Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus biztosíték
Lapozás: OK   2 / 2
(#) mzozo95 válasza nemgyuri hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
Szia!

Az egyik ismerősöm gépébe lesz az elektronika, nem meri biztosítás nélkül felengedni... Az ő mérései alapján kell a 4A...
A gép maga nem kicsi(valamivel 3m feletti fesztáv), minden vezérsíkot 2-2db szervó mozgat, ezen felül fékszárnyak is vannak. Így kell a 14db izmos szervó. Feladatát még én sem tudom...

Igazából itt a biztosítékoknak annyi a feladata, hogy ha vmelyik szervónál rövidzárlat történne, akkor nem arra 'folyna' el minden áram, így még le lehetne hozni a gépet.

Zoltán
(#) nedudgi válasza mzozo95 hozzászólására (») Okt 24, 2011 /
 
A polyswitch/multifuse stb. biztosítékok működési elvükből eredően nem gyors biztosítékok, tehát szerintem az ilyen áramlökéseket elviselik.

Amikor megnéztem a Conrad-os linket először azt kerestem, ez 5 vagy 10 darabos ár? A HEstore linkkel arra próbáltam rávilágítani, hogy van más beszerzési forrás is.
(#) nemgyuri válasza mzozo95 hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szia!
Ebben az esetben üvegcsöves biztit javaslok, az legalább biztosan megszakítja az áramot. Újraindulnia meg végképp nem kell. Hiba esetén először javítani kell!!
(#) mzozo95 válasza nemgyuri hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Szia!

Sajnos ezzel az lehet a gondom, hogy a feszültség csak 5-7V...
Vagy ezeknél lehet kissebb fesz-t használni? Csak az áram a lényeges? Azaz pl ezt használhatnám: >link<

Mit jelent a "Kikapcsolási lehetőség:400"?

Zoltán
(#) nemgyuri válasza mzozo95 hozzászólására (») Okt 29, 2011 / 1
 
Szia!
A 400V csak annyit jelent, hogy max. 400V-os rendszerben használható. Csak azt kell eldönteni, hogy lassú vagy gyors bizti kell, mivel motorról van szó lassú kioldásut javaslok.
A szervók áramfelvételét én megmérném (terheléssel) és az így kapott áram kb 2x-t venném figyelembe. (azt a 4A-t nagyon soknak érzem). Pl. a LOMEX-nél a biztik ára 20Ft alatt van!
(#) kly hozzászólása Márc 20, 2013 /
 
Az öngyógyuló biztosítékokról kéne egy kis tapasztalat!
Még soha sem használtam és elég jó alternatívának tűnnek a DC kismegszakítókhoz képest mert azok aranyáron mennek.

Kérdéseim:
Nyilván működnek de meddig?
Megbízhatóak?
Milyen gyorsak?
Mit kezdenek egy hirtelen nagy rövidzárlattal?
Hányszor képesek gyógyulni és mennyi idő alatt?

DC 12Volt-on akarom használni , főleg LED-es világításhoz de néha szivattyút, szirénát ilyesmiket kéne biztosítanom túláram ellen. Mivel elég nagy akku lesz az áramforrás (ami ugye nincs híján a kakaónak , képes felgyújtani a kábelt is )mindenképp elkerülendő egy véletlen rövidzár miatti kábelleégés.
(#) llax válasza kly hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Amiket példaként felsoroltál, azokhoz éppen az egyszerű olvadóbiztosító a legbiztosabb megoldás. A DC kismegszakító is esetleg csak a szivattyúhoz... Ha felsoroltak közül bármely kiéget egy megfelelően megválasztott biztosítót, az szinte biztosan javítást/cserét igénylő meghibásodást jelent, ezzel együtt cseréled a biztosítót is.

A túláram ellen alapvetően nem a fogyasztót, hanem a tápforrást és a vezetékeket véded, ez alól kivételek pl. az olyan mechanikus munkát végző villamos gépek, melyeknek túlterhelésénél felléphet túláram, ekkor védeni illik a fogyasztót is.

Az öngyógyuló / elektronikus megoldásoknak is megvan a maga helye, csak ez egy jóval szűkebb terület, mint az olvadóbiztosítóé ill. kismegszakítóé, igazából nem is ezek kiváltására készült.
(#) czibulak hozzászólása Dec 7, 2013 /
 
Sziasztok!

Én is bonyolítani szeretném a biztosíték fogalmat, remélem tudtok segíteni benne.
A munkaasztalomhoz készítettem biztosított konnektort fáziskeresővel, de meguntam cserélgetni az olvadóbiztiket. Sajnos nem hagyhatom el a szerkezetet, mert a lakásban régi patronos biztositékok védik a hálózatot amiket igen körülményes kicserélni, mivel bármikor a kezemben maradhatnak.

A konnektorba épített olvadókat szeretném egy ugyes áramkörrel kiváltani ami figyeli az áramot és ha ez meghaladja a kívánt értéket akkor meghúz egy relét, tehermentesítés után nyomógombbal lehet ujra felajzani.

Az elképzelésben szerepel még, hogy lehessen állítani mekkora áramnál old ki a szerkezet, ez lehet akár átkapcsolt ellenállásokkal vagy bármivel. lehetőleg 1 ás 10A között kellene műkodnie.

Sajnos nem tudom hogyan szagoljak hozzá, minden ötletet szivesen veszek, kérlek segítsetek!

Üdvözlettel: Czibulak
(#) rikko válasza birs hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
Idézet:
„Szia!

Talán ebből tudsz némi átalakítással csinálni neked valót.

Elektronikus...jpg”


Sziasztok!

Birs által elküldött elektronikus biztosíték valakinek működött (1. oldal 7 hozzászólás)?

Én megépítettem, de mivel nem nagyon csináltam még kapcsolási rajz alapján ilyeneket ezért azt hittem, hogy én rontottam el valamit. Ezért odaadtam 2 nálam jóval nagyobb elektronkergetőnek, de közölte mind a kettő, hogy tök jól kötöttem össze.

Szóval, ha valakinek működik kérem szóljon.
(#) fgabor87 hozzászólása Márc 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy előfordulhat-e olyan, hogy az automata kismegszakító zárlat esetén nem old ki. Most itt nem arra vagyok kíváncsi, hogy vannak olyan gagyi márkák, amik nem megbízhatóak, hanem hogy technikailag lehetséges-e.
Ehhez kapcsolódva igaz lehet-e az, hogy az olvadóbiztosíték megbízhatóbb ilyen szempontból?
(#) kadarist válasza fgabor87 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Szia!
Technikailag lehetséges, de nem szokott hibásan működni, nem kell félned a kioldatlanságtól.
(#) fgabor87 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Köszönöm.
Nem én félek tőle, és ha technikailag lehetséges, nem fogom tudni meggyőzni az illetőt. Marad az olvadó, de majd beszerzek egy DIN sínre szerelhető aljzatot, és akkor szépen meg lehet csinálni ezt is.
Persze mindig figyelni kell, hogy legyen tartalék biztosíték, mert pont akkor fog elfogyni és kiolvadni, mikor a legnagyobb szükség lenne rá.
(#) kadarist válasza fgabor87 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Ez egy buta gondolatmenet, te tudod. Mit kellene védeni túláram ellen? Ha annyira fontos a szuperbiztonság, akkor kismegszakítót kellene kombinálni olvadóbiztosítékkal, mert így kismegszakító ikerfémes túlterhelés-kapcsolója is megmarad.
(#) fgabor87 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Nem az én gondolatmenetem.
Klímát. Sok a fa szerkezet körülötte, gondolom ez adja a paranoiát.
Van egy 16A-es kismegszakító (B-s, és nagyon remélem, hogy nem lesz vele emiatt baj), de a kötés miatt kell még egy 10-es kismegszakító, vagy egy olvadó (amin már csak a klíma van). Igazából nekem végül is mindegy, ha nem kell majd hetente cserélgetni.
(#) kadarist válasza fgabor87 hozzászólására (») Márc 17, 2017 /
 
Ebben az esetben egy tűzjelző szenzor plusz melegre kioldó spriccelő a nyerő.
(#) marthfew hozzászólása Aug 4, 2017 /
 
Sziasztok! olyan kapcsolást tud-e valaki ami ha elér egy bizonyos áramfelvételt elér lekapcsol. és automatikusan újraindul ha bizonyos idő eltelik vagy gombnyomásra. 24V-os rendszerbe kellene egy motor lekapcsolására.
(#) elektroncso válasza fgabor87 hozzászólására (») Aug 4, 2017 /
 
Bár régi hozzászólás és a kérdező sem járt erre egy ideje válaszolok, hátha később valakinek jól jön.
Idézet:
„előfordulhat-e olyan, hogy az automata kismegszakító zárlat esetén nem old ki”

A kérdésre a válasz igen, előfordulhat. És hogy mitől? Minden megszakító csak egy bizonyos áram megszakítására képes, utána a kontaktok szétkapcsoláskor ívet húznak és az ív tovább vezeti az áramot, felgyújthassa a tokozatot is. Előfordul olyan eset, hogy a túl nagy zárlati áramtól összesülnek a kontaktok. Hogy ez milyen áramnál fordul elő? Rá van írva a megszakítókra és az értéke kA-ben mérhető. Egy átlag kismegszakító 6kA (6000A) zárlati áram megszakítására képes, de vannak speciális darabok (egyre gyakoribbak) amik 10kA megszakítására képesek. Ez az esetek legnagyobb részében elég egy átlag családi házban.
Természetesen az olvadószálas biztosítékok is csak egy bizonyos áram megszakítására képesek, amiket szintén feltüntetnek rajtuk. Egy átlag porcelán patron 50kA körül tud megszakítani maximum, de a nagyobb ú.n. késes biztosítékok akár 120kA megszakítására is képesek. Nem véletlen, hogy a szolgáltató a lakások bekötésénél késes biztosítékokat használ. Ha olyan magas zárlati áram alakul ki, hogy a lakásban bent a kismegszakító nem képes megszakítani akkor a fogyasztásmérő helyen lévő olvadóbiztosíték fog megszakítani.
Például ezen a kismegszakítón a négyzet alakú keretben lévő 6000-es a 6kA zárlati áram megszakítását jelenti.
Ezen a képen a jobb felső sorokban lévő patronon szépen látszik a feltüntetett 50kA megszakítási áram.
Ezen a kismegszakítón 10kA megszakítási áramot tüntettek fel a már ismert négyszög alakú keretben.
Ez a 16A-es névleges áramú késes biztosíték 120kA megszakítására képes.
(#) proli007 válasza marthfew hozzászólására (») Aug 6, 2017 /
 
Hello! A kérdésnek alapvetően egy sönt-komparátor-időzítő, megfelelő. De azért számtalan kérdés merülhet fel a dologgal kapcsolatban.
- Teljesen egyenáramú-e a rendszer. Az érzékelő sönt és elektronika, galvanikus kapcsolatban lesz a motoráramkörrel, ez megengedhető-e.
- Nem mindegy hol és mivel kell beavatkozni, mekkora a motor árama.
- Egy motor induláskor a névleges áramának többszörösét is fel tudja venni. Ezt hogy szándékoztad kiküszöbölni. Motor üresjárati-terhelési-dinamikus paramétereit is ismerni kell.
- Egy automatikus visszaindulásnak vannak balesetvédelmi kockázatai. Csak egy mechanikailag zárt és hozzáférhetetlen rendszerben valósítható meg, üzemzavar utáni újraindulás. Mert hogy valami "gondol egyet és újraindul", annak vannak veszélyei..
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem