Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A legoptimálisabb szerintem az hogy a vasmag keresztmetszetét(
![]() (Szakközépiskolában nekem így tanították.) Ja ,ez csak lemezelt vasmagosra igaz,hiperszilre,,toroidra meg R-magosra gondolom más vonatkozik...
Azt a keresztmetszetet kell négyzetre emelni amire a drót van tekerve.
1 egész 1/3.
Amúgy mi az, hogy amperes? Mármint mije hány amper? Várj, kezdjük elölről! Mire szeretnéd használni? Emberek azért nem válaszolnak, mert 1. túl keveset árulsz el a problémádról, és nem értik, mit akarsz; 2. ide mintha a nem kezdők csak ritkán néznének be, akkor sem túl aktívak.
E-I vasmagosnak a közepét, ahol a legnagyobb a vasmag keresztmetszete.
Köszönöm. Még egy képletes kérdés. Váltóáram és egyenáram teljesítményéből hogyan lehet kiszámolni a maximális áramerősséget?
Nem egészen értem a kérdés lényegét.
A P= UxI ből következik,hogy I=P/U ez igaz egyenre is meg váltóra is.Persze ideális esetben...
Én meg azt hittem hogy váltó áramnál másképp van.
Üdv. Van egy léptetőmotoros kapcsolásom. Működése: a tranzisztorokat HALL szenzorokkal vezérlem. Tehát ha a szenzor előtt "elmegy" egy mágnes a motor egy pozíciót elfordul. A kérdésem az lenne hogy lehet az esetleges lépésvesztés/tévesztés miatti hibákat csökkenteni/elkerülni. Valami visszacsatolás kellene?
A segítséget előre is köszönöm Alkatrészek: T1,2,3,4:Tranzisztor, NPN, 800 mA / 30V BC337/338 R1,2,3,4: 800 Ω-os ellenállás R9: 4,7 Ω-os ellenállás R5,6,7,8: 1 kΩ-os ellenállás TLE 4945 LHALL-szenzor
Váltónál bejön a cosfí is. tehát: P=U*I*cosfí (ez a hatásos teljesítmény.) Mert van elég sokfajta teljesítmény. Ami még közismertebb az a meddő telj. De vannak durvák is:pl. Torzulási teljesítmény, meg rengeteg féle fajta.
![]() Idézet: „A sorkimenő egy kapcsolóüzemű tápegység” A sorkimenő egy sokmegcsapolásos trafó, ami impedanciát illeszt, és járulékos feszültségeket állít elő, semmiképpen sem tápegység. A sorvégfokozatra (ami azért jóval több, mint a sorkimenő) sem feltétlenül igaz ez, már a VT, és Orion színesekben is a kapcsolóüzemű táp, és a sorvégfokozat teljesen elszeparálva került kivitelezésre. Külön transzformátorral. A hangvégfok nem igazán járhat a sorvégfokról (csakis úgy, ahogy leírtam, söntstabilizátorral kiegészítve), mivel a B osztályú beállítás miatt az áramfelvétele erősen változik a kivezérlés függvényében. A FF modulos TV-k tápja tehát nem került át a színesekbe, ne keverjük a kétféle technikai megoldást, semmi közük egymáshoz.
Szerintem hülye kérdés, de nem vágom. Mi az az elektronikus kapcsoló, ami nem relé, de nem is tirisztor, ami csak 1irányba vezet? Van egy jelem, ami 10másodpercenként magas 1pillanatra, ezalatt szeretném, hogy összekapcsoljon valamit, mint egy relé. Kis áramról van szó, pár mA.
![]()
Hello!
Köszi a választ. Sikerült megoldanom. Nem ment tönkre semmi. Nem is merem meg írni mi volt. ![]() ![]() ![]() Köszi Hello
Greatz feszt honnan tudom meg?
(egy konkrét példán megpróbáltam rájönni de nem ment): trafó fesz: 14.14V Greatz utáni fesz: 14.7V 1000µF-al megpufferelve: 18.2V bocs az előző írásért siettem. kösz a választ. ja és még valami egy erősítőnél a pufferelt feszt kell alapnak venni vagy a trafó feszt?
Azt ugye tudod, hogy mi az a graetz? (Én meg az előző hozzászólásban rosszul írtam, de már utánanéztem.
![]()
Helló! Megépítettem egy 2x40W-os erősítőt , 3 sávos hangszínszabályzóval.A táplálás 2 trafóról működik.Az egyik az erősítőé, a másik a hangszíné.Az a helyzet, hogy ha a két áramkört azonos trafóra kötöm,akkor sokkal halkabban szól az erőlködő.Egymás nélkül mindkettő működik,de együtt már nem.Ennek mi oka lehet?
köszi
![]() most már csak egy kérdésem maradt, hogy ha egy erősítő 12v feszt kér akkor az a trafó puffer nélküli feszültsége vagy a pufferelt?
A pufferelt érték. De milyen erősítő, mert 10-14V között működnek még az autós erősítők. Meg úgy számolj hogy ha leterheled, akkor is legyen még elég feszültség. Tehát a 12V ne essen le 6V-ra, mert az nem jó.
Csináltam egy csomó ideig a kapcsolást, mire eszembe jutott, hogy mi lenne, ha rákeresnék.
![]() ![]()
Sziasztok.
Mi a különbség a szimetrikus és azimetrikus áramfejlesztő között?
Sziasztok.
Egy tda2002-es IC-ről hogyan lehetne a legegyszerübben megtudni, hogy jó, vagy már kiszállt belőle a füst?
Másképp nem lehet mert nem akarnám feleslegesen megépiteni a kapcsolást.
Űdv. Azt szeretném megtudni hogy ennek a trafónak melyik a primer és a szekunder ?
A trafó neve : ,8667210375 MAINS TRANSFORMER BLAUPUNKT, Képeket is csatoltam hozzá. Hany volt jön ki a szekunderen ? ![]() És koszönöm elöre. ![]()
Szia!
Amelyik nagyobb ellenállást mutat, az a primer tekercs. De úgy is megállapíthatod, hogy amelyik tekercs vékonyabb huzallal van megtekerceselve, az a primer (230V). A műanyag burkolat megbontásával megláthatod a tekercseket.
Hali mindenkinek!
Egy áramgenerátoros töltőt szeretnék építeni. A kapcsolást már megtaláltam. Igaz én több "áram korlátot" fogok beleépíteni. A leírásban az olvasható hogy 1.2...12V-os akku pakkokat lehet vele tölteni. Miért 12V a felső határ? Azaz, mi korlátoz hogy 12V felett már nem tölt? Vagy a leírás írja csak 12V-ig közben pedig használható több akkuhoz is? Nekem a maximális cellaszám amit töltenem kéne vele az 15cella. Előre is köszönöm a választ!
Én úgy szoktam kipróbálni az ismeretlen eredetű trafókat, hogy:
Megmérem a tekercsek ellenállását. Amelyik a leg nagyobb általában az a primer. Persze ez nem mindég igaz, pl ha a trafó 230V os primerű, de a szekundere felfelé transzformál akkor az a szekunder lesz a leg nagyobb ellenállású. Kipróbálni úgy szoktam hogy egy 60-100W-os izzót kötök sorba. Ha valami nem jó az izzó világít. |
Bejelentkezés
Hirdetés |