Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika orosz digitális órák
Lapozás: OK   4 / 26
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Igen közben én is elmélyültem bennük, azért lesz mit rendbe tenni, a rajzon és a köztudatba, ha sikerül helyettesíteni, és megy majd az óra akkor ez is hasznunkra lesz.
(#) proba válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Javítsd meg...Egy hibás szegmenses vezérlést úgy hoztam működőképes állapotba ,hogy talán 2 tranzisztorral kiegészítettem így a változás már szinthelyessé tehető a többi fokozathoz.(esetleg ha a testhez nem működik ,nézd meg a táphoz.Ha oda határozott szintet ad akkor a tranzisztort oda kell kötni.Némi ellenállás azért nem árt.)
(#) kisgeri válasza proba hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Nézegettem ilyen lehetőséget is benne. Az 1Hz-es jel táphoz képest stabilabb, mint a 0-hoz. De ezzel max a pont vezérlését tudnám "megcsinálni", állítani akkor sem lehetne, ez a nagyobbik gond. Az IC-t fogom kiváltani inkább, az a biztos.
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Nézd ezt a linket itt is CD4033 -al veszik egy kalap alá.
Bővebben: Link
(#) kisgeri válasza kondorzs hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Igen láttam. Bizonyára az eladó is látta táblázatban. De akárhogy nézem, a 4033 sehogy nem tud olyat, hogy én rákapcsolok 32768 Hz-et, és nekem 1Hz jönne ki belőle valahol. Az eredeti IC egy 15 bites számláló. (32768Hz/2^15=1Hz). Amit találtam, hogy 2 IC-vel lehetne helyettesíteni, mert itthon csak 14 bites van, így abból 2Hz jön ki, azt még osztani kell kettővel. Rajzot csatoltam.

A K176IE5-nek van 2Hz-es kimenete is, ha netán az jól működik, akkor elég lenne a 4013-at pluszban belerakni. Meg is nézem.
(#) kisgeri válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Na jelentem, a 2Hz-es kimenet jó! Ha erre átkötöm (4-es lábra), tökéletesen működik minden funkció, csak épp dupla olyan gyorsan jár. Jövő héten belerakok egy 4013-ast pluszban, és jó is lesz az egész.
(#) didyman válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Próbálj meg vele valamit. Adj neki hősokkot, 2-300 fok tíz másodpercig, lassúbb fel-lefuttatással. De én is javaslom, hogy hidald át a dolgot egy kéttranzisztoros, egyszerű shmidt-trógerrel .
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Csak, egy kis fejszámolás, mellé teszel még egy bináris órát és a vendég olvassa le a kettőt ha tudja.

De a megoldás tetszik és olcsóbb, mint rendelni 10 db-ot.
(#) kisgeri válasza didyman hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
A hősokkot inkább kihagynám, még a végén ez a része is tönkremehet. Kér tranzisztorral még jobban tetszene a megoldás, mint egy IC-vel. Ideje fejleszteni a tudásomat, Schmitt-triggerrel még nem volt dolgom.
Kondorzs: ami késik nem múlik, még lehet bináris is lesz.
Egyébként 10-et biztos, hogy nem rendeltem volna emiatt A csövek fényereje meg brutális így a zöld plexi nélkül.
(#) didyman válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Áh, bírják ezek. Régen rezsón melegítettünk ruszki TTL-eket, akkor még csak az volt.
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Akkor illő volt neki a javítás, meg aztán mindig éjfélkor kelni, ha órát akarsz állítani
(#) kondorzs válasza didyman hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Aham, van olyan könyvem, hogy TTL receptek, most már tudom honnan kapta a nevét.
(#) didyman válasza kondorzs hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Jevgenyij Rezsonyezstől, ugye?
(#) kondorzs válasza didyman hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Szintén műértő?? Örök Zöld.
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 2, 2012 /
 
Lehet, hogy mégis alkalmas a 4033, mert foszlányokban azt olvastam, Bővebben: Link

Meg egy másik helyen is, hogy ha 9V adunk rá akkor 1Hz jön ki, namost a bűvös szám a 9, itt az óránál pont ennyi van.
De az is lehet,hogy már fáradt vagyok Mondjuk máshol javasoljál az 555 ic -vel való kombinálást.
(#) kisgeri válasza kondorzs hozzászólására (») Jún 3, 2012 /
 
Alaposan áttanulmányoztam amit belinkeltél, az egy nagyon korrekt leírás, és az saját adatlapjával összevetve is stimmel. Most már teljesen biztos vagyok benne, hogy a CD4033-as nem jó. Ez egy 10-es számláló, aminek az aktuális állapota megjeleníthető egy 7 szegmenses kijelzőn, valamint minden 10. impulzusra ad egy impulzust az átvitel kimeneten. Így csak 10-es osztóként használható max.

A K176IE5 egy kettes számrendszerű osztó, helyettesítőjének mindenhol a CD4033E-t írják, de pont erről az E végű típusról sehol semmit nem találtam. A sima 4033 biztos, hogy nem jó.

Ha már, akkor megnéztem a többi IC-t is:
K176IE3 helyett sem jó a HEF4017. Az orosz egy 6-os számláló egybeépítve 7 szegmenses vezérlővel, a 4017 pedig egy 10-es számláló, 10 kimenettel, ahol a kimeneteken egyesével "arrébb" vándorol az aktív szint. (Nixie csöveket lehetne pl. vele vezérelni, persze csak tranzisztorokon keresztül.)
A K176IE4 helyett viszont jó a 4026. (10-es számláló, 7 szegmenses vezérlővel egybeépítve) Egy az egyben nem beültethető, más a lábkiosztása, meg 2-vel több is van neki, több funkciót tud. De használható.
Érdekesség képpen: a 4026 és a 4033 egy adatlapon van tárgyalva, szinte teljesen ugyanaz az IC, egy apró funkcióbeli eltéréssel, ami nekünk most lényegtelen.

Jelentkezem, ha már beépítettem a kettes osztót és újra normális sebességgel jár az óra. Addig meg kipucolom az egészet, a csavartartó rudakat meg visszaragasztom a helyükre.
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Kösz az alapost utána olvasást, én meg kitörlöm a helyettesítőket a rajzról, ne legyen megtévesztő, aztán most már tudjuk, hogy amit írnak a helyettesítésről az nem valós.
(#) kondorzs válasza kisgeri hozzászólására (») Jún 4, 2012 /
 
Kezd használhatóvá válni a Elektronika4-G9-02 rajza.
(#) jpocok hozzászólása Jún 5, 2012 /
 
De jó, hogy megtaláltam ezt a topikot! Nekem is van egy Elektronyika2 órám (piros). Eddig nem mertem szétszedni, mert nem találtam hozzá kapcsolási rajzot (talán csak rosszul kerestem). Az a baja, hogy beállításkor nagyon gyorsan, össze-vissza ugrálnak a számok. Mintha a nyomógombok nem volnának pergésmentesítve. De korábban jól működött (25 éven át!), csak az utóbbi 1-2 évben gyengélkedik. Végül így is be tudom állítani, mert elég az órát eltalálni, majd pontosan egész órakor a Reset gombbal nullázni a többit. Mit javasoltok: érdemes ezért szétszedni, vagy örüljek ennek a rendkívül hosszú üzemidőnek és inkább ne piszkáljam? Őszintén szólva vibrál a kijelző is és a trafó is eléggé hangosan zúg. Szóval azért volna mit javítani rajta.

Van egy visszapillantóba épített órám is. Valamikor a 80-as években vettem a "KGST piacon". De az óriási panoráma tükör gyakorlatilag használhatatlan volt (főleg éjszaka!), ezért tulajdonképpen csak kipróbáltam annak idején. Elő kell keresni, de ha valakit érdekel, tehetek fel képeket róla.
(#) didyman válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Két elkót kell kicserélni benne, és minden baja elmúlik. Fotók hogyne, érdekelnek!
(#) kondorzs válasza didyman hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Egyetértek az előttem szólóval, az tükrös is érdekel

Érdemes javítani, mert egy komolyabb bajt is meg lehet vele előzni.
(#) jpocok válasza didyman hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Az világos, hogy a kijelző vibrálását ez okozza. De úgy érted, hogy a kapcsoló-hiba is megszűnik? És a tápegység zúgása? Annak is ez az oka?

Köszönöm a válaszokat! Ma este megkeresem azt a tükrös órát és lövök néhány képet.
(#) kondorzs válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Nem biztos, hogy a kapcsolónak van baja és azért vibrál és össze vissza ugrál.

A kondik szűrnek és pufferelnek, ha azokat cseréled meg fog szűnni a villogás és a trafó sem lesz annyira terhelve és szűrve is lesz a brum, valószínűleg a zúgás is csillapodik, nem biztos, hogy teljesen meg fog szűnni.

Ha megvan a kondicsere, azért egy tisztítás még ráfér a kapcsoló (gomb) részre is, de nem ajánlom a kontakt sprét, inkább alkoholt, de kizárólag az órának, javítás közben
(#) kondorzs válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Kérdésedre még a válasz.

A villogás oka a táp rendellenes viselkedése (működése), zavarok, zajok, instabil működés.

Ezért írtam a javítás célszerűségét, mert a táp hibája tönkreteheti az elektronika (panelen lévőre gondoltam, nem a nevére ) többi részét is.
(#) jpocok válasza kondorzs hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Köszönöm a választ! Hétvégén megpróbálom a cserét.

Idézet:
„...inkább alkoholt, de kizárólag az órának, javítás közben”
Nyugi, én nem is kérnék belőle (persze ezt nem tudhattad, így ismeretlenül).
(#) kondorzs válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Én abszolút nem iszok, (anti).

Ha a trafó még mindig zúgna a fentiek után, ami nem kizárt, mert öreg, akkor meg lehet próbálni kiszerelni és hígított lakkos fürdőben megmártani vagy 4 szer (kisebb szünetekkel). A lemezek közötti rést kitölti, mert az idők során szétszáradt és ez is lehet a zúgás egyik oka.

üdv.
(#) Hp41C válasza kondorzs hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Az összes orosz berendezésre igaz - vagy tízet kellett javítanom már: A tápbeli elektrolit kondenzátorok szinte tartalék nélkül, 220V -os bemenő feszültségre voltak tervezve. Azok a példányok, amik kibírták az idő próbáját, a 200V hálózati feszültség 230V -ra való elemése után nem sokkal adták fel. Javaslom, hogy a tápbeli elektrolit kondezátorokat - még a bekapcsolás előtt - cseréljük újra, min. 10 % -kal nagyobb feszültségűre.
(#) kondorzs válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Ez így van, s ez igaz az összes Kínai cuccra is (pl: DVD lejátszó), ott is alul vannak méretezve és a minőséggel is gond van.
(#) jpocok válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Itt vannak a képek a visszapillantó tükörbe épített óráról, ahogyan ígértem. Azért csodálatos ez az orosz technika! Évtizedekig porosodott a polcon, de első rúgásra indult. A szokásos beállító gombokon kívül (Korr, Csasz, Min) lehet váltani az óra/perc és a perc/másodperc kijelzés között. Arra még nem jöttem rá, hogy a ZV1 és ZV2 kék gombok mire valók. Az biztos, hogy mindkettő esetén 5555 értéket mutat. Ezeket lehet állítani a Csasz és a Min (óra és perc) gombokkal, de elindítani nem tudtam. Arra gondoltam, hogy esetleg valamilyen előre beállítható számláló, ami esetleg előre, vagy hátra számol. Ha levesszük a hátlapot, látható benne zümmer is. Mivel ébresztő funkciót nem találtam, ez nyilván valami mást jelez.
Még egy képet küldök egy LCD óráról. Tudom, hogy nem ide tartozik, de nézzétek meg ezt a fantáziadús elnevezést! Elektronyika2. Pontosan úgy hívják, mint az asztali VFD nagytestvért. Csak össze ne keverjük valahogy !
(#) Csupasz válasza jpocok hozzászólására (») Jún 5, 2012 /
 
Szia!
Pedig van ébresztő funkciója is!
Most nem tudom megnézni a gombok funkcióját, de a héten valamikor megmondom.
Kb. 1 hónapja tettem rendbe egy ilyet.
Csak az enyém sajnos kívülről nem ilyen pipec!
Üdv:
Csupasz
Következő: »»   4 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem