíték.
Hello!
Nem ismerem a Maxwell-t, de általában a kisáramú söntök előtt biztit alkalmaznak. Ha ez kimegy, nem mér. simán kinyírható, ha árammérés állásban rámérsz egy tápfeszültségre, vagy csak egy feltöltött kondira. De az Ohm törvénynek ismeretében még is megtudod mérni az áramot, ha a Led soros ellenállásán mért feszültséget elosztod az ellenállás értékével. üdv! proli007
Aha, akkor megpróbálom szétszedni, megnézem, van-e benne biztosíték.
Medve, proli007, köszönöm, természetesen ki volt égve. F 0,5 A 250 V. Pedig féltem, hogy bedöglött, de akkor csak egy fél amperes biztosíték volt a bűnös. Köszönöm a segítséget.
Fontos, hogy a cseredarab is "F" jelzésű legyen.
Na én találatm zöld tárcsa alakú valamit de honnan tudom hogy az e amit keresek? ez van rajta SCK 053
És van 1 fekete is MF71 5D-11
és THR1 volt a nyákra írva ahonnan kivettem akkor ez NTC? És honnan tudom meg az értékét?
Sziasztok szeretnék elkezdeni PICelni, építettem is egy JDM programozót, amivel sajnos nem mentem semmire. Szeretnék építeni egy működőképes "nemjdm" programozót, ha lehet egyszerűt, kevés alkatrésszel, mert kezdő vagyok. A lényeg, hogy PIC1684A-t tudjon programozni. Tudnátok ajánlani valami kapcsolást?
![]()
pl:
Bővebben: Link
Hali. Az lenne a kérdésem hogy ezt a hangszínszabályzót az erősítő bemenetére vagy a kimenetére kell kötni?
A hangszínszabályzót mindig a bemenetre kell kötni.
Üdv!
Azt szeretném még megkérdezni, hogy az áramkörök építésekor feltétlenül szükséges NYÁK-ra rakni az alkatrészeket? Úgy meg lehet oldani ha rézdrótokat rakok az alkatrészek közé? Sajnos nem tudom hogy itt a környékémen hol lehetne NYÁK lapot venni és az elkészítéséhez sem értek.
A NYÁK-ot az ipari termelés miatt fejlesztették ki. Például forrcsúcsokra is szerelhetsz.
Az alaplap lehetőleg hőre nem lágyuló műanyag legyen; fa, papír ne. Nagyfrekvenciás áramköröket csak mechanikusan stabilként érdemes megépíteni, mert a szórt kapacitások, változó csatolások instabillá teszik a működésüket. NYÁK lap rendelhető interneten, pl. http://www.hestore.hu/kat_337.html
Köszönöm a válaszaitokat!
A drót vastagsága kb. mekkora legyen? Sodort vezeték is jó?
Szia én is nyíregyi vagyok a sárga dombházban van az egyetlen(ha jól tudom)elektronikai boltunk az univerzumtól nem messze.
Szia!
Köszönöm a tippet! És ott tudok venni hozzá különböző ellenállásokat, kondenzátorokat, LED-et tranzisztort stb-t is venni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |