Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elhaladás érzékelő
 
Témaindító: zsolpi, idő: Nov 10, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zsolpi hozzászólása Nov 10, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy olyan megoldást keresnék, amivel egy (fém és/vagy műanyag) téglalap alapú csőben kellene elhaladást érzékelnem. A legjobb megoldás az lenne, ha csak az egyik oldalon lenne csak valamilyen érzékelő és a másik oldal szabad lenne.

Az eszköznek rugalmasnak kellene lennie abból érzékelés szempontjából, abból a szempontból, hogy milyen távolságban történik valamilyen tárgy elhaladása, azaz akár közvetlen előtte vagy max. kb. 15 cm-re.
Terveim szerint valamilyen rádiós kapcsolaton jelet adna egy külső eszköznek, de ezt elég egyetlen egyszer, amint érzékel áthaladást.

A konkrét kérdésem (mert a fentiek így elég általánosak), hogy milyen érzékelővel, milyen technikai megoldással célszerű nekifognom?

A cél az lenne, hogy pl. egy mágnes csíkkal a hátlapján csak odateszem a megfelelő helyre, megnyomok egy gombot rajta és onnantól érzékel és az első érzékeléskor kiküld egy jelet majd kikapcsol a következő gomb benyomásig. (Valami beépített/cserélhető aksival gondoltam, és amiatt lenne a működése nagyjából így, hogy a lehető legtovább bírja egy töltéssel.)

Remélem érthetően fogalmaztam, de kérdezzetek, ha valami konkrétabb kell.
(#) bbalazs_ hozzászólása Nov 10, 2015 /
 
Szerintem egyaltalan nem mindegy, hogy muanyag vagy femcso.
Femcsoben szerintem nem sok eselyed van kivulrol valamit erzekelni. Nem magneses csoben meg odatapasztani magnessel.
Esetleg hang alapon valami erzekeny mikrofon/piezo.
De azt sem tudjuk, odaer-e a falhoz. Elo vagy elettelen, mekkora sebesseggel halad (esetleg hullik lefele?), stb.
Jo lenne, ha KONKRET feladatot irnal le, mi esik, mekkora es milyen anyagu csoben.
(#) Gabó válasza zsolpi hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Jelen állapotba, én valami optokapus (pontos nevét nem tudom, de mind a két oldalt van egy-egy hosszú érzékelő, és ha bárhol közé kerül valami azt érzékeli) megoldást tudok csak elképzelni, de ahhoz olyan cső kell, ami átlátszó, és a két érzékelő szembe van egymással.
(#) Bakman válasza zsolpi hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Ha a csőben nincs zavaró fény, akkor egy lézer fényforrás (pl. Laser Pointer-ből kiszerelve), a szemközti oldalon pedig egy fototranzisztor. Ezzel kb. mindegy is, hogy mi halad el előtte.

A véletlen bevilágítást kell megakadályozni (pl. napfény, egyéb gép által sugárzott fény, helységvilágítás stb.). Építettem hasonlót, ott a fotortanzisztor egy viszonylag vékony, kb. 10 cm hosszú, fekete műanyag cső végén van. Ha jól be van állítva, elég nehéz megzavarni.

Ha lézerben gondolkodsz, úgy is meg lehet oldani egyszerű tükrökkel, hogy az adó és a vevő egy oldalon van, a túloldalra csak két tükör kell (hasonlóan a periszkóphoz). Igaz, így pontosabb beállítást kíván, de házilag is elkészíthető. Esetleg egy tükröt használva, amivel a lézert visszatükrözöd a vevőbe.

A csőre, amibe a tárgyak haladnak, kell pár furat és kb. készen is van.
(#) proba válasza zsolpi hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Ami még árnyalja a kérdést, mekkora tárgy, mekkora csőben? A leírásod szerint nem akarod a csövet babrálni előzőleg ? Miből van a cső, és a tárgy? Kívül akarod felrakni az érzékelőt, vagy esetleg belül is lehet?
(#) zsolpi hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Köszönöm az eddig hozzászólásokat, valóban elég pontatlan lett a megfogalmazásom, próbálok most pontosítani:

- Szóval a téglalap alapú cső belső oldalába szeretném ezt utólagosan felhelyezni bármilyen módon, az egyszerűség kedvéért gondoltam mágnes csíkra, de ez talán részletkérdés, akár csavarozni is tudom.

- A cső legyen akkor konkrétan fémből, kb. 15cm x 8cm téglalap alappal, egyik vége nyitott

- Azért kellene csak az egyik oldalon legyen az érzékelő (a hosszabb részére), mert a másik oldalon tárgyak csúsznának lefelé egy meredek lejtésnek köszönhetően és gondolom sokszor beakadnának, ha mindkét oldalra felhelyeznék valamit.

- Az érzékelni kívánt tárgyak papír, karton, műanyag alapanyagokból vannak.

- Engem csak az első áthaladás érdekel, ezt követően az egész érzékelés lekapcsolhat, amit pl. kézzel egy rajta lévő gombbal tudnék "resetelni" és onnantól újra figyel az első elhaladásig.

- A működés nappal és éjszaka állandóan lehetséges, és mivel nyitott az egyik vég (amelynek a közelébe szeretném egyszerűen kézzel belülről beletenni ezt a szerkezetet), ezért lehet hogy sok fény, de lehet hogy semennyi nem éri.

- A legkisebb tárgy szélessége sem lesz 8-10cm-nél rövidebb, ezért arra gondoltam, hogy egy hosszúkás tárgyon lenne pár centire egymástól 3 érzékelő, ez már kellő lefedést adhat.

- A méretekből adódóan elég kompaktnak kellene lennie az egésznek, mert túl sokat nem is foglalhatna el a kb. 8 cm-es mélységből.

- A méret sajnos változó lehet (kb. mindkét megadott paraméter +-3 cm), tehát sajnos fixre nem nagyon lehet belőni a szemközti oldalt.

- Az áthaladás sebessége viszonylag nem túl gyors, mivel csúszó és nem zuhanó tárgyról beszélünk


Próbáltam vázlatszerűen lerajzolni az elképzelést:
- a cső barnás színű alsó lapján csúszik egy zöld tárgy
- a felső (átlátszó a képen, de persze valójában nem) oldalra van a kék eszköz felszerelve, ami lefelé érzékel (a piros az érzékelés irányát akarná jelölni)

Sajnos a tárgy lehet egészen bármelyik szél közvetlen közelében, nem feltétlenül középen, valamint ha az pont egy vékonyabb lap, akkor lehet, hogy nem is fekszik fel az alsó felületre.

Remélem így jobban átlátható, mire is gondolok.

vázlat.jpg
    
(#) proba válasza zsolpi hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
Ha picit nehezebbek, akkor az aljára egy mikrokapcsolós billegő lemezke. Esetleg, bár az már bonyolultabb ultrahangos távmérő felülre. Esetleg kiszigetelni egy darabot a csőből és kapacitásmérés.Ha változott, jött valami.Ami még eszembe jutott, valami optikai egérhez hasonló kamerás dolog. A képtartalom változás jelzi a tárgyat.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) zsolpi hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Remélem nem probléma itt egy külső link:

közelítésérzékelő

Nem igazán ismerem ezeknek a működését, de ha ez pl. 60mm-en belül érzékel valamit és küld egy jelet, az már talán pont elegendő lenne, mivel az elhelyezni kívánt eszköznek is lenne vastagsága.

Feltéve, ha a működését jól képzelem el.

További problémám, hogy valamilyen rádiós kapcsolaton kellene egy külső eszköznek küldenie ezt a jelet.
Vajon milyen technológia lenne erre a legalkalmasabb, ami viszonylag kompakt, nagyobb távolságot is áthidal, és egyszerűbb pl. mobil aksival is működne?
(#) Bakman válasza zsolpi hozzászólására (») Nov 12, 2015 /
 
A nagyon változatos tárgyakra a legjobbnak továbbra is a lézeres érzékelést tartom. A nagyobb távolságon mennyit értesz?
(#) zsolpi hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
A nagyobb távolságot úgy gondoltam, hogy a kinti érzékelő egy épületben lévő eszköznek küldene jelet, ami távolságra lehet, hogy nincs messzebb mint 15-20 méter, de 2-3 fal is elképzelhető az útban.

A lézerrel 2 problémám is lenne:
1. félek, hogy a működési ideje egy kis aksiról nem lenne túl hosszú (az első jel érkezéséig sok óra, akár 16-18 óra is elképzelhető, de lehet, hogy csak 10 perc) Ennyit biztosan kibír gondolom, de nem szeretnék a lemerüléssel pár naponta foglalkozni;

2. a másik oldal így továbbra sem szabad, mert a csőhöz nem nyúlhatok, tehát pl. az érzékelőt nem mélyíthetem bele, hogy a tárgyak akadálytalanul csússzanak.

Egy fontosat nem mondtam, nincs áramforrás a közelben és nincs is lehetőség odahúznom, ezért kell aksiról működnie.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
Üdvözlet! Az iparban ez tökéletesen ki van találva. Tárgyreflex-es érzékelő a neve, ráadásul vannak tanítható típusok is.
(#) Magor58 hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Üdvözlet!
Nem vagyok egy elektronikai zseni,de talán megoldás lehetne hogy a "cső"oldalán egy nyílást vágnál az érzékelő részére.Ebben az esetben,nincs belül semmi ami az "áramlást" akadályozza és az érzékelő lehet fény ,ultrahang vagy akár egy érzékeny megszakítás érzékelő, stb.
(#) zsolpi hozzászólása Dec 1, 2015 /
 
Gondoltam rá, hogy nyílást vágok és bemélyítem az érzékelőt, de sajnos nem nyúlhatok hozzá, érintetlenül kell hagynom.
Ráadásul fontos a rugalmasság, mivel 1-2 napig az egyik ilyen csőben van, majd elviszem teljesen máshová és ott is jelen van valamennyi ideig és így tovább, ezért elég mobilnak kell lennie.
(#) bbalazs_ válasza zsolpi hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Szerintem a legegyszerubb lenne (igy a hozzaszolasaidbol kimazsolazva) egy mechanikus billeno-erzekelo valami vekony, de eros muanyag lappal lezarod a nyilast, felul lesz a tengely es ha barmi athalad rajta, ez nagyon finom billenessel siman atengedi a csuszo targyat, de kozben valamit fent bekapcsol a tengely elmozdulasa (akar erintkezot, akar megszakitja egy optokapu fenyet) es utana ad egy jelet.
Szerintem kello kialakitas eseten ez a legegyszerubb es leginkabb energiatakarekos.
(#) Rumcájsz válasza zsolpi hozzászólására (») Dec 1, 2015 /
 
Esetleg mindenféle körülírás helyett leírhatnád hogy ez a gép micsoda! Nokedliszaggató?
Ha konkretizálnád hát ha lenne jó megoldás!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem