Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasztok! A címben említett funkciógenerátor boldog gazdája lettem, ám a főgenerátor nem működik (egy sem a három funkcióból... hogyan álljak neki a hibakeresésnek? (digit multiméter és TV-miniscope a rendelkezésemre áll...
Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
Kis guglival rátalálsz erre, Béka honlapján: Bővebben: Link
Szia Hurka
Két úton érdemes elindulni .Szerintem vagy végfok hiba lehet , ebben az esetben mérj rá szkóppal a végfok bemenetére hogy ott meg van-e a jel,vagy az alap generátor nem működi .Ez utóbbi egy háromszög jelet előállító áramkör melynek frekije egyezik a kimeneti jelével .Mindent ebből állít elő ( azaz pontosabb ha azt mondom hogy a háromszög jel és a négyszögjel egyszerre keletkezik , billen a komparátor melynek kimenete áramgenerátorosan kondit tölt majd billen és ugyanazt kisüti).A végfok hibája szerintem nagyobb gond .Ott több, igen gyors, nehezen beszerezhető tranyó van (pnp !).Érdekessége a dolognak hogy ha végfok problémáról van szó ,akkor nem egyszer füstöl a készülék, mivel az teljesen DC csatolt és egy hibás alkatrész az egészet "elbillenti", a munkaellenállások leégnek . De ez nem törvényszerű . Sok sikert és kitartást . Bagyula
Szervusz Bagyula!
Köszönöm javaslatodat. Valószínűleg a végfok jó, mivel ha a generátort AM üzemmódba kapcsolom, akkor a segédgenerátor kimenete tökéletesen, hiánytalanul és erősítve megvan. Valószínűleg a komparátor rész nem megy, és a kapcsolásról sikerült kiderítenem, hogy ez a bűvos CA3049-es IC-vel fan felépítve, ezért az IC-re gyanakszok. Ám az IC (számomra) teljesen beszerezhetetlen, így nem tudom hogyan induljak tovább. További segítségedet előre is köszönöm: Hurka :wave: U.i. nincs se négyszög, se háromszög, se színusz az alapgenerátor nem billeg...
Azt hiszem itt van :Bővebben: Link
Szia Hurka!
A fenti gépkönyvre hivatkozva a következőket javaslom ellenőrizni! Az IC 204, 205 10-es lábán 3-4V os feszültségváltozást okoz a Freq. Fine gomb! A Modulator kapcsoló GATE állásában a hj ponton közel "0"V meglétét ellenőrizd, ha ez 1V nál nagyobb valamilyen irányban is a TR 339-345 tranzisztorok körül kell a hibát keresni! Az ellenőrzést lépésenként kell elvégezni ezért a hj jelet a trig. fokozat TR359 és a szinuszosito ák. TR308 tranzisztor bázisárol le kell választani! A CA 3049 ellenörzésére a következőt javaslom: R443 és R444 hj pont felöli végét kiforrasztani, majd ezek öszzekötött pontjaira háromszög jelet vezetni a másik gemerátorból, a nj. mérhető akkor az IC jó! A fenti tranzisztorok közül több is hibás, akkor célravezetőbb együttes cseréjük! A Feq. kapcsoló 1K, Modulator kapcs. Off. állása mellet a külső hjel 1KHz körüli meghajtása esetén a hj. ponton megjelenik a jel akkor állitsd csak vissza az eredeti állapotot. Üdv. ati101
Üdv!
X-TAL controlled funkction generator type: TR0466(EMG12573) hoz keresnék gépkönyvet vagy rajzot,mert sehol nem találok remélem ti találtok előre is köszönöm
Szia!
Nem tudom sikerült-e rajzot szerezned az általad keresett (X-TAL controlled funkction generator type: TR0466(EMG12573) generátorról. Nekem is erre a rajzra lenne szükségem. Ha sikerült szerezni, nagyon megköszönném ha el tudnád küldeni. Üdv: Laci
Sziasztok!
Nekem van egy EMG 12567-es TR-0469-es funkciógenerátorom.....sajnos rossz.....ha van valakinek infója erről a szerkezetről, azt nagyon megköszönném , mert a neten semmi nincs róla....még a gugli sem dob semmit :no: , pedig szivesen megjavítanám.....
Szia!
Dobj róla egy képet. Körülnézek van-e hozzá doksim.
Sziasztok!
Nem szkóp téma, de hasonló. Funkciógenerátor vételét tervezem. A kérdésem az volna hobbira magamnak otthon érdemes plusz pénzt adni a két csatornás típusokért, vagy elég az egy csatornás is? Konrétan ez a példány a jelölt.: Funkciógenerátor Tulajdonképpen mivel jobbak a két csatornás példányok (ha jobban egyáltalán)? Hobbistának szüksége van rá egyáltalán?
Attol milyen irányu az érdeklödésed. Általában nem igen van ilyesmire igény. Erösitök mérésére a szinusz nem elég "tiszta". A többi jelalakra meg csak egy kisebb hobbi szegmensben van szükség. Én megépitettem a magamét, de annyira nem volt rá szükség, hogy teljesen elkallodott.
A szürökkel stb. foglalkozol azok bemérése eléggé használhato mert gyorsan és széles sávban hangolhato.
Esetleg a végerősítő bemenetén nincs meg a jel?
Nincs.
Kedves Barátaim!
Szert tettem egy hellyel-közzel működő EMG1257 generátorra. Az alapgenerátort sikerült felélesztenem, de a szorzóáramkőr bemeneténél elakadtam. A kapcsolási- és nyákrajz szerint az S1-2 jelalak választó kapcsolótól a jel közvetlenül az R355 120 Ohm-ra, azon keresztül az IC303 4. lábára jut. A valóságban valami be volt építve az 1. és 2.-vel jelölt pontok közé, de mi??? Az átkötés nem segít... Mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2019
Nincs oda beépítve semmi. A jelforma választókapcsolóról jön a jel a szorzó egyik bemenetére, az "u" bemenetre pedig az ún összegző erősítőről. ez összegzi AM esetén a moduláló generátor, és a szintszabályzó áramkör jelét. Ha kikapcsolod a modulátor erősítőt, akkor csak a szintszabályzó jele kell hogy érvényesüljön. Viszont a szorzóáramkört pontosan kell beállítani a sok pici trimmerrel.
EMG-12567 (TR-0469) generátor feltámasztásKedves Mindenki ! Életemben először írok ide, úgyhogy ha bármit rosszul csinálok, elnézést kérek.Tehát: hozzám nőtt egy hiánytalannak látszó EMG-12567 TR-0469 nevű programozható jelgenerátor. A gépmadár életjeleket ad, az arcán levő gombokkal a funkciókat jelző LED-ek szépen állíthatóak, egyedül a négyjegyű számkijelző mutat mindig 0-át. Egyelőre ennyi, még nem mértem a műszert. A gép turkálás mentesnek látszik, égésnek, egyéb elváltozásnak se szaga, se nyoma nincs. Azonban, mielőtt nekidőlnék feltámasztani, szeretném megkérdezni, hogy akad-e itt bárki, aki tudna nekem segíteni gépkönyvet találni ehhez a géphez ? Nagyon hálás lennék érte, nyilván nem kérem ingyen. Bármilyen megoldás - kölcsönkért gépkönyv lemásolása, jó minőségben beszkennelt gépkönyv, stb. - megfelel, alkalmazkodom. A lényeg a hiánytalan és jól olvasható gépkönyv megléte. Kérem szépen, hogy akár ide, akár privátban válaszoljon az, aki ki tudna segíteni. Nagyon kedves kis gépnek látszik ez a 12567, szeretném feltámasztani. Minden segítséget előre megköszönök. Ha bárki válaszol, akkor egy kis késéssel fogok tudni visszaírni. Kérem az illető türelmét. A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2025
Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam, de van két doksi hozzá.
Kedves Hummer!
Van nálam két hibás példány. Az egyik mutat életjeleket. Panelcserével talán gyorsabban lehet eredményt elérni. Próbálkozhatunk együtt is! Van valakinek működő készüléke?
Kedves Hosel ! Sajnos, csak most jutottam el ide, hogy válaszoljak.
A gép már nincs nálam, vissza kellett adnom, mivel nem tudtam semmit se kezdeni vele. Leírás híján duplán nem. 8080-as van benne, meg vagy 4 db 2708, amit nem tudok olvasni-írni. Amúgy, a 8080-ast sajnos nem is ismerem, annyira régi. Ezt megfűszerezve azzal, hogy a gép olyan rohadtul bonyolultnak látszik (és doksi sincs hozzá), kísérletet se tettem a javításra. Ezzel együtt azért kíváncsi lennék arra, hogy mit tudhat a gép és azt hogyan tudja. Ez a gép az EMG-ben egy nullszériát ért meg, kábé 10-15 ilyen gépet. A konstruktőre meg valószínűleg már halott, vagy nagyon öreg (80+). Valami Barta, Bartus, Bartók...? László volt. A hozzászólás módosítva: Hé, 14:34
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

az alapgenerátor nem billeg...
, mert a neten semmi nincs róla....még a gugli sem dob semmit :no: , pedig szivesen megjavítanám.....